Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 27 iunie 2018 ora 12:35

Vorbitor: Vosganian Varujan

Proiect de Hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților Domnul Varujan Vosganian:

Domnule Iordache, aș vrea, aș vrea.

.............................
Domnul Varujan Vosganian:

Stimați colegi, în primul rând eu aș vrea să întreb dacă, printre altele, chestorul nu are și rolul de a solicita unui parlamentar care face abateri grave să evacueze sala?!

Din câte știu eu chestorul are și această atribuție.

Așadar nu este nimic nou, singurul lucru nou este că, în situația în care chestorul îl invită pe respectivul care face abateri grave să părăsească sala și îl refuză, ce se întâmplă? Dacă înțeleg bine, și vă rog să mă corectați dacă am înțeles greșit.

Deci, să nu se creadă că rugămintea ca un parlamentar să evacueze sala este o noutate. Nu este! Rolul chestorului, de aia se și cheamă chestor, este exact acesta.

Și în al doilea rând, aș vrea să întreb pe cei doi colegi care s-au arătat indignați, ce consideră dânșii că ar trebui să se întâmple în clipa în care un parlamentar face abateri grave? Cum ar fi să facă aluzii sexuale, obscene, în fața, în plenul Parlamentului, cum ar fi să îi acuze pe toți parlamentarii că sunt hoți și așa mai departe?

Deci, aș vrea ca dânșii să ne și spună, cum cred dânșii că ar trebui să acționăm, bănuiesc că nu vor să mulțumim prin plecăciuni de sayonara, ca japonezii.

Mulțumesc!

.............................
Domnul Varujan Vosganian:

Stimați colegi, am două lucruri foarte scurte.

Primul, mă bucur că doamna Turcan și domnul Năsui pledează în favoarea unei astfel de măsuri în tot ce-au spus legat de ce s-a întâmplat, de o parte și de alta, nu face decât să pledeze pentru faptul că suntem într-un moment în care trebuie să facem ceva ca să stopăm astfel de lucruri.

Eu nu vreau să neg că nu s-au întâmplat și de alte ... și de partea cealaltă. Cu atât mai mult trebuie ... cu atât mai mult, înțelegem că nu este o măsură îndreptată numai împotriva unora. Acesta este primul lucru.

Și al doilea lucru, stimați colegi, hai să fim bine înțeleși, aici nu este vorba de folosirea forței, este vorba de a reacționa la forță. Pentru că atunci când un parlamentar e invitat să iasă, nu iese, atunci când folosește cuvinte injurioase, el folosește forța, deci, aici nu e vorba de folosirea forței, ci e vorba de a reacționa la folosirea forței.

Să fie clar!

Cel care face abateri grave, utilizează forța! Că nu ai cum să-i spui. Nu utilizează nici gingășia, nici tandrețea, nici duioșia, ci forța! Este o reacție la folosirea forței. Ce facem când un parlamentar nu vrea să iasă pur și simplu când e invitat? Ce facem? Ieșim noi toți ceilalți și-l lăsăm singur în sală?! Sistăm ședința de fiecare dată când unui parlamentar i se cășună să nu plece de la tribună când este invitat să plece de la tribună?! Sau să huiduie, să tropăie, să fluiere, că suntem nevoiți să ne mutăm.

Deci, noi răspundem la folosirea forței! Asta înseamnă abatere gravă. Forță!

Și faptul că au pledat dânșii, că s-a întâmplat și așa, și așa, e o dovadă în plus că trebuie să acționăm și că nu este o măsură îndreptată numai împotriva unor grupuri parlamentare, ci o măsură îndreptată împotriva tuturor, din toate grupurile care fac așa ceva.

Mulțumesc!

.............................
Domnul Varujan Vosganian:

Când eu vorbesc cu dumneavoastră între doi. iertați-mă, când noi vorbim.

.............................
Domnul Varujan Vosganian:

Deci, eu v-am spus dumneavoastră?!

.............................
Domnul Varujan Vosganian:

Nu am spus de la microfonul Parlamentului niciodată, că sunteți copiii.

.............................
Domnul Varujan Vosganian:

Vlad Alexandrescu o să-i cheme și a doua zi, și a treia zi, hai, ce discutăm acuma?

.............................
Proiect de Decizie privind convocarea Camerei Deputaților în sesiune extraordinară Domnul Varujan Vosganian:

Aș vrea să se adauge PLx 164, legat de instituțiile de credit și adecvarea capitalului.

Am transmis deja Secretariatului general.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 10 august 2022, 15:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro