Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cornel Itu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cornel Itu (Grupul parlamentar al PSD)
Ziua Constituției, prilej de reflecție asupra parcursului democrației românești

Deputatul PSD de Cluj, Cornel Itu, a subliniat, în cadrul declarației politice din data de 11 decembrie, importanța respectării Constituției pentru parcursul democrației în România.

“Prima Constituție a României după căderea regimului comunist a fost adoptată în 21 noiembrie 1991, iar apoi, prin voința poporului român, a fost aprobată prin referendum în data de 8 decembrie 1991. După patru ani, Parlamentul a decis ca această zi să marcheze Ziua Constituției, prilej de reflecție asupra importanței legii fundamentale în arhitectura României democratice. După 28 de ani, putem spune că datorită Constituției am avut și avem garanția unui stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Stabilitatea statului român, faptul că astăzi suntem parte a Uniunii Europene și a NATO sunt, de asemenea, rezultatul parcursului nostru democratic, trasat în primul rând de Constituție. Statul social, separația puterilor în stat, ideea de libertate, de prosperitate, drepturile fundamentale ale oricărui cetățean sunt garantate de legea fundamentală”, a declarat deputatul social-democrat.
Totodată, deputatul Cornel Itu a criticat atitudinea președintelui țării față de legea fundamentală a României: “Constituția este pavăza democrației românești, iar noi, ca actori ai scenei politice avem cea mai mare responsabilitate atunci când vine vorba de respectarea ei. Din păcate, în ultimii ani am asistat la derapaje nepermise în această privință, când însuși președintele României, Klaus Iohannis, a manifestat, în anumite situații, lipsă de considerație față de Legea fundamentală a țării. Ignorarea unor decizii ale Curții Constituționale a României echivalează cu încălcarea Constituției. Această atitudine a transformat România, nu de puține ori, în teren de luptă politică, iar consecințele au fost pe măsură, ca în cazul tinerilor rezidenți din sistemul medical. Ne amintim cu toții că, nu cu mult timp în urmă, din cauza faptului că președintele Iohannis a refuzat să numească un ministru la Educație, mii de medici s-au trezit în situația de a nu putea da examenul de rezidențiat. Până la urmă situația a fost descâlcită tot de social-democrați, după cum la fel de bine ne amintim.”
Deputatul PSD a concluzionat: “Sper să nu ne mai întâlnim cu astfel de situații, iar acest lucru e posibil doar dacă dăm, cu toții, fără excepție, respectul cuvenit legii fundamentale a României, iar puterile statului și reprezentanții acestora nu ies din litera Constituției în ceea ce privește atribuțiile pe care le au.”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 14 iulie 2024, 5:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro