|
|
Astfel, Subcomisia pentru monitorizarea respectării drepturilor persoanelor private de libertate își propune să acționeze pe următoarele direcții:
Scop: monitorizarea respectării drepturilor persoanelor private de libertate
Obiective: cunoașterea, monitorizarea și apărarea drepturilor persoanelor private de libertate și consolidarea dialogului instituțional
Modalități de realizare a obiectivelor: cooperare cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), Avocatul Poporului, cu instituții și organisme similare din alte țări și cu organizații internaționale guvernamentale și nonguvernamentale, intreprinderea de activități cu caracter proactiv (vizite în locurile de detenție, centre pentru reeducarea minorilor, comisii de anchetă, audieri ale persoanelor private de libertate fie la sesizarea acestora fie ca urmare a autosesizării membrilor Comisiei pentru Drepturile Omului, etc), dezbateri publice cu actorii instituționali și non-instituționali implicați, precum și orice alte modalități care duc la realizarea scopului.
Argument: scrisorile și petițiile adresate Comisiei pentru Drepturile Omului în ultimele legislaturi au semnalat o serie de abuzuri și încălcări ale drepturilor persoanelor private de libertate, și comisiile de anchetă alcătuite în cadrul Comisiei, precum și audierile care au avut loc au susținut aceste aspecte. Prin prin rapoartele anuale pe care le trimite Comisiei, ANP furnizează o radiografie a sistemului penitenciarelor și a funcționării acestuia, stabilindu-se astfel un mecanism bidirecțional de comunicare și cooperare.
De asemenea, Avocatul Poporului a inițiat un Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului ca urmare a necesității îndeplinirii de către România a obligațiilor asumate prin Legea nr. 109/2009 pentru ratificarea Protocolului opțional, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, la Convenția împotriva torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptată la New York la 10 decembrie 1984. România a aderat la această convenție prin Legea nr. 19/1990, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 112/10 oct. 1990. Prin Legea 109/2009, conform art. 24 paragraful 1 din Protocolul opțional la Convenția împotriva torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, România declară că amână cu 3 ani punerea în aplicare a obligațiilor referitoare la mecanismele naționale de prevenire a torturii în locurile de detenție.
Prin acest proiect de lege se dorește înființarea, în cadrul instituției Avocatul Poporului, a unui Mecanism Național de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenție, în scopul consolidării protecției persoanelor private de libertate, prin efectuarea unor vizite sistematice, planificate sau inopinate, în locurile de detenție. Mecanismul Național de Prevenire a Torturii va fi coordonat de un nou adjunct al Avocatului Poporului specializat în domeniul prevenirii torturii în locurile de detenție. Finalitate: îmbunătățirea legislației naționale în domeniul drepturilor omului, inițiative legislative care să să aibă ca obiectiv problematica concretă a drepturilor persoanelor private de libertate și armonizarea legislației naționale cu cea europeană și internațională
Structură: subcomisie în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, subordonată Președintelui Comisiei, care va avea un Președinte, 3 membri (cu posibilitatea de a adera și alți membrii ai Comisiei).
În urma exprimării opțiunilor de către membrii Comisiei, Subcomisia va avea următoarea structură:
- Dîrzu Ioan, președinte
- Ciofu Tamara Dorina, membră
- Căprar Dorel Gheorghe, membru
- Lubanovici Mircea, membru.
În final, doresc să îi mulțumesc domnului Președinte Nicolae Păun precum și colegilor mei din Comisie pentru receptivitate și colaborare, exprimându-mi convingerea că această subcomisie va contribui la creșterea eficienței ativității legislative, și ca urmare le urez colegilor mei din cadrul Comisiei pentru drepturile omului culte și problemele minorităților naționale, spor la treabă și mult succes! |
| |