Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
laurentiu.leoreanu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Laurențiu-Dan Leoreanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Laurențiu-Dan Leoreanu (Grupul parlamentar al PNL)

Agenda Partidului Național Liberal este una reformatoare, care pune accent pe economie, pe investiții, pe sprijinirea mediului de afaceri. Prioritară pentru noi este acțiunea fermă pentru implementarea PNRR, nicidecum discuții și polemici pe teme sterile.

De aceea, în acest context, considerăm că este absolut necesară o evaluare în coaliție a stadiului pregătirii și implementării reformelor asumate prin PNRR. PNRR conține 64 de reforme și 107 investiții strîns legate între ele. Sunt 24 de jaloane ale re-formelor din PNRR care trebuie îndeplinite până la 31 martie. Două dintre ele, de exemplu, sunt la Ministerul Muncii.
Considerăm că este momentul faptelor și nu al polemicilor tel-evizate. Timpul curge și miza îndeplinirii la termen a măsurilor de reformă asumate prin PNRR este vitală pentru realizarea in-vestițiilor și absorbția celor aproape 30 de miliarde de euro din acest program al României. Cerem evaluarea pregătirii și imple-mentării reformelor pentru că nu ne dorim întârzieri care ar da peste cap aplicarea programului și ar duce la blocaje.
Reformele importante din PNRR sunt:
 • reforma administrației fiscale și revizuirea cadrului fiscal pentru a spori veniturile colectate cu cel puțin 3 puncte procentuale din PIB.
 • reforma sistemului de pensii pentru a asigura sustenabilitatea în contextul îmbătrânirii populației, echitatea, respectarea principiului contributivității și stabilizarea pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile la un plafon de 9,4% din PIB
 • reforma funcției publice, privind recrutarea, salariile, cariera, revizuirea sporurilor și adoptarea unui sistem de stimulare a performanței în sectorul public
 • reforma justiției în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție UE, cu MCV, rapoartele GRECO, avizele Comisiei de la Veneția și rapoartele privind statul de drept
 • îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat prin standardele OCDE
 • reforma sectorului energetic prin eliminarea treptată, până în 2032, a centralelor pe cărbune și lignit și accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile în mixul energetic românesc.
 • adoptarea unei noi Strategii forestiere naționale, ce va urmări și creșterea eficienței mecanismelor de combatere a tăierilor ilegale și îmbunătățirea managementului forestier.
  Reformele din PNRR sunt făcute ca să: avem garanția că fondurile alocate României produc rapid creștere economică sustenabilă („redresare”), corectăm dezechilibre macroeconomice produse în trecut, care ne obligă la împrumuturi pentru acoperirea deficitului, ne asigurăm că investițiile nu se pierd în „găuri negre”, că banii sunt cheltuiți pe lucruri ce rămân, în infrastructura de care avem nevoie și cresc competitivitatea și rezistența la potențiale crize viitoare („reziliență”), să ne racordăm la prioritățile UE legate de tranziția digitală și economia „verde”.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 iunie 2024, 5:41
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro