Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2016 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 8 februarie 2016 ora 14:00

7. Solicitare din partea domnului deputat Gigel Sorinel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă
nu a fost aprobată consultă

Solicitare din partea domnului deputat Gigel Sorinel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă Domnul Petru Gabriel Vlase:

Sunt două: o solicitare și o scrisoare a președintelui Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Domnul președinte a solicitat să-l primim astăzi la ședința Biroului permanent, este prezent.

Din câte înțeleg eu, din nota înaintată de Secretariatul General, nu au fost respectate termenele regulamentare, Da, domnule secretar general?

Domnul Cristian Panciu:

Da.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Înțeleg că da. Bun.

Domnule Știrbu, aveți ceva obiecții la subiect?

Nu aveți. Mulțumesc.

Domnul Gigel Sorinel Știrbu:

Aș prezenta acum, ca să nu aștept după aceea să se desfășoare toată ordinea de zi, da? Bun. Este în regulă.

Dragi colegi, despre ce este vorba?

Există un PLx 616/2013, PLx cu care Biroul permanent a sesizat Comisia pentru muncă. Din punctul nostru de vedere, al Comisiei pentru cultură și punctul meu de vedere ca președinte al acestei comisii, credem că ar fi fost, conform Regulamentului, necesar și regulamentar să fie sesizată în fond Comisia pentru cultură. De ce vă spunem acest lucru? Pentru că obiectul acestui PLx, cititul acestui PLx este acela de a declara ziua de 10 mai, ziua declarării independenței naționale. Nu vedem de ce Biroul permanent, conform Regulamentului, a sesizat în fond Comisia pentru muncă în situația în care în motivație și în trunchiul legii nu se făcea referire la faptul că această zi de 10 mai ar deveni zi nelucrătoare și ca atare, Codul Muncii nu ar fi avut deloc de suferit.

Pe această logică, nu înțelegem de ce nu a fost sesizată în fond Comisia pentru industrii și a fost sesizată în fond Comisia pentru muncă.

Ca atare, solicităm și solicitarea noastră, a Comisiei pentru cultură și a mea personală ca și inițiator este aceea de a sesiza în fond Comisia pentru cultură.

În situația aceasta s-au mai regăsit alte inițiative legislative cu același obiect și a fost sesizată în fond Comisia pentru cultură. Vă mulțumesc tare mult.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Eu vreau să vă spun următorul aspect. O propunere similară cu aceasta a domnului Puiu Hașotti a fost discutată tot la Comisia pentru muncă. Deci, eu cred că Biroul permanent, atunci când le-a trimis, a știut, a analizat foarte bine.

Ar fi anormal acum după ce sediul materiei s-a discutat la Comisia de muncă, ați fost și dumneavoastră și ați participat la o serie de dezbateri. Că nu ați primit satisfacție când s-a discutat și aici se bat istoricii dacă a fost 9 mai sau 10 mai ș.a.m.d.

Din punctul meu de vedere, pentru că a fost retrimisă din plen la comisie, să rămână tot la Comisia de muncă, mergeți și vă susțineți argumentele dumneavoastră. Dacă găsiți înțelegere la Comisia de muncă, foarte bine, să fie schimbat din 9 în 10 sau din 10 în 11 sau cum găsiți dumneavoastră acolo, ce date găsesc istoricii, dar a veni acum după ce a stat atâta timp la Comisia de muncă, s-a discutat cu argumente pro sau contra, au fost două puncte de vedere ale Guvernului: și al Guvernului dinainte și al Guvernului acesta. Repet, propuneri similare, Biroul permanent le-a dat tot la Comisia de muncă. Să venim acum că vezi doamne nu sunt ăia în stare, dar până acum numai ei au discutat, eu zic așa.

Să rămână în continuare, să discutăm la Comisia de muncă argumentele pe care dumneavoastră ni le prezentați, să le prezentați acolo și dacă vă dă satisfacție, foarte bine, puteți câștiga și la Comisia de muncă.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog domnule Știrbu.

Domnul Gigel Sorinel Știrbu:

Vă mulțumesc. Vă cunosc punctul de vedere domnule vicepreședinte.

Am venit aici pentru a îmi face datoria atât ca inițiator cât și ca președinte al Comisiei pentru cultură pentru stenogramă, repet pentru stenogramă, domnule vicepreședinte trebuie să vă informez că în acest moment există o listă cu foarte multe semnături din mediul academic, mediul universitar, foarte mult istorici care susțin faptul că pe 10 mai a fost ziua declarării independenței României.

Vă mai atrag atenția domnule vicepreședinte că până în 1947, începând cu 1877, Ziua independenței României s-a sărbătorit pe 10 mai, niciodată România, repet, niciodată și pentru stenogramă spun aceste lucruri, niciodată România nu a serbat Ziua independenței naționale pe 9 mai. Este, putem spune, o reeditare a adevărului istoric.

Am fost nevoit să fac aceste declarații aici pentru stenogramă. Vă mulțumesc tare mult.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Orban.

Domnul Ludovic Orban:

Stimați colegi,

Sediul materiei este la Comisia de cultură. V-a explicat foarte clar că nu este vorba de zi liberă, care să fie o chestiune de competență a Comisiei de muncă. Dacă într-adevăr ar fi o zi liberă, deci ar fi afectate problemele de muncă, aceea ar trebui să fie comisia sesizată în fond. Dar chiar și dacă ar fi fost o zi liberă, după opinia mea, ar fi trebuit făcut raport comun de Comisia de cultură cu Comisia de muncă.

A dezbate această chestiune, care este o chestiune care în mod evident ține de Comisia de cultură, mi se pare că menținerea unui punct de vedere de a păstra Comisia de muncă sesizată în fond nu este conform Regulamentului Camerei și mai ales nu este conform competenței pe care o au membrii Comisiei de muncă, din care fac și eu parte, cu modestie.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Buican.

Domnul Cristian Buican:

Punctul de vedere exprimat de domnul vicepreședinte Ludovic Orban mi se pare în concordanță cu Regulamentul.

S-ar putea să fi greșit Biroul permanent în momentul în care a trimis la Comisia de muncă acest PL-x. Însă, având în vedere faptul că el s-a întors, putem să ne reparăm propria greșeală, chiar dacă veți aduce argumente că Regulamentul nu ne permite acest lucru.

În felul acesta eu cred că demonstrăm uneori că nu suntem criticați degeaba de cetățenii României dacă insistăm să repartizăm niște legi la comisii care pe fond nu sunt abilitate să discute aceste inițiative legislative.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

Am condus și eu Comisia de muncă și Comisia de muncă era sesizată numai atunci când prevederile unei legi de acest fel introduceau modificări în Codul Muncii.

În ceea ce privește afirmația domnului vicepreședinte Iordache, că istoricii se ceartă, nu, istoricii nu se ceartă. Istoria este una singură. Numai că pe perioada comunistă nu istoricii, ci ideologii au mutat data.

Dacă noi acum, după 25-26 de ani de la ’89 ne întoarcem înapoi, noi încercăm să forțăm istoria, ceea ce ar fi o gravă eroare din partea Parlamentului.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Mircovici.

Domnul Niculae Mircovici:

Domnilor colegi, suntem un pic în eroare unii dintre noi, pentru că eu am în față textul propunerii legislative și propunerea legislativă spune: "Se declară ziua independenței României ziua de 10 Mai" (art.1). Iar art.2 spune: "...Modificarea alin.(1) al art.134 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii, cu modificările și completările ulterioare, prin adăugarea zilei de 10 mai ca zi nelucrătoare". Deci, apare această prevedere în inițiativa legislativă.

Dar faptul că avem o propunere de genul acesta de a fi o modificare la Codul Muncii în opinia mea nu justifică cu nimic trimiterea unei astfel de inițiative legislative numai la Comisia de muncă ca și comisie de raport.

Cred că ar fi trebuit la momentul respectiv... Dar noi, Biroul permanent, să dăm dovadă de mai multă atenție și să trimitem eventual această propunere legislativă și la Comisia de apărare - pentru că armata română a fost cea care a asigurat independența de stat a României și ministrul de război în 1878 a citit în Parlamentul României de la momentul respectiv Declarația de independență -, și la Comisia de cultură, nu era nicio problemă și nu era pentru prima dată când aveam trei comisii pentru un astfel de eveniment.

Pe de altă parte, pentru stenogramă, pentru că s-a spus aici, eu am avut curiozitatea să citesc stenogramele Parlamentului unicameral pe care îl avea România la momentul respectiv, în care apare în data de 30 aprilie o discuție despre nevoia declarării independenței de stat a României și în care în 30 aprilie se cere ministrului de război să declare în 9 mai în Parlamentul României ziua de 9 mai ca zi a independenței de stat a României.

Ministrul de război de la acel moment în ziua de 9 mai 1877 citește Declarația de Independență a României și principele Carol este de acord cu această nevoie de a fi declarată independența României și pe data de 10 mai după-amiază, la ora 13,00, invită Corpul legiuitor al României să fie prezent la Palatul Regal în calitate de invitat, pentru că, spunea domnia sa, "în al unsprezecelea an al intrării României în domnia Casei de Hohenzollern, pe 9 mai 1877 România și-a declarat independența de stat".

Deci, să nu punem nici în gura comuniștilor ceea ce a spus Regele Carol I și nici noi să nu încercăm să ne punem anumite puncte de vedere mai de dreapta sau mai de stânga istoriei, în funcție de evenimentul care s-a produs atunci.

Toate aceste lucruri pe care eu vi le-am spus le găsiți în stenograma din 9 mai 1877 a Adunării Legiuitoare a României, inclusiv cei care au fost prezenți și cei care au fost absenți la momentul respectiv. Deci, despre aceasta este vorba la momentul acela.

Să ne aducem aminte că noi în istorie mai avem un astfel de moment și atunci a fost speculat de către Guvernul comunist de la momentul respectiv într-un mod inteligent. Ca să scăpăm de 12 februarie, Ziua Armatei Române, că era și ziua armatei sovietice, s-a cerut în 1954 ca ziua armatei să nu fie sărbătorită pe 12 februarie și armata română să sărbătorească la 25 octombrie, ca ultimă palmă de pământ românesc... Este un paradox. Era la 25 octombrie, când regalitatea nu mai exista în România, dar a fost menținută ziua de 25 octombrie ca Ziua Armatei Române.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Stimați colegi, eu sunt inginer și vreau să discutăm concret pe acest subiect.

S-a făcut o dezbatere aici vizavi de importanța zilei de 9 mai sau de 10 mai... Nu acesta este subiectul Biroului permanent. Acesta este subiectul legii la comisii sau la oricare comisie a fost repartizat. Nu avem decât cei care ne pricepem - eu nu mă pricep - să mergem să susținem aceste idei în cadrul comisiei sau în plen. Legea va trece sau nu va trece cu votul plenului, până la urmă, indiferent de ce comisie va face raportul, domnule președinte.

Deci, subiectul nostru de astăzi este că solicitarea domnului președinte Știrbu, din păcate, este neregulamentară.

Eu unul nu-mi asum să încalc Regulamentul. Solicitarea Comisiei de cultură a venit mult mai târziu decât cele 5 zile pe care le prevede Regulamentul. Punct. Aceasta este discuția noastră în Biroul permanent.

Restul sunt discuții pe care le veți face în cadrul comisiei. Sunteți inițiator, puteți merge să susțineți, puteți susține la plen și atunci ne vom convinge colegii să votăm sau nu această lege.

Acesta este punctul meu de vedere.

Vă rog, domnule Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Ați anticipat ceea ce voiam să spun.

Este foarte adevărat că există posibilitatea ca aparatului tehnic la momentul la care repartizează unul sau altul dintre proiectele legislative să le scape sesizarea uneia sau alteia din comisiile de specialitate care ar putea să fie interesate de proiect, motiv pentru care în Regulament există instituția sesizării în termenele strict prevăzute și anunțate ceva mai devreme, în măsura în care proiectul respectiv este de interes pentru una sau alta dintre comisiile noastre.

Din păcate, ne aflăm în situația în care comisia nu a sesizat în termen sau nu s-a sesizat în termen că ar dori să întocmească raportul asupra proiectului respectiv - este un punct. Al doilea, cel puțin din istoricul acestui proiect, de ce nu a fost repartizat și la Comisia de cultură, n-am răspuns la aceasta. Dar, dat fiind faptul că în proiectul inițial exista acea mențiune privind zile libere, care a fost scoasă după aceea, era clar că era și de competența Comisiei de muncă, pentru că era o problemă care se referea strict la Codul Muncii.

În concluzie, solicitarea în momentul acesta contravine Regulamentului, pentru că este depășit termenul stabilit strict și expres de Regulament de 5 zile.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Deci, decizia este că solicitarea comisiei se respinge din motiv procedural, regulamentar. În rest, nu avem o problemă cu ceea ce urmează.

Domnul Ludovic Orban:

Supuneți la vot, domnule președinte de ședință.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Să supunem la vot încălcarea Regulamentului?

Domnul Ludovic Orban:

Solicitarea formulată de președintele Comisiei de cultură, și anume aceea să se facă raportul la Comisia de cultură.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule Orban, supunem la vot o procedură neregulamentară.

Domnul Ludovic Orban:

Biroul permanent este sesizat și sunteți obligat să supuneți la vot.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Tot pentru stenogramă. Biroul permanent a repartizat această inițiativă în 16 decembrie 2013. Solicitarea Comisiei de cultură a venit undeva în februarie 2016, după 3 ani aproape. Regulamentul spune foarte clar (art.64) că solicitarea se va face în cel mult 5 zile de la sesizarea comisiei ce urmează să întocmească raportul. Punct.

Nu pot să supun la vot o chestiune care nu are legătură cu Regulamentul. Îmi pare rău.

Domnul Ludovic Orban:

Îmi pare rău. Ceea ce poate să facă un organism - acesta este un principiu - poate să și desfacă. Nu este încălcarea Regulamentului, îmi cer scuze față de dumneavoastră.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, domnule Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Puteți supune la vot propunerea domnului vicepreședinte Ludovic Orban cu încălcarea... E mai mult de doi ani, stimați colegi! Doi ani înseamnă mai mult decât 5 zile.

Aveau, totuși, posibilitatea colegii de la Comisia de cultură, era altă formulă de Guvern în 2012, 2013. Dar cu propunerea dumneavoastră ca acum...; doi ani, care este totuși ceva mai mult decât 5 zile, dumneavoastră ne propuneți să votăm.

Eu personal nu pot fi de acord cu o astfel de propunere. Dar, în sfârșit...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Supun la vot. Membrii Biroului permanent vă rog să votați propunerea domnului vicepreședinte Orban, care cere să încălcăm Regulamentul.

Domnul Florin Iordache:

Păi dacă așa este cu 5 zile.

Domnul Ludovic Orban:

Până la urmă protestez energic împotriva acestei supuneri la vot. Protestez energic!

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da, deci, regulamentar, solicitarea a fost respinsă. Mulțumesc frumos.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 18 iulie 2024, 3:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro