Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
gabrielaanghel.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gabriela-Lola Anghel > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Gabriela Lola Anghel (neafiliat)

Marți, 14 iunie 2016, doamna deputat Gabriela Anghel a susținut proiectul de lege cu privire la firmele de recuperări creanțe și anume ca acestea să nu mai poată percepe decât dobânda legală, în plus față de creditul restant.

„Este o modificare legislativă corectă, care vine să pună ordine în debandada creată de firmele de recuperare în relația cu debitorii. Totodată, fiind vorba de dobânda legală, fiecare debitor va ști cu certitudine cât datorează și își va putea face mai ușor un plan de rambursare, nemaifiind descurajat de escaladarea haotică a datoriilor. La momentul actual sunt foarte puține situațiile în care, atunci când s-a cerut un calcul al datoriilor la firmele de recuperare de către debitor, acesta să și primească un răspuns. Concluzia este una singură: firmele de recuperări creanțe nu au personal pregătit pentru a calcula dobânzile din contractele cu băncile, executorii judecătorești, în sarcina cărora pică de cele mai multe ori asemenea calcule, au pregătire juridică, nu economică. Ca urmare nu exista nici la unul, nici la altul posibilitatea ca debitul să fie calculat corect, ceea ce duce la o incertitudine din partea debitorului și, de ce nu, la calcule eronate. Nu cred că în România, în momentul când avem un milion de oameni datori la bănci sau la firme de recuperări creanțe, în situații dificile, să ne gândim că aceștia pot fi victimele unui sistem încă nelegiferat și la discreția unor firme care se substituie instituțiilor bancare, fără a putea crea condițiile de lucru ale acestora”
Comisia pentru industrii și servicii a ascultat punctul de vedere al doamnei deputat și a cerut un punct de vedere și unui reprezentant al BNR, care nu a părut să înțeleagă esența legii, întrucât s-a rezumat să afirme că BNR nu susține acest proiect întrucât consideră că ar trebui să se aștepte până la o legiferare a statutului firmelor de recuperări creanțe, intenție aflată de ceva timp pe agenda Ministerului Economiei.
Doamna deputat a revenit cu observația: „Chiar dacă BNR și Ministerul Economiei așteaptă legiferarea statutului firmelor de recuperare, trebuie să luați în calcul ca această măsură, pe lângă faptul că nu se știe când va fi pusă în practică, nu rezolva problema celor un milion de români care se confruntă ACUM cu aceste probleme. Hărțuirea pe care o fac firmele asupra debitorilor și rudelor acestora, incapacitatea de a calcula corect debitele și nesiguranța sumelor de plată trebuie să înceteze cât mai repede! După aceea, putem reglementa acest domeniu”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 10 august 2022, 15:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro