Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cornel Itu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cornel Itu (Grupul parlamentar al PSD)

Legea privind înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor Dej, pe care am inițiat-o cu scopul de a oferi Dejului un nou obiectiv cultural și turistic, a fost promulgată încă de anul trecut, însă nici în prezent nu a fost transferat terenul necesar pentru funcționarea acestuia.

Având în vedere această situație nedorită, care trenează de prea mult timp, am adresat ministrului Transporturilor, Lucian Bode, o scrisoare deschisă în care îi cer să intervină pentru soluționarea urgentă a problemei. Redau, în cele ce urmează, conținutul scrisorii:
“Către ministrul Transporturilor, domnul Lucian Bode
Stimate domnule ministru,
La începutul anului 2019, după publicarea în Monitorul Oficial a Legii 244/2018 de înființare a Centrului Muzeal al Locomotivelor Dej, reprezentanții CENAFER și ai Muzeului CFR București au solicitat convocarea la sediul Depoului de locomotive Dej Triaj a unei comisii din partea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA - SR CFR Cluj și a Societății de Transport Feroviar de Marfă SA, respectiv Depoul Dej Triaj, în vederea stabilirii de comun acord a suprafeței de teren situate în incinta și în imediata vecinatate a Depoului Dej Triaj, teren ce se află în administrarea companiei CFR SA - SR Cluj, în vederea punerii în aplicare a Legii 244/2018, fără a fi afectată activitatea vreunei companii sau unități feroviare situate în imediata vecinatate a viitorului Centru Muzeal al Locomotivelor.
După stabilirea acestei suprafețe, CENAFER a anunțat că a fost întocmit un proces verbal prin care părțile implicate și-au dat acordul privind înființarea viitorului Centru Muzeal al Locomotivelor Dej. Procesul verbal a fost supus avizării Comisiei Tehnico-Economice din cadrul SRCF Cluj-Napoca. Din cele comunicate de CENAFER, această comisie a avizat favorabil procesul verbal. Ulterior, acest proces verbal a fost trimis în cursul lunii mai 2019 la conducerea Companiei CN CFR SA în vederea supunerii la discuții și avizare.
Am fost informat că de la acea dată nu s-a primit niciun răspuns, iar proiectul este blocat. Stimate domnule ministru, e nevoie de soluționarea cât mai urgentă a alocării terenului, pentru a putea fi dată acea hotărâre de guvern care ar permite deschiderea activității Muzeului și a funcționării acestuia ca persoană juridică. În plus, este vorba de vehicule feroviare care vor trebui aduse din diferite locații – vehicule care se degradează în ritm accelerat, deoarece nu sunt protejate.
În acest context, vă reamintesc faptul că Ministerul Transporturilor a susținut proiectul pe care l-am inițiat privind înființarea acestui obiectiv cultural și turistic, și care a devenit lege din anul 2019, și vă solicit să luați măsuri pentru urgentarea alocării terenului necesar activității Centrului Muzeal al Locomotivelor Dej.”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 14 iulie 2024, 5:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro