Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Photos
Activité parlementaire
2016-2020 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2016-2020 > Chambre des Députés > Cristina-Ionela Iurisniti > Communiqués de presse Versiunea pentru printare

Cristina-Ionela IURISNITI
Communiques de presse

  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Proiect USR în Parlament: orele profesorilor implicați în programul „Școală după Școală”, plătite din bugetele locale

Legea care conferă posibilitatea primăriilor să aloce bani pentru programele de tip ,,Școală după școală” a fost adoptată de Camera Deputaților și trimisă la Senat!

17 decembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
10 decembrie, Ziua drepturilor fundamentale ale omului
Violența asupra femeilor și copiilor, o problemă de sănătate și de siguranță publică trebuie să devină de urgență o prioritate în politicile publice ale viitorului guvern!

La data de 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite adopta Declarația Universală a Drepturilor Omului, documentul care avea să consacre un principiu democratic esențial: respectarea și garantarea drepturilor fundamentale ale fiecărei persoane.


Ziua internațională a drepturilor fundamentale ale omului, prevăzute încă din 1950 în Convenția Europeană adoptată de către Consiliul Europei, este un bun prilej de a conștientiza drepturile fundamentale care reflectă valorile civilizației si democrației.
“Totodată, astăzi, 10 decembrie, se încheie și perioada celor #16ziledeactivism în lupta pentru prevenirea și combaterea violenței domestice asupra femeilor și copiilor noștri. Am participat cu această ocazie la Masa rotundă pe tema prevenirii și combaterii violenței domestice asupra femeilor și copiilor noștri, eveniment organizat de Ambasada Franței și Institutul Francez din România, cu participarea Agenției naționale pentru egalitatea de șanse, a mediului asociativ, a misiunilor diplomatice”, a declarat Cristina Iurișniți, deputat USR, președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați.
Cristina Iurișniți amintește că, în această zi a solidarității în toată diversitatea sa, indiferent de religie, sex, rasă sau convingeri ideologice, trebuie să conștientizăm importanța luptei perseverente pentru respectarea demnității umane și pentru respingerea oricărei forme de violență și discriminare.
Nevoile identificate au putut fi rezumate în următoarele:
1.Urgența inițierii unor campanii naționale de informare și conștientizare anuale, eficiente și monitorizate de instituțiile statului.
2. Educația pentru egalitatea de șanse, eliminarea prejudecăților, a stereotipiilor trebuie să apară integrat și traversal în planurile cadru din programa școlară.
3.Trebuie acordată susținere financiară organizațiilor neguvernamentale cu expertiză în domeniul protecției sociale prin instrumente financiare adaptate.
4. Instruirea anuală a polițiștilor, procurorilor și judecătorilor pe problematica violenței asupra femeilor și copiilor noștri trebuie să continue.
Violența asupra femeilor și copiilor, o problemă de sănătate și de siguranță publică, trebuie să devină de urgență o prioritate în politicile publice ale viitorului guvern!
Un alt demers pe care l-am întreprins în aceste 16 zile de activism a fost să cer public sancționarea de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a domnului Sorin Lavric, viitor senator din partea Alianței pentru Unirea Românilor. Acesta a promovat în spațiul public, din postura de redactor al publicației „România literară” și a „Q Magazine”, o serie de idei care încurajează rasismul, xenofobia și discriminarea împotriva femeilor susținând că „Nu sunt admirator al femeilor. Poți să admiri pe cineva pe care îl bănuiești deasupra ta” acesta a explicat în interviu că din perspectiva lui femeile nu pot avea o gândire abstractă și că filosofia este un domeniu pur masculin: „acolo vorbeam despre înclinația femeii pentru gândirea abstractă. În genere, filosofia este o prerogativă masculină, nu feminină. Mai mult, remarcile rasiste ale domnului Lavric relevă faptul că dumnealui consideră că românii întorși din Diaspora sunt „țigani”, „cerșetori”, și „hoți”: „cei care s-au repezit să se întoarcă au fost țiganii cărora amenițarea virusului le-a secat imboldul de a cerși, a fura și a codoși în țările europene”.
Iată de ce, cum astfel de atitudini radicale și profund injuste pot afecta demnitatea categoriilor de persoane vizate.
Pentru a reitera importanța protejării drepturilor fundamentale este nevoie de un perpetuum recurs la valorile democratice. Iar așa cum spunea Eleanor Roosevelt “Unde, la urma urmei, încep drepturile universale ale omului? În locuri mici, aproape de casă - atât de aproape și atât de mici încât nu pot fi văzute pe nicio hartă a lumii [...]

10 decembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Campanie de informare si conștientizare în sprijinul victimelor violenței domestice. 2500 de pliante vor fi distribuite prin Serviciile de asistență socială și DGASPC.

În calitate de președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse din Camera Deputaților am demarat și în acest an o Campanie de informare și conștientizare, sub genericul „Spune NU violenței domestice”.

4 decembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Stop colectării de bani de la elevi, profesori sau părinți! Educația este gratuită!

Doamna Deputat prof. Cristina Iurișniți (USR) a depus o completare la Legea Educației 1/2011 prin care se interzice pretinderea, oferirea sau strângerea de sume de bani destinate fondului școlii sau fondului clasei de către elevi, conducerea școlii, personalul didactic, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic.

În spiritul egalității de șanse în privința accesului la educație, am susținut la nivel parlamentar demersul beneficiarilor actului educațional, reprezentați de către Consiliul Național al Elevilor. [...]

27 noiembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Spune NU violenței domestice

În calitate de președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse din Camera Deputaților am demarat și în acest an o Campanie de informare și conștientizare, sub genericul „Spune NU violenței domestice”.

25 noiembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Privind întrevederea doamnei deputat Cristina-Ionela Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, cu E.S. doamna Laurence Auer, Ambasador al Republicii Franceze în România Palatul Parlamentului, 23 noiembrie 2020

În urma invitației lansate, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți, Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, a avut o întrevedere, în data de 23 noiembrie 2020, la Palatul Parlamentului, cu E.S. doamna Laurence Auer, Ambasador al Republicii Franceze în România.

24 noiembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
20 noiembrie, Ziua Mondială a Drepturilor Copilului

În acest an se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. În România, însă, de 30 de ani, mai există peste 300 de mii de copii care merg la culcare flămânzi, care sunt în risc de abandon școlar, pentru că nu au bani de încălțăminte, uniformă sau rechizite, pentru că primarilor nu le pasă de educația si sănătatea copiilor noștri. În România, de 30 de ani, învățământul este gratuit doar pe hârtie.

20 noiembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 17 noiembrie, de la ora 13:00 (imediat după plen). Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

18 noiembrie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Situația traficului de minori din România reprezintă problema de siguranță publică!

Cristian Turcu, un fost traficant de minore, condamnat la 3 ani cu suspendare a ajuns consilier județean în comisia de protecție a copiilor, la Consiliul Județean Vaslui, după ce Tribunalul Vaslui i-a spălat păcatele!

17 noiembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Elevii cu CES trebuie să benficieze de un Bacalaureat particularizat nevoilor lor

Doamna deputat Cristina Iurișniți a transmis Ministerului Educației și Cercetării o solicitare privind adaptarea examenului de Bacalaureat pentru elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) la curriculumul diferit pe baza căruia aceștia învață.

13 noiembrie 2020 detalii
  SCRISOARE DESCHISĂ
adresată prim-ministrului României, domnul Ludovic Orban. În atenția Comitetului Național Pentru Situații de Urgență
primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Stimate domnule Prim-ministru,

Având în vedere ultimele măsuri dispuse de autoritățile publice competente privind restricțiile generate de pandemia de SARS-CoV-2, îmi revine datoria, în calitate de deputat ales în Parlamentul României, de membru al Comisiei de învățământ, știință, tineret și sport și de președintă a Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților să vă solicit respectuos, în virtutea prerogativelor constituționale ale controlului parlamentar, să îmi transmiteți argumentele, studiile și documentele care au stat la baza luării deciziei de a suspenda activitățile educaționale, respectiv cursurile întreprinse în învățământul antepreșcolar, preșcolar, primar, gimnazial.

11 noiembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 9 noiembrie, de la ora 15:00. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

9 noiembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Președintele României a retrimis în Parlament Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului

În calitate de inițiatoare a Legii 45/2020 privind modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, dar și de președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse a Camerei Deputaților, am solicitat, la începutul lunii octombrie, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, domnul Klaus Iohannis, ca în baza prerogativelor constituționale de care dispune, să retrimită la Parlament proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului în vederea reexaminării.

6 noiembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Elevii din România au dreptul la bursele școlare

După multe eforturi conjugate, la inițiativa reprezentanților Consiliului Național al Elevilor, Legea Educației 1/2011 prevede astăzi obligativitatea tuturor autorităților locale de a acorda burse elevilor.

3 noiembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Victorie pentru propunerea USR în Parlament. Reduceri de obligații fiscale pentru operatorii economici care investesc în învățământul profesional dual

A fost votată legea pe care am inițiat-o in Parlament de modificare a Codului fiscal in vederea neimpozitării profitului investit în burse și activități profesionale, pentru tinerii din cadrul învățământului profesional dual.

30 octombrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Conferința de Combatere a Traficului de Persoane

Am avut oportunitatea de a participa la Conferința de Combatere a Traficului de Persoane – o luptă continuă, adaptată noului context generat de pandemia COVID-19.

^ [...]

27 octombrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Vot de adoptare în Comisia de buget a Camerei Deputaților pentru susținerea învățământului profesional-dual

Azi, în cadrul Comisiei de buget a Camerei Deputaților, am arătat importanța proiectului pe care l-am inițiat cu susținere transpartinică pentru stimularea din punct de vedere fiscal a operatorilor economici care vor investi în învățământul profesional-dual. În urma intervenției mele în Comisie am primit vot favorabil și raport de adoptare!

21 octombrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 15 octombrie, de la ora 14.00. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

20 octombrie 2020 detalii
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Agresorii trebuie pedepsiți în orice caz de violență domestică, fără depunerea unei plângeri de către victimă.
Împăcarea nu înlătură răspunderea penală.

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți atrage din nou atenția asupra aspectelor legislative ce vizează pedepsirea celor ce se fac vinovați de violență asupra fetelor și femeilor. Este vorba despre modificarea legislației ce vizează faptele asociate violenței domestice, prin declanșarea acțiunii penale din oficiu și nu doar în urma plângerii depuse de victimă.

15 octombrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Primarii trebuie să investească în educație, inclusiv prin susținerea financiară a programelor Școală după școală!

Pachetul de legi pe care l-am propus și a fost adoptat în Parlament: "Primarii trebuie să investească în educație":
1. Colectare selectivă a deșeurilor în școli, Legea 194/ 2019
2. Asigurarea conexiunii Internet în școli
va fi completat de legea pe care o propun în această săptămână în Parlament:
3. Primarii vor finanța activitățile didactice de Școală după școală!

13 octombrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 7 octombrie, de la ora 14:00. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

8 octombrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Ministerul Justiției, lipsit de reacție în fața numărului crescut de agresori nepedepsiți: copiii abuzați și traficați merită dreptate

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți, atrage din nou atenția asupra lipsei de reacție a Ministerului Justiției și a instituțiilor din subordine la adresa prădătorilor sexuali, mai ales în ceea ce privește cazurile de abuzuri și trafic ce implică minori, fete și băieți.

6 octombrie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
5 octombrie, Ziua mondială a Educației!

Acest mesaj îl trimit cu responsabilitate și respect tuturor cadrelor didactice de vocație care mai țin aprinsă încă lumina în sistemul educațional românesc! E nevoie de o resetare reală, de implicare si nu de impostură!

5 octombrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
În România, una din cinci fete și unul din nouă băieți sunt abuzați sexual până la vârsta de 18 ani.

În calitate de deputat și membră în Comisia specială de anchetă pentru copii dispăruți, abuzați și traficați, solicit încă o dată ministrului Justiției Cătălin Predoiu și Procurorului General să repartizeze oameni pregătiți în anchetele cu agresori sexuali!

5 octombrie 2020 detalii
  SCRISOARE DESCHISĂ
Adresată președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis

primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Stimate domnule Președinte,
În calitate de inițiatoare a Legii 45/2020 privind modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, dar și de Președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse a Camerei Deputaților, vă solicit respectuos, ca în baza prerogativelor constituționale de care dispuneți, să retrimiteți la Parlament proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului în vederea reexaminării.

1 octombrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
NU închideți bibliotecile școlare!
Dreptul constituțional la informare și educație al copiilor noștri precum și drepturile bibliotecarilor școlari nu pot fi încălcate de Ministerul Educației

În calitate de deputat USR, membră în Comisia de învățământ, am solicitat oficial Ministerului Educației să elaboreze urgent normele metodologice privind organizarea și funcționarea bibliotecilor școlare în anul școlar 2020-2021, în condițiile stării de alertă, a crizei sanitare, socio-economice și educaționale pe care o traversăm.

21 septembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse, mesaj ferm pentru susținerea participării femeilor în politică

Cu 10 zile înaintea alegerilor locale, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților transmite un mesaj ferm de susținere a femeilor candidate pentru un post de primar, consilier local sau județean.

17 septembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 15 septembrie, de la ora 15.00. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

16 septembrie 2020 detalii
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Școală cu școală, schimbăm România doar prin Educație!
Totul pornește de la Educație!
În acest nou an școlar atipic, plin de provocări, confuzie și debusolare, traversăm împreună o criză sanitară, economică și, în special, o criză educațională! Care este soluția? Încredere și responsabilitate, pentru a depăși orice obstacol împreună!
14 septembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 9 septembrie, de la ora 14:30. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

9 septembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Criza educațională si comunicațională Covid continuă prin confuzie și debusolare la nivelul tuturor actorilor implicați: elevi, profesori, părinți

În momentul de față, prioritatea numărul 1 a Guvernului ar trebui să fie educația, pregătirea noului an școlar și universitar.

7 septembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Criza educațională Covid și post Covid
Cum răspund autoritățile provocărilor deschiderii unui an școlar atipic

Prin pseudo-moțiunea eșuată in lipsa cvorumului necesar, încercarea PSD de a provoca o criză politică în plină criză sanitară, economică și educațională, cu trei luni înaintea alegerilor la termen, și mai ales în prag de an școlar și universitar, a fost încă o dovadă de iresponsabilitate.

3 septembrie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Nereguli majore în îndeplinirea atribuțiilor legale de către Inspectoratele Școlare Județene

Depolitizarea sistemului de învățământ și accesul în funcții de conducere pe bază de competențe reale trebuie sa devină realitate în perioada imediat următoare.

26 august 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Legea „Fără condamnați penal în școli” a fost promulgată

De astăzi, persoanele condamnate penal nu mai pot fi cadre didactice. Proiectul USR, al cărui inițiator sunt, a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis.

21 august 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Cartoful fierbine al descentralizării răspunderii în privința siguranței sanitare în unitățile de învățământ. Începutul anului școlar : o responsabilitate doar a părinților și a școlii?

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au realizat primul Ghid cu norme sanitare pentru începutul anului școlar 2020-2021. Noutatea prezentată în noul document este reprezentată de declarația pe proprie răspundere pentru părinți. Acest document are un dublu rol: pe de-o parte condiționează accesul elevilor în incinta școlii, iar pe de altă parte, se încearcă o exonerare de răspundere a școlii în situația în

20 august 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Cartoful fierbine al descentralizării răspunderii în privința siguranței sanitare în unitățile de învățământ
Începutul anului școlar : o responsabilitate doar a părinților și a școlii?

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au realizat primul Ghid cu norme sanitare pentru începutul anului școlar 2020-2021. Noutatea prezentată în noul document este reprezentată de declarația pe proprie răspundere pentru părinți.

19 august 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 18 august, de la ora 14:00. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

[...]

19 august 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Stop evaluărilor discreționare pentru gradațiile de merit din învățământ!

Doamna deputat Cristina Iurișniți (USR) a solicitat o poziție publică din partea Ministerului Educației și Cercetării cu privire la modul de evaluare din cadrul procedurii de acordare a gradației de merit profesorilor.

Evaluarea anuală și acordarea gradației de merit reprezintă mecanisme eficiente care, pe de-o parte stimulează performanța și creșterea calității actului didactic, iar, pe de altă parte, reprezintă un instrument de evaluare care are rolul de a semnala eventualele aspecte care trebuie îmbunătățite. [...]

18 august 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Provocările celor 3 scenarii pentru anul școlar 2020-2021

Pandemia de COVID-19 a generat o situație critică în sistemul de învățământ din România. Încă din martie 2020, cursurile au fost suspendate, desfășurându-se doar în mediul online.

17 august 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Peste 150 de mii euro aruncați pe fereastră în Bistrița-Năsăud ! Turismul bistrițean merită mai mult decât studii de fezabilitate sau participări la târguri și expoziții.

Conform răspunsurilor primite la solicitările oficiale, pentru turismul bistrițean din ultimii 4 ani, fondurile publice alocate prin Asociația de dezvoltare intercomunitară "Turism în Bistrița-Năsăud" reprezintă aproximativ 750 de mii de lei sau 150 de mii de Euro, bani risipiți pe studiile de fezabilitate!

27 iulie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință - asistență juridică obligatorie pentru victimele violenței

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și Comisia juridică, de disciplină și imunități din cadrul Camerei Deputaților s-au reunit în ședință comună online în data de 20 iulie, de la ora 17:00.

Membrii celor două Comisii au dezbătut online PL-x 395/2020 - Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, în vederea întocmirii unui raport comun. [...]

24 iulie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Educația pentru sănătate: De la normalitate, decență și precauție, până la extremism și manipulare. Cifre alarmante, autoritățile caută încă soluții.

Unul din 10 copii născuți în România are o mamă minoră. Cifrele nu mint. Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2017 România a numărat 19.916 mame minore, în 2018 au fost 19.480, iar în 2019 am avut 17.789 copii cu copii. De aici, abandon școlar, costuri suplimentare educationale, medicale, de asistență socială: 83% renunță la școală, 64% au abandonat școala, 15% nu au mers niciodată la școală. Doar 36% au 8 clase, în timp ce 7% au finalizat studiile liceale.

20 iulie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
14 iulie, Ziua Republicii Franceze

14 iulie, este Ziua Franței, o mare națiune fondatoare a Europei dar și o mare cultură la nivel mondial. Se împlinesc 231 de ani de la căderea Bastiliei din 1789, moment care a marcat istoric trezirea națiunilor, lupta pentru libertățile fundamentale ale cetățenilor: Liberté, Egalité, Fraternité!

15 iulie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 13 iulie, de la ora 14:30.

14 iulie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Inițiativa „Fără penali în funcții publice” a trecut de Camera Deputaților cu 295 voturi!

Acum câțiva ani strângeam semnături în stradă alături de colegi pentru această inițiativă. Am reușit să strângem peste 1.000.000 de semnături la nivel național și 10.000 la nivel local, în cel mai roșu județ din Transilvania!

14 iulie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Meseria, brățară de aur. Absolvenții clasei a VIII-a pot opta pentru continuarea studiilor și în învățământul profesional, învățământul dual, respectiv învățământul liceal tehnologic.

10 iulie 2020 detalii
  DELARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Concluziile Bacalaureatului Covid 19 impun de urgență investiții în Educație și crearea de urgență a Corpului de profesori evaluatori în România

Criza sanitară prin care România trece a evidențiat vulnerabilitățile sistemului de învățământ. În lipsa unor măsuri coerente și rapide ale decidenților politici, actorii educaționali au trebuit să se adapteze din mers provocările lumii digitale. Cu toate acestea, elevii și profesorii acestei țări merită sincere felicitări pentru motivația și eforturile depuse pentru a putea participa la un examen de Bacalaureat atipic.

9 iulie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Legea trebuie respectată pentru interesul cetățeanului
Birocrația și pasivitatea Guvernului îngreunează activitatea Parlamentului

Doamna deputat Cristina Iurișniți atrage atenția asupra nerespectării Regulamentului Camerei Deputaților de către membrii Guvernului! Conform Constituției, parlamentarii pot adresa întrebări și interpelări miniștrilor pentru a primi acele informații necesare procesului legislativ. Mai mult, Regulamentul Camerei Deputaților prevede un termen de 15 zile în care miniștrii au obligația de a răspunde întrebărilor transmise.

3 iulie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Pedepse mai mari pentru agresorii sexuali, votate în Parlament

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți, salută adoptarea în Parlament a creșterii pedepselor pentru cei care se fac vinovați de infracțiuni sexuale în România.

1 iulie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Raport de adoptare în Comisia juridică și de Învățământ pentru inițiativa USR Fără condamnări penale în școli!

Pentru cetățenii și copiii României vin vești bune din Parlament.

Siguranța copiilor noștri trebuie să devină prioritate în România, legislația națională armonizându-se astfel în mod necesar cu legislația europeană! Legea pe care am inițiat-o în Parlament Fără condamnări penale în școli răspunde nevoilor de siguranță nerespectate în școlile românești!

Propunerea legislativă pe care am inițiat-o după dezbateri conjugate ale parlamentarilor, experților în științe juridice și ale societății civile, impune interdicția cadrelor didactice condamnate penal definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să aibă acces la activități didactice venind astfel în sprijinul siguranței fizice și psiho-emoționale a copiilor noștri. [...]

30 iunie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Inundații comuna Rodna

De 30 de ani, cetățenii onești sunt victimele unui stat impotent! Defrișările ilegale, incompetența și dezinteresul au mărit efectele dezastruoase ale inundațiilor!

26 iunie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Legea care prevede mai mulți consilieri școlari în unitățile de învățământ preuniversitar a fost adoptată în Parlament
Asistența psihopedagogică, prioritară pentru siguranța și igiena morală, psiho-emoțională a copiilor noștri

În învățământul românesc actual nevoia asistenței psihopedagogice este prioritară pentru siguranța și igiena morală, psiho-emotională a copiilor noștri.

[...]

24 iunie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Monitorizarea calității apei în județul Bistrița-Năsăud

La începutul acestei săptămâni, prin Biroul parlamentar USR din Bistrița-Năsăud, am înaintat o nouă adresă către Direcția de Sănătate Publică (nr. 96/22.06.2020), cât și ministrului Sănătății Nelu Tătaru (Nr. A/USR/283/22.06.2020), prim care am solicitat de urgență să ni se comunice - în virtutea obligațiilor autorității județene de sănătate publică prevăzute în Capitolul III din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile - stadiul monitorizării calității apei potabile în județul Bistrița-Năsăud.

^ [...]

23 iunie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Miniștrii Vela, Predoiu și Avocatul Poporului trebuie să dea explicatii cetățenilor. Fetele și femeile din România nu pot fi la infinit victime ale infractorilor și nepăsării autorităților Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți, solicită explicații miniștrilor Vela și Predoiu, cât și Avocatului Poporului și Copilului, privind necesitatea unor intervenții de urgență în ceea ce privește violența domestică și sexuală din România.
17 iunie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 16 iunie, de la ora 15:30. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

^ [...]

17 iunie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Indiferența ucide suflete și destine! Trebuie să învățăm să luăm atitudine!

Violența din mediul on-line sau off-line este reflexul unei societăți bolnave. În fața bullying-ului ai trei variante: poți să fii indiferent, să te faci „frate” cu agresorii sau să iei atitudine. Acest fenomen este cu atât mai grav cu cât este prezent inclusiv în spațiul unităților de învățământ care trebuie să asigure protecție și educație.

15 iunie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și barbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)
Legea violenței cibernetice a fost adoptată în Parlament!
Ne pasă de fetele și femeile din România!

În calitate de președintă a Comisiei pentru Egalitatea de șanse am inițiat această lege transpartinica pentru recunoașterea violenței cibernetice și a acoperi un vid legislativ în România!

Legea incriminează violenta on-line, bullying-ul și vizează recunoașterea noțiunii de violență cibernetică alături de violență fizică, sexuală, psihologică, socială, economică și sancționarea faptelor conform legii 217/ 2003, legea prevenirii și combaterii violenței domestice! [...]

11 iunie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și barbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 9 iunie, de la ora 13:30. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

10 iunie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Incitarea la violență și violență sexuală în discursul public, periculoasă și ilegală

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți, condamnă în mod ferm discursul public al vloggerului Alexandru Bălan, cunoscut drept ”Colo”, care, într-o filmare postată pe canalul său de pe platforma YouTube, incită la violență sexuală asupra fetelor și femeilor.

4 iunie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
PSD si PNL nu respectă dreptul constituțional al copiilor la educație și informație în școli!

PSD si PNL nu respectă dreptul constituțional al copiilor la educație și informație în școli! Semnătura părinților este o dublă reglementare și o birocrație inutilă!

3 iunie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
1 iunie, zi de sărbătoare și de conștientizare a nevoilor copiilor din România

De Ziua Internațională a Copilului, președinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, deputata USR, Cristina Iurișniți, transmite susținerea sa pentru cei mai tineri dintre cetățenii României.

1 iunie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Proiect USR cu raport favorabil din partea Comisiei juridice din Camera Deputaților
Sănătatea și siguranța copiilor noștri este prioritară: Stop vânzării sau oferirii de băuturi alcoolice minorilor

Educația pentru sănătate și siguranța tinerilor trebuie să devină o prioritate constantă a autorităților române. Copiii și tinerii au nevoie de un acces permanent la educație pentru sănătate și prevenție în privința efectelor nocive ale consumului de băuturi alcoolice.

Încă din 31 octombrie 2019, am avut o poziție publică referitoare la propunerea de modificare a Legii nr. 61/1991, ce are drept scop reducerea accesibilității produselor de alcool în rândul minorilor în sensul stabilirii drept contravenție a comercializării sau oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice către minori. [...]

29 mai 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Primarul din Rodna ar trebui să plătească din banii săi, și nu din bugetul local, amenda de 10 mii de lei primită de la Inspecția Sanitară de Stat!

Iată că dacă punem presiune pe autorități, ele se pun în mișcare!

27 mai 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 26 mai, de la ora 16:00.

27 mai 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Discursul doamnei deputat Cristina Iurișniți în cadrul moțiunii simple adresate doamnei ministru Monica Anisie
Stimată doamnă ministru,

Traversăm o criză sanitara fără precedent care schimbă istoria, schimbă paradigme de gândire și de comportament, dar a creat oportunități pentru a pune în mișcare o igienizare absolut indispensabilă a sistemului de educație profund anchilozat și nefuncțional în dezvoltarea de competențe, abilități și valori pentru toți copiii , în spiritul egalității de șanse.

26 mai 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 19 mai, de la ora 16.00. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

20 mai 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Egalitatea de șanse, drept constituțional pentru toți cetățenii

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți, transmite un mesaj de susținere pentru toți cetățenii români, cu ocazia celebrării Zilei Internaționale de luptă împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei (17 mai).

18 mai 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Anul Covid-19 schimbă istoria inclusiv în sistemul de Educație

Anul 2020 trebuie să fie anul unei resetări reale, nu mimate ca în ultimii 30 de ani, în privința poziționării noastre față de Educație. Am experimentat o perioadă de criză sanitară și socio-economică nemaiîntâlnită, am înțeles profesori-elevi-părinți atât în starea de urgență cât și în starea de alertă actuală că activitatea didactică, învățarea trebuie să continue în mediul online.

15 mai 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 12 mai, de la ora 16:00.

13 mai 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Copiii din România au dreptul la o viață mai bună

Pe durata pandemiei coronavirus, președinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți consideră cu atât mai necesare eforturile legislative pentru îmbunătățirea situației grupurilor vulnerabile, în special copiii.

8 mai 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Egalitatea de șanse pe durata pandemiei - victimele violenței, cele mai afectate

De Ziua Națională a Egalității de Șanse, serbată pe 8 Mai după adoptarea legii în Parlament în 2015, mesajul președintei Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți stă sub semnul efectelor pandemiei asupra victimelor violenței domestice.

8 mai 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
În ceasul al 12-lea , criza de sănătate publică generată de Coronavirus pune în mișcare digitalizarea sistemului de învățământ românesc

Atenționări și soluții:

Art. 70 din lege prevede că statul, prin Ministerul Educației, este obligat să înființeze Biblioteca Școlară Virtuală și Platforma școlară de e-learning, care includ programe școlare, exemple de lecții pentru toate temele din programele școlare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare.

7 mai 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 5 mai, începând cu ora 16:00.

Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi. La ședință online au participat reprezentanți ai ministerelor de resort. [...]

6 mai 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR) atrage atenția asupra nerespectării normelor legale privind siguranța publică în județul Bistrița-Năsăud de către lideri PSD, precum deputatul Daniel Suciu și primarul comunei Rodna, Valentin Grapini.

4 mai 2020 detalii
  INFORMARE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Doamna deputat Cristina Iurișniți a transmis o scrisoare deschisă ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, prin care solicită modificarea fișei postului cadrelor didactice în sensul introducerii obligativității utilizării noilor tehnologii inclusiv în activitățile față în față, doar în contextul asigurării instruirilor și formărilor gratuite aferente obținerii acestor competențe digitale la nivel pedagogic și metodologic.

28 aprilie 2020 detalii
  DREPT LA REPLICĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
În contextul comunicatului de presă emis de Patriarhia Română având ca obiect criticile aduse Legii 45/2020 de modificare și completare a Legii 242/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului - republicată

În calitate de inițiator al Legii 45/2020, în calitate de mamă, dar și de profesor, consider că este de datoria mea să îmi exprim punctul de vedere cu privire la afirmațiile și susținerile Bisericii Ortodoxe Române pe care le consider profund injuste și neîntemeiate.

28 aprilie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 22 aprilie, de la ora 14:30. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

23 aprilie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la de la prețedintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Noile reglementări cu privire la învățarea în mediul online

Ministerul Educației a anunțat că toate cursurile din mediul online devin obligatorii pentru profesori și elevi. Astfel, prin noul Ordin de Ministru se prevede obligația părinților sau tutorilor de a asigura copiilor mijloace digitale necesare pentru a putea participa la activitatea școlară la distanță. Totodată, toți elevii vor fi obligați să participe la cursurile online care vor fi monitorizate.

23 aprilie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Violență domestică - nevoie urgentă de măsuri în sprijinul victimelor

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți atrage atenția asupra creșterii numărului de cazuri raportate de violență domestică în timpul stării de urgență generate de coronavirus.

22 aprilie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Raport favorabil de la Senat pentru facilități fiscale pentru operatorii economici care investesc în învățământul profesional-dual

O veste bună vine în aceste zile de la Senat! Propunerea legislativă inițiată de Cristina Iurișniți, deputat USR, a primit raport favorabil în unanimitate din partea Comisiei de buget, finanțe. Mai mult, propunerea se bucură și de avizul favorabil al Comisiei de Învățământ de la Senat, precum și de cel al Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social.

14 aprilie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Statul trebuie să pună la dispozitia fiecărui elev sau student mijloace digitale pentru învățare față în față sau în mediul online

Doamna deputat Cristina Iurișniți (USR) a solicitat Ministerului Educației să modifice condițiile impuse elevilor pentru a beneficia de programul național Euro 200. La momentul de față, Euro 200 prevede acordarea unui voucher de 200 de euro pentru achiziționarea unui calculator fiecărui elev care provine dintr-o familie unde venitul brut pe membru este de maximum 250 de lei!

9 aprilie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Legea Educației pentru sănătate a fost promulgată în beneficiul tuturor elevilor înscriși în învățământul preuniversitar

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de doamna deputat Cristina Iurișniți (USR) pentru care a militat încă din 2017. Educația pentru sănătate va ajunge în școli, iar fiecare autoritate sau instituție publică din domeniul educației și sănătății va fi obligată să organizeze programe, traininguri, activități pentru a dezvolta deprinderi și reflexe privind igiena personală,acordarea primului ajutor, stil de viață sănătos, educație nutrițională, educație sexuală adaptată vârstelor în vederea prevenirii infecțiilor și sarcinilor accidentale.

6 aprilie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
2 aprilie - Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Președinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți, transmite susținerea sa pentru copiii și adulții cu tulburări de spectru autist, cu ocazia celebrării Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului (2 aprilie).

3 aprilie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților s-a reunit în ședință online în data de 2 aprilie, de la ora 15:30, la ședință participând toți cei treisprezece membri ai acesteia.

3 aprilie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Activitatea de legiferare din Parlament continuă în mediul online și în această perioadă, dar neînțelegerile legate de nevoile din teren rămân neschimbate

Atât legea care interzicea profesorilor condamnați penal pentru comiterea infracțiunilor cu intenție de a mai preda, cât și legea introdusă a doua oară pentru limitarea mandatelor rectorilor la maximum două au fost respinse săptămâna trecută în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților.

Legea care interzicea profesorilor condamnați penal (pentru infracțiuni săvârșite cu intenție) de a mai preda până la reabilitare a fost dezbătută timp de multe luni cu specialiști și juriști. Mai mult, această lege respectă toate imperativele constituționale, era în acord cu jurisprudența CCR și reprezenta un pas în favoarea protecției elevilor și profesorilor. [...]

31 martie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Undă verde pentru învățarea online: Guvernul va debloca fondurile necesare instrumentelor digitale pentru elevii și studenții vulnerabili social

Doamna deputat Cristina Iurișniți (USR) salută propunerea Guvernului de a acorda vouchere valorice în cuantum de 200 de euro elevilor și studenților aflați în situații dificile.

27 martie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Soluții urgente pentru digitalizarea sistemului de învățământ românesc

Doamna deputat Cristina Iurișniți (USR), membră a Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, atrage atenția asupra unor măsuri urgente care se impun în contextul actual al crizei de sănătate publică pentru a pune în mișcare digitalizarea întregului sistemului de învățământ românesc, fără discriminări, în spiritul egalității de șanse.

25 martie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Incitarea la violență asupra femeilor în discursul public, ilegală și imorală

Președinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți, condamnă în mod ferm discursul public al Danei Budeanu, care într-o filmare postată pe canalul său de pe platforma YouTube incită la violență asupra femeilor.

20 martie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Ionela-Iurișniți (Grupul parlamentar al USR) Coronavirusul pune în mișcare digitalizarea sistemului de învățământ românesc

Doamna deputat Cristina Iurișniți (USR) atrage atenția că timp de peste 9 ani Legea Educației Naționale 1/2011 nu s-a aplicat în sensul digitalizării sistemului de învățământ.

^ [...]

20 martie 2020 detalii
  INFORMARE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR) a transmis o adresă ministrului Educației Naționale, Monica Anisie, referitoare la modificările aduse Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului privind Educația pentru sănătate.

18 martie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Educația pentru sănătate a elevilor, o prioritate națională

În contextul crizei de sănătate publică și a stării de urgență decretată la nivel național generată de coronavirus (Covid-19) se impun o serie de măsuri urgente care să garanteze siguranța și corecta informare a tuturor elevilor din sistemul preuniversitar.

16 martie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
11 martie, Ziua Națională a Meseriilor

Azi, 11 martie, sărbătorim Ziua Națională a Meseriilor. In acest context, salut campania Meseria face diferența inițiată de Ministerul Educației Naționale în data de 11 februarie. Cu acest prilej, învățământul profesional și tehnic, dar mai ales învățământul profesional dual, trebuie să redevină oportunități viabile de studiu pentru toti partenerii educaționali din România: elevi, părinți, mediu de afaceri, comunitate.

11 martie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Educația pentru SĂNĂTATE a primit undă verde în Parlament și va ajunge în școli!

Încă din 2017, doamna deputat Cristina Iurișniți a promovat și a solicitat includerea Educației pentru sănătate în școli prin interpelări adresate Ministerului Educației, prin organizarea de dezbateri cu toți actorii educaționali și prin elaborarea inițiativelor legislative care să completeze actualul cadru normativ.

10 martie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință ordinară în data de 10 martie, de la ora 14.30. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi. Totodată, a fost aprobată și suplimentarea acesteia cu încă trei inițiative legislative.

10 martie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Femeile fac diferența!

Săptămâna aceasta sărbătorim 8 martie, Ziua Internațională a Femeii. În calitate de președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați le urez sănătate, bucurii alături de cei dragi și proiecte împlinite tuturor femeilor din România și din lume. Conform INS suntem 51% femei în România. Același procent îl regăsim și la nivel mondial.

3 martie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Președintele Raportor privind discriminarea împotriva femeilor și fetelor din cadrul Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, în vizită la Comisia pentru egalitatea de șanse

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina-Ionela Iurișniți, a primit vizita oficială a delegației condusă de Președintele Raportor al Grupului de lucru privind discriminarea împotriva femeilor și fetelor din cadrul Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, doamna Meskerem Techane.

27 februarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Educația pentru sănătate trebuie să ajungă în școli!

Încă din 2017, doamna deputat Cristina Iurișniți a promovat și a solicitat includerea Educației pentru sănătate în școli prin interpelări adresate Ministerului Educației, prin organizarea de dezbateri cu toți actorii educaționali și prin elaborarea inițiativelor legislative care să completeze actualul cadru normativ.

25 februarie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Egalitatea de șanse, absentă din programul de guvernare

Miercuri, 19 februarie 2020, de la ora 13.00, în sala “Drepturilor Omului” din Parlamentul României, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților a audiat-o pe doamna Victoria Violeta Alexandru, ministrul propus pentru portofoliul Muncii și Protecției Sociale. Deputata USR, Cristina Ionela Iurișniți, președinta Comisiei, atrage atenția că egalitatea de șanse, care ar fi trebuit să fie o prioritate obligatorie pentru acest minister și pentru Guvern, în concordanță cu drumul democratic și european asumat prin Constituție și tratatele semnate, lipsește cu desăvârșire din programul de guvernare.

19 februarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Un nou pas pentru prevenirea și combaterea violenței cibernetice

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, deputata USR Cristina Iurișniți, salută adoptarea de către Senat a unei propuneri legislative pentru completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, ce prevede recunoașterea și pedepsirea tipurilor de violență cibernetică în România.

18 februarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
11 februarie, Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei

Cristina Ionela Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților, transmite un mesaj de susținere a fetelor și femeilor care aleg o carieră în domenii STEM, asociate științei și tehnologiei, cu prilejul Zilei internaționale care le celebrează, 11 februarie fiind declarată Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei.

12 februarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Guvernul Ludovic Orban nu respectă procedurile constituționale!

Cele 25 de OUG-uri buclucașe își continuă istoria lor trepidantă începută în ședința de 9 ore din 4 februarie! Procedural un act normativ trebuie să aibă avizul consultativ al Consiliului Economic și Social (CES), însă doar 5 dintre cele 25 de Ordonanțe de Urgență au acest aviz.

12 februarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Depolitizare, debirocratizare și descentralizare în educație

Organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere din cadrul instituțiilor deconcentrate din învățământ este esențială în ceea ce privește creșterea gradului de competență și profesionalism și combaterea politizării excesive a mangamentului.

10 februarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Brățările electronice pentru agresori, o urgență pentru statul român

Cristina Ionela Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, solicită Ministerului Afacerilor Interne trimiterea de urgență către Parlamentul României a proiectului de Lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Este vorba, printre altele, despre completarea cadrului legal pentru utilizarea brățărilor electronice atât de necesare pentru supravegherea agresorilor.

10 februarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Solicit Președintelui României și Avocatului Poporului să atace la CCR legea care acordă statutul de autoritate publică cadrelor didactice

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, cadru didactic și membră a Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților, a transmis către Președintele României și Avocatul Poporului o solicitare cu privire la trimiterea către Curtea Constituțională a legii inițiate de Șerban Nicolae privind acordarea statutului de autoritate publică.

4 februarie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților s-a reunit în ședință ordinară în data de 4 februarie, de la ora 13:30. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

4 februarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Cazul de la Ditrău, un nou semnal de alarmă

”Din păcate, situația de la Ditrău nu este una surprinzătoare într-o Românie încă puternic afectată de discriminare. Astfel de cazuri se vor repeta cu siguranță dacă nu conștientizăm nici acum că este nevoie de un răspuns ferm și de măsuri concrete din partea statului român”, consideră președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, deputata USR Cristina Iurișniți.

3 februarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Alegerea primarilor în două tururi – primul pas către democratizarea și responsabilizarea autorităților locale

Astăzi, Guvernul Orban își angajează răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

29 ianuarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comemorarea victimelor Holocaustului – nu avem voie să uităm

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie) este marcată anual în aceeași dată la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat.

28 ianuarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Autoritățile nu reușesc să protejeze victimele violenței

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți transmite un mesaj ferm împotriva violenței asupra fetelor și femeilor din România, în urma informațiilor apărute recent în spațiul public despre agresiuni sexuale asupra unor minore în județul Iași.

20 ianuarie 2020 detalii
  SCRISOARE DESCHISĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Adresată doamnei ministru Monica Anisie
Nicio școală fără apă și canalizare !
Niciun învățător sau profesor admonestat în fața elevilor!

Doamnă ministru,
Prin recenta descindere din Ialomița în comunitățile sărace, ați transmis clar mesajul că vă doriți să aduceți, pe bună dreptate, pe agenda publică problema infrastructurii și a dezinteresului cronic al primarilor pentru reabilitarea școlilor și, în general, pentru orice investiție pentru educație. Mesajul ministerial a fost că e nevoie de prezență și implicare pe teren. În regulă până la acest punct. Un ministru trebuie să iasă din clădirea ministerului în realitatea crudă a României profunde.

17 ianuarie 2020 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, bilanț la final de sesiune parlamentară

În sesiunea parlamentară septembrie-decembrie 2019, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților a avizat peste 70 de proiecte de lege și propuneri legislative cu potențial real de a contribui prin modificări legislative la îmbunătățirea nivelului de egalitate de șanse în societatea românească.

13 ianuarie 2020 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Victorii pentru bugetul anului 2020!

USR a trimis Guvernului PNL peste 60 de amendamente la Legea pentru aprobarea Bugetului pentru 2020, care vizează tăierea fondurilor pentru academiile de știință, suplimentarea investițiilor în educație și infrastructură, dar și creșterea transparenței instituționale și digitalizarea. În contextul în care Guvernul și-a asumat răspunderea pentru Legea Bugetului anului 2020, doamna deputat Cristina Iurișniți (USR) a reușit să convingă Executivul să accepte câteva din propunerile care sunt benefice pentru sistemul de învățământ.

23 decembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
La 30 de ani de la Revoluție, populismul, ipocrizia, minciuna și dubla măsură trebuie să înceteze!

Prin votul din Parlament, pensiile speciale trebuie să dispară. PSD a introdus amendamente intenționat neconstituționale, și mă refer aici la eliminarea pensiilor magistraților. De asemenea, o altă măsură absolut nedreaptă este eliminarea indemnizațiilor artiștilor și sportivilor.

18 decembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință ordinară marți, 17 decembrie 2019, de la ora 14.00. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

17 decembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință ordinară în data de 10 decembrie 2019, de la ora 10.00. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi (cu un punct suplimentar adăugat la solicitarea inițiatorilor), acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

10 decembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Ziua Internațională a Drepturilor Omului, marcată la Parlamentul României

Din 1948, când Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, 10 decembrie este Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Această dată încheie și cele #16ziledeactivism împotriva violenței asupra femeilor, campanie ce debutează anual pe 25 noiembrie și pe care de fiecare dată Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților o marchează prin evenimente variate în cadrul Parlamentului.

10 decembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Drepturile omului, drepturile femeii – studenții, invitați la dezbatere în Parlamentul României

În cadrul celor #16ziledeactivism împotriva violenței asupra femeilor, deputata USR, Cristina Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, a invitat la Parlament un grup de studenți din București.

9 decembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință ordinară în data de 3 decembrie 2019, de la ora 10.30. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

5 decembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Învingătoarele violenței domestice, vizită la Parlamentul României

În cadrul celor #16ziledeactivism împotriva violenței asupra femeilor, deputata USR, Cristina Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților a invitat la Parlament comunitatea ##ȘiEuReușesc din București.

5 decembrie 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Stare de urgență în Educație!
44 % analfabeți funcțional potrivit testelor PISA este rezultatul a 30 de ani de nepăsare a guvernanților, incompetența zecilor de miniștri si finanțarea cronică prin nerespectarea Legii Educației LEN 1/ 2011.

Este sau nu motiv de îngrijorare? Cu siguranță, DA! [...]

4 decembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Bugetarea de gen, esențială în lupta împotriva violenței domestice

Prezentă la conferința națională UNDE SE ASCUND BUGETELE DE GEN? ce a avut loc marți, 3 decembrie la București, doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților a reiterat urgența introducerii acestei soluții în proiectele bugetare din România.

4 decembrie 2019 detalii
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități – apel la respect și demnitate

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități (3 decembrie), președinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, deputata USR, Cristina Iurișniți, face un apel la respect și demnitate pentru toți cetățenii României.

^ [...]

3 decembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință ordinară în data de 26 noiembrie 2019, de la ora 17:00. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

28 noiembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Mesajul membrilor Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei cu ocazia primei ediții a Zilei Internaționale a Profesorilor de Limba Franceză

Noi, membrii Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), salutăm celebrarea Zilei Internaționale a Profesorilor de Limba Franceză în data de 28 noiembrie.

27 noiembrie 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Ieri, 25 noiembrie, de Ziua internațională a eliminării violenței împotriva femeilor, au început cele 16 zile de activism civic care aduc în atenția autorităților și a societății civile promovarea egalității de șanse, prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și minorilor, în special. Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților organizează, ca în fiecare an, mai multe acțiuni pentru a marca această dată, alături de partenerii din societatea civilă.

26 noiembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Toleranță zero pentru comportamentul abuziv al cadrelor didactice la adresa elevilor

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, cadru didactic și membră a Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, a transmis către Avocatul Poporului o sesizare având ca obiect sprijinirea și protejarea elevilor și părinților acestora de la Școala Gimnazială „Enea Grapini” din comuna Șanț împotriva profesorului Vasile Maternik, condamnat pentru purtare abuzivă.

25 noiembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Încep cele 16 zile de activism pentru eliminarea violenței asupra femeilor

25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor și până pe 10 decembrie se desfășoară la nivel mondial 16 zile de activism împotriva acestui flagel. Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților organizează, ca în fiecare an, multiple evenimente pentru a marca această dată, alături de partenerii din societatea civilă.

25 noiembrie 2019 detalii
  Scrisoare deschisă adresată doamnei ministru Monica Anisie
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
6% din PIB pentru un educație, un deziderat pe care PNL și l-a asumat public
Dacă ne pasă de viitorul nostru și al copiilor noștri în România, 6% din PIB a fost, este și va fi o obligație legală și morală a oricărui guvern pentru care sistemul public de învățământ reprezintă o prioritate.

Recenta afirmație a noului ministru al Educației Monica Anisie cum că Ministerul nu ar avea ce să facă cu banii dacă i s-ar aloca 6% din PIB ridică o serie de semne întrebare cu privire la capacitatea Guvernului de a regândi fundamental mecanismele de finanțare a educației. [...]

19 noiembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Stop discursului public xenofob și discriminatoriu al PSD

Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a sesizat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării derapajele discursului politic al deputatei PSD, Olguța Vasilescu.

18 noiembrie 2019 detalii
   DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Zero toleranță pentru violență verbală, hărțuire și mesaje discriminatorii adresate femeilor în spațiul public
Președinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți condamnă în mod ferm jignirile viceprimarului Aurelian Bădulescu la adresa consilierei Ana Ciceală în ședința Consiliului General al Municipiului București din 14 noiembrie 2019.
18 noiembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Democrația directă și inițiativa cetățenească, teme de dezbatere la a 32-a reuniune parlamentară a Francofoniei, Regiunea Europa

Familia europeană promovează constant diversitatea culturală, lingvistică și identitară, cooperarea la nivelul francofoniei parlamentare, acesta fiind un spațiu de dezbatere, de promovare a valorilor europene și a democrației participative.

14 noiembrie 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Incompetența angajaților din ministere ne împiedică să ne facem treaba!

De la începutul sesiunii parlamentare doresc să inițiez o completare la Legea Educației prin care să stabilesc creșterea numărului de posturi de consilieri școlari/psihologi școlari. Dacă textul actual al legii prevede un consilier școlar la 800 de elevi, propunerea mea prevede: unui post de consilier școlar îi este alocat un număr de 400-600 de elevi, respectiv 200-400 de preșcolari.

1 noiembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Legea depolitizării școlilor a fost adoptată fără dezbatere!

Camera Deputaților a adoptat fără dezbatere propunerea legislativă care prevede incompatibilitatea funcției de director sau director adjunct cu orice funcție de conducere de la nivelul unui partid politic, din cadrul pachetului de legi inițiat în Parlament antipolitizare în Educație!

28 octombrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Egalitatea de șanse, o prioritate obligatorie a noului Guvern al României

Miercuri, 30 octombrie 2019, de la ora 14.00, în sala “Drepturilor Omului” din Parlamentul României, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților o va audia pe doamna Victoria Violeta Alexandru, ministrul propus pentru portofoliul Muncii și Protecției Sociale.

28 octombrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților s-a reunit în ședință ordinară luni, 21 octombrie 2019, de la ora 17.00. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

21 octombrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup parlamentar al USR)
Eveniment internațional organizat la Bruxelles în sprijinul egalității de șanse și de gen în politică

Prezentă la workshopul Gender Strategies for Parliamentary Development Programmes, organizat pe 15 octombrie, la Bruxelles, doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, a reiterat necesitatea modificării legislației electorale pentru o reprezentare echitabilă a femeilor la nivel decizional.

15 octombrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Hărțuirea sexuală și mesajele discriminatoare nu pot fi tolerate în spațiul public

Președinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți, condamnă în mod ferm derapajele recente ale ministrului interimar de Finanțe, Orlando Teodorovici, în dialogul cu o jurnalistă de la o televiziune din România.

15 octombrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, reunită în ședință

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților s-a reunit în ședință ordinară în data de 7 octombrie 2019, de la ora 17:00. Ședința a fost condusă de doamna președinte Cristina-Ionela Iurișniți, care a declarat deschise lucrările Comisiei și a supus la vot proiectul ordinii de zi, acesta fiind aprobat cu majoritate de voturi.

8 octombrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Proiectul de lege inițiat de deputatul USR Cristina Iurișniți, susținut de peste 50 de parlamentari din toate partidele, referitor la colectarea selectivă a deșeurilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională.

7 octombrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Educația în spiritul egalității de șanse, o urgență pentru prevenirea și combaterea violenței domestice în România

Marți, 24 septembrie 2019, peste 60 de membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai Guvernului și ai instituțiilor guvernamentale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului academic și de afaceri, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale și mass-media au agreat necesitatea intervențiilor urgente în educație pentru a lupta eficient împoriva violenței asupra persoanelor vulnerabile, în special fete și femei.

25 septembrie 2019 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Dezbatere despre rolul educației în prevenirea și combaterea violenței domestice, organizată la Parlamentul României

La inițiativa Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, marți, 24 septembrie 2019, are loc, la Parlament, dezbaterea cu tema Prevenirea și combaterea violenței domestice prin educație. Evenimentul se va desfășura între orele 10.00 - 15.00, la sala Drepturilor Omului.

20 septembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Modelul german al școlilor profesionale și în România

Campaniile naționale de informare, promovare și de conștientizare trebuie să fie adresate atât părinților cât și tinerilor pentru a le schimba mentalități și prejudecăți. Nu este rușinos să înveți o meserie, să ai un parcurs profesional valorizant care să îți asigure rapid un venit. Copiii și tinerii care au abilități practice trebuie îndreptați și orientați spre școlile profesionale.

16 septembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Stop discriminării elevilor sub 5 și schimbărilor legislative peste noapte

Copiii sub 5 trebuie integrați în liceele tehnologice pe ruta profesională. După desființarea școlilor profesionale în 2009 de către Andronescu, nu e ușor să refaci și să modernizezi peste noapte o rețea școlară de învățământ profesional.

9 septembrie 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Fără politizare ajungem departe!

Se apropie un nou an școlar. A pregătit Guvernul acest început de an școlar? Răspunsul este mai evident ca oricând: nu! Suntem în 4 septembrie, cursurile încep peste 5 zile. Suntem fără ministru numit la Educație, fără manuale pentru clasa a VII-a conform noilor programe, cu 1 miliard de lei mai puțin pentru copiii vulnerabili care provin din medii defavorizate, cu un proiect pilot pentru un suport alimentar în 50 de scoli care de fapt a fost funcțional doar în 37, după 3 ani de pilotarea dezinteresată și incoerentă.

4 septembrie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Dezastrul din Educație continuă. Alocarea bugetară legală de minim 6% din PIB asteaptă un viitor Guvern responsabil!

Timp de aproape 3 ani, sistemul de învățământ din România a fost profund și intenționat neglijat de actuala guvernare PSD-ALDE. În ciuda promisiunilor din programul de guvernare, Educația a fost doar o monedă de schimb în centrul jocurilor politice, trecând prin mâna a patru miniștri incompetenți care au bulversat sistemul de învățământ fiecare cu propuneri absurde, injuste sau nefezabile.

27 august 2019 detalii
  SCRISOARE DESCHISĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurisniti (Grupul parlamentar al USR)

Stimată doamnă prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă,

Tragedia de la Caracal reflectă încă o dată nepăsarea și incompetența statului român față de prevenirea și combaterea violenței de orice fel asupra persoanelor vulnerabile, cu precădere asupra fetelor și femeilor.

5 august 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Tragedia de la Caracal – cronica unor morți anunțate

Cristina Ionela Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților, condamnă cu fermitate crimele de la Caracal și mai ales nepăsarea și incompetența statului român în aceste cazuri.

29 iulie 2019 detalii
  Scrisoare deschisă către Premierul României, Doamna Viorica Dăncila
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Doamna Ecaterina Andronescu trebuie să plece

Stimată Doamnă Prim-ministru,

Învățământul românesc sub guvernarea PSD-ALDE a avut enorm de suferit, în ciuda promisiunilor asumate în Programul de guvernare. Ați asigurat cetățenii acestei țări că educația va reprezenta o prioritate, însă politicile publice asumate de Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, au reprezentat piedici în calea reformei sistemului și, mai mult decât atât, au bulversat prin incoerență si neprofesionalism activitatea educațională din întreaga țară.

În calitate de deputat, membru al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, care militează pentru o reformă profundă în învățământ și pentru politici coerente și predictibile care să stimuleze dezvoltarea educației românești, vă solicit să o demiteți pe doamna Ecaterina Andronescu. [...]

16 iulie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
În ce măsură rezultatele la Examenul de Bacalaureat reflectă valoarea adăugată de fiecare școală, ”ieșirile” în comparație cu ”intrările”?

Se fac comparații între rezultatele elevilor din diferite școli, ierarhii între școli, dar se uită de anumiți factori care au generat aceste rezultate, se uită de factorii de context și de ”intrările” în respectivele școli: media de admitere al elevilor, parcursul lor educațional în timpul liceului, nivelul de educație a părinților, numărul copiilor cu diferite probleme familiale sau gradul de expunere la diferite vulnerabilități sociale, gradul de pregătire și formare profesională al cadrelor didactice din fiecare școală, cheltuielile făcute pentru educație (sau lipsa acestor cheltuieli), investiții în fiecare comunitate școlară și în educația fiecărui absolvent etc.

9 iulie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, la bilanț

În sesiunea parlamentară februarie-iunie 2019, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților a avizat peste 80 de proiecte de lege și propuneri legislative. Totodată, membrii Comisiei au depus și amendamente legislative care să îmbunătățească prevederile actuale și implicit situația de facto din domeniu în România.

8 iulie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Pachetul legilor pentru depolitizare și integritate academică

În săptămâna 1-5 iulie a Sesiunii parlamentare extraordinare, doamna deputat Cristina Iurișniți (USR) a depus la Camera Deputaților propunerea legislativă pe care a inițiat-o pentru depolitizarea mediului academic. Rectorii și prorectorii nu vor mai putea deține funcții politice de conducere la nivel local, județean și național pe perioada exercitării mandatului.

4 iulie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse, proiect pentru reprezentare egală la nivel politic și decizional

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, Cristina Iurișniți, a transpus într-o nouă inițiativă legislativă rezultatele consultărilor cu societatea civilă de la Parlamentul României.

3 iulie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Codul Administrativ taie bani de la educație și îi redistribuie pentru pensii speciale

Doamna Deputat Cristina Iurișniți (USR) a transmis Avocatului Poporului o petiție prin care îi solicită să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind Codul Administrativ.

2 iulie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Educația încotro? S.O.S abandonul școlar!

În tot acest an școlar, ambrambureala a funcționat cu nepăsare și dispreț față de elevi, părinți și profesori. Cu mai puțin de două săptămâni înainte de Evaluarea Națională, elevii claselor a VIII-a nu aveau cunoștință cu privire la numărul locurilor care sunt disponibile pentru ei la liceele la care își doresc să studieze mai departe. Să nu uităm de cele 300 de mii de locuri de la liceele teoretice care au fost eliminate din pix peste noapte, ca parte a unei strategii care să îngroașe forțat numărul elevilor la școala profesională.

26 iunie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Toți cetățenii României au dreptul la o reprezentare egală la nivel politic și decizional

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a demarat o serie de consultări în sprijinul identificării măsurilor legislative necesare pentru asigurarea unei reprezentări paritare a cetățenilor României la nivel politic și decizional.

21 iunie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Implicare pentru schimbare! Cifrele din învățământ vorbesc și nu mint!

Nimeni nu mai înțelege nimic dacă urmărește cifrele anunțate de Ministerul Educației Naționale. Probabil nici funcționarii ministerului sau ai inspectoratelor școlare nu-și dau seama că cifrele pe care le oferă publicului sunt prea des contradictorii.

19 iunie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Partidele vechi și ,,frăția rectorilor” susțin feudalizarea învățământului universitar

Miercuri, 12 iunie, în plenul Camerei Deputaților învățământul din România a fost din nou victima intereselor politice. Partidele cu state vechi și ,,frăția rectorilor”, indiferent de culoarea politică, au respins în plenul Camerei Deputaților propunerea legislativă de limitare a mandatelor rectorilor (pl-x 233/2019).

Din 242 de deputați prezenți, doar 42 au susținut inițiativa, 25 votând contra, iar 174 abținându-se, în ciuda raportului favorabil votat în unanimitate de toți parlamentarii Comisiei de Învățământ. [...]

12 iunie 2019 detalii
  Scrisoare deschisă către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Domnule Ministru,
În 26 mai 2019, românii au dat tuturor politicienilor, prieteni la cataramă cu ipocrizia, incompetența și ticăloșia, o lecție de moralitate și de conștientizare că votul e o forță a schimbării pentru o necesară renaștere morală a României.

11 iunie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Democratizarea universităților începe cu limitarea mandatelor rectorilor

Marți, 4 iunie 2019, Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților a votat în unanimitate democratizarea tuturor universităților din România.

4 iunie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Meleșcanu trebuie să își dea de urgență demisia! Soluția USR:vot prin corespondență și votul electronic, proiecte depuse deja în Parlament

Începând cu 2014, abuzurile, nepăsarea și iresponsabilitatea guvernanților față de respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor români din Diaspora, au devenit din ce ce mai grave, de la obstrucționarea dreptului de vot la nerecunoașterea calificărilor profesionale!

29 mai 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Abuzurile, nepăsarea și iresponsabilitatea guvernanților față de Diaspora în respectarea drepturilor fundamentale ale omului, devin tot mai repetitive și foarte grave!

28 mai 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
250 localități din România primesc fonduri europene pentru internet wireless gratuit, dar nu și municipiul Bistrița!

Uniunea Europeană, prin intermediul programului WiFi4 EU, oferă cetățenilor internet de înaltă calitate prin amplasarea și instalarea unor puncte de acces Wi-Fi în zonele publice de pe raza localităților solicitante. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană. Lansat în 2018, programul WiFi4EU prevede acordarea de cupoane valorice a câte 15.000 euro pentru localitățile din UE, Islanda și Norvegia, care se angajează să ofere cetățenilor acces gratuit la internet wireless.

24 mai 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Siguranța profesorilor și a elevilor, o obligație a autorităților locale

La momentul actual, săptămânal, în spațiul public apar informări cu privire la gradul ridicat de violență care se regăsește în școlile din România. Violența de orice tip, indiferent că este verbală sau fizică, a devenit o constantă în foarte multe unități școlare, iar amplitudinea fenomenului este accentuată și de lipsa unor măsuri concrete de combatere a acestor forme de agresivitate.

20 mai 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Ordin ilegal emis de Ministrul Educației

În Educație, abrambureala continuă cu nepăsare și dispreț față de elevi, părinți și profesori, Ministerul Educației elaborând încă un ordin care bulversează sistemul și care nu respectă legislația în vigoare.

14 mai 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

În luna septembrie 2018, depuneam la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o sesizare cu privire la gravele derapaje din discursurile publice ale lui Liviu Pop și Darius Vâlcov.

13 mai 2019 detalii
  
ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Expoziție dedicată femeilor marcante din istoria României, la Parlament

La inițiativa președintei Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, doamna deputat USR Cristina-Ionela Iurișniți, Parlamentul României găzduiește zilele acestea o expoziție dedicată personalităților feminine care au marcat istoria României.

13 mai 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
8 Mai - Ziua Națională a Egalității de Șanse

De Ziua Națională a Egalității de Șanse, serbată pe 8 Mai, deja din 2015, vă propun să reafirmăm angajamentul nostru pentru o Românie fără discriminare, în concordanță cu drumul democratic și european pe care ni l-am asumat prin Constituție și tratatele semnate. Cu atât mai mult în timpul Președinției țării noastre la Consiliul Uniunii Europene este necesar să transmitem un semnal clar în favoarea egalității de șanse și de gen la toate nivelurile societății românești.

8 mai 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Modificările aduse în Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală : undă verde pentru slăbirea statului de drept și încurajarea infractorilor

Majoritatea modificărilor în domeniul justiției propuse în Parlament, precum și prin ordonanțe de urgență de către coaliția majoritară aduc inegalități în ceea ce privește accesul la actul de justiție pentru victimele violenței domestice, ale violenței sexuale (inclusiv asupra minorilor), pentru victimele traficului de persoane etc.

24 aprilie 2019 detalii
  SCRISOARE DESCHISĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

În calitate de președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, îmi exprim solidaritatea cu victimele violenței, fie că sunt elevi sau profesori, și condamn ferm toleranța față de agresori! De asemenea, îmi exprim dezaprobarea față de decizia făcută recent publică a conducerii Liceului Spiru Haret din Ploiești.

19 aprilie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Susținere internațională acordată educației pentru sănătatea reproducerii și a sexualității în România

Prezentă la conferința națională cu participare internațională Educația pentru sănătatea reproducerii și sexualității: o componentă esențială a opționalului Educație pentru sănătate ce a avut loc luni, 15 aprilie la Parlamentul României, doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, a reiterat urgența introducerii acestui tip de educație în toate școlile din România.

17 aprilie 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Zilele acestea trăim o dramă colectivă! Notre Dame în flăcări înseamnă istoria și cultura creștinismului, patrimoniul umanității în flăcări!

16 aprilie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
În România captivă și ținută din nepăsare, ticăloșie, lăcomie și calcul politic în negura Evului Mediu, copiii mor în fose septice!

La începutul lui ianuarie 2019, potrivit MEN, 2355 de unități școlare fără apă și canalizare au grupurile sanitare în curte. Dar, în viziunea Andronescu, doar 1400 de unități școlare vor beneficia de toalete ecologice! Restul mai așteaptă...

16 aprilie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei si bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Sprijin european pentru egalitatea de șanse și de gen în politică

Prezentă la workshopul "Bugetarea pe bază de gen în politicile publice" care a avut loc luni, 8 aprilie, la Parlamentul României, doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, a reiterat necesitatea modificării legislației electorale pentru o reprezentare echitabilă a femeilor la nivel decizional.

8 aprilie 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Împreună depășim barierele autismului

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, doamna deputat USR Cristina-Ionela Iurișniți, a adresat în plen, luni, 1 aprilie, un scurt mesaj cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului.

1 aprilie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Mai bine dăruiești decât să lovești

Violența domestică face anual zeci de mii de victime în România; la fiecare 5 zile o femeie este ucisă de actualul sau fostul partener. În ultimii ani fenomenul s-a amplificat în mod alarmant; doar în 2018 numărul de infracțiuni din acest spectru a crescut față de anul precedent cu peste 10%, conform datelor furnizate de IGPR.

27 martie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Vot favorabil pentru educația pentru sănătate și reciclarea deșeurilor în școli

Marți, 19 martie 2019, Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a avizat favorabil două inițiative legislative ale doamnei deputat Cristina Iurișniți.

19 martie 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Stop deciziilor intempestive ale Ministerului Educației Naționale

În ultima perioadă, Ministerul Educației Naționale a obișnuit opinia publică cu o serie de decizii sau măsuri neanunțate, nepredictibile și neasumate de actorii educaționali care au avut un impact negativ în sistemul de învățământ. Spre exemplu, măsura prin care s-au introdus simulările la Evaluarea Națională pentru clasa a VII-a a cauzat un val de revoltă îndreptățită din partea elevilor și a profesorilor, în contextul în care regulile care asigură coerența sistemului educațional se modifică neanunțat în timpul anului școlar.

19 martie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Victimele violenței domestice nu pot fi ignorate sau utilizate în scop electoral

Victimele violenței domestice din București riscă să piardă singurul adăpost disponibil non-stop dacă municipalitatea nu va reveni asupra deciziei de a nu mai finanța Casa INVICTA, avertizează Cristina Ionela Iurișniți, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților.

13 martie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la Direcția generală afaceri externe și protocol
privind întrevederea membrilor Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei cu Secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei, E.S. doamna Louise Mushikiwabo

Doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, alături de membri ai Delegației, a avut marți, 12 martie 2019, la Palatul Parlamentului, o întrevedere cu E.S. doamna Louise Mushikiwabo, Secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), aflată în România în prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului.

13 martie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Reuniune europeană la nivel înalt în sprijinul egalității de șanse și de gen în politică

Prezentă la reuniunea interparlamentară organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, găzduită de Parlamentul European, doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, a reiterat necesitatea modificării legislației electorale pentru o reprezentare echitabilă a femeilor la nivel decizional.

8 martie 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Ziua Internațională a Femeii - mesaj în Parlament
Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, doamna deputat USR Cristina-Ionela Iurișniți, a susținut luni, 4 martie, în plenul Camerei, o alocuțiune privind Ziua Internațională a Femeii.

“Săptămâna aceasta sărbătorim 8 martie, Ziua Internațională a Femeii. În calitate de președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, le urez sănătate, bucurii alături de cei dragi și proiecte împlinite tuturor femeilor din Parlamentul României! [...]

4 martie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Discuții interinstituționale în sprijinul copiilor cu cerințe educaționale speciale

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a inițiat o serie de consultări în sprijinul identificării măsurilor legislative necesare pentru creșterea gradului de incluziune al copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES).

27 februarie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Educația încotro?

Și în acest an, Educația rămâne subfinanțată. 6% din PIB nu se respectă nici în acest an, iar declarațiile doamnei ministru care inflamează spațiul public, de la cadre didactice, la elevi și părinți nu sunt de natură sa creeze stabilitate și predictibilitate.

27 februarie 2019 detalii
  SCRISOARE DESCHISĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
adresată domnului viceprim-ministru Vasile-Daniel Suciu

Stă în puterea dumneavoastră, în noua calitate pe care o aveți în Executivul României, de a debloca situația de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice privind finanțarea obiectivului de investiții Consolidarea și modernizarea corpului A (corp liceu) Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu”, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud.

26 februarie 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, deputata Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Persoanele cu dizabilități au dreptul la respect și demnitate

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți, condamnă în mod ferm declarațiile recente ale Avocatului Poporului, Victor Ciorbea cu privire la persoanele cu dizabilități.

22 februarie 2019 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Membrii Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați au decis să îi invite la ședința Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din data de 26 februarie 2019 (ora 14.00), pe doamna Ecaterina Andronescu, ministrul Educației Naționale, și pe domnul Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale.

20 februarie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Ziua Justiției Sociale, marcată prin acțiuni în sprijinul copiilor cu cerințe educaționale speciale

Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a inițiat o serie de consultări în sprijinul identificării măsurilor legislative necesare pentru creșterea gradului de incluziune al copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES).

20 februarie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Buget 2019: lupta împotriva violenței domestice nu este o prioritate

Cristina Ionela Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, atrage atenția că măsurile pentru prevenirea și combaterea violenței domestice nu se regăsesc printre prioritățile bugetare pentru anul în curs.

18 februarie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Legalitatea și oportunitatea construirii a 1000 de grădinițe private cu profil sportiv

Doamna deputat, Cristina Iurișniți, a solicitat Ministerului Educației Naționale și Consiliului Concurenței o serie de clarificări cu privire la programul ,,gROwth – investim în copii, investim în viitor”.

14 februarie 2019 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurisniți (Grupul parlamentar al USR)
Implicare pentru schimbare Violența în școli trebuie să înceteze prin educație

În calitate de președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, doamna deputat USR, Cristina-Ionela Iurișniți, afirmă într-un mesaj public solidaritatea cu victimele violenței și intoleranța față de agresori.

11 februarie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurisniti (Grupul parlamentar al USR)
”Împreună rupem barierele pentru autism”, un parteneriat în sprijinul egalității de șanse

Președinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți, a participat, marți, 5 februarie, la evenimentul de lansare a parteneriatului dintre Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist – FEDRA și Teatrul Național ”I.L Caragiale”, care de altfel a și găzduit conferința ”Împreună rupem barierele pentru autism”. Parteneriatul vizează integrarea școlară și socială a persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) și crearea unui climat favorabil pentru creșterea calității vieții persoanelor diagnosticate cu tulburări de dezvoltare.

6 februarie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Subfinanțarea cronică continuă în Educație și abrambureli pe bandă rulantă

Cu o întârziere inadmisibilă de două luni, săptămâna viitoare va intra în dezbatere bugetul consolidat pentru anul 2019. Educația are un buget mărit cu 46, 7%, adică de la 2, 98% , am ajuns la 3,1% din PIB. Subfinanțarea cronică continuă!

4 februarie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Modificări legislative pentru un învățământ echitabil și incluziv
Se impune o atenție sporită educației copiilor cu cerințe educative speciale

Ca ființă socială, omul este dependent de ceilalți oameni. Această dependență înseamnă, de fapt, ajutor, posibilitatea de a comunica și coopera. Legislația școlară actuală prezintă unele lacune în privința susținerii integrării sociale a copiilor cu cerințe educative speciale, drept pentru care în calitate de cadru didactic, de deputat, membru în Comisia pentru învățământ și președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse, voi înainta o serie de propuneri legislative în acest sens, ca urmare a unor întâlniri de lucru pe care le-am avut cu specialiștii din domeniu.

30 ianuarie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Ordinul de protecție provizoriu – modificarea legislativă care salvează vieți

La debut de 2019 au fost emise în România primele ordine de protecție provizorii, menite să protejeze victimele violenței domestice printr-o intervenție rapidă pentru îndepărtarea agresorilor.

7 ianuarie 2019 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, bilanț la final de sesiune parlamentară

În sesiunea parlamentară septembrie-decembrie 2018, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților a avizat peste 80 de proiecte de lege și propuneri legislative.

19 decembrie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

În ședințele de plen reunit din 17 și 20 decembrie se dezbate și se votează Moțiunea de cenzură a opoziției "Ajunge! Guvernul Dragnea- Dăncilă, rușinea României!".

18 decembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Când vom avea o Românie educată?! Propunem desființarea ISJ, structură retrogradă și excesiv politizată

„Educația nu are culoare politică, dar trebuie să venim cu propuneri curajoase", susține deputatul USR Cristina Iurișniți. Una dintre aceste propuneri este desființarea ISJ - urilor – care reprezintă o „structură anacronică și retrogradă, politizată excesiv în ultimii ani și care nu aduce o ameliorare sau o valoare adăugată în sistemul educațional”.

11 decembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Siguranța elevilor, o responsabilitate în sarcina autorităților publice

Doamna deputat, Cristina Iurișniți, (Grupul parlamentar USR), a inițiat o serie de modificări și completări la Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul creșterii siguranței în zonele unităților de învățământ.

10 decembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
70 de ani de la adoptarea și proclamarea Declarației Universale a Drepturilor Omului

10 decembrie este Ziua Internațională a Drepturilor Omului. La această dată, în 1948, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Serbăm, deci, 70 de ani de la acest moment istoric, când liderii țărilor membre ONU au consfințit în scris că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi.

10 decembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Acordul semnat între Guvernul României și Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ în data de 29 noiembrie reprezintă o dovadă a discursului dublu și a ipocriziei Coaliției PSD-ALDE.

4 decembrie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Artizanii Marii Uniri de la 1918 se află în umbră după 100 de ani de la înfăptuirea României Mari, din pricina unei cete de politicieni incompetenți ai anului 2018, care au probleme cu justiția, dosare penale ori condamnări cu executare.

28 noiembrie 2018 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

La inițiativa Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, marți, 27 noiembrie 2018, va avea loc, la Parlament, masa rotundă cu tema Violență domestică vs Egalitate de șanse pentru femei și bărbați. Aplicarea legislației – bune practici și provocări. Evenimentul se va desfășura între orele 10.00 și 14.00 la sala Comisiei și marchează Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.

26 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, Cristina Iurișniți, a susținut, luni, 26 noiembrie, în plenul Camerei Deputaților, o alocuțiune privind Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.

26 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
România are datoria să ofere sprijin și protecție reală pentru toți copiii

20 noiembrie este Ziua Universală a Drepturilor Copilului și marchează data adoptării Convenției ONU cu privire la drepturile copilului (20 noiembrie 1989), cel mai ratificat document internațional. România a aderat la Convenție încă din 1990, prin Legea nr. 18/1990, iar prevederile documentului se regăsesc și în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

21 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Apel la consens și responsabilitate pentru o nouă Lege a Manualului

Proiectul de Lege a Manualului, după aproape un an de la inițierea sa de către Guvern, a sfârșit prin a fi respins de către Parlament, din cauza motivelor de neconstituționalitate.

21 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a depus marți, 20 noiembrie a.c., o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

20 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Guvernul a anunțat zilele trecute, într-un final, că va asigura și în acest an finanțarea necesară Programului - pilot de acordare a unei mese calde copiilor din 50 de grădinițe și școli din România.

14 noiembrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Doamna deputat Cristina Iurișniți, membru al Comisiei pentru învațământ, știință, tineret și sport, a participat joi, 1 noiembrie 2018, la conferința “EduproSummit#1 – Educate for future” pentru dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual în România.

1 noiembrie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurisniti (Grupul parlamentar al USR)

Doamna deputat, Cristina Ionela Iurișniți, a susținut o declarație de presă, în care a vorbit despre importanța introducerii educației pentru sănătate în școli.

29 octombrie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Totul pornește de la educație: educație pentru valorile europene, care sunt în aceste zile erodate de statul autoritarist al unei guvernări toxice care ne aruncă, cu fiecare zi, tot mai departe de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană pentru români: libera exprimare, respectarea statului de drept, respectarea libertăților și a drepturilor fundamentale, cum e cel la educație incluzivă și formare continuă pentru care Comisia Europeană alocă fonduri europene importante.

24 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Respect și demnitate pentru persoanele cu dizabilități din România

Asociația Open Your Heart și Fundația Prețuiește Viața, în parteneriat cu Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, organizează, joi, 25 octombrie, ora 19.00, la Palatul Parlamentului, Gala Atipic Beauty București 2018 Supported by Alin Gălățescu. Un eveniment emoționant ajuns la a-17-a ediție, Gala transmite un mesaj puternic: frumusețea e în noi, nu în aparențe.

24 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Doar împreună, putem stopa violența împotriva femeilor și violența domestică

Președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, doamna deputat USR Cristina-Ionela Iurișniți, a fost prezentă, sâmbătă, 20 octombrie, la marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!” organizat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

22 octombrie 2018 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurisniți (Grupul parlamentar al USR)

Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a susținut, miercuri, 17 octombrie, o declarație politică referitoare la necesitatea modificării și completării Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

17 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Înainte de a demisiona, Valentin Popa a dat o ultimă lovitură învățământului preuniversitar. În contextul în care învățământul se confruntă cu un deficit de 10 000 de posturi, ministrul demisionar a emis Ordinul 4884/2018 prin care elimină 4000 de posturi de cadre didactice, de personal didactic auxiliar și nedidactic.

9 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Autoritățile au datoria să se ocupe de adevăratele probleme ale familiilor din România

Președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR), apreciază rezultatul referendumului din 6-7 octombrie ca mesaj clar din partea românilor pentru autorități în ceea ce privește adevăratele probleme ale familiilor din România.

9 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Avem nevoie de un învățământ echitabil si inclusiv, modern, civic și solidar

,, 5 octombrie este Ziua mondială a educației. Această zi a fost desemnată de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ''Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor'' (1966) și ''Recomandarea privind învățământul superior'' (1997), principalele documente de referință privind cadrele didactice la nivel internațional.

5 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a depus joi, 04 octombrie 2018, o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2010 privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice.
,,Propunerea legislativă urmărește introducerea obligativității dotării de către autoritățile locale, a tuturor unităților școlare aflate sub coordonarea acestora cu pubele colorate și inscripționate corespunzător, pentru selectarea la sursă a deșeurilor.
4 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

Organizația Națiunilor Unite instituia, prin Rezoluția nr. 61/271, ziua de 2 octombrie ca fiind Ziua internațională a non-violenței.

2 octombrie 2018 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
Ce a lăsat în urmă ministrul Educației Valentin Popa după opt luni de mandat

Joi, 27 septembrie 2018, domnul Valentin Popa a demisionat din funcția de ministru al Educației. Bilanțul celor opt luni de mandat este următorul:

 • Finanțarea discreționară și ,,feudalizarea" sistemului universitar. [...]
 • 28 septembrie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Deputatul USR, Cristina Iurișniți, a sesizat Avocatul Poporului cu privire la încălcările și limitările abuzive ale drepturilor și libertăților fundamentate ale cetățenilor care aparțin minorităților naționale.

  27 septembrie 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Doamna deputat Cristina Iurișniți a susținut, miercuri, 26 septembrie, o declarație politică pe tema Zilei Europene a Limbilor. ,,26 septembrie a devenit Ziua Europeană a Limbilor, un eveniment organizat anual pentru a promova diversitatea lingvistică a unui continent care numără peste 200 de limbi europene, 24 de limbi oficiale ale UE, aproximativ 60 de limbi regionale și minoritare.

  26 septembrie 2018 detalii
     DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a susținut miercuri în Plenul Camerei Deputaților o declarație politică pe tema sezonului cultural România - Franța, o relansare a vizibilității profilului de țară.
  19 septembrie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Recent, în Parlamentul European, Ungaria a fost trasă de urechi, în conformitate cu articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, în cazul în care aceasta riscă să încalce valorile fondatoare ale spațiului comunitar. România nu este departe de această situație.

  18 septembrie 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  În cadrul ședinței de ieri a Comisiei pentru Învățământ a fost invitată doamna Maria Nistor, directorul Editurii Didactice și Pedagogice, pentru a da explicații cu privire la erorile grave din manualele școlare din acest an.
  13 septembrie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  România, reprezentată la primul Congres Internațional al Grupului Femeilor Parlamentar

  Președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a participat zilele acestea la reuniunea primului Congres Internațional al Grupului Femeilor Parlamentar de la Dublin.

  13 septembrie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  România, reprezentată la Primul Congres Internațional al Grupului Femeilor Parlamentar

  Președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a participat la reuniunea Primului Congres Internațional al Grupului Femeilor Parlamentar de la Dublin.

  12 septembrie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  În prima săptămână a sesiunii parlamentare, am interpelat Ministerul Educației, cu privire la situația dezastruoasă a manualelor școlare.

  7 septembrie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Mesajele discriminatoare și discursul urii nu pot fi tolerate în spațiul public
  Deputatul USR, Cristina Iurișniți, condamnă ferm mesajele discriminatorii și instigatoare la ură apărute în spațiul public în ultima perioadă. Divergențele politice au devenit pretexte pentru folosirea în mod repetat de către o serie de demnitari ai statului român a unui limbaj injurios, licențios cu accente rasiste și xenofobe.

  Niciunei persoane, cu atât mai mult cu cât ocupă o funcție publică, nu îi sunt permise astfel de derapaje care pot aduce atingeri drepturilor fundamentale ale omului. [...]

  5 septembrie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  De aproximativ o lună de zile, Legea Internshipului a început să producă efecte juridice, venind cu o serie de beneficii pentru integrarea eficientă a tinerilor în piața muncii.

  4 septembrie 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Am denunțat lipsa de profesionalism în redactarea manualelor unice de geografie editate de Editura Unică înființată de PSD și declarată neconstituțională de CCR în urma sesizării de neconstituționalitate pe care am demarat-o în Parlament, pentru a împiedica un partid dictatorial să controleze totul de la resurse la informații.

  28 august 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  De la Educație pornește totul!

  Ministerul Educației pare să fi uitat care este menirea sa: gestionarea și asigurarea unei educații de calitate pentru copiii noștri. După celebrul manual de sport din 2017 pentru clasa a V-a, inutil și care a generat risipă de resurse financiare, după scandalul legat de lipsa manualelor în școli în septembrie 2017, iată că în 2018 avem manuale ajunse la timp în școli, dar ce folos dacă au greșeli științifice inadmisibile!

  27 august 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  „Premierul Viorica Dăncilă, bilanțul real după șase luni de mandat: promisiuni uitate pentru copiii cu autism”

  Deși se laudă cu realizările guvernului pe care îl conduce de șase luni, premierul Viorica Dăncilă omite să noteze în raportul de activitate promisiunile neîndeplinite față de românii care suferă de autism și de familiile acestora.

  24 iulie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la Direcția pentru relații cu organizațiile internaționale și UE
  Participarea la cea de-a 44-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei
  Québec, Canada, 7-10 iulie 2018

  În perioada 7-10 iulie 2018 a avut loc, în Québec, Canada, cea de-a 44-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), la care, din partea Delegației Parlamentului României la APF au participat: domnul deputat Sorin Mihai Cîmpeanu, care a condus delegația, membru al Comisiei APF pentru educație, comunicații și cultură, președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), domnul deputat Constantin Codreanu, membru al Comisiei politice a APF, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți, membră a Rețelei Femeilor Parlamentare a APF și raportor la Sub-comisia pentru educație a APF, președinta Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților.

  12 iulie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurisniti (Grupul parlamentar al USR)

  Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, membră în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, a participat în perioada 7-10 iulie, la cea de-a 44-a sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei care a avut loc în Quebec, Canada.

  11 iulie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a depus două inițiative legislative cu privire la sprijinirea dezvoltării învățământului tehnic, profesional și dual. Astfel, modificările aduse Legii Educației Naționale și Codului Fiscal sunt complementare si au menirea de a crea noi oportunități pentru absolvenții învățământului tehnic, profesional și dual, în vederea atât a menținerii forței de muncă calificată în România, cât și a încurajării agenților economici să investească în dezvoltarea învățământului profesional.

  5 iulie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  privind participarea la cea de-a 44-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei Québec, Canada, 7-10 iulie 2018

  În perioada 7-10 iulie 2018 va avea loc, în Québec, Canada, cea de-a 44-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), la invitația domnului Jacques Chagnon, Președintele Adunării Naționale din Québec și Președinte al APF.

  5 iulie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, bilanț la final de sesiune parlamentară

  În sesiunea parlamentară februarie-iunie 2018, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților a avizat peste 100 de proiecte de lege și propuneri legislative. Totodată, Comisia a fost raportoare pentru cinci inițiative legislative importante pentru egalitatea de șanse și de gen din România. Pentru acestea, membrii Comisiei au depus și amendamente care să îmbunătățească prevederile actuale și implicit situația de facto, șase din opt astfel de amendamente fiind admise.

  5 iulie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Coaliția de guvernare PSD – ALDE, în încercarea de a-și reabilita imaginea, profită de statutul fostului Suveran al României, Regele Mihai, susținând înființarea instituției pentru promovarea valorilor naționale "Regele MIHAI I", sub controlul Parlamentului României.

  2 iulie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a susținut o declarație de presă, în contextul în care Guvernul a adoptat, joi, Ordonanța de Urgență privind înființarea Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România.

  29 iunie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a adresat o întrebare Ministerului Educației Naționale privind acțiunile întreprinse de ministerul de resort pentru popularizarea ofertei educaționale și promovarea învățământului profesional-dual atât în rândul elevilor, cât și în rândul agenților economici.

  29 iunie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  În contextul modificărilor legislative cu privire la problema manualelor școlare, doamna deputat Cristina Iurișniți consideră că Ministerul Educației are obligația de a clarifica aspectele procedurale care privesc editarea și tipărirea manualelor școlare, având în vedere lipsa cadrului legislativ.

  28 iunie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a susținut miercuri, 27 iunie, o declarație politică cu privire la revalorizarea învățământului profesional-dual, în contextul crizei forței de muncă cu care se confruntă România la momentul actual.

  Din nefericire, sistemul educațional nu reușește să amelioreze această situație, funcția economică a învățământului fiind ignorată și neexploatată corespunzător. Astfel, în continuare, actualul sistem de educație este necorelat cu cerințele pieței muncii, devenind o piedică pentru elevii și absolvenții care își doresc să rămână și să muncească în România. [...]

  27 iunie 2018 detalii
    SCRISOARE DESCHISĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Deputatul USR Cristina Iurișniți i-a transmis o scrisoare liderului de grup al PSD în care îi cere revocarea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

  27 iunie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Egalitatea de șanse – prioritate a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

  Cu ocazia prezentării de către doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a stadiului procesului de pregătire și a temelor de interes care vor sta la baza Programului de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, doamna deputat USR Cristina-Ionela Iurișniți, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților adresează public următorul mesaj:

  25 iunie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Ministerul Educației Naționale nu respectă decizia Curții Constituționale

  În contextul declarării neconstituționale a Legii de aprobare a Ordonanței de Urgență 76/2017 privind înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică – S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică” prin transformare, Ministerul Educației Naționale a atribuit Editurii Didactice și Pedagogice un contract de 24 de milioane de lei.
  25 iunie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Victimele violenței domestice, protejate – ordinul de protecție provizoriu, votat în Parlament

  Plenul Camerei Deputaților a votat favorabil proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, cu noi măsuri pentru siguranța victimelor. Proiectul realizează armonizarea legislației autohtone cu prevederile Convenției de la Istanbul, ratificată de România încă din 2016.

  19 iunie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, membră a Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, a deschis porțile Palatului Parlamentului, sâmbătă, 16 iunie 2018, pentru un grup format din 60 de liceeni, de la Colegiul Național Andrei Mureșanu din Bistrița.

  18 iunie 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Doamna deputat USR Cristina Iurișniți, a susținut în Plenul Camerei Deputaților o declarație politică pe tema pensiilor speciale pentru primari.
  „România valorilor europene este în derivă. În această săptămână Senatul a dat din nou undă verde privilegiilor, foloaselor necuvenite și discriminărilor în raport cu restul cetățenilor României. Principiul echității și al contributivivității a fost aruncat la coșul de gunoi!
  13 iunie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, sprijin reciproc și o colaborare mai strânsă

  La invitația Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, domnul Csaba Asztalos, a fost prezent la lucrările Comisiei de marți, 5 iunie.

  6 iunie 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurisniti (Grupul parlamentar al USR)

  Deputatul USR Cristina Iurișniți a declarat că susține accesul neîngrădit la educație așa cum este el stipulat în Constituție la articolul 32. De asemenea, susține orice demers parlamentar comun pentru o piață concurențială, care să aducă și o creștere a calității manualelor școlare.

  31 mai 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  privind lucrările Conferinței Președinților de delegații parlamentare membre ale Adunării Parlamentare a Francofoniei din Regiunea Europa
  (21 mai, Palatul Parlamentului)

  La invitația președintelui Delegației Parlamentului României a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), doamna deputat Simona BUCURA-OPRESCU, luni, 21 mai 2018, s-au desfășurat, la Palatul Parlamentului, lucrările Conferinței Președinților de delegații parlamentare membre ale APF din Regiunea Europa, la care au participat președinți de delegații parlamentare din 15 Secțiuni membre ale Regiunii Europa a APF, reprezentanți ai instituțiilor francofone cu sediul la București, membri ai Programului Tineri Parlamentari Francofoni.

  [...]

  23 mai 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  ADUNAREA PARLAMENTARĂ A FRANCOFONIEI

  În perioada 20-22 mai, România va găzdui Conferința Președinților delegațiilor parlamentare din cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei. În Anul Centenarului, Adunarea Parlamentară a Francofoniei își propune să consolideze parteneriatele și relațiile strategice dintre statele membre, promovând valorile și principiile Francofoniei românești la nivel național și internațional.

  21 mai 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurisniti (Grupul parlamentar al USR)
  Undă verde pentru ordinul de protecție provizoriu

  Doamna deputat Cristina Iurișniți, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților a susținut miercuri, 16 mai, o declarație de presă cu privire la recentele modificări legislative aduse Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

  17 mai 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Copiii adoptați și părinții lor, prezenți în Parlamentul României de Ziua Internațională a Familiei

  Ziua Internațională a Familiei a fost celebrată în Parlamentul României printr-un eveniment organizat de Alianța România Fără Orfani (ARFO), în parteneriat cu Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților.

  16 mai 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Doamna deputat USR Cristina Iurișniți a adresat o întrebare Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, din subordinea Ministerului Educației Naționale privind modificarea și completarea cadrului legislativ din domeniul învățământului profesional dual.

  15 mai 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  ANGAJAMENT pentru EDUCAȚIA FĂRĂ DISCRIMINARE, agreat la Parlamentul României de Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați

  Marți, 8 mai 2018, de Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, reprezentanți ai mediului academic și de afaceri, precum și organizații nonguvernamentale au agreat un angajament comun în cinci puncte reprezentând obiective concrete pentru educația fără discriminare în România.

  10 mai 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  Doamna deputat Cristina Iurișniti, președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, a susținut următoarea alocuțiune, cu ocazia conferinței naționale Educația fără discriminare - soluția durabilă pentru egalitate de șanse și gen în societatea românească

  8 mai 2018 detalii
    ANUNȚ DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniti (Grupul parlamentar al USR)
  Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, celebrată la Parlament printr-o conferință despre Educația fără discriminare

  La inițiativa Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, marți, 8 mai 2018, are loc la Parlament conferința națională cu tema Educația fără discriminare - soluția durabilă pentru egalitate de șanse și gen în societatea românească.

  7 mai 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Deputatul USR de Bistrița Năsăud, doamna Cristina Iurișniți, a adresat săptămâna aceasta o întrebare Ministerului Educației Naționale privind remunerarea profesorilor corectori din cadrul examenului de Bacalaureat

  „În continuarea interpelării adresate Ministerului Educației Naționale în data de 13.02.2018, în care solicitam explicații suplimentare cu privire la ilegalitatea Ordinului ministrului Educației Naționale numărul 4792/2017 care muta probele de competențe în luna februarie a anului curent, doresc să primesc informații cu privire la remunerația cadrelor didactice corectoare care au fost implicate în luna februarie 2017 în cadrul comisiilor de evaluare a probelor de competențe.

  4 mai 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  ,, Mă adresez direct domnului deputat, Daniel Suciu care în calitate de lider al Grupului parlamentar PSD, a depășit orice limită a manipulării opiniei publice și a atacului fără fundamentare, urmând sistemul "Hoții strigă hoții!”

  2 mai 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)
  ,,Experimentul lalelelor”, după cum l-a intitulat filosoful Mihail Șora, reprezintă o reîntoarcere la practicile comuniste, care încă își mai fac resimțite efectele la aproape 30 de ani de la Revoluție.
  23 aprilie 2018 detalii
    ANUNȚ DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)
  Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, va organiza vineri, 20 aprilie 2018, începând cu ora 15:00, la Hotel Metropolis, sala Londra, în municipiul Bistrița o dezbatere intitulată "Haos în sistemul românesc de sănătate și educație. Ce soluții avem?" care își propune să reunească la aceeași masă reprezentanți ai sistemului medical și de educație din județul Bistrița-Năsăud, reprezentanți ai societății civile și factori decizionali de la nivel central și local.

  Din partea grupului parlamentar USR va participa domnul deputat Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. [...]

  19 aprilie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)

  Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților a avizat favorabil săptămâna aceasta, propunerea legislativă a parlamentarilor USR pentru modificarea și completarea art.77 din Legea nr.1/2011 a Educației Naționale. Prin conținutul săU normativ, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare restabilirea legalității probelor susținute în cadrul examenului de Bacalaureat.

  19 aprilie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)

  Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a adresat o întrebare Ministerului Educației Naționale privind criteriile de repartizarea a cifrelor de școlarizare pentru învățământul superior de stat în anul universitar 2018-2019:

  18 aprilie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)

  Doamna deputat USR, Cristina IURIȘNIȚI, a interpelat Ministerul Educației Naționale privind stadiul elaborării planurilor cadru pentru liceu:

  16 aprilie 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar preșcolarilor rămâne inaplicabil!

  Lipsa de interes și profesionalism a decidenților politici rămâne principala cauză a ineficienței aplicării legislației în vigoare. Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2017 (PL-x. 53/2018) privind acordarea unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat nu va putea să își producă efectele juridice în conformitate cu așteptările societății civile din lipsa unei finanțări imediate corelată cu anul școlar 2018-2019.

  10 aprilie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Bani pentru infractori, DA, pentru Educație, BA !
  Una din prioritățile dezastruoase ale Coaliției PSD-ALDE în această sesiune parlamentară este să dea recompense financiare celor certați cu legea. Educația și Sănătatea mai au de așteptat! Sistemul e în mod cronic și voit subfinanțat! 6 % din PIB pentru Educație, conform legii, pare încă o utopie!

  Oare copiii noștri nu învață în condiții improprii? Nu suferă ei de foame și renunță la scoală din lipsa transportului, a rechizitelor sau a hainelor și încălțămintei necesare? Peste 300 de mii de copii sunt în afara sistemului școlar, 40 % sunt analfabeți funcțional. Avem peste 9200 de mame minore, cifra care ne plasează pe primul loc în Europa! Nu spre ei ar trebui sa se îndrepte atenția guvernanților? [...]

  5 aprilie 2018 detalii
    SCRISOARE DESCHISĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)
  Adresată doamnei Viorica Dăncilă, Prim-ministru al României
  Stimată doamnă Prim-ministru,
  Luni, 2 aprilie, a fost Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Autismul este o tulburare de dezvoltare care presupune dificultăți în comunicarea și relaționarea socială, care afectează pacienții în forme și grade diferite.

  În România, persoanele diagnosticate cu tulburări de spectru autist nu beneficiază de egalitate de șanse, fiind extrem de dificil să-și exercite drepturi fundamentale: la educație, la sănătate, libertatea de mișcare etc. [...]

  3 aprilie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați , doamna deputat Cristina Iurișniți (Grupul parlamentar al USR)

  În calitate de președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, doamna deputat Cristina Iurișniți îi invită pe toți românii să se alăture campaniei inițiate de societatea civilă „Revoluția copiilor - dreptul la terapie și servicii sociale”, ce are ca scop asigurarea serviciilor sociale pentru copiii care au nevoie de terapii psihologice și adulții cu tulburări de neurodezvoltare.

  2 aprilie 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)
  Dezinteres continuu pentru copiii noștri

  În ciuda reglementărilor succesive ale Guvernului României cu privire la acordarea din bugetul de stat a sumelor necesare finanțării Programului pentru școli al Uniunii Europene, în județul Bistrița-Năsăud elevii și preșcolarii încă nu beneficiază de un suport alimentar necesar unei nutriții sănătoase, cu fructe, produse lactate fără adaos de lapte praf și produse de panificație de calitate, de preferință a producătorilor locali.

  28 martie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, președintele Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați și membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), a reprezentat Romania în cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei din Ottawa, Canada.

  22 martie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)
  Nu totul trebuie să fie Unic și Controlat!

  Pe fondul asaltului constant asupra sistemului național de educație inițiat de Coaliția de guvernare, USR a decis alături de PMP și de Grupul minorităților să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea proiectului de lege 600/2017, inițiat de Guvernului României prin care se înființează o editură unică ce va avea monopol pe piața manualelor școlare. Prin adoptarea acestui proiect în Parlament se încalcă principiul funcționării pieței economice și mecanismele concurențiale.

  22 martie 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)
  Educația pentru sănătate sexuală in școli o necesitate sau o opțiune?

  În ultimii 28 de ani, lipsa unor politici educaționale de fond și incapacitatea conturării unor programe axate pe nevoile actuale ale copiilor și tinerilor noștri în privința educației pentru sănătate sexuală și reproductivă, face că România să se numere printre puținele state europene care nu au implementat în curriculum educația pentru sănătate, in contradicție cu țări precum Franța, Belgia, Suedia, Portugalia, Polonia, Danemarca, Germania, Cipru, Slovacia care au conștientizat, încă din anii `70, importanța prioritizării și implementării acestei materii în sistemele lor de educație.

  14 martie 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)

  Prezentă la reuniunea interparlamentară organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, găzduită de Parlamentul European, doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a transmis următorul mesaj, în calitate de președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați:

  8 martie 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru bărbați și femei, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)
  Ziua Internațională a Femeii

  Vom sărbători în această săptămână 8 martie, Ziua Internațională a Femeii. Dincolo de manifestările specifice oricărei astfel de ocazii, această dată este și trebuie amintită ca etapă importantă în lupta pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați.

  8 martie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  Deputatul USR, Cristina Iurișniți, membră în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, a susținut luni, 5 martie, cu ocazia dezbaterii moțiunii simple „Educați România, nu o pesedizați!”, următorul discurs:

  5 martie 2018 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la președintele Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)
  VIOLENȚA distruge vieți
  Scrisoare deschisă adresată doamnei ministru Carmen Dan
  Violența distruge vieți – în fiecare țară și la orice nivel al societății, indiferent de nivelul de trai sau de educație. Din păcate, deseori violența domestică este o problemă tabu, despre care toată lumea se ferește să discute deschis.

  O foarte mare parte din populația României nu știe de existența unui instrument juridic care să reglementeze acest fenomen (violența domestică), drept urmare victimele actelor de violență nu au apelat niciodată la instituțiile specializate. [...]

  28 februarie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la președintele Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)
  Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, mesaj ferm împotriva violenței în politică

  Nivelul de violență verbală din Parlamentul României este îngrijorător, consideră membrii Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților.
  27 februarie 2018 detalii
    SCRISOARE DESCHISĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  Doamna deputat Cristina Iurișniți a adresat, marți, 20 februarie, o scrisoare deschisă prim-ministrului României, doamna Viorica Dăncilă.

  20 februarie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)

  Doamna deputat, Cristina Iurișniți, a participat, marți, 20 februarie 2018, la evenimentul ”Dezrobirea juridică și socio-economică a romilor la 100 de ani de la Marea Unire”, organizat de Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, împreună cu Partida Romilor “Pro-Europa”, Federația Democrată a Romilor, Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher. Cu această ocazie, doamna deputat a susținut următorul discurs:

  20 februarie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)
  „Pamblicăria” pe „genunche” din Educație continuă: Încep probele primului Bacalaureat ilegal din Romania

  Bacalaureatul reprezintă pentru orice tânăr european responsabil un examen de maturitate, o etapă, un prag de răscruce, de alegeri asumate pentru viitorul parcurs profesional.

  12 februarie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)
  În epoca Dragnea, EDUCAȚIA este pusă la zid!

  OUG 90/2017 va instaura o nouă criză în Educație! Trecerea în sarcina IȘJ-urilor a plății salariilor cadrelor didactice, în calitate de ordonatori de credite, permite în contextul politizării generalizate a sistemului, un control politic ticălos și ipocrit.

  22 ianuarie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)
  Top 10 aberații ale ministrului Educației:

  1. Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic. (Gratuitatea sistemului de educație este consacrată în Constituție la art. 32 fiind un drept al cetățenilor garantat de către stat).

  2. Demiterea a 13 inspectori școlari generali pe criterii politice (aceștia fuseseră inițial numiți în funcții pe baza concursului). [...]

  3 ianuarie 2018 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  Pentru al șaptelea an consecutiv, bugetul Educației nu reprezintă o prioritate pentru actuala coaliție de guvernare, cele 6 puncte procentuale alocate din PIB pentru sistemul de învățământ rămânând un obiectiv neîndeplinit.

  18 decembrie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  Deputatul USR Cristina Iurișniți a depus luni, 11 decembrie, o propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.

  11 decembrie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  Doamna deputat USR, Cristina Iurișniți, a invitat luni, 4 decembrie, la Palatul Parlamentului, Asociația ”Colorează Viața” din București, din dorința de a colora cu democrație și empatie, pentru câteva ore viața a 22 de copii, care provin din centre de plasament.

  6 decembrie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  Luni, 27 noiembrie, Uniunea Salvați România (USR) a depus o inițiativă legislativă de modificare a Legii Educației 1/2011 prin care funcțiile de conducere din sistemul preuniversitar vor deveni incompatibile cu deținerea unei funcții de conducere alese sau numite în cadrul unui partid politic.

  27 noiembrie 2017 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)
  Legea vaccinării versus Educația pentru sănătate în școli

  Schimbarea mentalităților după cunoscutul adagio: „ Fii tu însuți schimbarea pe care ti-o dorești in lume!”, pe care cultura indiană prin Mahatma Gandhi, unul din liderii cei mai remarcabili ai istoriei, a impus-o in spațiul transcultural al patrimoniului spiritual universal.

  22 noiembrie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grup USR)

  Săptămâna trecută, doamna deputat, Cristina Iurișniți, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, a participat la workshopul ”Educația – calea către un viitor sănătos” desfășurat în cadrul seriei de evenimente Cafeneaua Liderilor din Învățământul Preuniversitar, organizat și găzduit de Școala Postliceală Sanitară ,,Carol Davila”.

  21 noiembrie 2017 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)
  SALARIZAREA VERSUS POLITIZAREA SISTEMULUI DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN ROMÂNIA

  ”Vă invit la implicare pentru schimbare! Implicare transpartinică, de vreme ce educația a fost obiectul unui pact în guvernările anterioare, dar fără credibilitatea și finalitatea pe care și-o asumau!

  8 noiembrie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)
  IMPLICARE PENTRU SCHIMBARE!

  Sâmbătă, 4 noiembrie, doamna deputat Cristina Iurișniți, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, a participat la Conferința națională ARHITECȚII EDUCAȚIEI, organizată de Transylvania College și Fundația Noi Orizonturi din Cluj-Napoca.

  6 noiembrie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)

  În perioada 1-2 noiembrie, doamna deputat Cristina Iurișniți, în calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, va participa la Conferința femeilor francofone, organizată sub înaltul patronaj al președintelui României, domnul Klaus Iohannis și în prezența Secretarului General al Francofoniei, doamna Michaëlle Jean.

  30 octombrie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ

  Reușită extrem de onorantă pentru România, care va fi gazda Conferinței Președinților din Regiunea Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF).

  Reuniți la Sarajevo, în cadrul celei de-a 30-a Sesiuni a Adunării Regionale a APF, în data de 24 octombrie a.c., membri ai 22 de delegații parlamentare naționale au acceptat propunerea României avansată de către Președintele Delegației parlamentare române la APF, domnul deputat Nicolae BĂNICIOIU. Propunerea a fost susținută și de către președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), domnul deputat Sorin CÎMPEANU. Din delegația României care a susținut

  Conferința Președinților APF urmează a avea loc la București în anul aniversării Centenarului, în perioada 20-22 mai 2018.

  24 octombrie 2017
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  În calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, doamna deputat USR, Cristina Ionela Iurișniți, va participa, în perioada 23-26 octombrie, la Sarajevo, la cea de-a 30-a Sesiune a Adunării Regionale Europa APF, la invitația Parlamentului din Bosnia și Herțegovina.

  23 octombrie 2017 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)
  Educația pentru sănătate în școli - o prioritate declarativă a actualului Guvern

  Vă invit la implicare pentru schimbare! Schimbarea mentalităților, schimbarea modului nostru de a relaționa și reacționa în privința educației și a sănătății copiilor noștri!

  17 octombrie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)
  Totul pornește de la educație!
  Cum să ne așteptăm la educație de calitate, la reducerea abandonului școlar sau la creșterea motivației pentru școală, atâta timp cât autoritățile locale, în speță primăriile, nu au pe agenda publică promovarea meritocrației și încurajarea efortului intelectual depus de copiii noștri.

  În schimb, constatăm că nepotismul este în floare în ministere și în diverse unități administrativ-teritoriale, mai ales acum când salariul din sistemul public de administrație a crescut fără rușine și fără vreo legatură cu performanța economică sau administrativă. [...]

  12 octombrie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  În calitate de deputat, doamna Cristina Iurișniți, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei și de secretar al Grupului parlamentar de prietenie România – Belgia, a participat joi, 28 septembrie 2017, la vernisajul organizat în onoarea Zilei Federației Wallone și a artiștilor belgieni contemporani, găzduit de domnul Eric Poppe, delegatul general al Wallonie - Bruxelles în România și de domnul Philippe Courard, președintele Federației Wallonie Bruxelles.

  2 octombrie 2017 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  Deputatul USR, Cristina Iurișniți, a susținut marți, 26 septembrie, o declarație de presă referitoare la Ziua Europeană a Limbilor (ZEL) - o sărbătoare a diversității lingvistice si culturale.

  26 septembrie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)
  Editura unică, un atac la statul de drept

  Deputatul USR, Cristina Iurișniți, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, solicită Guvernului României respingerea de urgență a Hotărârii de Guvern publicată pe site-ul MEN în data de 15.09.2017, prin care se dorește înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A, subordonată Ministerului Educației Naționale, menită să pună monopol pe tipărirea și editarea manualelor școlare.

  18 septembrie 2017 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)

  Conferința de presă din 4 septembrie, organizată de ministrul Liviu Marian Pop, a adus din nou pe agenda publică efectele dezastruoase ale unui management defectuos la nivelul Ministerului Educației Naționale.

  6 septembrie 2017 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  De ce avem o criză în educație ? Răspunsul este simplu pentru că avem un ministru pericol public! Din 11 septembrie ne așteaptă un an școlar dificil. Avem un ministru de tip kalasnikov care impune aberații manageriale în sistemul național de învățâmânt, ignorând toate protestele venite din partea experților din educație, a opoziției, a societății civile, dar și a beneficiarilor direcți, precum Consiliul Național al Elevilor și al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar.

  1 septembrie 2017 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grup USR)

  Marți, 1 august, deputatul USR, Cristina Iurișniți, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, a adresat o scrisoare deschisă domnului ministru Liviu Marian Pop, referitoare la introducerea manualelor de pregătire sportivă.

  1 august 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  participarea la cea de-a 43-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei- APF (Luxemburg, 8-11 iulie 2017)

  În perioada 8-11 iulie 2017, la Luxemburg, a avut loc cea de-a 43-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), dedicată temei privind: "Diversitatea lingvistică, diversitatea culturală, identități".

  13 iulie 2017 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Iurisniti (Grup USR)

  Deputatul USR, Cristina Iurișniți, a susținut marți, 27 iunie, o declarație de presă referitoare la reducerea abandonului școlar.

  27 iunie 2017 detalii
    DECLARAȚIE DE PRESĂ
  primită de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)
  Deputatul USR, Cristina Iurișniți, a susținut marți, 20 iunie, o declarație de politică referitoare la moțiunea de cenzura - un teatru absurd al unui război intern pentru putere:
  22 iunie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți (Grup USR)

  Miercuri, 7 iunie, a avut loc la Senatul României primirea delegației Grupului de prietenie a Regatului Belgiei, regiunea Wallonie - Bruxelles, condusă de președintele Jacques Brotchi. Din cadrul delegației a făcut parte și reprezentantul oficial la București, domnul Eric Poppe.

  8 iunie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grup USR)

  În calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, doamna deputat Cristina Ionela Iurișniți va participa, în perioada 9-12 mai, la Conferința Președinților Delegațiilor parlamentare membre ale APF din Regiunea Europa, organizată la Budapesta, Ungaria.

  9 mai 2017 detalii
    ANUNȚ DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grup USR)

  Perfecționarea pregătirii profesionale reprezintă un drept și o obligație a cadrelor didactice, fapt stipulat de prevederile art. 111 alin. (1) din legea educației naționale nr. 1/2011; cheltuielile aferente formării continue a personalului didactic se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale.

  7 aprilie 2017 detalii
    ANUNȚ DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)

  Vineri, 31 martie 2017, începând cu ora 9.00, la sediul Primăriei din Bistrița (Piața Centrală, nr. 6 ), va avea loc o dezbatere cu tema: „Invățământul profesional dual – o alternative pentru criza forței de muncă”, organizată de doamna deputat Cristina Iurișniți, având ca punct de plecare premisele Ordinului de Ministru Nr. 6155/2016 privind derularea Programului Național "2017 - anul învățământului profesional și tehnic în România” și Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.81/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011.

  29 martie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți (Grup USR)
  Ce fel de strategii, politici educaționale și sociale promovăm?

  Educația de calitate la toate nivelurile în mediul urban și, mai cu seamă, în cel rural, unde decalajul la nivelul frecvenței și al calității actului educațional este important și îngrijorător, conștientizarea drepturilor fundamentale, lupta împotriva abandonului școlar și a analfabetismului funcțional, (știm cu toții ca peste 40% din elevii români sunt analfabeți funcțional), educația pentru sănătate, cât și cea pentru prevenția sarcinilor nedorite, ar trebui să reprezinte direcțiile unor politici educaționale care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții!

  28 martie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ

  Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea parlamentară a Francofoniei, domnul Nicolae Bănicioiu, și membri ai Delegației, doamna deputat Cristina Iurișniți și domnul deputat Constantin Codreanu,au participat, în data de 20 martie 2017, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, la Seara Francofoniei, care a fost organizată la Teatrul Național I.L. Caragiale, de către Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Primăria Municipiului București și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

  21 martie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)
  În cadrul programelor de dezvoltare și colaborare a relațiilor bilaterale între România și Franța privind promovarea imaginii și a valorilor identitare naționale și locale, doamna deputat Cristina Iurisniti, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, precum și al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, participă, în perioada 16 – 17 martie, la Paris, la o întâlnire cu Excelența Sa domnul Ambasador al României în Franța, Luca Niculescu, cât și cu reprezentanți ai Institutului Cultural Român din Paris.
  14 martie 2017 detalii
    COMUNICAT DE PRESĂ
  primit de la doamna deputat Cristina Iurișniți (Grup USR)
  Protestăm în Parlamentul României împotriva mascaradei votului din plen și a practicilor puterii

  Parlamentarii USR poartă de câteva zile la ședințele din plen o banderolă tricoloră, în semn de protest împotriva practicilor cu totul netransparente din Parlamentul României, dar și a modului în care Coaliția PSD-ALDE gestionează guvernarea.

  10 februarie 2017 detalii
   

  Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie dimanche, 14 juillet 2024, 4:44
  Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro