Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mircea-Gheorghe Drăghici > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Mircea Drăghici (Grup PSD)
Descentralizarea, un pas ferm făcut de Guvernul USL pentru modernizarea României

Chestorul Camerei Deputaților, social-democratul Mircea Drăghici, a apreciat importanța majoră a deciziei Guvernului USL de asumare a responsabilității pe legea descentralizării, care reprezintă primul pas făcut cu adevărat pentru modernizarea statului. ^"Demersul de astăzi al Guvernului Ponta reprezintă un moment determinant pentru că a fost făcut primul pas cu adevărat important către descentralizarea administrativă și financiară care stă la baza unei reforme reale a sistemului administrativ.

Deși descentralizarea și reforma statului au reprezentat un deziderat promovat de toate partidele încă din 1990, la nivel de discurs, iată că Guvernul USL este primul care a avut curajul și responsabilitatea de a ceda puterea cetățeanului. Pentru că, prin descentralizare, decizia este adusă mai aproape de cetățean, în plan local, dând substanță autonomiei locale. Așa cum a promis, Guvernul USL a asigurat prin legea descentralizării reguli clare pentru atribuțiile de la nivel central și local, răspunderi mai ferme pentru autoritățile locale și, cel mai important, surse de finanțare pentru autoritățile locale. Bugetele de la nivelul ministerelor care sunt descentralizate sunt mutate la nivelul județean și la cel local, astfel că impactul bugetar nu presupune cheltuieli suplimentare. Deciziile executive care pot fi luate local, se mută la nivel local și nu mai sunt blocate, așa cum se întâmpla în trecut, la niște ministere mult prea centralizate și prea puțin transparente.
Prin această descentralizare, procesul administrativ este mai operativ, persoanele fizice și cele juridice vor obține mai ușor aprobările și vor fi evitate blocajele și întârzierile. Autoritățile locale vor putea atrage fonduri europene care până acum nu le erau accesibile, aspect extrem de important în contextul noului exercițiu multianual european 2014-2020", a evidențiat, câteva dintre beneficiile acestui proces, deputatul PSD.
Mai mult, Mircea Drăghici a criticat și faptul că PDL a boicotat ședința de plen, dând dovadă de lipsă de responsabilitate și de ipocrizie politică. "Până mai acum câțiva ani, PDL vorbea mereu despre descentralizare, despre modernizarea statului. Acum, când Guvernul USL face ceea ce PDL doar promitea, parlamentarii acestui partid au boicotat ședința, dând dovadă de iresponsabilitate. Nu cred că este decent față de români ca parlamentarii PDL, intrați pe ușa din dos în Parlament, la redistribuire, să susțină că descentralizarea nu este bună pentru că aleșii locali, aleși direct de către cetățenii din localitățile și județele lor, primesc mai multă putere. Cred că este o dovadă de ipocrizie politică prin care își jignesc inclusiv proprii aleși locali", a completat Chestorul Camerei Deputaților, Mircea Drăghici.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 14 iulie 2024, 8:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro