Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Anton Doboș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Anton Doboș (Grup PNL)
S-a făcut primul pas pentru realizarea Spitalului Regional de Urgențe Iași

Proiectul Spitalului Regional de Urgențe Iași începe să prindă contur după zece ani de eforturi și așteptări. Luna trecută i-am transmis Ministrului Sănătății, domnul Patriciu Achimaș, lista cu susținătorii și i-am reiterat într-o interpelare importanța acestui obiectiv, nu doar pentru Iași, ci pentru întreaga regiune. Un Spital Regional de Urgențe înseamnă șansa de a păstra medicii și asistentele în țară și acest lucru nu poate fi decât în beneficiul pacienților.

Încă din 2006, prin Programul de modernizare a infrastructurii sanitare de urgență, au fost alocate fonduri pentru realizarea studiului de fezabilitate, dar lipsa de finanțare ulterioară a blocat proiectul în perioada 2008-2013. Ulterior, deși era eligibil pentru finanțare cu fonduri europene, demersurile s-au izbit de tergiversările și promisiunile populiste ale guvernului PSD, care nu a făcut absolut nimic pentru începerea lucrărilor.
În septembrie 2015 am declanșat greva japoneză, încercând să revitalizez acest proiect și să determin guvernul Ponta și autoritățile de resort să urgenteze procedurile și să publice un calendar de lucru. Țin să le mulțumesc celor peste 100 de colegi parlamentari din toată țara care au semnat pentru susținerea acestui proiect, dar mai ales sutelor de cetățeni care s-au solidarizat și mi-au transmis mesaje de încurajare.
Apreciez faptul că în propunerea de buget pe anul 2016 prezentat de guvernul Cioloș apare menționat, în sfârșit, acest obiectiv. Accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Iași, Cluj și Craiova pentru care sunt alocate fonduri nerambursabile în valoare de 320 mil EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională, reprezintă dovada că prim-ministrul a înțeles că fondurile se alocă după necesitați și nu după criterii politice sau clientelare. A înțeles că Iașiul trebuie repus pe harta marilor investiții guvernamentale fără de care un județ, o regiune nu pot progresa.
După ani de zile în care Moldova și, în special Iașiul, au fost ocolite de investițiile publice, avem un prim semn că proiectul Spitalului Regional de Urgențe Iași va prinde viață în următoarea perioadă și că putem spera la o distribuire mult mai corectă a fondurilor guvernamentale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 15 iulie 2024, 21:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro