ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr.39 din 31 mai 2006
pentru modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 486/5 iun. 2006 |
![]() |
Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.
Art. I. - Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.71 din 9 aprilie 1996, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. După alineatul 4 al articolului 12 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu următorul cuprins:
"Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va putea prelua toate sau o parte din documentele aflate în arhiva societăților comerciale la care deține cel puțin 50% plus o acțiune din capitalul social."
2. După alineatul 1 al articolului 13 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu următorul cuprins:
"Documentele create și deținute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vor putea fi depuse spre păstrare permanentă la Arhivele Naționale din momentul în care, prin ordin al președintelui Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, se constată că nu mai sunt necesare pentru desfășurarea activității curente."
3. Articolul 18 va avea următorul cuprins:
"Art. 18. - În cazul desființării, în condițiile legii, a unui creator de documente, persoană juridică, fără ca activitatea acestuia să fie continuată de altul, documentele cu valoare istorică, în sensul prevederilor art. 2, cât și cele cu valoare practică, în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurări sociale ale cetățenilor, vor fi preluate de Arhivele Naționale sau de direcțiile județene ale Arhivelor Naționale.
Documentele cu valoare practică prevăzute la alin. 1 se preiau după înființarea în cadrul Arhivelor Naționale și al direcțiilor județene ale Arhivelor Naționale a unor structuri specializate, cu asigurarea, în condițiile legii, a resurselor umane și logistico-financiare necesare.
Documentele cu valoare practică, în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind drepturile cetățenilor referitoare la stagiile de cotizare în sistemul public de pensii, aflate la casele teritoriale de pensii, se preiau, în condițiile alin. 2, pe bază de inventar și procesverbal de predare-preluare, întocmite potrivit modelelor prevăzute în anexele nr. 2 și 3.
Asigurarea structurilor specializate prevăzute la alin. 2 se realizează cu încadrarea în numărul de posturi și credite bugetare aprobate Ministerului Administrației și Internelor, prin legile bugetare anuale."
4. Alineatul 3 al articolului 181 va avea următorul cuprins:
"Depozitarea documentelor prevăzute la alin. 2 se face în spații și în condițiile corespunzătoare, avizate de Arhivele Naționale sau de direcțiile județene ale Arhivelor Naționale, după caz."
5. Alineatul 1 al articolului 21 va avea următorul cuprins:
"Art. 21. - Creatorii de documente sau, după caz, persoanele juridice succesoare ale acestora sunt obligați să elibereze, potrivit legii, la cererea persoanelor fizice și a persoanelor juridice, certificate, copii și extrase de pe documentele pe care le creează, inclusiv de pe cele pentru care nu s-a împlinit termenul prevăzut la art. 13, dacă acestea se referă la drepturi care îl privesc pe solicitant."
6. La articolul 29, litera h) va avea următorul cuprins:
7. Alineatul 1 al articolului 30 va avea următorul cuprins:
"Art. 30. - Contravențiile prevăzute la art. 29 se sancționează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 25.000 lei (RON)."
Art. II. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, art. II din Legea nr. 358/2002 pentru modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.476 din 3 iulie 2002, Hotărârea Guvernului nr.51/2003 privind procedura de predare-primire a documentelor creatorilor și/sau deținătorilor de documente, persoane juridice care s-au desființat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.98 din 17 februarie 2003, precum și alte dispoziții contrare se abrogă.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
Ministrul muncii, solidarității sociale și familiei,
Gheorghe Barbu
Ministrul administrației și internelor,
Vasile Blaga
Ministrul finanțelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu
București, 31 mai 2006.
Nr. 39.
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.