Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
laurentiu.leoreanu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Laurențiu-Dan Leoreanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, domnul deputat Laurențiu Dan Leoreanu (Grupul parlamentar al PNL)

În cursul zilei de marți, 14 februarie, am avut plăcerea să-l primesc pe E.S. domnul Alfredo Durante Mangioni, Ambasadorul Italiei la București, în cadrul întâlnirilor pe linia diplomației parlamentare.

Nefiind o extensie a diplomației clasice, diplomația parlamentară are rolul de a defini cadrul politic care oferă parlamentarilor posibilitatea de a prezenta în rolul de diplomat și a facilita intervenția forurilor legislative în formularea unei politici externe coerente, prilej cu care doresc să transmit faptul că voi lucra pentru dezvoltarea acesteia.
În cadrul întrevederii am abordat subiecte care au vizat cooperarea parlamentară, economică și sectorială, situația comunității românești din Italia și viceversa, dar și aspecte ale spectrului securitar.
Italia rămâne același partener strategic și un prieten apropiat al României. De-a lungul anilor, cele două țări au reușit să construiască o relație bazată pe prietenie strânsă și încredere reciprocă, iar cu această ocazie am mulțumit Italiei pentru sprijinul constant pentru aderarea României la spațiul Schengen și accelerarea procesului de accedere în OCDE.
Cooperarea bilaterală excelentă este subsumată Parteneriatului Strategic Consolidat, semnat acum 15 ani, bazându-se pe relațiile bilaterale comerciale dinamice și pe colaborarea sectorială excelentă din diverse domenii. De asemenea, comunitățile noastre acționează ca un liant puternic între cele două țări, oferind relației bilaterale un caracter unic.
Nu în ultimul rând, am reiterat faptul că România și Italia împărtășesc preocupări comune față de asertivitatea Federației Ruse în regiunea extinsă a Mării Negre. Războiul din Ucraina riscă să schimbe aranjamentele de securitate post Război Rece bazate pe principiile dreptului internațional. Confruntările riscă să destabilizeze statele din această zonă, în special Republica Moldova.
Am încheiat dialogul cu E.S. domnul Ambasador Alfredo Durante, concluzionând că relațiile parlamentare bilaterale româno-italiene cunosc o evoluție dinamică, în cadrul acestora înregistrându-se numeroase contacte și schimburi de vizite, atât la nivelul conducerii celor două foruri legislative, cât și la nivelul comisiilor permanente de specialitate.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 iunie 2024, 5:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro