Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2014 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 30 septembrie 2014 ora 13:00

2. Programul de lucru al Camerei Deputaților
aprobat, cu modificări consultă

Programul de lucru al Camerei Deputaților Domnul Viorel Hrebenciuc:

Dacă aveți observații la programul de lucru al Camerei Deputaților pentru perioada următoare?

Domnul Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte, am luat act asupra faptului că Senatul a decis să lucreze în teritoriu în această perioadă - de acum până în 16 noiembrie - și vă propun să adoptăm același program de lucru, cu mențiunea că, în măsura în care sunt proiecte de legi extrem de importante pentru actul de guverne sau sunt diverse alte acțiuni care necesită prezența colegilor noștri în plen, Biroul permanent să se întrunească și să convoace Camera în ședință de lucru.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Domnul Tinel. Vă rog.

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte, eu nu sunt de acord cu propunerea făcută de liderul de grup de la PSD din două motive. În primul rând, am avut o moțiune simplă astăzi depusă în plenul Camerei Deputaților și acum înțelegem rațiunea pentru care ea a fost respinsă: dumneavoastră nu voiați să avem activitate săptămâna viitoare.

În al doilea rând, vreau să vă întreb dacă Ordonanța nr.55 privind traseismul politic a fost transmisă Senatului, ordonanță care nu a întrunit numărul de voturi în Cameră și care trebuia transmisă Senatului. Ea este extrem de importantă. Bănuiesc că intenția de a suspenda activitatea Camerei Deputaților și a Senatului nu are nici o legătură cu blocarea adoptării sau neadoptării sau respingerii acestui act normativ foarte important. Sau așteptați termenul de 17 octombrie, ca ea să devină operațională total, după care să dați un vot. Nu înțelegem rațiunea pentru care acte normative foarte importante nu-și urmează cursul firesc.

În concluzie, nu suntem de acord cu propunerea făcută și cred că activitatea parlamentară nu ar trebui să fie grevată de campania electorală. Până la urmă, Parlamentul e Parlament, campania pentru președinție este altceva.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Da, domnule Oltean, vă rog.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Eu cred că Senatul a luat o măsură extrem de greșită și nu trebuie să ne asociem cu activitatea Senatului doar pentru că ei au luat o asemenea decizie. Zic eu că sunt o mulțime de acte normative extrem de importante care sunt la comisii, fie în faza de dezbatere, fie cu rapoartele finalizate. Vă dau un singur exemplu: Legea Codului silvic, care este o lege extrem de importantă și extrem de mult așteptată în teritoriu, care nu a intrat astăzi pe ordinea de zi și care trebuie să intre pe ordinea de zi de săptămâna viitoare.

Există multe alte acte normative care sunt în așteptare, domnule președinte, și cred că este o mare greșeală pe care o facem intrând în vacanță parlamentară pentru șase săptămâni. Nu mai vorbesc de reacția extrem de dură a opiniei publice, a societății civile față de un asemenea mod de a privi o activitate parlamentară. De aceea, subscriu ideii pe care colegul meu Tinel a ridicat-o. Sunt absolut de acord că nu se impune, că nu există nici un fel de argument care să justifice ca Parlamentul să intre în vacanță pe durată de șase săptămâni de acum înainte.

De aceea, să revenim și fac apel la Grupul parlamentar PSD, la maturitate și la responsabilitate, să nu exagerăm. Întotdeauna s-a făcut așa, am intrat în ultimele două săptămâni de campanie, a fost o logică, a fost o rațiune, dar a intra pe toată perioada de campanie în vacanță mi se pare exagerat și inadmisibil.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Domnul Dobre. Vă rog.

Domnul Victor Paul Dobre:

Domnule președinte, în primul rând, mi se pare complet lipsit de seriozitate argumentul că ieri Senatul a decis. A fost singurul argument dat, dacă Senatul a decis trebuie să întrerupem și noi.

Doi. Este inadmisibil să oprim activitatea legislativă. Practic, se oprește pe două luni de zile. Nu cred că avem atât de multă treabă în teritoriu. Poate îmi explică domnul Neacșu ce avem două luni în teritoriu, fără să facem activitate parlamentară. Probabil că știe, n-om fi noi lămuriți, dar poate ne dă argumente. Nu știu, scriem legi, ce facem? Există un pachet important de legi. Există lucruri importante pe care ar trebui să le facem; de exemplu, trebuia să apară deja Legea bugetului, că e o reglementare...

Domnul Viorel Hrebenciuc:

În 15 noiembrie e prevăzut. Mai este până atunci.

Domnul Victor Paul Dobre:

Nu mai vorbesc de un lucru la care cred că trebuie să ținem cu toții, imaginea publică a Parlamentului. Dacă plecăm două luni în vacanță, am mai fost două luni acum, recent, mai plecăm o lună la iarnă, chiar ne facem de râs. Eu n-am auzit vreo țară în care să plece Parlamentul în teritoriu timp de două luni de zile. Din respect pentru instituție și pentru noi înșine.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă rog, domnule Máté.

Domnul Máté András-Levente:

Foarte pe scurt. Din câte rețin, inclusiv Parlamentul European și-a suspendat activitatea când a fost campanie electorală și nu s-a dus la ședință. Deci, există precedent. Și v-aș ruga să nu folosiți noțiunea de "vacanță" pentru că nu e vacanță. Este activitate în teritoriu. Este o altă noțiune. Dacă folosim aceste noțiuni, tocmai dăm în imaginea Parlamentului. Deci, măcar noi să avem grijă ce noțiuni folosim.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Subscriu la chestiunea cu "vacanța".

Domnule Neacșu, dacă mai aveți ceva de adăugat.

Domnul Marian Neacșu:

Aceasta voiam să spun și eu, domnule președinte. Dacă unii dintre colegii noștri consideră că în această lună și jumătate sunt în vacanță, atunci este problema lor. Noi avem destul de multă treabă în teritoriu. Poate la Galați e mai puțin de treabă. La noi, la Slobozia, este.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Domnul Tinel.

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte, vacanță e, până la urmă. Nici când am avut noi alegeri parlamentare, în 2012... Și atunci a continuat activitatea parlamentară. Și acum, dintr-o dată, ne-am făcut un obicei de a pleca. Încă o dată vă spun: cota foarte redusă de încredere pleacă de aici, să știți, de la deciziile pe care le luăm noi aici.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Domnul Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

Eu cred că este o discuție importantă și am rugămintea să nu o ducem în derizoriu. Și îmi mențin afirmația. Din punct de vedere al Parlamentului noi nu facem nimic în perioada aceasta de două luni, pentru ceea ce am fost noi aleși, activitate parlamentară... Și lucrul acesta îl spunem foarte ferm: nu facem activitatea pentru care suntem aleși.

Domnul Marian Neacșu:

Dumneavoastră, poate, da.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Dacă îmi permiteți. Punctul 1: nu avem vacanță parlamentară. Punctul 2: vă propun ca în lunea următoare să ne vedem, pe 13 octombrie.

În această perioadă, comisiile care au de lucru la proiectele de legi să-și facă datoria, nu este nici un fel de problemă aici, mai ales că am înțeles de la domnul Oltean că sunt legi importante. E foarte bine, comisiile care au de lucru vor lucra în această perioadă și ne vedem în jurul datei de 15 octombrie. Dacă mai apare vreo modificare, Biroul permanent se va întruni și vom decide atunci. Deci, nu avem nici un fel de vacanță. Cu atât mai mult, să vorbim de două luni, de chestiuni de acest gen...

Deci, nu în perioada 6-11 octombrie, ci în săptămâna următoare.

Supun votului dumneavoastră această decizie.

Cine este pentru? 7 voturi pentru.

Împotrivă? 4 voturi împreună.

Deci, săptămâna viitoare nu vom lucra în plen, se lucrează în comisii. Ne întâlnim în săptămâna următoare, din 13 octombrie.

Mulțumesc. Mergem mai departe.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 ianuarie 2022, 12:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro