Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mircea-Gheorghe Drăghici > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Deputatul PSD de Argeș susține că decizia Guvernului USL este de a adopta cât mai rapid texte de lege asupra cărora s-a convenit cu partidele politice, precum și cu asociațiile autorităților publice locale, în urma dezbaterilor. Forma de adoptare - asumarea răspunderii guvernamentale - este necesară pentru ca în bugetul pe anul 2014 să poată fi cuprinse și resursele financiare ale instituțiilor care ajung în subordinea autorităților locale, una din principalele cerințe înaintate Guvernului.
"Prin descentralizare, anumite competențe care aparțin în acest moment Guvernului, prin ministere, vor fi transferate autorităților locale. Este vorba de decizii privind serviciile de sănătate publică, protecția mediului sau turismul local, despre decizii privind spitalele dintr-un anumit județ care nu se vor mai lua la Guvern, ci se vor lua la nivel local, de către autorități alese.
În toată guvernarea PDL s-a vorbit despre descentralizare. Tot ce s-a făcut însă a fost să se arunce în cârca autorităților locale responsabilități, fără să fie alocate și sursele financiare. Un exemplu în acest sens a fost și administrarea spitalelor. După ce unitățile medicale au ajuns la primării și consiliile județene, la 1 aprilie 2011, Guvernul PDL a decis, fără să consulte partenerii locali, să închidă 67 de spitale. În Argeș, județul pe care îl reprezint, pedeliștii au închis cele mai multe spitale din țară, patru: spitalul din Domnești, cel din Călinești, Spitalul de Boli Cronice din Mozăceni și Spitalul de Boli Cronice din Rucăr. Cu eforturile inclusiv financiare ale autorităților locale, au fost redeschise spitalele din Călinești și Domnești, oferind din nou argeșenilor dreptul la asistență medicală.
Spre deosebire de PDL, Guvernul USL propune o descentralizare reală, bazată în urma discuțiilor cu reprezentanții autorităților locale. Tocmai de aceea este nevoie de asumarea răspunderii, pentru a reuși să prindem în bugetul pe 2014 sursele financiare pentru responsabilitățile care vor fi date primăriilor și consiliilor județene. Opoziția parlamentarilor PDL pe această temă este contrazisă inclusiv de primarul PDL al Aradului, Gheorghe Falcă, care și-a manifestat public poziția favorabilă pentru asumarea răspunderii guvernului, înțelegând importanța și justețea demersului. I-am indica domnului Blaga și altor colegi de-ai săi care au intrat la redistribuire în Parlament să se consulte, înainte de a exprima o poziție, cu acei colegi ai lor care au fost confirmați în mai multe mandate prin votul direct ale cetățenilor. Ar înțelege astfel că pentru cetățean este de preferat ca autoritățile locale să fie direct responsabile de gestionarea domeniilor respective, nu ca aceste să fie gestionate de un sistem hipercentralizat", a precizat deputatul PSD Mircea Drăghici.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 14 iulie 2024, 7:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro