Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mircea-Gheorghe Drăghici > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Mircea Drăghici (Grup PSD)
Programul Rabla, o veste bună pentru industria auto și pentru Argeș

Pe 8 aprilie, s-a dat startul Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Național (Rabla) 2014. Sunt alocate 20.000 de tichete, din care 17.000 pentru persoane fizice și 3.000 pentru companii și instituții publice. Bugetul total alocat este de 140 de milioane de lei, iar valoarea fiecărui tichet fiind de 6.500 de lei.

Chestorul Camerei Deputaților, social-democratul Mircea Drăghici, consideră că vestea este una cât se poate de bună pentru cei doi producători autohtoni de autoturisme, Dacia și Ford, fiind vorba despre un program așteptat atât de către producători, cât și de către posibilii clienți.
“În calitate de consilier onorific al prim-ministrului Victor Ponta pe probleme de transport și industrie auto, doresc să transmit mai ales celor doi producători români, Dacia și Ford, mesajul că Guvernul este alături de industria auto, unul dintre pilonii cei mai importanți ai performanței economice deosebite înregistrate de România.
Reluarea programului Rabla este doar una dintre măsuri. Anul acesta va fi semnat contractul pentru lucrările la autostrada Pitești – Slatina - Craiova, una din promisiunile făcute de statul român companiei Ford încă de când a venit în România, dar care nu a fost îndeplinită până acum de niciun guvern. În 2015, după cum a dat asigurări și premierul, urmează să înceapă lucrările și la autostrada Pitești - Sibiu, o rută foarte importantă pentru uzina Dacia, pe care am susținut-o intens, în acord cu solicitările venite din partea conducerii și muncitorilor companiei Dacia Renault. Vorbim, deci, despre un pachet de măsuri al Executivului condus de Victor Ponta propus cu precădere pentru a veni în sprijinul industriei auto.
Revenind la Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Național 2014, principala noutate este aceea că, pentru a reduce cazurile de speculă cu vouchere, ministerul Mediului a decis ca acestea să fie emise doar în format electronic. Distribuția tichetelor din programul Rabla 2014 nu se va mai face ca în anii trecuți, pe județe, în funcție de vechimea parcului auto din fiecare județ, ci în funcție de cerere. Tichetele electronice vor fi extrase dintr-o bază de date națională de dealerii auto, pe măsură ce se înscriu solicitanții.
Persoanele fizice care vor să achiziționeze un autovehicul nou prin programul Rabla pot merge la dealerii auto și, ulterior, să-și caseze mașinile mai vechi de opt ani la centrele REMAT, admise de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). O persoană fizică interesată să cumpere o mașină nouă prin programul Rabla 2014 trebuie să meargă la dealerul auto pentru a se înscrie în sistemul național. În termen de cinci zile lucrătoare, AFM urmează să valideze datele înscrise de solicitant, iar în decurs de 30 de zile acesta trebuie să-și radieze mașina veche din circulație și să semneze un contract de vânzare-cumpărare cu dealerul de la care achiziționează un autovehicul nou. Dacă aceste condiții nu se întrunesc, tichetul valoric se întoarce în baza națională, iar solicitantul pierde dreptul de a mai cumpăra o mașină nouă pe baza acelui document", a arătat Mircea Drăghici.
În 2013, producția de autovehicule din România a crescut cu aproape 22% comparativ cu anul precedent, la circa 411.000 de mașini, potrivit datelor Organizației Internaționale a Constructorilor de Automobile (OICA), fiind vorba despre o producție record. Tot anul trecut, pentru prima oară din 2007, vânzările Dacia au crescut în volum iar marca și-a accentuat poziția de lider, ajungând la o cotă de piață de peste 31%. Dacia a reușit să-și sporească cu 12,4% volumul vânzărilor, până la 24.890 de unități.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 15 iulie 2024, 0:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro