Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2013 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 15 noiembrie 2013 ora 12:00

Ședința a început la ora 12,00.

Lucrările au fost conduse de domnul Miron Tudor Mitrea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul Cristian-Sorin Dumitrescu, vicepreședinte al Senatului.

Au participat:

De la Camera Deputaților: domnul Dan-Ștefan Motreanu - vicepreședinte, domnul Eugen Nicolicea - secretar, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul Ionel Palăr - chestori, doamna Violeta Tudorie - Grupul parlamentar al PSD, domnul Adrian George Scutaru - Grupul parlamentar al PNL, domnul Mircea-Nicu Toader - Grupul parlamentar al PDL, domnul Cătălin-Daniel Fenechiu - Grupul parlamentar al PNL.

De la Senat: domnul Florin Constantinescu, domnul Vasile Nistor - vicepreședinți, domnul Ion Rotaru - secretar, domnul Tudor Barbu și domnul Ioan Chelaru -­­­ chestori, domnul Laurențiu Florian Coca - Grupul parlamentar al PSD, doamna Doina-Anca Tudor - Grupul parlamentar al PNL.

Invitați:

Domnul Mihai Alexandru Voicu - ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul.

De la Camera Deputaților: domnul Cristian Adrian Panciu - Secretarul general al Camerei Deputaților, domnul George Ionuț Dumitrică - secretar general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan - secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă și doamna Laura Nicoleta Riteș - Departamentul Legislativ, domnul Gabriel Stecoza și domnul Ștefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Mihaela Ion și domnul Gheorghe Popescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Constantin Bantaș - Direcția pentru lucrările și secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea - director Direcția comunicare și relații publice, domnul Nicolae Comănescu - director general Cancelarie Președinte și domnul Victor-Viorel Coman - director General la Cabinet Secretar General.

De la Senat: domnul Ovidiu Marian - Secretarul general al Senatului, domnul Ion Vărgău - secretar general adjunct, doamna Roxana Truinea - Direcția pentru organizarea lucrărilor plenului și comisiilor, doamna Claudia Pencea - Serviciul pentru organizarea lucrărilor plenului Senatului, doamna Elena Diaconu - Serviciul pentru lucrările Biroului permanent, doamna Cristina Ionescu - consilier Direcția Generală Legislativă și doamna Ioana Nicoleta Nicolae - Cancelarie Președinte.

*

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Stimați colegi,

Haideți să începem ședința noastră, ca să nu stăm foarte mult. Avem un singur punct pe ordinea de zi.

Scrisoare din partea domnului prim-ministru Victor Viorel Ponta referitoare la angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra Proiectului de Lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de unele ministere și organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și a unor măsuri de reformă privind administrația publică

PUNCTUL 1

Scrisoare din partea domnului prim-ministru Victor Viorel Ponta referitoare la angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra Proiectului de Lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de unele ministere și organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și a unor măsuri de reformă privind administrația publică

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Dacă la ordinea de zi există intervenții?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Procedură domnule președinte.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă rog.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu avem cvorum. Chiar dacă ne adunăm, nu ieșim. Numai pentru Camera Deputaților există prevederea că dacă nu există majoritatea și cvorumul la ședințele Biroului permanent poți să funcționezi, la Birourile reunite, nu. Nu putem să ținem ședința.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Atunci, dacă ne uităm un pic și pe Regulamentul ședințelor comune - dați-mi și mie un exemplar din Regulament ! - mai așteptăm un pic.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Vă rog foarte mult domnule secretar general pe cine ați anunțat? Cine a confirmat?

Domnul Ovidiu Marian:

La Senat a fost anunțată toată lumea și chiar sunt mai mulți prezenți decât au confirmat inițial și mai trebuie să vină.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Mai trebuie să vină, dar vă rog frumos să dați telefon, să-i rugați să sosească, da?

Știți ce se întâmplă: o să avem o mică problemă cu Camera Deputaților, pentru că acolo, într-adevăr, așa este. La Camera Deputaților nu au nevoie de cvorum. Mai căutați și de la Camera Deputaților.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Cvorumul trebuie pentru fiecare Cameră în parte.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Toate regulile proaste pe care le-ați făcut, voi le-ați făcut, dar noi le repetăm.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Păi, v-am și ajutat la Cameră, nu v-am ajutat la Senat.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Eu înțeleg că discutați privat, că am întrerupt ședința până când mă uit și eu un pic pe hârtiile astea.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Ne auzim mai bine folosind stația.

Domnul Ovidiu Marian:

Senatul este în cvorum, domnule președinte.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnule secretar general, dați un telefon că trebuie să mai fie un coleg de la dumneavoastră. Aveți o listă domnule secretar general de la Cameră, pe care i-ați anunțat și câți v-au confirmat? Din cei care v-au confirmat, dați telefon! Câți sunt prezenți? Unul singur ne mai trebuie. Domnul Hrebenciuc pe unde este? Precis este pe aici.

Domnul Tudor Barbu:

Domnule președinte, iertați-mă! Cine a făcut anunțul ieri la ora la care a făcut anunțul și a pus această invitație pe site, trebuia să-și asume situația în care ne aflăm. Este vineri, aproape după-amiaza.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnule senator, mi-am asumat. Eu nu dau răspunsuri fără să mă documentez. Mă uit în Regulament de 5 minute și o să rog pe domnul președinte, lider de grup, să-mi spună ce articol din Regulament a invocat ca să pot să-l caut, că mă uit și nu găsesc nici un fel de referire la cvorum în Regulamentul ședințelor comune. Și Regulamentul ședințelor comune, din câte știu eu, se completează cu Regulamentul celor două Camere - Camera și Senatul - Camera nu are, Senatul are. Fiind la Cameră, completăm cu Camera.

Deci, după părerea mea, eu rămân la părerea că nu este nevoie de cvorum - ca la Cameră - nici la ședințele comune. De aceea, vă rog, m-am uitat în Regulamentul comun, nu reușesc să izolez articolul, ce articol ați invocat? Vă rog domnule senator!

Domnul Tudor Barbu:

Domnule președinte, este un moment important și știm cu toții din încăperea aceasta că ne-am adunat aici pentru o procedură de legiferare atipică, este adevărat constituțională și perfect valabilă, dar atipică și extrem de importantă. Subiectul pe care îl avem în mapă, nu este un subiect fiștecare și dacă vom face doar pe păreri, pe păreri discutabile, vom face un vot care va fi contestabil imediat după - și în presă și în opinia publică și în lumea politică.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnule senator, nu va fi folosită nici o procedură discutabilă în fața Parlamentului. Discutabil în fața presei și a opiniei publice va fi totdeauna orice procedură folosim. Noi trebuie să fim nediscutabili în fața plenului reunit a celor două Camere. De aceea, insist ca domnul lider de grup să-mi spună la ce articol din Regulamentul comun a făcut trimitere și vă dau câteva minute să vă gândiți până când dau cuvântul domnului senator.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Domnule președinte de ședință, situația este următoarea. Degeaba îl rugați pe domnul lider de grup Toader să vă dea un articol din Regulamentul comun, că nu există. Nu. O să-l caute, nu o să existe. Atunci când nu există, cutumiar, se unesc cele două Regulamente și cele două cutume.

Deci, care este situația de fapt. Noi avem o instituție care lucrează în comun, dar cu Regulamente separate. Camera Deputaților are o lege care prevede o dispoziție a Curții Constituționale că poate să lucreze în Biroul permanent, să ia decizii fără cvorum. Senatul nu are o astfel de chestie. În momentul când lucrăm împreună, numai putem să vorbim despre un cvorum în comun, pentru că atunci totdeauna ar trebui noi de la Senat să facem cvorumul aici dacă cei de la Cameră nu au obligație de cvorum. Mă înțelegeți ce vreau să spun? N-au obligație de cvorum. Ei pot să vină 3, că așa vor ei, și noi câți am veni totdeauna în cvorum, nu reușim să facem cvorumul de 12, că așa suntem mai reduși. Pe cale de consecință, condiția sine qua non pentru ca să funcționeze și să fie valid acest birou permanent, este să fie cvorumul de cât trebuie la Senat și întreb secretarul general de la Senat și secretarii: Suntem în cvorum la Senat? 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Domnul Tudor Barbu:

Biroul permanent al Senatului are 13 membri.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Mă lăsați să vorbesc?

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă rog, dați-mi voie să termine domnul președinte. Ok. Am înțeles punctele de vedere.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vroiam să spun că ceea ce zis domnul Dumitrescu este adevărat, faptul că nu există un Regulament și al Birourilor reunite și a ședințelor de plen, putem să discutăm ca o cutumă că atâta timp cât este cvorum la Biroul permanent al Senatului este în regulă și dacă avem noi sistemul de cvorum, cât prevede, că avem 1-2, nu contează. Deci, nu trebuie să fie o majoritate a tuturor, dar Senatul trebuie să aibă 7, ca să fie în cvorum.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Este în regulă stimați colegi. Înțeleg că nu există un articol la care v-ați referit, domnule deputat, lider de grup, interpretarea mea este alta, avem un Regulament care nu vorbește de cvorum, deci, nu este nevoie de cvorum ca la Camera Deputaților, Biroul permanent reunit este în ședință legală.

V-am supus ordinea de zi. Dacă există intervenții pe ordinea de zi? Vă rog domnule senator.

Domnul Tudor Barbu:

O singură întrebare punctuală domnule președinte de ședință, se referă la procedură, nu la ordinea de zi. Îl rog mult, pe colegul de Grup PDL, să ne spună dacă va contesta validitatea acestei ședințe Partidul Democrat Liberal, invocând cvorumul de la Senat. Dacă nu, atunci mergem mai departe. Dacă da, avem o problemă. Vă ascult domnule Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Deci, e problema noastră.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Bun, este în regulă. Vă mulțumesc domnule senator. Dați-mi voie să conduc ședința. Astăzi eu conduc ședința.

Ședința Birourilor permanente reunite este în cvorum, este ședință legală, este interpretarea care am dat-o.

Vă rog frumos dacă la ordinea de zi există vreo intervenție. Am prezentat ordinea de zi, nu există nici o intervenție.

In acest caz, vă aduc aminte că au fost depuse din partea Guvernului materiale, plus proiectul de Lege pentru asumarea răspunderii Guvernului, conform procedurii trebuie să stabilim un program de desfășurare a acestei proceduri și anume: o perioadă pentru depunerea amendamentelor de către grupurile parlamentare, vom stabili unde se vor depune aceste amendamente și până la ce oră.

Programul de dezbatere vă propun să aibă loc marți, programul exact al dezbaterii îl vom stabili luni în ședință de Birou permanent reunit în funcție de cum merge procedura, adică ora. Ziua v-o propun marți.

Vă propun ca amendamentele să fie depuse la amândouă Camerele la birourile secretarilor generali, până luni la ora 15,00.

Cine este de acord cu această propunere?

Există alte puncte de vedere? Nu.

Împotrivă?

Abțineri? Nu sunt.

Vă mulțumesc.

Vă rog.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Ora 15,00 este o oră prea. Haideți, spuneți până la ora 20,00, practic de abia astăzi putem să le transmitem colegilor noștri textul. Practic nu vor avea timp. Știți ce este lunea. Spuneți până la ora 20,00, ca să putem să avem un punct de vedere, că trebuie să vă spun, pe lângă faptul că poziția noastră a fost categorică - nu pentru asumare, dar discuțiile care au fost făcute de către vicepremier cu grupurile au modificat destul de multe articole la cererea noastră și chiar înseamnă că ne-am adus și noi un aport pentru o lege bună dar nu avem timp, peste noapte, să vedem ce modificări sunt și v-aș propune să fie ora 20,00. Știți ce este lunea. Lunea este program strâns, nu avem cum să le transmitem la toți colegii mei să poată să dea. Și Guvernul are timp de la 20,00 seara până a doua zi dacă vrea să ia un punct de vedere, poate să meargă.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Reprezentantul Guvernului. Vă rog domnule ministru.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Cu tot respectul și toată prietenia pentru domnul lider de grup Mircea Toader, trebuie să vă reamintesc faptul că, procedural, Guvernul trebuie să aibă o reuniune formală a Guvernului pentru a aproba sau a respinge amendamentele, reuniune care este programată marți dimineață. De la ora 20,00 seara până dimineața este foarte complicat să analizăm.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Atunci, puneți ora 18,00.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă rog.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Aș susține propunerea dumneavoastră inițială privind ora.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

Mă bucură poziția domnului lider, care este darnic, dar vă atrag atenția, domnule lider, că eu am supus la vot și s-a votat.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Eu am stat cu mâna sus.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Poate este vina mea că nu v-am văzut. Între timp în unanimitate s-a votat luni la ora 15,00. Mai departe n-am ce să mai supun încă odată la vot dacă cineva din Biroul permanent nu solicită acest lucru. Nu a solicitat nimeni.

Deci, s-a stabilit - programul este: până luni la ora 15,00 se vor depune amendamentele la cele două secretariate generale; până la ora 16,00 secretariatele generale vor transmite domnului ministru Voicu toate amendamentele; Guvernul va avea când vrea el - pentru că este treaba lui - ședința; noi luni ne vom vedea în ședința Biroului permanent reunit și stabilim ora la care se va face prezentarea în Parlament, după care curge timpul pe care îl aveți la dispoziție pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

Dacă există alte observații legate de acest program. Nu.

În acest caz, ședința noastră s-a încheiat.

Vă mulțumesc din inimă.

*

Ședința s-a încheiat la ora 12,15.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 22:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro