Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mircea-Gheorghe Drăghici > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Mircea Drăghici (Grup PSD)
Privind măsurile luate în domeniul fondurilor europene

În luna iunie a acestui an prezentam ce efecte pozitive ar putea avea pentru beneficiarii de fonduri europene din mediul privat simplificarea procedurii de achiziție. Săptămâna trecută, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, și-a respectat promisiunea și a semnat un ordin care își propune să rezolve această problematică, deoarece aspectele birocratice greoaie reprezintă principala barieră în calea accesării resurselor europene.

Prin această măsură, beneficiarii de fonduri europene din sectorul privat vor avea la dispoziție o procedură simplificată în cazul achizițiilor de bunuri, servicii și lucrări. Din punctul meu de vedere ordinul este o necesitate obiectivă. Documentul face referire la achizițiile de bunuri de peste 30.000 de euro, a celor de servicii cu o valoare cuprinsă între 30.000 și 200.000 de euro, respectiv a achizițiilor de lucrări cu o valoare cuprinsă între 100.000 și 5 milioane de euro.
Una dintre noutățile introduse prin act normativ este aceea că beneficiarii vor publica anunțurile de achiziții într-o secțiune a paginii web a Ministerului Fondurilor Europene, www.fonduri-ue.ro, fără a suporta niciun cost. După ce vor analiza toate ofertele primite, beneficiarii vor alege opțiunea pe care o consideră cea mai bună și își vor justifica alegerea. Această măsură nu doar că va simplifica procedura de achiziție ci și va transparentiza acest domeniu. O altă veste bună pentru beneficiari este eliminarea obligativității reluării procedurii de achiziție dacă nu sunt primite cel puțin trei oferte conforme.
Decizia de a fi implementată o asemenea măsură îmi reconfirmă faptul că ministrul Eugen Teodorovici caută permanent soluții pentru a eficientiza administrarea banilor europeni. Totodată, doresc să îmi exprim mulțumirea pentru sprijinul pe care l-am găsit în persoana domnului ministru, în calitate de senator de această dată, pentru conturarea propunerii legislative privind adoptarea de măsuri specifice în vederea dezvoltării comunităților sărace, recent depusă la Camera Deputaților. Având același obiectiv, acela de a crește gradul de absorbție al fondurilor europene, în cazul propunerii care vizează comunitățile sărace, ne adresăm unei categorii de cetățeni puternic afectate de greutăți sociale și economice.
Îmbunătățirea substanțială a ratei de absorbție a fondurilor structurale, deblocarea programelor europene și simplificarea procedurilor de achiziție reprezintă garanția îndeplinirii obiectivelor formulate în programul de guvernare al Uniunii Social Liberale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 14 iulie 2024, 23:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro