Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 21 iunie 2010 ora 14:20

1. Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților
aprobată, cu modificări consultă

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților Doamna Roberta Alma Anastase:

În ceea ce privește ordinea de zi a plenului din această săptămână, vreau să le mulțumesc președinților celor două subcomisii pe Coduri pentru că au înaintat rapoartele; le avem pe ordinea de zi, și v-aș propune ca mâine să începem dezbaterea pe Coduri. De asemenea, avem raportul pe ANI și cel de abilitare a Guvernului. A trecut deja de Comisia juridică. Raportul este gata.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamna președintă, noi am fost de acord să introducem mâine pe ordinea de zi ANI - dacă fac raportul, și mai era Legea Camerei de Comerț.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci avem: ANI, Abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe - care este gata, și Codurile. Acestea sunt, să spunem, cele urgente.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu m-ați înțeles. Noi am fost de acord ca Comisia juridică să lucreze în paralel astăzi pentru a discuta despre ANI și despre Registrul Comerțului, care sunt trimise de către Președinte.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și am discutat ca să le introducem pe ordinea de zi în varianta în care rapoartele sunt făcute; este vorba de ambele.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci pe ambele, dacă le punem la ordinea de zi...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Mâine la ora 10,00.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Iar pentru Camerele agricole deja am votat și sunt pe prima poziție.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da. Aceea nu se schimbă. Aceea așa rămâne. Despre aceea nu discutăm.

Ceea ce v-aș fi propus eu, pentru că în program încă nu este trecut, este ca mâine să avem plen. Astfel, primul lucru este ca mâine să avem plen, și poimâine să avem plen, deci luni, marți, miercuri, dar mâine să începem deja dezbaterea acestor lucruri care sunt importante.

Vă rog, domnule Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vroiam să mai introducem și Legea parteneriatului public - privat, că a trecut și de Comisia de industrii, și acum la Comisia juridică este pe raport, și este foarte importantă, și este păcat să nu o introducem tot la priorități. A fost raport comun, și a rămas un fel de mediere pe care o hotărăște Comisia juridică pe două puncte discutabile.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și mai este încă un lucru pe care vroiam să vi-l spun: cu acordul tuturor raportorilor din partea grupurilor parlamentare, a venit raportul pe poliția locală. Are susținerea tuturor grupurilor parlamentare, și este pe ordinea de zi; ideea este să tragem proiectul mai în față. Dacă tot are acordul tuturor, să terminăm și să dăm drumul și la această inițiativă.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Pe ordinea de zi este Legea pensiilor, și eu spun să o coborâm, că totuși nu este raportul gata și sunt încă probleme. Aici este pe primul loc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, ea rămâne pe ordinea de zi, dar abia când vine raportul o vom discuta.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Bine.

Mai avem o problemă totuși la Legea Camerelor Agricole, pe care noi am spus că o discutăm cu prioritate; este un punct de vedere, și v-aș propune să o mai amânăm și o lăsăm mai jos, pentru că vreau să fie o întâlnire între Ministerul Agriculturii și inițiator, ca să aibă un punct de vedere comun, că, altfel, va fi o problemă și este păcat de ea să ajungă în faza de respingere, că a fost respinsă de Senat, dar să fiți de acord să o lăsăm mai târziu.

Astfel, am hotărât să se întâlnească cu Ministerul Agriculturii ca să stabilească vreo trei chestiuni delicate care duc spre o zonă care nu este corectă și, atunci, ori o amânăm, ori o punem mai târziu, să vedem dacă intră.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Doamna președintă, dacă îmi permiteți, susțin întru-totul punctul de vedere exprimat de domnul deputat Toader. Cred că pentru o lege atât de importantă este nevoie de o consultare în plus, și cred că avem timp până la sfârșitul sesiunii să o terminăm, dar să existe armonizarea pe cele trei - patru puncte care sunt în divergență, vă rog mult de tot.

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Să înțeleg că ministerul nu a dat aviz negativ încă.

Încă nu a dat avizul.

Atunci, eu v-aș propune să se întâlnească domnul ministru sau reprezentanții ministerului cu Comisia de agricultură, nu doar cu inițiatorii.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnul Dușa.

Domnul Mircea Dușa:

Eu vroiam să propun, și ați propus și dumneavoastră, să introducem prioritar Legea poliției locale pe ordinea de zi.

Văd că sunt tot felul de propuneri.

Legat de Camerele Agricole, noi am votat în plenul Camerei că această inițiativă legislativă...

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Dar pe urmă înseamnă că o respingem.

Domnul Mircea Dușa:

Da, domnule Toader, dar, dacă o trimitem încă odată la comisie, ajungem la toamnă.

Să vină domnul ministru Dumitru, care este un specialist venit de la Comisia Europeană, și să se pună de acord, că am înțeles că s-a trimis de trei ori înapoi la comisie această lege, că au fost două inițiative legislative.

Să-și rezolve ce au de rezolvat și să trecem această inițiativă legislativă până la sfârșitul sesiunii. Dar văd că sunt atât de multe proiecte legislative încât probabil că doamna președintă ne preciza de la început ce au discutat aseară la Snagov și ce priorități are domnul președinte Băsescu și, atunci, în funcție de aceste chestiuni, facem și prioritățile Parlamentului.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Dușa, știu că ați venit acum cu o foiță cu ce trebuie să spuneți în această ședință.

Domnul Mircea Dușa:

Doamna președintă, foițele mele sunt bilingve. Eu nu vin cu foițe. Eu vin din secuime, și ungurii nu-mi stabilesc mie ordinea de zi și prioritățile.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Dușa, eu vă înțeleg dorința și probabil tema pe care o aveți de la partid de a face anumite declarații politice.

Eu vă propun să avem o abordare legată de funcționarea Camerei și de lucrurile pe care le avem noi de discutat pe ordinea de zi, apreciind faptul că o bună parte din colegii noștri au făcut un efort notabil pentru ca să avem rapoartele pe Coduri, și știți foarte bine ce a însemnat munca în acest domeniu.

În al doilea rând, este vorba de poliția locală, pe care și dumneavoastră ați solicitat-o. Iată, este o temă. Pe aceasta am propus-o și eu. Nu mi-a dat-o nimeni, domnule Dușa, dar dumneavoastră, ca și membru al Comisiei de administrație, înțelegeți importanța acestui proiect legislativ, și tocmai de aceea pledez pentru a se discuta cu prioritate acest proiect.

De asemenea, este vorba de Legea ANI, cu care toți am căzut de acord, și știți că am făcut efortul acesta și data trecută.

Vă rog, domnule Năstase.

Domnul Adrian Năstase:

Noi am convenit, și vă rog să respectăm ce am decis, ca astăzi primul punct pe ordinea de zi să fie Legea Camerelor Agricole.

Acesta a fost un angajament luat și în condițiile în care a apărut o presiune extraordinar de mare din teritoriu. Am fost și eu la unele întâlniri, ați fost și dumneavoastră, și știți că nu mai găsim nici un fel de justificare pentru amânarea acestei legi, și rugămintea mea este, dincolo de rapoartele care s-au întocmit și care se vor întocmi în permanență pentru a amâna o altă dezbatere, acest punct, care de multă vreme așteaptă, să fie pus pe ordinea de zi, mai ales că intrăm într-o ...

Ceea ce mă deranjează pe mine este că nu mai există disciplină în PSD. Restul, sunt chestiuni care țin, sigur, de PD, și acolo am văzut că deja controlul nu mai există.

Deci, reluând, și ca să nu vă rețin cu comentariul meu, insist să avem la primul punct al ordinii de zi și pentru rațiuni practice legate de domnul Surdu și de ceea ce practic noi am convenit la un moment dat, pentru a nu genera chiar niște hotărâri personale care ar putea să fie regretabile după aceea.

Sigur, în afară de aceste chestiuni, vom vedea. Înțeleg că unele dintre temele care sunt propuse aici sunt sugerate pentru o sesiune extraordinară.

Nu știu, eu așa am înțeles ca mesaj în urma discuției de ieri.

Am o rugăminte: rugați-l, după întâlnirile pe care le are cu grupul dumneavoastră, să facă o conferință de presă, în așa fel încât să nu mai apară informații pe surse. Pentru că, practic, această informație cu sesiunea extraordinară a apărut în urma discuției de ieri, și informația pe surse a fost aceeași - cred că o aveți cu toții, nu o am numai eu. Informația pe surse a fost aceea că urmează o sesiune extraordinară pentru cele două Coduri, pentru Legea educației și pentru Legea ANI. Aceasta a fost informația pe care o aveam eu. Dacă nu este corectă, este vina dumneavoastră că nu ați infirmat-o. Dar puteți să o faceți acum.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule președinte, noi suntem într-o sesiune ordinară a Parlamentului.

Ceea ce vă propuneam este ca în această săptămână să introducem cu prioritate pe ordinea de zi aceste rapoarte care vizează Codurile, Legea poliției locale, Legea de abilitare a Guvernului, astfel încât noi să ne facem programul nostru legislativ, apreciind în același timp munca pe care au depus-o colegii noștri pentru a finaliza aceste rapoarte.

Eu nu am folosit nici o declarație politică. Nu înțeleg de ce amestecăm lucrurile.

Domnul Stanciu, vă rog.

Domnul Anghel Stanciu:

Distinsă doamnă președinte, onorat prezidiu, stimați membri ai Biroului,

Săptămâna trecută, pe locul 15 a fost o lege evident nu atât de importantă ca cele pe care le-ați discutat, dar totuși cu anumite implicații în perspectivă. Este vorba de un posibil sediu al Academiei Oamenilor de Știință. Este la poziția 28, și noi solicităm să fie pe poziția 18, după 17. Acest lucru îl solicităm deoarece, în perspectiva viitoare, se încearcă atragerea unor fonduri structurale europene pentru construcția sediului Academiei și a bibliotecii.

Cred că nimeni nu are nimic împotriva științei - nu numai a științei de carte, dar și a științei de a face legi.

Cred că distinșii mei colegi vor aproba acest lucru, mai ales că cele două comisii - Comisia de apărare și Comisia de învățământ - practic în unanimitate au aprobat acest raport.

Senatul a aprobat anterior.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc și eu.

Există o propunere pentru trecerea pe locul 18 a inițiativei care în momentul de față se află pe locul 28.

Dacă există vreo problemă. Nu.

Domnul Adrian Năstase:

Și mai ales că asociația propusese domnului Băsescu să devină academician.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamna președintă...

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Vreau să îi explic domnului vicepreședinte Adrian Năstase de ce s-a făcut și de ce trebuie privită cu îngăduință și cu bunăvoință această solicitare: această academie este o academie secundară. Nu vreau să folosesc vreun epitet ca să nu se supere colegul Anghel Stanciu. Nu are aceleași standarde ca Academia Română și, atunci, eu cred că poate să îl accepte pe domnul Băsescu acolo.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Văd că există o problemă de comunicare în interiorul coaliției din opoziție.

Domnul Anghel Stanciu:

Îmi permiteți să spun că domnul vicepreședinte Năstase a pus umărul la înființarea acesteia.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am înțeles.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președintă, mai am o rugăminte a unor colegi de la grup: după ce se termină toate prioritățile, mai sunt două inițiative legislative cu modificări foarte scurte: cea de la PLx nr.619 și cea de la PLx nr.225 - una este la poziția 24 și cealaltă este la poziția 33. Deci, după ce se termină prioritățile, să le prindem și pe acestea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dragi colegi, eu vă propun să facem astfel: să începem ordinea de zi așa cum este ea și cu modificările - cu poziția 18 solicitată de domnul Stanciu, cu locul 1 - Camerele Agricole, așa cum arată ordinea de zi.

Să mergem pe această ordine de zi: mâine, la ora 10,00, să intrăm cu ANI, și cu Codurile, și cu Legea poliției locale, și cu abilitarea.

Deci, domnule secretar general: intrăm pe ordinea de zi normală, așa cum este ea.

Domnul Adrian Năstase:

Totuși Codurile nu pot să fie astăzi după-amiază? Oricum nu pot participa mâine la dezbateri pentru că sunt la Înalta Curte de Casație și Justiție. Sunt invitat cu ocazia zilei mele de naștere, ca să aplic Codul de procedură penală.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă propun astfel: să dezbatem Camerele Agricole - punctul 1, să urmeze abilitarea Guvernului, ANI, Legea poliției locale și Codurile.

Deci, domnule secretar general, începem cu Camerele Agricole astăzi, iar punctul 2, după Camerele Agricole, este abilitarea, punctul 3 - poliția locală, pentru că are consens, nu este nici o problemă, locul 4 este ANI, locul 5 - Camerele de Comerț, și apoi intrăm în Coduri. De acord?

Și aceasta este mâine.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Și parteneriatul public - privat unde îl introducem?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Parteneriatul public - privat când este gata?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Este gata. Are raportul. Am terminat astăzi.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Deci, tot pachetul începând de la abilitare și până la ultimul Cod - acel pachet de cinci inițiative - se discută începând de mâine. Astăzi începem cu Camerele Agricole, și continuăm ordinea de zi.

Dacă mai sunt alte priorități pentru astăzi, că mâine practic este închisă ziua.

Și eu vă propun ca mâine programul să fie de la ora 10,00 până la ora 19,00, cu pauză la prânz.

Și eu vă propun și miercuri să avem tot program și să continuăm miercuri și joi, pentru că sunt foarte multe și la final să avem votul final, eventual haideți să punem o oră ca să știe toți parlamentarii. Ar trebui joi o oră. Deci, joi la 12.00 - vot final. Dacă ne ajută Dumnezeu și terminăm mai repede, este în regulă. Atunci facem o modificare, dar de principiu să fie joi la 12.00. De acord?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamna președinte, nu am înțeles în ce ordine băgați aceea cu parteneriatul, după coduri sau înainte de coduri?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Înainte de coduri, da.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Da.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Miercuri este tot lucru. Spunea și domnul Năstase și este foarte corect. Sunt cu foarte multe amendamente. De la 10.00 la 19.00 și miercuri și joi la ora 12.00 vot final și Biroul permanent.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 4 februarie 2023, 17:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro