Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe sep. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 3 septembrie 2018 ora 17:14

Vorbitor: Vosganian Varujan

Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind ”Ora prim-ministrului” Domnul Varujan Vosganian:

Stimați colegi, chiar nu vreau să intru în discuția de fond.

Domnul Buican are dreptate. Și eu am participat la mitinguri, știu că atunci când cineva lângă mine arunca cu pietre și eu rămâneam lângă el, calitatea mea de manifestant pașnic, avea o anumită flexibilitate.

Dar altceva vreau să vă spun.

Domnule președinte, noi nu suntem pregătiți pentru discuția asta în Parlament.

Ca să fim pregătiți pentru astfel de discuție, noi trebuie să dăm un model de abordare românilor.

Ori, când noi folosim verbul "a gaza", care am să vă citesc ce înseamnă, referitor la oameni, nu la paraziți: "a lansa gaze toxice, într-o zonă în timp de război pentru a distruge în masă", sau "a expune o persoană sau un grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă pentru a le ucide".

Domnule președinte, deci noi nu stăpânim vocabularul limbii române, de o manieră să ne permită să dezbatem această chestiune.

Câtă vreme nu știm ce înseamnă cuvintele pe care le folosim, părerea mea, este că a lansa o astfel de dezbatere nu va face decât, să inducă în opinia publică, distorsiuni, fanatisme, panică și să dea sentimentul străinătății, că noi folosim practici de mult apuse și condamnate de toate tribunalele internaționale.

De aceea ca să nu ne jucăm nici cu vorbele, nici cu procedurile, nici cu destinul acestui popor, până când nu o să fim pregătiți, din punct de vedere lingvistic, pentru această dezbatere, eu vă propun să o amânăm.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 10 august 2022, 15:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro