Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 6 februarie 2018 ora 13:00

11. Solicitări din partea grupurilor parlamentare PNL din Senat și Camera Deputaților
nu au fost aprobate consultă

Solicitări din partea grupurilor parlamentare PNL din Senat și Camera Deputaților Domnul Liviu Dragnea:

Solicitări din partea grupurilor parlamentare PNL din Senat și Camera Deputaților privind activitatea Comisiei speciale pentru sistematizarea legislativă.

Este rămasă fără obiect, întrucât Curtea Constituțională s-a pronunțat deja asupra procedurii prin care a fost constituită și în conformitate cu care și-a desfășurat activitatea această Comisie.

Deci, supun votului dumneavoastră respingerea acestei solicitări.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Voturi împotrivă?

Abțineri?

Da! Deci, cu 15 voturi pentru și 5 voturi împotrivă s-a aprobat respingerea.

Domnul președinte Tăriceanu.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Doresc la acest punct să fac o subliniere, și anume: controlul de constituționalitate pe care îl face Curtea Constituțională, include recomandările Comisiei de la Veneția. Să știți lucrul acesta, cei care sunteți interesați și care încercați ca orice problemă pe care o avem, și la care nu sunteți mulțumiți de modul în care decidem, adică nu respectați faptul că până la urmă majoritatea, așa este în Parlament, decide, cei care nu sunteți mulțumiți încercați să exportați această problemă. În cazul de față, Comisia de la Veneția.

Țineți cont de ceea ce v-am spus, cu modul în care Curtea Constituțională analizează obiecțiile de neconstituționalitate, inclusiv integrând punctele de vedere exprimate de Comisia de la Veneția, și al doilea lucru pe care doresc să îl subliniez este că, observ că, din ce în ce mai des se face apel la Curtea Constituțională pentru a tranșa problemele politice dintre majoritate și opoziție, ceea ce nu este normal. Curtea Constituțională nu a fost gândită pentru așa ceva și nu este normal să transformăm Curtea într-un arbitru pe care nu și-l dorește să devină. Adică arbitru politic în disputele dintre noi.

Vă mulțumesc.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog!

Domnul Vlad-Tudor Alexandrescu:

Domnule președinte Tăriceanu, vă atrag atenția că încălcați echilibrul puterilor în stat prin această declarație. Eu personal n-o iau ca o declarație politică, ci o iau ca declarația președintelui Senatului, care încearcă să limiteze accesul prevăzut de Constituția României la acele instituții care pot asigura echilibrul puterilor în stat.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Da. Nu aveți nici o limită, decât inteligența proprie; în rest, faceți ce doriți.

Domnul Liviu Dragnea:

Mai dorește cineva să intervină?

Vă rog, doamna Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Aș dori doar să menționez că această solicitare a Grupului PNL este justă, este necesară.

Domnul Liviu Dragnea:

La care solicitare vă referiți?

Doamna Raluca Turcan:

La punctul 11.

Domnul Liviu Dragnea:

Păi lăsați-mă să citesc eu, că deocamdată conduc eu astăzi ședința, și după ce o citesc vă dau cuvântul. Chiar îmi cer scuze.

Doamna Raluca Turcan:

Vă rog, vă rog.

Chiar vă rog să citiți.

Domnul Liviu Dragnea:

Pentru stenogramă: deci, punctul 11. Punctul...

La 11 vă refereați?

Doamna Raluca Turcan:

Da.

Domnul Liviu Dragnea:

Îmi cer scuze.

Doamna Raluca Turcan:

Dacă doriți să mai citiți odată, vă ascultăm.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog, dacă vreți.

Îmi cer scuze.

Doamna Raluca Turcan:

Da.

În spațiul public știți foarte bine că au existat foarte multe neadevăruri, ca să nu le numesc minciuni, iar unul foarte grav și care până acum a rămas fără nici o consecință a fost acela că Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, susține modificările la Legile justiției, or lucrul acesta a fost infirmat prin declarație publică a Comisiei Europene. De aceea, pentru a nu plana nici o suspiciune cu privire la oportunitatea, necesitatea unor modificări la Legile justiției așa cum s-a acționat și cum intenționați să acționați pe viitor, cred că este oportun și pentru opinia publică să existe acest aviz consultativ al unui organism care este luat în considerare în majoritatea țărilor care respectă statul de drept și independența justiției.

Dacă doriți, este o plasă de siguranță inclusiv pentru ceea ce dumneavoastră susțineți în spațiul public, și anume că modificările la Legile justiției nu fac rău nimănui, ci, dimpotrivă, sunt necesare și așteptate de către sistem și sunt o gură de oxigen pentru cei care se confruntau cu neclarități ale legii.

Așadar, este justă această solicitare a PNL-ului, și noi vom continua să susținem că avizul Comisiei de la Veneția - consultativ - cu calitate, să spunem, de evaluare - este necesar.

Domnul Liviu Dragnea:

Domnul Șerban Nicolae, vă rog.

Domnul Șerban Nicolae:

Domnule președinte, vorbesc și în calitate de inițiator al celor trei propuneri legislative.

Textul constituțional este indiscutabil - nu există nici un fel de procedură constituțională prin care dreptul meu de inițiativă legislativă ca parlamentar să fie înfrânt printr-o desesizare de către Parlament sub pretextul consultării unui organism respectabil, cu autoritate certă, doar pentru că cineva are impresia că s-a rostit o minciună la adresa unui demnitar european. Eu, unul, n-am făcut nici un fel de afirmație în legătură cu ce susține sau ce nu susține domnul Frans Timmermans, dar mi s-ar părea profund anormal, și vreau să vă spun că aș susține același punct de vedere pentru toate inițiativele legislative. Niciodată nu mi-aș permite să îi spun unui parlamentar chiar dintr-un partid advers să mai aștepte cu propunerea legislativă că nu curge termenul constituțional pentru prima Cameră sesizată pentru că noi considerăm că trebuie să ne mai consultăm, și asta este valabil chiar și pentru propunerile care vin de la PNL, și eu sper totuși că Grupul PNL înțelege după 27 de ani de Constituție a României că nu putem înfrânge voința unui inițiator de propunere legislativă pentru că trebuie să așteptăm consultări.

Mai mult decât atât, suntem în faza în care cele trei propuneri legislative fac obiectul de verificare a constituționalității de către Curte. Pe două dintre ele s-a și pronunțat Curtea și cu privire la procedură și cu privire la legalitate și constituționalitatea constituirii Comisiei speciale, și lucrurile sunt suficient de clare.

De aceea, mie mi se pare că cel mai corect ar fi fost ca Grupul PNL să-și retragă o asemenea susținere după ce s-a pronunțat Curtea Constituțională. Dar, mă rog, eu totuși aș vrea să fac un apel să nu fie înfrânt dreptul de inițiativă legislativă al parlamentarilor prin introducerea unei proceduri parazite care oricum nu ajută pentru că nu poate fi luată în considerare, și Curtea Constituțională apreciază că termenele constituționale curg implacabil - cu sau fără consultanță externă, internă sau de orice altă natură.

Domnul Liviu Dragnea:

Vă rog, domnul Vosganian.

Domnul Varujan Vosganian:

Stimați colegi, este drept că noi vorbim despre justiție, mai mult decât despre alte domenii în ultima vreme, dar ar trebui să convenim că fiecare domeniu are egală importanță.

Și aș vrea să întreb, poate că eu nu sunt familiarizat, deși am o lungă experiență parlamentară, dacă există vreun alt domeniu de reglementare în care Parlamentul este solicitat să aștepte, până când primește aviz.

Dacă cumva, Comisia Europeană, dacă cumva Consiliile de Miniștrii ale Comisiei Europene, dacă cumva Eurostat sau altă instituție este abilitată să intervină în procesul legislativ până în clipa votului.

Dacă nicio altă instituție nu este abilitată, atunci nu văd de ce am face excepție în această privință în acest fel, sugerând că noi înșine nu suntem capabili să înțelegem ce se întâmplă în problema asta în țară.

Mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 10 august 2022, 15:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro