Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Grupuri > Minoritati Versiunea pentru printare

Grupul parlamentar al minorităților naționale
Comunicate de presa

  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Privind alocarea unor sume de bani de către Secretariatul General al Guvernului, structură aflată în subordinea prim-ministrului, fără verificări prealabile asupra legalității solicitărilor primite
În virtutea responsabilității pe care o am față de minoritatea ucraineană din România, pe care, începând din anul 2012, o reprezint în Parlament, doresc să trag un semnal de alarmă asupra modului în care, fără o minimă verificare, Secretariatul General al Guvernului, a aprobat, în baza semnăturii așa-zisului președinte al UUR, domnul Petrețchi Nicolae Miroslav, deschiderea bugetară pentru luna decembrie 2015, ceea ce a făcut ca domnia sa să administreze, deși nu avea acest drept, sumele destinate întregii minorități ucrainene, după bunul plac.

Mai exact, la solicitarea domnului Petrețchi Nicolae Miroslav, prin înșelăciunea săvârșită de domnia sa, Guvernul Romaniei, a aprobat și virat către Uniunea Ucrainenilor din România, suma de 4.051.740 lei pentru luna decembrie. [...]

25 noiembrie 2016 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ primit de la secretarul Camerei Deputaților, domnul deputat Dragoș Gabriel Zisopol (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
În data de 17.11.2016, secretarul Camerei Deputaților, domnul Dragoș Gabriel Zisopol, a primit vizita oficială a delegației Primăriei orașului Aspropyrgos din Grecia și a Primăriei Municipiului Ploiești.

La întrevedere a participat și E.S. Vassilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene în România. [...]

22 noiembrie 2016 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la Grupul parlamentar al minorităților naționale

Grupul parlamentar al minorităților naționale va lansa joi, 27 octombrie, începând cu ora 12.00, cartea “Grupul parlamentar al minorităților naționale 1990-2016”, eveniment care va avea loc în prezența președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis (sala “Drepturilor Omului“, nivel P).

26 octombrie 2016 detalii
  MESAJ DE CONDOLEANȚE
primit de la domnul deputat Adrian Miroslav Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Miercuri, 13 octombrie 2016, va avea loc înmormântarea fostului președinte al Slovaciei, domnul Michal Kovaè.

12 octombrie 2016 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deptat Adrian-Miroslav Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În dorința de a mă alătura eforturilor pe care România le face pentru aderarea la Spațiul Schengen, în calitate de deputat, reprezentant în Parlamentul României din partea minorității slovace și cehe din țara noastră, am transmis, în data de 11 iulie 2016, scrisori pentru susținerea României în acest sens, către reprezentanții statului slovac, respectiv către președinte, prim-ministru, președintele Parlamentului, dar și Ambasadorul Republicii Slovace în România.

12 iulie 2016 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ primit de la domnul deputat Adrian Miroslav Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Deputatul Adrian Miroslav Merka, reprezentant al minorității slovace și cehe în Parlamentul României a depus în data de 03.05.2016 o propunere legislativă care are în vedere ca începând cu 01.01.2017, persoanele din zonele necooperativizate și care au vârsta de pensionare, dar nu au nicio formă de venit dintr-o altă formă de asigurări sociale să fie exceptate de la excluderea acordării venitului minim garantat.
17 mai 2016 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, domnul deputat Iusein Ibram (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Ședința Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale s-a desfășurat marți, 26 aprilie 2016, și a avut înscrise pe ordinea de zi nouă inițiative legislative, propuse spre avizare.

27 aprilie 2016 detalii
   COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Miroslav Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Joi, 21 aprilie, am transmis prim-ministrului României și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice două întrebări referitoare la reabilitarea DC 173 – Șinteu-Valea Tîrnei-Codrișor, în lungime de 4,340 m și executarea în continuare a lucrărilor de construire și asfaltare a drumului de legătură DC 162 – Luncșoara-Codrișor, în lungime de 15 km.

21 aprilie 2016 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Alocarea unor sume de bani de către Departamentul pentru Relații Interetnice, structură aflată în subordinea prim-ministrului, fără verificări prealabile asupra legalității solicitărilor primite

În virtutea responsabilității pe care o am față de minoritatea ucraineană din această țară, pe care, începând din anul 2012, o reprezint în Parlamentul României, doresc să trag un semnal de alarmă asupra modului în care, fără o minimă verificare a temeiului legal al persoanelor care se erijează în actuala conducere a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Departamentul pentru Relații Interetnice a aprobat, în baza semnăturii așa-zisului președinte al UUR, domnul Petrețchi Nicolae Miroslav, deschiderea bugetară pentru lunile noiembrie și decembrie 2015, ceea ce a făcut ca domnia sa să administreze, deși nu avea acest drept, sumele destinate întregii minorități ucrainene, după bunul plac.

28 martie 2016 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Merka (Grupul minorităților naționale)

Locuitorii satului Varasău din comuna Brusturi, județul Bihor, s-au mobilizat și au strâns peste 150 de semnături pentru a iniția demersurile pe care le-am realizat, începând cu scrisorile adresate președintelui Consiliului Județean Bihor, instituției Prefectului Județului Bihor, cât și prin intermediul interpelărilor adresate atât prim-ministrului, Dacian Cioloș, ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile Dâncu, cât și ministrului Transporturilor, Dan Marian Costescu.

23 martie 2016 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Adrian Miroslav Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Pentru locuitorii comunei Popești, din județul Bihor, fiecare zi care trece înseamnă și vieți pierdute din lipsa serviciilor medicale, deoarece în această localitate nu există, în momentul de față, niciun centru de permanență sau o mașină de ambulanță și salvare, deși localitatea este cea mai mare din zonă, cu aproximativ 8500 de locuitori.

14 martie 2016 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Teze și antiteze la Sarmizegetusa Regia

Din nefericire, dezbaterile publice despre proiectul de Lege privind cetățile dacice din Munții Orăștiei îmbracă o serie de conotații care prezintă câteva fracturi logice.

7 martie 2016 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Vineri, 4 martie 2016, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul în Parlamentul României a Uniunii Ucrainenilor din România, a luat parte la Lugoj, la manifestările prilejuite de dezvelirea bustului poetului național ucrainean Taras H. Șevcenko.


Evenimentul cu o încărcătură aparte pentru comunitatea de ucraineni din Banat, a avut loc în parcul de lângă Biserica Ortodoxă Ucraineană din Lugoj, în contextul împlinirii anul acesta, la 9 martie, a 202 ani de la nașterea celui care avea să devină simbolul literaturii ucrainene.
Manifestarea s-a bucurat de participarea domnului Teofil Rendiuk, ministru-consilier la Ambasada Ucrainei la București, domnului Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, domnului Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj, preotului Vicar Pițura Ioan, preotului Protopop Ilie Albiciuc, a unui sobor de preoți ucraineni care au oficiat o slujbă, reprezentanților TVR - Minorități și ai presei locale, precum și a mai multor grupuri artistice din județul Timiș.
Totodată, alături de numeroși membri ai comunității de ucraineni, s-au aflat și domnul Iura Hleba, președintele Filialei Timiș a UUR, doamna Iaroslava Colotelo, președintele Filialei București a UUR, domnul Ivan Covaci, președintele UUR Lugoj și primarul orașului Cernăuți.
Adresându-se celor prezenți, domnul deputat a mulțumit în mod deosebit domnilor Iura Hleba și Ivan Covaci pentru implicarea și eforturile depuse în organizarea acțiunii, precum și domnului Primar Francisc Boldea pentru susținerea inițiativei UUR, arătând, de asemenea că: " Acesta este cel de-al 5-lea bust al marelui poet național ucrainean dezvelit în România, după cele existente la Negostina - Suceava, Tulcea, Satu Mare, și București, ceea ce aduce în prim plan accentul pus pe prețuirea valorilor, ca o componentă de bază a identității noastre. Semnificația este una aparte, în special pentru că anul acesta se împlinesc 202 ani de la nașterea celui care a fost numit “scriitor de geniu” și care ne-a lăsat o moștenire imposibili de cuantificat: limba și literatura ucraineană modernă. [...]

7 martie 2016 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ primită de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Domnul deputat Gheorghe Firczak a adresat o scrisoare deschisă domnului deputat Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara
Domnule Președinte,

Mă adresez Domniei Voastre în acest mod pentru că nu ne cunoaștem de două zile și pentru că de fiecare dată când am colaborat totul a fost la superlativ, dar această discuție privește spațiul public. Tocmai de aceea m-a contrariat poziția Domniei Voastre cu privire la adoptarea unei legi privind protejarea monumentelor istorice din județul nostru.

3 martie 2016 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Adrian Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În data de 25.02.2016 am transmis către prim ministrul României, Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, o petiție referitoare la reabilitarea drumurilor naționale 19 E – Biharia – Chiribiș și 19 B - Chiribiș – Suplacu de Barcău.

25 februarie 2016 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind convorbirile avute la Ambasada Ucrainei la București

Miercuri, 24 februarie 2016, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României, secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, împreună cu domnul deputat Varol Amet, reprezentantul Uniunii Democratice a Tătarilor Turco-Musulmani din România în Parlamentul României, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, au avut o întâlnire cu domnul Teofil Rendiuk, ministru-consilier în cadrul Ambasadei Ucrainei la București.

25 februarie 2016 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Nicolae Păun (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Având ferma convingere și încrederea că justiția îmi va proba nevinovăția față de acuzațiile ce mi se aduc, prin depășirea oricăror interese politice de conjunctură, mă adresez - pe această cale - colegilor mei deputați, asigurându-i de respectul și prețuirea mea și solicitându-le doar să voteze conform propriei conștiințe și principiilor morale!

23 februarie 2016 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind Ziua Internațională a Limbii Materne

În întreaga lume, astăzi, 21 februarie, este marcată Ziua Internațională a Limbii Materne, o sărbătoare cu semnificații aparte dacă ne raportăm, în special, la minoritățile naționale, la contribuția pe care limba maternă a avut-o și o are în afirmarea propriilor identități și la definirea locului pe care acestea îl ocupă în societate.

22 februarie 2016 detalii
  Comunicat de presă
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Evoluțiile din Ucraina, la 1 an de la semnarea Acordului de pace de la Minsk

La 1 an de la semnarea, de către liderii Ucrainei, Franței, Germaniei și Federației Ruse, a Acordurilor de la Minsk care anunțau încetarea focurilor și deschideau calea detensionării situației din zonele est-ucrainene, climatul general rămâne în continuare unul instabil, fiind marcat de schimburi sporadice de focuri și, nu mai puțin important, de dramele ucrainenilor din Donbas.

16 februarie 2016 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Privind ultimele evoluții în relațiile Ucraina-UE

Pentru mine, în calitate de reprezentantul în Parlamentul României al minorității ucrainene din România, relațiile dintre Ucraina și Uniunea Europeană rămân un subiect prioritar de agendă politică, evoluțiile pozitive cu care a debutat anul 2016, dându-mi speranțe pentru o continuarea susținută a parcursului european al Ucrainei.

8 februarie 2016 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind întâlnirea domnului deputat Ion Marocico cu E.S. domnul Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei în România

În ziua de luni, 1 februarie 2016, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României, a avut o întâlnire cu E.S. domnul Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei în România, în vederea stabilirii priorităților pentru anul 2016.
3 februarie 2016 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind instalarea noului preot la Parohia ortodoxă ucraineană Sânnicolau Mare

Duminică, 20 decembrie 2015, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul în Parlamentul României al comunității ucrainenilor din România, a participat, alături de numeroși credincioși ucraineni, la instalarea noului preot paroh Șanta Marian Ghiță la Parohia ortodoxă ucraineană din Sânnicolau Mare și la Hramul Bisericii "Sfântul Nicolae" pe vechi.

21 decembrie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

La împlinirea a 26 de ani de la victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 ne adresăm cetățenilor țării noastre având credința fermă că aceasta reprezintă un eveniment istoric de o importanță covârșitoare pentru destinul țării noastre.

21 decembrie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind Ziua Minorităților Naționale

În calitate de reprezentant în Parlamentul României al minorității ucrainene din România, doresc să salut marcarea, astăzi, 18 decembrie, a Zilei Minorităților Naționale.

18 decembrie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Privind participarea domnului deputat Ion Marocico la întâlnirea Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, cu o delegație parlamentară din Republica Socialistă Vietnam

Domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul în Parlamentul României al minorității de ucraineni din România, a participat marți, 8 decembrie a.c., în calitate de membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, la întâlnirea pe care membrii comisiei au avut-o cu o delegație a comisiei omoloage din Adunarea Națională a Republicii Socialiste Vietnam, condusă de domnul Phan Trung Ly, președintele comisiei.

9 decembrie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Miroslav Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Începând cu data de 8 decembrie a.c, deputatul Adrian Miroslav Merka, reprezentant al minorității slovace și cehe în Parlamentul României, va demara strângerea de semnături care vor însoți Petiția privind reabilitarea DN 19 E – Biharia – Chiribiș și a DN 19 B - Chiribiș – Suplacu de Barcău.

8 decembrie 2015 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților figurează și Proiectul de lege 429/2007 privind folosirea cianurilor în minerit.

3 decembrie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian-Miroslav Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale

Ziua de 1 Decembrie are o semnificație foarte puternică pentru noi toți, însemnând formarea României Mari prin Marea Unire.

25 noiembrie 2015 detalii
   COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnul deputat Varujan Pambuccian

Grupul parlamentar al minorităților naționale a luat act cu consternare și mâhnire de jignirile incalificabile aduse pe Facebook poporului român și memoriei celor care au murit în dezastrul de la Colectiv, precum și celor care au strigat în numele lor, de către domnul deputat Niculae Mircovici, reprezentant al minorității bulgare din România.

12 noiembrie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ghera Giureci-Slobodan (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În data de 2 noiembrie, la Palatul Parlamentului, a avut loc întrevederea membrilor Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Croația, cu Excelența Sa, domnul Davor Vidiș, noul Ambasador al Republicii Croația la București.

2 noiembrie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind lansarea filmului documentar „Ucrainenii din Banat”

Vineri, 16 octombrie 2015, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul în Parlamentul României al comunității de ucraineni din România, împreună cu domnul Iura Hleba, Președintele Filialei Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România, au luat parte la lansarea filmului documentar „Ucrainenii din Banat”.

20 octombrie 2015 detalii
   COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În perioada 23-25 septembrie a avut loc la Presov/Slovacia Congresul Internațional al Limbii Rutene în onoarea celei de-a XX-a aniversări a codificării limbii rutene literare în Slovacia.

28 septembrie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Este pentru prima dată când în România putem sărbători ziua de 28 septembrie ca Ziua limbii cehe, odată cu adoptarea Legii 130 din 2014, pe care am promovat-o în Parlament anul trecut.

28 septembrie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind participarea la evenimentele organizate în comuna Știuca și municipiul Lugoj

În ziua de luni, 14 septembrie 2015, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunea Ucrainenilor din România în Parlamentul României, a participat la festivitățile de deschidere a noului an școlar organizate la școlile din satele Știuca și Dragomirești, comuna Știuca, județul Timiș, unde populația de etnie ucraineană este în procent de 95%, copii având posibilitatea de a studia în limba materna, începând de la grădiniță și până în clasa a VIII a.

15 septembrie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
24 august - Ziua Independenței Ucrainei

24 august este o zi specială pentru poporul ucrainean, o zi de sărbătoare și de bucurie pentru toți ucrainenii, indiferent de locurile în care trăiesc. Este ziua în care, acum 24 de ani, Ucraina a scris o nouă pagină din istoria sa, prin proclamarea Independenței de stat.

24 august 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind modul defectuos de gestionare a fondurilor UUR

În calitate de reprezentant în Parlamentul României al comunității de ucraineni din România, dar și de simplu membru al acestei comunități, doresc să îmi exprim îngrijorarea și să atrag atenția asupra modului defectuos în care conducerea Uniunii Ucrainenilor din România, în frunte cu domnul Ștefan Buciuta, gestionează fondurile Uniunii, ignorând în mod intenționat problemele reale cu care se confruntă ucrainenii din diverse colțuri ale țării.

20 august 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Miroslav Merka

În data de 30 iunie 2015 a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților Propunerea legislativă privind protejarea și sprijinirea familiilor afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău (PL 59/2014), pe care am inițiat-o în calitate de parlamentar reprezentant al minorității slovace din acestă zonă.

1 iulie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În perioada 18-21 iunie 2015 s-a desfășurat la Deva cea de-a XIII-a reuniune a Congresului Mondial al Rutenilor și cel de-al VII-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean.

23 iunie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ghera Giureci Slobodan (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În calitate de reprezentant al minorității croate și deputat ales din partea Uniunii Croaților din România în Parlamentul României, precum și în calitate de președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Croația, am făcut parte din delegația condusă de domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, care a efectuat o vizită oficială în Republica Croația, în perioada 15-16 iunie a.c., aceasta fiind prima vizită a unui șef de stat din România, după ce Croația a devenit membră a Uniunii Europene.

17 iunie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În perioada 18 - 21 iunie 2015, va avea loc la Deva cea de-a XIII-a întrunire a Congresului Mondial al Rutenilor.

17 iunie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Miroslav Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În calitate de parlamentar am militat de-a lungul timpului pentru modificarea cadrului legal în vederea îmbunătățirii calității orei de educație fizică și sport, mărirea numărului de ore de sport în gimnaziu, liceu și învățământ superior, dar și acordarea de recompense școlare pentru activitatea sportivă extracurriculară.

9 iunie 2015 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
„Românii precum Ion Șiugariu trebuie să dăinuie pe veci în sufletele slovacilor”

Data de 6 iunie 2015 reprezintă 101 ani de la nașterea poetului român, eseist, critic literar și publicist Ion Șiugariu.

4 iunie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Întâlnirea domnului deputat Maksim Burbak, co-președintele al Grupului de relații interparlamentare cu România din Rada Supremă a Ucrainei, cu grupul de prietenie omolog din Parlamentul României

Marți, 26 mai 2015, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul în Parlamentul României al comunității de ucraineni și secretar al Grupului de prietenie cu Ucraina din Parlamentul României, a participat la întâlnirea pe care membrii grupului au avut-o cu domnul deputat Maksim Burbak, co-președinte al grupului omolog din Rada Supremă de la Kiev.

26 mai 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Merka (Grupul minorităților naționale)

Este pentru prima dată când, în România putem sărbători ziua de 25 mai ca Ziua limbii slovace, odată cu adoptarea Legii 142 din 2014, pe care am promovat-o în Parlament anul trecut.

22 mai 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grup parlamentar al minorităților naționale)


Întâlnirea domnului Klaus Iohannis, președintele României, cu membrii Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților


In ziua de marți, 19 mai 2015, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul în Parlamentul României al comunității de ucraineni din România, a participat la întâlnirea membrilor Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților cu domnului Klaus Iohannis, președintele României.

20 mai 2015 detalii
  Comunicat de presă
Primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul minoritatilor nationale)


Comemorarea jertfelor deportării tătarilor din Crimeea

Anul acesta se împlinesc 71 de ani de la deportarea în masă a tătarilor din Crimeea, tragedie încă vie în memoria multora dintre cei care au ajuns astăzi să retrăiască ironia istoriei acelor locuri.

20 mai 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Intrarea în vigoare a Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră

In calitate de reprezentant în Parlamentul României a comunității de ucraineni din România, salut întrarea în vigoare, astăzi, 14 mai 2015, a Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră, semnat la Kiev, la data de 2 octombrie 2014, cu ocazia vizitei efectuate de către prim-ministrul României, domnul Victor Ponta.

14 mai 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Miroslav Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În condițiile în care toate studiile arată faptul că tinerii din ziua de azi nu au deloc condiție fizică, consider că atât noi, factorii politici, cât și părinții și școlile trebuie să ne implicăm mai mult în activitatea fizică a copiilor, acest lucru fiind necesar pentru o dezvoltare sănătoasă a generațiilor care vin.

11 mai 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Acordarea de asistență medicală, în România, unor militari ucraineni

În perioada următoare, un număr de 10 militari ucraineni, răniți în timpul confruntărilor cu separatiștii pro-ruși din zona de est a Ucrainei, vor beneficia de tratament medical și de recuperare în unitățile de specialitate din România.

29 aprilie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Mi-am exprimat întotdeauna, în mod deschis și ferm, susținerea față de Ucraina și de poporul ucrainean și o voi face, în continuare, ori de câte ori va fi cazul.

27 aprilie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Giureci-Slobodan Ghera (Grup parlamentar al minorităților naționale)

După o serie de întrevederi în România anul trecut, anul acesta la invitația lansată de E.S. domnul Josip Leko, președintele Parlamentului Croat, în perioda 15-16 aprilie 2015 a avut loc la Zagreb în Croația vizita oficială a unei delagații parlamentare române, conduse de E.S. domnul Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților. Din acestă delagație am făcut parte și eu alături de încă cățiva colegi parlamentari, în calitate de președinte al Grupului de prietenie cu Republica Croația și deputat al minorității croate în Parlamentul României.

21 aprilie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Tradiția Sărbătorilor Pascale la ucraineni

Sărbătorile de Paște mi-au oferit plăcutul prilej de a fi alături de membrii comunității de ucraineni din județul Timiș, Învierea Domnului întâmpinând-o, alături de domnul Iura Hleba, președintele Filialei Timiș a UUR și prim-vicepreședinte al Uniunii Ucrainene din România, și de familiile noastre, la Biserica Ortodoxă Ucraineană din Timișoara.

14 aprilie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)


În ziua de 17 martie 2015, a avut loc vizita oficială în Ucraina a domnului Klaus Werner Iohannis, președintele României, din delegația română făcând parte și domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României.

18 martie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind hotărârea Înaltei Curți de Casație si Justiție în cazul Președintelui Uniunii Ucrainenilor din România

Uniunea Ucrainenilor din România trebuie să își apere buna imagine câștigată în cei 25 de ani de existență, mai ales după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, în data de 9 martie 2015, apelul formulat de domnul Ștefan Buciuta, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, referitor la sentința penală pronunțată în luna iunie 2014.

16 martie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ghera Giureci-Slobodan (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În calitate de membru al Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, în perioada 02-03 martie, am participat la prima ședința de lucru CAE, organizată în teritoriu la Arad, la sediul Instituției Prefectului.

6 martie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În calitate de reprezentant al comunităților slovace și cehe în Parlamentul României am organizat, cu ajutorul Prefecturii Bihor, în data de 13 februarie 2015, o întâlnire cu reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare, administratorii fondurilor de vânătoare, dar și cu persoanele păgubite din județul Bihor.

19 februarie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la Grupul parlamentar al minorităților naționale
Întâlnirea domnului Pavlo Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei, cu membri ai comunității ucrainene din România

În ziua de marți, 17 februarie 2015, a avut loc la Ambasada Ucrainei la București, o întâlnire a domnului Pavlo Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei, aflat în vizită oficială în România, cu membri ai comunității ucrainene din România.

18 februarie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale

Marți, 17 februarie 2015, domnul deputat Ion Marocico, a participat, în calitate de reprezentant în Parlamentul României a Uniunii Ucrainenilor din România, la primirea de către domnul Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a domnului Pavlo Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei, aflat în vizită oficială la București. La această întrevedere a participat și E.S. domnul Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la București.

17 februarie 2015 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Acordul de pace de la Minsk

In calitate de reprezentant în Parlamentul României al Uniunii Ucrainenilor din România, salut rezultatul negocierilor de la Minsk, care anunță încetarea focurilor într-un mod unilateral și cuprinzător, începând cu data de 15 februarie a.c. și deschide calea detensionării situației din zonele est-ucrainene.

13 februarie 2015 detalii
  Comunicat de presă
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind prima sesiune a noului legislativ ucrainean

La 27 noiembrie 2014, a avut loc deschiderea primei sesiuni a noului Parlament ucrainean, în configurația pro-occidentală rezultată în urma alegerilor parlamentare anticipate, organizate în data de 26 octombrie 2014, și a fost constituită coaliția majoritară "Ucraina Europeană". Din această coaliție fac parte 302 parlamentari, membri ai Blocului "Petro Poroșenko", Frontului Popular, Partidului "Prin noi înșine", Partidului Radical, precum și ai Partidului "Batkivșcina".

28 noiembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind Festivalul cântecului și dansului ucrainean din Banat

În perioada 22-23 noiembrie 2014 a avut loc în localitățile Gottlob și Remetea Mică din județul Timiș, Festivalul cântecului și dansului ucrainean din Banat, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, în colaborare cu Ministerul Culturii.

24 noiembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind votarea în Camera Deputaților a Proiectului de Lege privind Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră

Miercuri, 19 noiembrie, Plenul Camerei Deputaților a votat în unanimitate Proiectul de Lege privind ratificarea Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră, semnat la Kiev, la 2 octombrie 2014, în marja vizitei de lucru efectuate de domnul Victor Ponta, prim-ministrul României.

19 noiembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grup PSD)
privind activitatea din perioada 10-12 noiembrie 2014, în județele Suceava, Botoșani și Iași

In perioada 10-12 noiembrie, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunea Ucrainenilor din România în Parlamentul României, a efectuat mai multe vizite în comunitățile de ucraineni din județele Botoșani și Iași, precum și în județul Suceava, unde a avut o întâlnire cu domnul consul general Vasyl Boiechko.

13 noiembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind activitatea din perioada 7-9 noiembrie 2014, în comunitatea de ucraineni din județul Maramureș

In perioada 7-9 noiembri, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României, s-a aflat alături de comunitatea de ucraineni din județul Maramureș.

10 noiembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind "alegerile" din Donețk și Lugansk

Comunitatea de ucraineni din România nu recunoaște așa-zisele alegeri organizate în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, în ziua de duminică, 2 noiembrie 2014, de către reprezentanții grupărilor separatiste proruse, și le consideră o piedică în calea dialogului și a avansării, și așa destul de greoaie, în găsirea unei soluții pașnice de încetare a tensiunilor care macină estul Ucrainei de mai bine de șase luni.

4 noiembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Rezultatul alegerilor parlamentare din Ucraina

In calitate de reprezentant al minorității ucrainene în Parlamentul României, salut rezultatul alegerilor parlamentare anticipate, organizate în Ucraina, în ziua de duminică, 26 octombrie, și alături de comunitatea de ucraineni din România doresc să transmit aprecieri poporului ucrainean pentru alegerea făcută în stabilirea noii componențe a legislativului de la Kiev.

28 octombrie 2014 detalii
   COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Dragoș Gabriel Zisopol (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
ZIUA “MARELUI NU”, 28 OCTOMBRIE 1940 – “SIMBOL AL REVOLTEI PENTRU APĂRAREA LIBERTĂȚII”

În dubla calitate de președinte și deputat al UNIUNII ELENE DIN ROMÂNIA, am deosebita plăcere și onoare să vă aduc la cunoștință mesajul de suflet al ministrului adjunct al Afacerilor Externe din Republica Elenă, E.S. domnul KYRYAKOS GERONTOPOULOS, adresat diasporei elene, cu prilejul comemorării eroilor greci căzuți în cel de-al doilea Război Mondial.

27 octombrie 2014 detalii
   COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Dragoș Gabriel Zisopol (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
28 OCTOMBRIE 1940,
ZIUA "MARELUI NU" SPUS DE POPORUL ELEN FASCISMULUI

Ziua Marelui “NU”, 28 octombrie 1940, cunoscută la nivel mondial ca “Ziua Demnității”, este ziua când grecii de pretutindeni comemorează eroii căzuți în lupta antifascistă din cel de-al doilea război mondial.

27 octombrie 2014 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grup minorități)

In perspectiva alegerilor anticipate pentru Rada Supremă a Ucrainei, care vor avea loc în ziua de duminică, 26 octombrie a.c., cetățenii ucraineni cu drept de vot, care au domiciliul sau reședința în România și care doresc să își exprime opțiunea pentru noua componență a legislativului de la Kiev, se pot adresa Ambasadei Ucrainei la București (Bulevardul Aviatorilor nr. 24), în vederea includerii în Registrul de Stat al Alegătorilor.

23 octombrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Astăzi am depus spre dezbatere în Parlamentul României o propunere legislativă pentru completarea Anexei 5 din Legea nr. 63 din 10 mai 2011 privind încadrarea și salarizarea în anul 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ. Aceasta vizează reintroducerea unui spor de 15% la salariul de bază pentru perosanele care au dobândit titlul științific de doctor, dar și stabilirea unui fond de stimulare de 2,5% din fondul lunar de salarii, constituirea acestuia făcându-se la nivel de unitate de învățământ, iar stabilirea beneficiarilor de către consiliul de administrație. De asemenea, dorim să reintroducem ajutorul de deces în cuantum de 5 salarii ale persoanei decedate, din bugetul asigurărilor sociale de stat, acesta urmând să revină celor îndreptățiți.

1 octombrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Miroslav Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În data de 30 septembrie 2014 au fost discutate și adoptate propunerile legislative pentru instituirea Zilelor limbilor slovace și cehe, ale căror inițiator sunt.

30 septembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În ziua de 27 septembrie 2014, cu ocazia sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, pe stil vechi, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunea Ucrainenilor din România în Parlamentul României, a participat, la invitația preotului paroh Nicolae Lauriuc, la Hramul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Sighetu Marmației.

29 septembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Adrian Merka (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Astăzi am depus spre dezbatere în Parlamentul României o propunere legislativă pentru completarea Anexei 5 din Legea nr. 63 din 10 mai 2011 privind încadrarea și salarizarea în anul 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ.

25 septembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind vizitele la școlile cu predare în ucraineană din Maramureș

Cu ocazia deschiderii noului an școlar, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunea Ucrainenilor din România în Parlamentul României, însoțit de inspectorul școlar pentru minoritatea ucraineană din județului Maramureș, doamna Simona Malearciuc, de consilierul pentru învățământul în limba ucraineană din cadrul Ministerului Educației Naționale, doamna Elvira Codrea, precum și de o echipă a postului TVR1, a efectuat vizite la mai multe școli și grădinițe din județul Maramureș, la care învață elevi aparținând comunității ucrainene din zonă.

22 septembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind ratificarea de către Parlamentul Ucrainei și Parlamentul European a Acordului de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană

În numele comunității de ucraineni din România, cât si al meu personal, doresc să salut ratificarea simultană, în ziua de marți, 16 septembrie, în Parlamentul Ucrainei și în Plenul Parlamentului European a Acordului de Asociere între Uniunea Europeană și Ucraina, inclusiv a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, și să transmit felicitări autorităților de la Kiev pentru hotărârea cu care au ales să facă acest important pas pentru viitorul european al țării

17 septembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grup minorități)
Participarea la festivitățile de deschidere a noului an școlar

Astăzi, 15 septembrie, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României, a participat la festivitățile de deschidere a noului an școlar organizate la Liceul ucrainean „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației.

15 septembrie 2014
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grup minorități)
Participarea la slujba de sfințire a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Remetea Mică, județul Timiș

Duminică, 31 august, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României a luat parte la slujba de sfințire a Bisericii Ortodoxe Ucrainene "Pogorârea Duhului Sfânt" din localitatea timișeană Remetea Mică, unde aproximativ 90% dintre locuitori aparțin minorității ucrainene. Cu acordul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, sfântul lăcaș a primit si un al doilea hram, cel al Sfântului Luca al Crimeii.

2 septembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind activitatea din perioada 25-30 august 2014

În perioada 25-30 august 2014, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul în Parlamentul României a Uniunii Ucrainenilor din România, a efectuat, împreună cu o echipă a postul TVR 1, o serie de deplasări în comunitățile de ucraineni din județul Tulcea.

1 septembrie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico
Participarea la activitățile prilejuite de sărbătorirea Zilei Independenței Ucrainei

Ziua Independenței Ucrainei - 24 august - a fost marcată printr-o serie de manifestări specifice și în comunitățile de ucraineni din România.

26 august 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grup minorități)
24 august - Ziua Independenței Ucrainei

Ziua Independenței Ucrainei îmi oferă prilejul de a adresa tuturor ucrainenilor cele mai sincere urări de pace și prosperitate, determinare și putere pentru a continua cu pași siguri pe drumul ales și de a face față tuturor provocărilor cu care se confruntă în această perioadă.

22 august 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Participarea la festivitățile de deschidere a celei de-a VIII-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică de la Suceava
Sâmbătă, 2 august 2014, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României, a participat la festivitățile de deschidere a celei de-a VIII-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Astronomie si Astrofizică, organizate la Cetatea de Scaun a Sucevei.

7 august 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico ( Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind întâlnirile avute în județul Suceava, în data de 1 august 2014

Vineri, 1 august 2014, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României, a continuat programul vizitei în județul Suceava cu întâlniri la nivelul autorităților locale și cu reprezentanți ai Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România.

1 august 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico ( Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În perioada 28-31 iulie 2014, domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României, a efectuat, împreună cu o echipă a postului TVR1, o serie de vizite în comunitățile de ucraineni și de ucraineni huțuli din zona Bucovinei, în vederea prezentării și promovării tradițiilor și obiceiurilor acestora.

31 iulie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În ziua de 9 iulie a.c. domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României, a efectuat o vizită în județul Maramureș pentru întâlniri cu autoritățile locale, conducerea Liceului ucrainean „Taras Șevcenko” din Sighetul Marmației, precum și cu membri ai comunității de ucraineni din localitate.

10 iulie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind ratificarea de către Parlamentul României a Acordului de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană

Salut adoptarea în unanimitate, astăzi, 2 iulie 2014, în Plenul Camerei Deputaților, reunit în sesiune extraordinară, a Proiectului de Lege privind ratificarea Acordului de Asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la 21 martie 2014 și, respectiv, 27 iunie 2014.

2 iulie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grup minorități)

In perioada 19-22 iunie a.c. domnul deputat Ion Marocico, reprezentantul Uniunea Ucrainenilor din România în Parlamentul României, s-a aflat alături de comunitatea de ucraineni din județul Maramureș.

27 iunie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
privind semnarea Acordului de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grup minorități)

In calitate de reprezentant al minorității ucrainene în Parlamentul României, salut semnarea astăzi, 27 iunie, în marja Consiliului European de la Bruxelles, a capitolelor finale ale Acordului de Asociere, inclusiv ale Acordului Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb, dintre Ucraina și Uniunea Europeană și, în numele comunității de ucraineni din România, doresc să transmit felicitări poporului ucrainean pentru decizia Președintelui Petro Poroșenko de integrare a Ucrainei în marea familie europeană.

27 iunie 2014 detalii
   COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Giureci-Slobodan Ghera (Grup minorități)

Deputatul Uniunii Croaților din România, domnul Ghera Giureci-Slobodan, membru în Comisia pentru afaceri europene și Comisia pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților, a participat, în perioada mai-iunie, la o serie de înâlniri.

23 iunie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Întâlnirea cu domnul deputat Kyrylenko Pavlo Veniaminovych, membru al Grupului parlamentar Svoboda și al Comisiei pentru antreprenoriat și politici antimonopol din Parlamentul Ucrainei

Marți, 10 iunie, a avut loc, la Camera Deputaților, întâlnirea domnului deputat Kyrylenko Pavlo Veniaminovych, membru al Grupului parlamentar Svoboda și al Comisiei pentru antreprenoriat și politici antimonopol din Rada Supremă a Ucrainei, și a E.S. domnul Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la București, cu domnii deputați Ion Marocico, reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Parlamentul României și Ion Diniță (PC), președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina.

11 iunie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul Deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale )
privind rezultatul alegerilor prezidențiale din Ucraina

Alegerea lui Petro Porosenko în funcția de Președinte al Ucrainei îmi oferă plăcutul prilej de a transmite poporului ucrainean cele mai sincere felicitări și urări de pace si prosperitate.

28 mai 2014 detalii
   COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Giureci-Slobodan Ghera (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Domnul Giureci-Slobodan GHERA, deputat din partea Uniunii Croaților din România și membru în Comisia pentru transporturi și infrastructură și Comisia pentru afaceri europene, a participat, în perioada 27-29 martie, la Bruxelles, la vizita de informare la Comisia Europeană.

9 aprilie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ovidiu Ganț (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind deplasarea domnului deputat Ovidiu Victor GANȚ în R.F. Germania

În perioada 02 - 03 aprilie 2014, am participat la invitația Ministerului Afacerilor Externe la lucrările celei de-a șaptesprezecea sesiuni a Comisiei Guvernamentale Mixte Româno-Germane pentru Minoritatea Germană din România.

7 aprilie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Aurel Vainer (Grup minorități)

În contextul comemorativ al anului 2014, când se împlinesc 70 ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord spre lagărele de exterminare naziste, conducerea Federației Comunităților Evreiești din România exprimă aprecierea pentru măsurile întreprinse de autoritățile române în drept, privind interzicerea activității unor organizații naționalist-extremiste din Ungaria pe teritoriul României.

27 martie 2014 detalii
   COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ovidiu Ganț (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În perioada 18 - 22 martie 2014, m-am deplasat în Germania, la Berlin. Am făcut parte din delegația oficială condusă de către domnul Titus Corlățean, Ministrul Afacerilor Externe.

24 martie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ion Marocico (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Ion MAROCICO, deputat din partea Uniunii Ucrainenilor din România și secretar al Grupul parlamentar de prietenie cu Ucraina, își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația actuală a Ucrainei și solidaritatea față de poporul ucrainian.

19 martie 2014 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Aurel Vainer (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
privind participarea deputatului Aurel Vainer la vizita oficială a președintelui României, domnul Traian Băsescu, în Statul Israel, în zilele de 19 – 21 ianuarie 2014.

În baza invitației primite, am participat, în zilele de 19-21 ianuarie 2014, ca membru al delegației oficiale, la vizita în Statul Israel, a președintelui României, domnul Traian Băsescu.

23 ianuarie 2014 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Ovidiu Ganț (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În perioada 4-7 decembrie, m-am deplasat la Munchen, la invitația președintei Landului Bavaria, doamna Barbara Stamm. În cadrul întâlnirii am discutat chestiuni legate de relația bilaterală dintre România și Germania (Schengen, migrație, situația minorității germane), respectiv de politică europeană.

9 decembrie 2013 detalii
  DECLARAȚIE DE PRESĂ
primită de la domnul deputat Slavomir Gvozdenovici (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În perioada 8-10 noiembrie 2013 am participat la Viena, la ]ntâlnirea comunităților sârbe din Austria, Slovacia, Ungaria și România.

12 noiembrie 2013 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Giureci Slobodan Ghera (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Domnul Giureci-Slobodan GHERA, deputat din partea Uniunii Croaților din România și președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Croația, în data de 3 și 4 noiembrie a.c., a a avut o întrevedere cu o delegație din Republica Croația, aflată în vizită oficială în România.

6 noiembrie 2013 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Miron Ignat (Grupul parlamentar al mironităților naționale)
privind participarea la reuniunea comună a președinților Comisiilor Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO) și a membrilor Secretariatului Internațional al AIO (Betleem, 19-22 octombrie 2013)

În perioada 19-22 octombrie 2013, la Betleem, a avut loc reuniunea comună a președinților Comisiilor Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO) și a membrilor Secretariatul Internațional al AIO, la care am participat în calitate de președinte al Comisiei Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei pentru Educație și membrul al Comisiei Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei pentru Drepturile Omului.

30 octombrie 2013 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ

Grupul parlamentar al minorităților naționale, împreună cu "Focus Săptămânal", organizează miercuri, 16 octombrie, începând cu ora 17.00, o prezentare oficială a acestei publicații (sala "Nicolae Iorga", nivel P).

15 octombrie 2013 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor
Participarea la Masa Rotundă la Nivel Înalt "Galileo 2.0"

La invitația domnului Vittorio Prodi, președintele Inter-grupului pentru Cer și Spațiu al Parlamentului European, domnul deputat Daniel Vasile Oajdea, președintele Subcomisiei pentru Spațiu a participat marți, 15 octombrie, la Parlamentul European, la Masa Rotundă la Nivel Înalt "Galileo 2.0" - Instrumentul de punere în aplicare a programului de navigare prin satelit Galileo.

15 octombrie 2013 detalii
  COMUNICAT DE PRESĂ
primit de la domnul deputat Ghera Giureci-Slobodan

Domnul Ghera Giureci-Slobodan, deputat din partea Uniunii Croaților din România și președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Croația, a transmis o invitație Excelenței Sale, doamna Ambasador Andrea Gustovic-Ercegovac, pentru stabilirea unei întâlniri cu parlamentarii membri ai acestui grup de prietenie.

6 iunie 2013 detalii
  ANUNȚ DE PRESĂ

Membri ai Grupului parlamentar al minorităților naționale vor susține marți, 14 mai, începând cu ora 11.30, o conferință de presă. Principala temă va fi prezentarea propunerilor Grupului parlamentar al minorităților naționale de modificare a Constituției României (sala "Spiru Haret", nivel P).

13 mai 2013
   ANUNȚ DE PRESĂ
primit de la Grupul parlamentar al minorităților naționale

Grupul parlamentar al minorităților naționale va avea luni, 8 aprilie, începând cu ora 18.00, o întâlnire prevăzută în cadrul activităților parlamentare ale deputaților, cu 20 de profesori universitari și 120 de studenți de la Facultatea de Limbi Străine a Universității București (sala "Nicolae Iorga", nivel P).

5 aprilie 2013
 

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 29 septembrie 2022, 0:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro