Adunarea Parlamentară a Francofoniei
Sunteti aici: | Prima pagina > România: 30 de ani de aderare la Francofonia instituțională |
„Francofonia viitorului: educație și dezvoltarea durabilă“-România: 30 de ani de aderare la Francofonia instituțională
Cadru general – elemente descriptive de comunicare
România aniversează, în anul 2023, 30 de ani de când este membru cu drepturi de depline al Francofoniei instituționale.
NOTA: Francofonia instituțională a luat naștere la 20 martie 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey, fiind inițial numită Agenția pentru Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), devenită, în 1998, Agenția Interguvernamentală a Francofoniei, și transformată, în 2005, în Organizația internațională a Francofoniei - OIF.
Sub înaltul patronaj al Președintelui României, aniversarea se va desfășura pe tematica „Francofonia viitorului: educație și dezvoltarea durabilă“ și va evidenția rolul important al României în cadrul organizației, de „stat-far al Francofoniei“ în regiunea Europei Centrale și de Est.
Aniversarea va marca importanța apartenenței României la Francofonie și va pune în valoare contribuția țării noastre la aceasta, cu accent pe acțiunile întreprinse pentru promovarea Francofoniei și valorilor sale.
România, în ansamblul mișcării francofone, promovează pacea, democrația și drepturile omului, diversitatea culturală, solidaritatea pentru dezvoltarea și diversitatea țărilor care au în comun limba franceză.
Totodată, România e ancorată la evoluțiile globale actuale care se reflectă și la nivelul OIF, cu un accent particular pus pe componenta dezvoltării Francofoniei universitare și științifice.
De asemenea, Francofonia este un element important de competitivitate strategică.
România face parte din Francofonia instituțională din 1991 (în calitate de observator), apoi, începând cu anul 1993, ca membru cu drepturi depline.
Angajamentul constant al României în cadrul Francofoniei permite, de asemenea, promovarea valorilor euro-atlantice în spațiul francofon și promovarea coordonatelor majore ale politicii externe a țării noastre, inclusiv a componentei de asistență pentru dezvoltare, din perspectiva propriilor priorități de dezvoltare.
Prezentă la București din 1994, prin Reprezentanța Regională a OIF pentru Europa Centrală și Orientală, Francofonia are o pondere considerabilă în această regiune. Există 21 de țări membre cu drepturi depline - Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia de Nord, R. Moldova și România, asociate – Kosovo* și Serbia - și observatoare – Bosnia-Herțegovina, Croația, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, R. Cehă, Slovacia, Slovenia, Ucraina și Ungaria.
Elemente centrale de comunicare
Atât tematica sub egida căreia se derulează acțiunile care marchează aniversarea a 30 de ani de la aderarea la OIF - „Francofonia viitorului: educație și dezvoltarea durabilă“ / „La francophonie de l'avenir: éducation et développement durable“, cât și sloganul Romania: 30 de ani de la aderarea la Francofonia instituțională / Roumanie: 30 ans depuis l'adhesion à la Francophonie institutionelle, constituie elementele principale care se vor regăsi în toate acțiunile de comunicare și promovare ale evenimentelor organizate în contextul aniversării.
Astfel, acestea vor fi evidențiate în produsele de comunicare adresate publicului larg din România și celui extern, în spațiul fizic și digital.
Elemente de comunicare referitoare la Francofonie
Elementele de comunicare adresate publicului larg referitoare la Francofonie și la relația României cu OIF pot viza elemente informative generale, pentru familiarizarea publicului larg cu importanța și relevanța apartenenței României la această organizație.
Aceste elemente se pot referi la detalii precum:
- Francofonia instituțională a luat ființă în 1970, prin crearea Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), destinată, inițial, promovării cu precădere a limbii franceze și culturilor francofone. Ulterior, Francofonia instituțională a devenit cadrul cooperării politice, educaționale, economice și culturale între țările membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). În prezent, acestea sunt în număr de 88 (țări membre cu drepturi depline, asociate și observatoare).
- Francofonia cuprinde peste 300 de milioane de vorbitori de franceză, pe cinci continente
- România aniversează 30 de ani de la aderarea la Francofonia instituțională, iar această aniversare își propune, printre altele, să scoată în evidență valoarea și diversitatea contribuției României în cadrul Francofoniei.
- Continentul European, SE-Europei și state precum Canada, numeroase state de pe continentul African, inclusiv din perspectiva noilor abordări strategice în ceea ce privește Africa
- Spre deosebire de celelalte regiuni, unde limba franceză este, în general, fie limbă maternă, fie una din limbile oficiale, Francofonia din Europa Centrală și de Est are o origine aparte: începând îndeosebi cu Iluminismul, unele popoare din această regiune au găsit în Franța și în alte țări din Europa de Occidentală sursa de inspirație și sprijinul necesar apariției mișcărilor politice și culturale care au dus la nașterea ideii naționale, apoi a statelor independente. Alt element comun și altă trăsătură distinctivă a regiunii noastre este rolul jucat de limba franceză în perioada regimurilor opresive, comuniste. Atașamentul față de limba franceză era o formă de evadare, de deschidere – poate, una dintre singurele posibile – către lumea în care libertatea de opinie și expresie erau garantate. Predarea limbii franceze a cunoscut, astfel, o dezvoltare deosebită în România de dinainte de 1989. După căderea Zidului Berlinului în 1989, noua influență a Francofoniei își trage substanța din angajamentul său politic, datorită valorilor pe care le împărtășește în jurul promovării limbii franceză și diversității culturală și lingvistice: pace, democrație și drepturile omului. La aceasta se adaugă puternica atracție pe care Francofonie o are în ceea ce privește educația, formarea, învățământul superior și cercetarea, precum și cooperarea economică în serviciul dezvoltării durabile.
Elemente relevante în comunicare
✔ Francofonia nu este centrată doar pe relația bilaterală, politică sau culturală România – Franța, ci constituie un cadru multilateral de cooperare, un format care reunește 88 de state și promovează limba franceză, cooperarea politică, educațională, economică și culturală;
✔ Francofonia nu pune accentul numai pe cultura franceză, ci pe diversitatea culturală data de toate statele vorbitoare de limbă franceză care fac parte din Francofonia instituțională, fiind, în prezent, un cadru al acțiunii politice internaționale și de cooperare multilaterală politică, educativă, economică și culturală între cele 88 de state și de guverne care sunt reunite, în prezent, sub egida OIF.
Materiale de promovare
Materialele de promovare destinate aniversări a 30 de ani de apartenență a României la OIF cuprind 3 elemente cheie: logo, deviză și titlu.
- Materiale de promovare (roll-ups, banners, spiders) în format fizic
- Materiale vizuale digitale
- Clip video
Logo-ul agreat pentru aniversarea a 30 de ani de la aderarea RO la OIF va fi utilizat împreună cu logo-urile Administrației Prezidențiale, MAE, OIF, AUEF, GADIF, în funcție de evenimentele din program și de instituțiile organizatoare.
Instrumente de comunicare
Elementele centrale și cele de detaliu, care vizează particularități ale fiecărui eveniment organizat în parte vor fi cuprinse în:
- Evenimente dedicate
- Discursuri publice
- Comunicate de presă
- Postări pe Facebook, Twitter și Youtube
Cuvinte cheie dedicate
Elementele de comunicare centrale se regăsesc în toate comunicările publice din spațiu digital: #RO30Francophonie #Roumanie30AnsFrancophonie#educație #dezvoltaredurabilă
În funcție de tema comunicării se adaugă: #educație #dezvoltaredurabilă, #viitorulfrancofoniei #valoricomune #pace #democrație #diversitate #solidaritate