Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 21 octombrie 2013 ora 13:30

Ședința a început la ora 13,37.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Au participat: domnul Viorel Hrebenciuc, domnul Miron Tudor Mitrea, domnul Dan-Ștefan Motreanu și domnul Ioan Oltean - vicepreședinți, domnul Eugen Nicolicea (de la ora 13,42), domnul Cristian Buican, domnul Adrian-Nicolae Diaconu, domnul Niculae Mircovici - secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul Ionel Palăr și domnul Seres Denes (până la ora 13,58) - chestori, domnul Marian Neacșu - Grupul parlamentar al PSD, domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - Grupul parlamentar al PNL, domnul Mircea-Nicu Toader - Grupul parlamentar al PDL, domnul Cătălin-Daniel Fenechiu - Grupul parlamentar al PP-DD, domnul Mate Andras-Levente - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ovidiu Victor Ganț (până la ora 13,58) - Grupul parlamentar al minorităților naționale, domnul Ioan Moldovan - Grupul parlamentar al PC, și domnul Cristian Adrian Panciu - Secretarul general al Camerei Deputaților.

Invitați: domnul Mihai Alexandru Voicu - ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, domnul George Ionuț Dumitrică - secretar general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan - secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă și doamna Laura Nicoleta Riteș - Departamentul Legislativ, domnul Gabriel Stecoza și domnul Ștefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Mihaela Ion și domnul Gheorghe Popescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece - Direcția pentru lucrările și secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea - director Direcția comunicare și relații publice, domnul Andrei Mocearov - șef departament Departamentul de studii parlamentare și politici UE, domnul Nicolae Comănescu - director general Cancelarie Președinte, domnul Victor-Viorel Coman - director general la Cabinet Secretar general și doamna Monica Dumitrache - director Grup PSD.

*

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bună ziua! Putem începe ședința noastră de Birou permanent.

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

O informare dacă îmi permiteți. Pentru a se introduce pe ordinea de zi, începând de astăzi domnul George Scutaru este liderul Grupului parlamentar al PNL.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da, știu. Am vorbit cu domnul George Scutaru. Felicitări!

Trebuie să-l anunțați și în plen.

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

Se va anunța și în plen, dar am vrut să fie informat și Biroul permanent.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Noi am luat act. Domnul Scutaru este un om extraordinar.

Liderii grupurilor? Nu sunt probleme.

În legătură cu ordinea de zi, în afară de faptul că trebuie să-i felicităm pe colegii liberali că l-au ales pe domnul George Scutaru lider de grup, rămânem cu ordinea de zi? Da. Începem atunci.

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților, liderii grupurilor parlamentare? Nu sunt probleme. Bun, perfect.

Programul de lucru al Camerei Deputaților

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaților

-Timpul maxim afectat pentru dezbaterea Moțiunii simple inițiată de 55 deputați

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Programul de lucru, de la 16,00 la 18,00, eu zic până la finalizarea lucrărilor, dar nu mai târziu de 18,20, mergem pe dezbaterea Moțiunii simple. Domnul Eugen Nicolicea și cu domnul Adrian-Nicolae Diaconu sunt secretari săptămâna aceasta. Timpii - 10 secunde.

Deci, programul rămâne același, mâine, la votul final, ca de obicei cum avem cutuma, votăm și moțiunea, prima pe ordinea de zi, moțiunea simplă. Dacă avem ceva la votul final, terminăm votul final mâine la 12,30 și după aceea, activitățile normale pe care le avem, da? Sunteți de acord? Mulțumesc.

La timpii afectați dezbaterii prezentăm moțiunea 15 minute, după care aveți 10 secunde, 28 cu 17, cu 8 cu 5, după aceea 3, mai puțin deputații neafiliați care au 2 minute; 69 de minute. După părerea mea, cu tot cu pauzele, poate pe procedură tot ajunge la 80-90 de minute. Asta înseamnă o oră și jumătate. 16,00, 16,10 începem de obicei, în jur de ora 18,00, după părerea mea, vom finaliza, pentru că Guvernul are 50 de minute. 50 cu 60 tot două ore înseamnă. Da, mergem pe 10 secunde. Membrii Biroului? Unanimitate. Mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, în ce privește timpii, nu am putea totuși să mai manifestăm îngăduință și să lăsăm la 15 minute?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dar întotdeauna am manifestat, nu este problemă și dacă sunt în loc de 8, zece minute la voi la PDL - 10 minute, nu este o problemă.

Domnul Ioan Oltean:

Să nu intervenim și să...

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

PUNCTUL 3

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

La punctul 3 nota cu privire la inițiativele legislative trimise pentru noi - una este a Guvernului și una este a domnilor deputați pentru procedură de urgență. Cea a Guvernului, normal, se aprobă, cea a colegilor parlamentari mergem pe cutuma veche și nu se aprobă, o trimitem la comisii.

Mulțumesc foarte mult.

Notă privind proiecte de acte legislative și documente consultative primite de la Comisia Europeană

PUNCTUL 4

Notă privind proiecte de acte legislative și documente consultative primite de la Comisia Europeană

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Liviu-Bogdan Ciucănu este aici. Vreau să discutăm o chestiune. Noi, de obicei, facem examinările pe fond, stăm foarte bine pe examinările pe fond față de anii precedenți, dar la subsidiaritate și proporționalitate nu facem... celelalte Parlamente fac un punct de vedere care este o examinare tot a fondului, dar spun că nu se încalcă principiul subsidiarității sau al proporționalității sau în anumite elemente el poate fi acceptat chiar dacă sunt nedefinite. Eu am văzut foarte multe puncte ale celorlalte Parlamente care spun: zona nu este nedefinită dar nu se încalcă legislația noastră, deci, nu se încalcă principiul subsidiarității, analizând conform nu știu ce și este trimis la Bruxelles ca punct de vedere și este înregistrat ca punct de vedere. Noi nefăcând acest lucru, chiar și acolo unde nu se încalcă principiul subsidiarității și al proporționalității, automat Parlamentul în zona aceasta, Parlamentul național din România și Camera și Senatul au zero. O să vă rog frumos liderii grupurilor parlamentare să vorbiți cu cei din Comisia de afaceri europene și cu ceilalți să găsim o soluție chiar și atunci când nu sunt elemente de subsidiaritate și proporționalitate care să le putem exprima, să scriem să facem această opinie justificată, să o scriem acolo să o trimitem la Bruxelles. Suntem încadrați în continuare cu zero opinii pe subsidiaritate și proporționalitate. Bun. Le trimitem. Am luat act de ele și facem ce trebuie, le trimitem la comisii. De fapt, Comisia de afaceri europene integrează.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Da, domnule președinte, dar aici poate ar trebui să vedeți dumneavoastră, împreună cu Secretariatul General în ce măsură totuși, dat fiind volumul foarte mare, Comisia de afaceri europene nu ar avea nevoie de un suport suplimentar la nivel de personal calificat. Deci, aici cred că dumneavoastră sunteți cei mai în măsură să apreciați, pentru că este foarte greu și lucrul și comisiile de specialitate, când vin documentele acestea, vin pe anumite domenii, este clar că de exemplu: pe finanțe sau pe piață sau energie, comisiile de specialitate trebuie să lucreze foarte strâns împreună cu Comisia de afaceri europene, că trebuie să existe expertiza de specialitate. De aceea, dumneavoastră vă rog să apreciați și să analizați dacă totuși nu ar trebui să vedem o întărire a capacității administrative la nivelul comisiei.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră, numai că deocamdată aș vrea să se utilizeze departamentul pe care l-am creat. Avem un departament de afaceri europene în cadrul Secretariatului Tehnic, domnul director Mocearov este aici de față, fost șef al echipei de specialiști de acolo și sunt mulți oameni care au experiență, dânsul este profesor în această zonă și am putea să-i utilizăm mult mai bine și atunci am veni pentru următoarea perioadă cu resurse financiare cam puține, o extindere a staff-ului tehnic. Pentru mine este mai important să avem mai mulți oameni care sunt specializați în afaceri europene la comisiile permanente, alta afară de Comisia de afaceri europene, astfel încât munca celor de la comisie să fie un pic ușurată și aici sunt de acord cu dumneavoastră, chiar să ne uităm la sfârșitul anului cu comitetul liderilor să vedem ce putem face pentru organigrama de anul viitor.

Mulțumesc.

Solicitări privind efectuarea unor concedii cu plată :

PUNCTUL 5

Solicitări privind efectuarea unor concedii cu plată:

-domnul deputat Cezar Cioată

-dna deputat Carmen Hărău

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Suntem de acord cu solicitările privind efectuarea unor concedii cu plată ale domnului deputat Cezar Cioată de la Partidul Conservator și a doamnei deputat Carmen Hărău de la Partidul Național Liberal.

Solicitare din partea domnului deputat Remus Cernea

PUNCTUL 6

Solicitare din partea domnului deputat Remus Cernea

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Noi, Biroul permanent motivăm absențele? Domnule secretar general să luați act de chestiunea aceasta și să-i motivăm domnului deputat absențele.

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte,dar măcar să-l încunoștiințăm că trebuia să depună înainte solicitarea, nu după.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da, trebuie să-l informăm că se face motivarea înainte, nu după.

Domnul Eugen Nicolicea:

Domnul secretar Buican trebuie să dea motivarea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Cine se ocupă de absențe?

Domnul Cristian Buican:

Eu sunt cel care primește solicitările.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Buican, vă rog frumos să vorbiți cu domnul deputat Cernea și să-i explicați Regulamentul, da?

Domnul Cristian Buican:

A mai fost la mine, i-am explicat Regulamentul.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dacă sunt în atribuțiile dumneavoastră, chiar vă rog.

Vă mulțumesc foarte mult.

Memorandum Intern - Solicitarea Ambasadei Republicii Moldova

PUNCTUL 7

Memorandum Intern - Solicitarea Ambasadei Republicii Moldova

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Ambasada Republicii Moldova, ceea ce le-am promis, ceea ce le-a promis Parlamentul și Biroul permanent, 14-15 noiembrie, expoziție cu vânzare a vinurilor moldovenești, Sala Unirii, expoziție și Nicolae Iorga. Se aprobă, unanimitate.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

PUNCTUL 8

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la cea de-a L-a reuniune a Conferinței organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene COSAC (Vilnius, 27 - 29 octombrie 2013) Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

1. Memorandum intern privind participarea la reuniunea Conferinței organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene COSAC (Vilnius, 27-29 octombrie 2013

Materiale externe, COSAC-ul, 27-29 octombrie, Vilnius, echipă, domnul Fenechiu, domnul Duvăz și domnul Geantă. De acord, unanimitate.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind deplasarea la Varșovia a domnului deputat Longher Ghervazen (Varșovia, 28 - 30 octombrie 2013) Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

2. Memorandum intern privind deplasarea la Varșovia a domnului deputat Longher Ghervazen (Varșovia, 28-30 octombrie 2013

Domnul Ghervazen la Varșovia, dânsul reprezintă minoritatea poloneză. Se aprobă, unanimitate.

Pentru informare:

O informare, domnul Ionel Stancu și domnul Pambuccian, am luat act.

Liderii grupurilor parlamentare, dacă mai aveți probleme.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Când se discută noul regulament al Camerei, ne-ați dat să vedem, dar dați-ne niște orizonturi de timp.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am zis ca, până pe 25, să avem un draft la regulament și la cod. Trebuie să vorbim și cu cei de la Senat, iar codul să fie comun.

Regulamentul Camerei Deputaților mai târziu.

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Domnule președinte, eu aș avea două mici probleme. Prima problemă este că noi l-am desemnat pe domnul Ciuhodaru în Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități naționale, care este comisie de rang doi. Dintr-o eroare, a fost scos din Comisia de sănătate și rugămintea mea ar fi să se îndrepte această eroare.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu poate!

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

De ce?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am rugat liderii grupurilor parlamentare să discutați, ați făcut niște permutări și trebuie respectat numărul membrilor comisiilor.

Alte chestiuni, dacă mai aveți?

Vă mulțumesc pentru participare. Ne vedem la ora 16, la moțiune.

Astă seară și mâine dimineață conduce domnul Motreanu.

*

Ședința s-a încheiat la ora 14,00.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 21 iulie 2024, 10:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro