Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2012 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 18 septembrie 2012 ora 13:30

2. Programul de lucru al Camerei Deputaților
aprobat, cu modificări consultă

Programul de lucru al Camerei Deputaților Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mergem mai departe, programul de lucru.

Avem pentru ordinea de zi, la votul de final, proiecte?

Domnul Marian Neacșu:

Sunt doar 7 sau 8 proiecte cu propuneri de adoptare și vreo 15 cu respingeri. Dar eu sunt convins că le terminăm foarte devreme, în cursul ședinței de plen de astăzi.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt multe dintre ele care sunt decizional la noi sau suntem prima Cameră?

Domnul Marian Neacșu:

La 7 proiecte suntem!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Atunci, haideți să facem o discuție, deseară, cu președinții de comisii și o să vă rog, liderii grupurilor parlamentare, să stăm după aceea de vorbă.

Rugați-l pe domnul Tăriceanu să vină! Mircea Toader e plecat?

Domnul Gelu Vișan:

Eu, doar acum, îi țin locul!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Rugați-l pe domnul Toader dacă puteți să discutați în grup, ca să avem o discuție cu privire la modul în care vom stabili votul final în următoarea perioadă de 90 de zile. Dacă păstrăm parcursul de acum sau dacă mergem pe procedura folosită pe sfârșit de mandat, la două săptămâni. Vreau să am o înțelegere în grupurile parlamentare, în așa fel încât, cele care sunt urgente și suntem prima Cameră sesizată, să nu ne trezim că trec tacit. Dar discutăm termenele cu președinții de comisii, deseară și, atunci, dacă suntem de acord, mie îmi este foarte greu să cred că, după 15-20 octombrie, din experiența mea, sunt la al treilea final de mandat și cam știu ce înseamnă să strângi cvorumul pentru vot final.

Domnul Buican și cu domnul Mircovici sunt săptămâna aceasta de serviciu.

Domnul Gheorghe Barbu:

Domnule președinte, vă rog să nu vă supărați, vreau să întreb, ca să știm cum punem programul.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Programul rămâne așa cum este!

Domnul Gheorghe Barbu:

Rămâne așa cum e și urmează, deseară, să se stabilească dacă mâine este vot final sau nu. Și dacă mai este plen, pentru că, dacă nu este vot final și ele se termină astăzi, pentru că sunt vreo 20 și merg într-o oră, o oră și jumătate, se termină tot.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bun! Oricum, la ora 18, la întâlnire, vom stabili și oricum, este și Biroul permanent convocat, nu?

Domnul Gheorghe Barbu:

Sub rezerva că nu sunt convocați oficial, dacă vreți, îi convocăm.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dacă nu, stabilim un Biroul permanent, mâine, la ora 10.

Domnul Gheorghe Barbu:

Atunci, rămâne discuția din această seară!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da, rămâne discuția din seara aceasta, la care participă și colegii mei din Biroul permanent.

Și, mâine dimineață, facem la ora 10 un Biroul permanent. Vedem și cum evoluează lucrurile în această seară. Deci faceți convocarea pentru ora 18, oficial și vom stabili în această seară și programul.

Vreau să am discuția cu președinții în formatul acesta relaxat și cu liderii grupurilor parlamentare și concluziile la ora 10, dimineață.

Dacă proiectele sunt epuizate astăzi, vedem dacă sunt urgențe, facem votul final.

Deci rămâne, la ora 18, întâlnirea cu președinții comisiilor permanente, pentru a discuta lista priorităților, agenda fiecărei comisii și cu liderii grupurilor parlamentare vom discuta cum să procedăm în următoarele săptămâni, astfel încât să păstrăm și prioritățile legislative ale Guvernului, să putem să ne facem și treaba, dar să avem și cvorum.

În comisiile permanente, mulțumim domnului Zegrean și colegilor, nu avem nevoie! Dar în plen, sunt supărat pe domnul Zegrean, avem nevoie de cvorum, așa că, o să îi rog pe colegii mei, liderii grupurilor parlamentare, să fie prezenți la ora 18.

Deci programul rămâne, în principiu, în forma aceasta. Secretarii de ședință i-am anunțat, o să îl rog pe domnul Oltean, să conducă în seara aceasta, vă rog frumos! Și săptămâna viitoare e doamna Gorghiu.

Mâine dimineață, de la 8 la 10 avem declarații politice și va conduce doamna Gorghiu, iar astăzi, după amiază, să îl rugați pe domnul Nicolicea, de la 16 la 18, să conducă ședința.

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte, tot mai am o nelămurire, legată de program. Noi, mâine, dacă îmi aduc bine aminte, avem o discuție și cu Agenția Națională de Integritate, tot membrii Biroului permanent și liderii. Haideți să le cuplăm, cumva! Avem un Birou permanent la 10, cealaltă întâlnire e la terminarea plenului, la 12,30 și cred că ei sunt anunțați pentru ora aia și atunci cred că ar fi bine să le cuplăm, cumva.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Cum doriți dumneavoastră să le cuplăm?

Domnul Marian Neacșu:

Să facem ședința de Birou permanent înainte de a ne întâlni cu cei de la ANI, cu jumătate de oră.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Este vorba de stabilirea programului. Dacă noi, astăzi, finalizăm dezbaterile la cele 28 proiectele de pe ordinea de zi, înseamnă că, mâine, vom avea doar votul și stabilim, dacă sunt proiecte urgente. Și, dacă nu sunt, nu prea avem ce să facem la votul final.

Dacă cu dumneavoastră, deseară, liderii grupurilor parlamentare, constatăm, la ora 18, că au fost parcurse foarte multe și putem să avem votul final, dar nu suficiente, încât să avem, mâine, și plen de la 10 la 12 este OK. Dacă stabilim că ne vedem, mâine, la ora 10 și stabilim doar votul final la ora 12, 30, vom vedea, este o decizie pe care trebuie să o stabilim toate grupurile politice, în această perioadă.

Și, în funcție de agenda ordinii de zi, de la votul final, dacă sunt puncte de vedere divergente, asta este o discuție pe care trebuie să o aveți dumneavoastră cu domnul Tăriceanu, cu domnul Vișan, cu domnul Mate, domnul Pambuccian și doamna Luminița Iordache. Dar asta este o discuție care va avea loc între dumneavoastră.

Dar eu zic că, diseară, avem această soluție și atunci, ne vedem dimineață la ora 1000. dacă colegii noștri sunt acolo, e foarte bine, dacă nu, înseamnă că îi anunțăm din seara aceasta și noi, mâine, doar concluzionăm, în Biroul permanent, varianta liderilor, dacă avem numai votul final.

Domnul Gheorghe Barbu:

Domnule președinte, eu vă propun o soluție de compromis!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog!

Domnul Gheorghe Barbu:

Să luăm un acord de principiu că acesta este programul, cu excepția discuției de deseară. Și, dacă deseară se concluzionează că nu este vot final, în discuția cu liderii, diseară modificăm, fără să mai fie o altă discuție, pentru că liderii aprobă programul.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunteți de acord cu propunerea domnului secretar general?

Eu sunt de acord cu ea!

Domnul Gheorghe Barbu:

Și atunci, nu mai este mîine la 10 ședința de Birou.

Oricum, mâine trebuie să avem o ședință de Birou permanent pentru a stabili programul și ordinea de zi pentru săptămâna cealaltă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bineînțeles!

Domnul Gheorghe Barbu:

Da! Și rămâne întâlnirea cu ANI. Dacă nu e vot final, atunci, rămâne la 1300 Biroul permanent, dacă e vot final, la sfârșitul votului și, după aceea, va fi întâlnirea cu ANI, după Biroul permanent.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Este corect.

Domnul Gheorghe Barbu:

Deci ca să revin, Biroul de la ora 10, de mâine, s-a anulat, pentru că se aprobă, de principiu, programul, urmând ca decizia referitoare la vot final să se aprobe diseară, de către liderii de grup.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci de principiu, repet: mergem pe acest program, cu votul final, mâine, la ora 12,30. Dacă liderii, în ședința informală care va avea loc deseară, stabilesc că programul de vot final, dumneavoastră stabiliți și, dacă stabiliți că nu facem votul final mâine și avem doar dezbateri.

Domnul Gheorghe Barbu:

Atunci, nu mai avem la ora 10 nimic și programul se transformă în comisii.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da, se transformă în comisii!

Domnul Gheorghe Barbu:

Da! Și noi rămânem cu Biroul permanent cum era stabilit, după votul final, care ar fi fost, care înseamnă ora 1300, mâine. Terminăm Biroul permanent și, după Biroul permanent este întâlnirea cu ANI.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Este corect!

Domnul Gheorghe Barbu:

Biroul permanent, cu Biroul Comisiei juridice și cu liderii de grup.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da!

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte, dacă îmi permiteți!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Pentru întâlnirea de mâine, cu ANI, ați putea să solicitați Secretariatului general să ne pregătească, totuși, un dosar? Să nu venim acolo doar să îi vedem.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da! Chiar vă rog.

Domnul Gheorghe Barbu:

Dar noi nu deținem astfel de materiale, poate doar să solicităm Comisiei juridice...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu am rugat Agenția să vină la discuții pentru a începe un dialog constant, rapid, prin care să evităm comunicările Agenției și deciziile care au fost luate pe la diferite instanțe cu privire la conflictul de interese și am avut o discuție și cu domnul Nicolicea, care a urmărit mai atent această chestiune, să acoperim toate lacunele legislative, astfel încât toate proiectele de legi, care sunt în analiză, să aibă aceeași concluzie, pentru că, judecând, așa cum a spus și domnul secretar general, față de deciziile pe care le-au luat diferite instanțe, ele s-au raportat fie la Statutul deputatului și senatorului, fie la incompatibilități, la mai multe chestiuni și aș vrea să le clarificăm, ca să nu mai avem discuții.

Ați observat, la momentul respectiv, au fost câteva comunicări neconcordante și au fost suprapuneri cu privire la conflictul de interese și incompatibilitate.

După ce vom avea mai multe discuții cu Agenția Națională de Integritate, vom putea să identificăm toate aceste zone, care trebuie să fie completate sau armonizate, că sunt diferite.

Domnul Levente!

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Doar o clipă, dacă îmi permiteți, vreau să subliniez următoarea chestiune, din perspectiva mea și cred că nu numai a mea, ci și a multora dintre colegii noștri, că în ultima perioadă, în România - și avem exemple numeroase, la îndemână - independența unor instituții se confundă cu necesitatea sau, dacă vreți, devine sinonimă cu evitarea comunicării instituționale.

Vreau ca, mâine, la discuția cu Agenția Națională de Integritate, să stabilim, în primul rând, că este nevoie de o comunicare instituțională, care poate să fie pe chestiuni de principiu sau pe chestiuni particulare, referitoare la anumite persoane, la anumiți parlamentari, care cad sub incidența legilor referitoare la incompatibilitate sau la conflict de interese.

Și, în al doilea rând, să stabilim că, comunicarea se face, instituțional, într-un anumit fel, prin corespondență directă și nu prin mass media. Înainte ca informația să ajungă în mass media, să devină publică, ea ar trebui să se facă de o manieră instituțională. Presa nu este modalitatea prin care se comunică nici de către ANI, nici de către Parchetul General, nici de către ministere, între ele, nici președintele cu primul ministru, nici primul ministru cu Parlamentul și așa mai departe, nu se adresează prin televizor!

Deci vreau să stabilim lucrurile astea, care să devină o cutumă, pentru că, la noi, toată lumea a început să vorbească de independență! Și Parlamentul are o independență a lui și separația puterilor în stat trebuie respectată, dar asta presupune o comunicare instituțională consistentă, înainte de orice.

Și vreau să discutăm cu ei această chestiune și să o lămurim și să stabilim, în acest fel, să le cerem, cu alte cuvinte, să se supună acestor reguli, de funcționare instituțională.

Vă mulțumesc!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Levente și, după aceea, domnul Oltean.

Domnul Mate Andras-Levente:

Deci mare atenție, când vorbim de noțiunea de conflict de interese și de incompatibilitate. Pentru deputați și senatori nu există nici un capitol, în acea lege, la care se face referire tot timul de către ANI, cu privire la conflict de interese. Nici măcar în Constituție nu este, deci nu trebuie ca aceste două instituții să le încurcăm. Asta, cei de la ANI știu foarte bine.

Doi, în ceea ce privește Comisia aceea comună pentru Statutul Deputaților și Senatorilor este singura instituție care poate interpreta aplicarea unitară a dispozițiilor din Statutul Deputaților și Senatorilor. În România, nici o altă instituție nu poate să interpreteze, pentru că este text de lege, care spune că interpretarea dată de această comisie este valabilă pentru toată lumea.

Iar în legea de funcționare a ANI apare foarte clar că trebuie respectat principiul confidențialității. Acest lucru indică și acele aspecte pe care le-a amintit domnul Tăriceanu, într-adevăr, comunicarea instituțională. Și nu să se dea fuga la presă, pentru că fostul secretar Georgescu a fost numit, dacă nu mă înșel, chiar de Guvernul Tăriceanu, secretar general acolo, și a ajuns, prin votul Senatului, președinte. Și nu spun cum a ajuns și cu ce preț!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Oltean!

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, pare interesantă tema ce se dorește să fie abordată, totuși, domnul Tăriceanu a ridicat o problemă care este extrem de necesară, aceea de a avea niște documente, în temeiul cărora noi abordăm această discuție. Urmează câteva hotărâri judecătorești contradictorii, urmează contrapuneri de vedere exprimate de către Comisia juridică, legat de starea de incompatibilitate și de conflict de interese. Datele acestea, ar fi foarte bine dacă noi le-am avea sintetizate într-un material, pe care să îl avem la îndemână, în discuțiile pe care le purtăm cu reprezentanții ANI. Să pornim, exact, de la niște date, pentru că așa, la modul general, dacă avem la îndemână exemple concrete, va fi o discuție mai puțin concretă și mai mult generală.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mergem mai departe. Bun.

Deci, am stabilit, o să-l rog pe domnul Eugen Nicolicea să conducă plenul de astăzi (16.00-18.00), la 18.00 - ședința cu președinții de comisii la care vă rog să fiți prezenți cei care puteți. Mâine, după încheierea votului final, dacă va fi, întâlnirea cu A.N.I., o să-l rog pe domnul Nicolicea și pe doamna Alina Gorghiu - Biroul permanent și după aceea întâlnirea cu A.N.I.

Domnul deputat Negruț, domnule secretar, vă rog frumos.

Domnul Clement Negruț:

Domnule președinte, v-am cerut cuvântul pe subiectul pe care l-am depășit, 10 secunde. O bună intenție, nu cred că ar fi bine să o transformăm într-o încercare de presiune, că așa se va interpreta. Noi vă susținem domnule președinte în demersul dumneavoastră de a avea o discuție cu A.N.I., dar să avem o discuție procedurală pentru că dacă intrăm pe fond, așa va fi interpretată că Parlamentul dorește acum să intervină în activitatea A.N.I.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, putem să interpretăm cum vrem. Important este ca o parte din colegii mei, atunci când își depun candidaturile să știe foarte clar care este regimul de incompatibilități și numai discut mai departe. Domnule Tăriceanu, vă rog frumos, că iar ne întoarcem la subiectul acesta.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte, îmi permit atunci să fac o sugestie. De acum, Departamentul de presă să pregătească comunicatul de presă în cazul în care doriți mâine, la finele întâlnirii, să ieșiți să vorbiți la presă, este foarte bine. Cred că, indiferent dacă vorbiți sau nu, este bine să fie un comunicat scris care, într-adevăr, să pună punctul pe i, pentru a nu da loc la speculații referitoare la o eventuală presiune ș.a.m.d. și să vorbim că discutăm chestiunile procedurale, modalitatea de comunicare.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aveți perfectă dreptate. O să rog pe colegi să rezolve.

Mergem mai departe. Discutăm de 30 de minute despre subiectul acesta.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 16 iunie 2024, 6:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro