STENOGRAMA

şedinţei comune a Birourilor permanente

ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

din ziua de marţi, 22 octombrie 2013

 

 

Şedinţa a început la ora 9,45.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, asistat de domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu, preşedintele Senatului.

 

Au participat:

De la Camera Deputaţilor: domnul Viorel Hrebenciuc, domnul Miron Tudor Mitrea, domnul Dan-Ştefan Motreanu (de la ora 10,00) şi domnul Ioan Oltean – vicepreşedinţi, domnul Cristian Buican, domnul Adrian-Nicolae Diaconu şi domnul Niculae Mircovici – secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul Ionel Palăr, domnul Ioan Balan şi domnul Seres Denes – chestori, domnul Marian Neacşu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Adrian George Scutaru  – Grupul parlamentar al PNL, domnul Mircea-Nicu Toader – Grupul parlamentar al PDL, domnul Mate Andras-Levente - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ovidiu Victor Ganţ – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, şi domnul Ioan Moldovan – Grupul parlamentar al PC.

De la Senat: domnul Nicolae Moga şi domnul Vasile Nistor – vicepreşedinţi, domnul Ion Rotaru şi domnul Alexandru Pereş – secretari, domnul Tudor Barbu şi domnul Marius-Petre Nicoară –­­­ chestori, domnul Ilie Sârbu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Liviu-Titus Paşca – Grupul parlamentar al PNL,  domnul Haralambie Vochiţoiu – Grupul parlamentar al PP-DD, şi domnul Marko Bela – Grupul parlamentar al UDMR.

 

Invitaţi:

Domnul Mihai Alexandru Voicu – ministrul delegat pentru  relaţia cu Parlamentul.

 

De la Camera Deputaţilor: domnul Cristian Adrian Panciu – Secretarul general al Camerei Deputaţilor, domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan – secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă şi doamna Laura Nicoleta Riteş – Departamentul Legislativ, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Mihaela Ion şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece – Direcţia  pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea – director Direcţia comunicare şi relaţii publice, şi domnul Nicolae Comănescu – director general Cancelarie Preşedinte.

De la Senat: domnul Ovidiu Marian – Secretarul general al Senatului, domnul Ion Vărgău – secretar general adjunct, doamna Mihaela Ciochină – Direcţia Generală Legislativă, doamna Camelia Tomescu – Direcţia proceduri parlamentare, doamna Roxana Truinea – Direcţia pentru organizarea lucrărilor plenului şi comisiilor, doamna Claudia Pencea – Serviciul pentru organizarea lucrărilor plenului Senatului, doamna Elena Diaconu – Serviciul pentru lucrările Biroului permanent, domnul Gabriel Sterea – Direcţia generală Secretariat general, doamna Simona Paraschiv – consilier, şi doamna Ioana Nicoleta Nicolae – Cancelarie Preşedinte.

 

*

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Bună ziua.

Începem şedinţa noastră.

Avem două solicitări pe ordinea de zi, dragi colegi, dar şi o a treia.

Pe ordinea de zi avem o solicitare din partea domnului senator Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei privind Roşia Montană, pentru prelungirea termenului, şi avem şi un proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Parlamentului nr.18/2013 privind constituirea Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.

Suplimentar avem un document pe care trebuie să îl aprobăm noi – privind constituirea Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est. Suntem în faza premergătoare de a constitui această chestiune – noi să avem preşedinţia în exerciţiu, şi va trebui să avem trei – cinci nominalizări din partea grupurilor politice parlamentare.

Dacă sunteţi de acord cu această ordine de zi. Vă mulţumesc. Unanimitate.

 

PUNCTUL 1

Solicitare din partea domnului senator Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea Proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţii miniere în România, privind prelungirea termenului de depunere a raportului

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

La primul punct avem solicitarea domnului senator Darius Vâlcov privind prelungirea termenului pentru avizarea Proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană cu încă 30 de zile – până pe 15 noiembrie.

Sunteţi de acord?

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vreau să vă spun că noi nu suntem de acord cu prelungirea termenului mai ales că nici nu participăm la această comisie.

De ce 30 de zile?! Cine are garanţia că în 30 de zile se finalizează? Dezbaterile au rămas încă la nivelul acesta, deci vreau să vă spun că punctul nostru de vedere nu este pentru aceasta.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Vă mulţumim foarte mult.

Deci, rămâne 15 noiembrie, aşa cum am stabilit în Birourile permanente în unanimitate.

 

Domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu:

Staţi puţin.

Vă rog, aveţi cuvântul.

 

Domnul Tudor Barbu:

În primul rând mă bucur foarte tare, şi o spun bănuiesc în numele tuturor colegilor de la Senat, că vin în Parlamentul României – partea lui cu bani şi partea lui cu echipamente; mă simt şi eu bine. La noi, la Biroul permanent, nu avem privilegiul să avem plasme din acestea. Dar este frumos.

Domnule preşedinte, eu, când am luat la cunoştinţă, cel puţin ca senator, nu ca membru al Biroului permanent, deci atunci când am luat la cunoştinţă de înfiinţarea acestei comisii, ea avea un scop precis delimitat de Parlamentul României şi mandatată de Parlamentul României să facă ceva. În momentul în care colegii de la PC dar nu numai cu care am stat de vorbă – membri ai comisiei – m-au informat, pentru că sunt un tip curios şi prin natura formaţiei mele - sunt jurnalist de meserie, deci atunci când m-am informat ce anume s-a votat în această comisie şi am aflat că s-a votat încetarea dezbaterii privind Roşia Montană şi transformarea, cum probabil că este şi firesc...

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnule senator, dar sunteţi în completă eroare.

Nu s-a votat deocamdată nimic. S-a intrat pe text şi s-au completat sau s-au modificat anumite texte.

 

Domnul Tudor Barbu:

Dacă îmi daţi voie să îmi termin şi eu punctul de vedere, domnule preşedinte, v-aş fi recunoscător.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

V-am spus despre ce este vorba.

Vă rog.

 

Domnul Tudor Barbu:

Eu am înţeles se pare greşit, şi, dacă am înţeles greşit, ca să supuneţi la vot, trebuie să mă lămuresc şi eu ca membru al Biroului permanent al Senatului ce anume se întâmplă, că această comisie de acum înainte discută despre aur şi argint în general – despre mineritul în aur şi argint în general, nu despre Roşia Montană punctual, fapt pentru care comisia specială, având şi titulatura de Roşia Montană generic, nu-şi are sens, din punctul meu de vedere, să-şi continue dezbaterile de vreme ce dezbaterile ei nu mai privesc contractul pentru care a fost înfiinţată ca comisie specială.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnule senator, eu nu pot să vă contrazic; vă voi spune ce informaţii avem ca parlamentari, pentru că toţi ne uităm la documentele care vin la birourile permanente, nu ca cititori de presă.

La Biroul permanent reunit nu a venit nici un document din partea comisiei, deci din punctul meu de vedere nu există un raport al comisiei.

Comisia are dreptul, conform Regulamentului, să ceară prelungirea termenului.

Comisiile au şi dreptul de iniţiativă legislativă, conform Regulamentului şi legislaţiei în vigoare.

Domnul senator Crin Antonescu, preşedintele Senatului, nu a primit deocamdată un raport al comisiei pe care să îl distribuie membrilor Senatului pentru a fi dezbătut în plen.

Deocamdată comisia specială rămâne în atributul ei. Asta înseamnă dezbaterea proiectului de lege care a fost supus.

Nu am nici o propunere - nici de respingere a proiectului, nici de aprobare a proiectului.

Ştim cu toţii că s-a intrat în dezbaterea pe articole, care este o chestiune normală, pe care o facem şi noi în comisie. Fiind mai vizibilă faţă de celelalte comisii, dumneavoastră aveţi informaţiile on-line, ca toţi ceilalţi membri ai societăţii româneşti, cu privire la deciziile pe care le ia comisia. Dar nu s-a finalizat discuţia, din ceea ce ştiu eu.

Domniile lor cer o chestiune absolut legală pe care poate orice comisie normală să o ceară – prelungirea termenului de depunere a raportului.

Pentru că este o comisie specială cu o singură obligaţie, au cerut prelungirea cu 30 de zile a termenului. Este o chestiune simplă. Să nu o complicăm; pentru că, dacă o complicăm, avem impresia că cine ştie ce facem acolo.

 

Domnul Tudor Barbu:

Vă rog, zece secunde, domnule preşedinte.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnule senator, am o rugăminte la dumneavoastră: eu vă dau cuvântul sau domnul preşedinte Antonescu.

Domnul Oltean.

 

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor preşedinţi şi stimaţi colegi,

Sigur, solicitarea conducerii comisiei speciale constituite - de a prelungi termenul pentru depunerea raportului - este una regulamentară, este una care nu poate fi pusă la îndoială. Însă, eu aş vrea să vă spun că această comisie în sine nu are drept de iniţiativă legislativă. Iniţiativa legislativă o au parlamentarii, individual, dar nu o comisie anume constituită, domnule preşedinte. Aceasta, pe de o parte.

Pe de altă parte, vă rog să observaţi că, în ciuda deplasării acestei comisii la Roşia Montană şi a eforturilor pe care să înţeleg că le face pentru a dezvolta sau pentru a îmbunătăţi actul normativ, există încă în continuare stări tensionate în ceea ce priveşte Roşia Montană.

În opinia mea şi a Partidului Democrat Liberal, credem că nu această comisie are competenţele să rezolve problema Roşia Montană, ci Guvernul.

Guvernul deţine toate informaţiile care să îi permită să ia o atitudine şi o soluţie care să rezolve stările conflictuale.

De aceea, noi ne menţinem pe poziţia că această comisie în mod normal ar trebui să-şi înceteze activitatea, proiectul de lege să fie restituit Guvernului, şi Guvernul să vină cu o nouă formulă care să răspundă realităţilor cu care se confruntă România la Roşia Montană şi cei care se află în stare conflictuală la momentul acesta.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Vă mulţumesc foarte mult.

Domnule senator, vroiaţi să mai spuneţi ceva.

Vă rog.

 

Domnul Tudor Barbu:

Voi încerca să fiu cât pot de scurt, şi îmi cer iertare pentru faptul că par neinformat.

Domnule preşedinte, preşedintele Comisiei speciale Roşia Montană, distinsul meu coleg şi al dumneavoastră – de la PSD, a informat atât Corpul senatorial şi Parlamentul, cât şi presa că această comisie a transformat analiza cu care noi, parlamentarii României, am mandatat-o să o facă privind cazul în speţă şi punctual Roşia Montană într-o analiză privind mineritul în aur şi argint, dacă nu mă înşel eu.

Dacă mă înşel, îmi cer iertare şi, atunci, votul va fi dat de mine prin abţinere pentru că nu sunt în temă.

Dar, dacă am înţeles corect, comisia aceasta a transformat dezbaterile în dezbateri generale şi, spun eu, benefice privind mineritul în domeniul aurului şi al argintului şi, atunci, din punctul meu de vedere, personal, şi prin vot vom vedea dacă este susţinut şi de alţii, comisia şi-a depăşit mandatul pe care l-a primit, s-a transformat într-o comisie de analiză într-un domeniu numit minerit aur şi argint sau are o iniţiativă legislativă alta decât cea pe care eu o cunosc şi cu care noi am mandatat-o ca Parlament.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnule senator şi dragi colegi, nu avem pe ordinea de zi nici o iniţiativă a comisiei, şi vă repet: comisiile permanente speciale, în afară de cele de anchetă, conform Constituţiei şi Regulamentului, au drept de iniţiativă legislativă. Vă rog mult să vă uitaţi în Regulament.

În al doilea rând, nu există nici un raport al comisiei depus Biroului permanent al Senatului, deci, referitor la ceea ce spuneţi dumneavoastră, din punctul meu de vedere nu avem aceste informaţii.

Domnul senator Ilie Sârbu, liderul Grupului parlamentar al PSD.

 

Domnul Ilie Sârbu:

Domnilor preşedinţi, în general colegul nostru Tudor Barbu vorbeşte întotdeauna la obiect, este informat; de data aceasta, îmi pare rău, dar nu aveţi informaţiile necesare.

Deci comisia, aşa cum a spus domnul preşedinte Zgonea, nu a solicitat; nu a solicitat nimeni nici să facă legi. A fost o discuţie; presa a lansat-o. Vom vedea cum se va finaliza.

Astăzi, pe ordinea de zi, punctul pe care noi trebuie să îl discutăm şi să îl aprobăm sau să îl invalidăm este cu totul altul. Ne pronunţăm pe acest punct. Vom vedea după aceea – că face Guvernul, că face Parlamentul, că fac deputaţii, senatorii iniţiativă legislativă; este cu totul altceva. Şi am rugămintea ca asta să discutăm.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Vă mulţumesc foarte mult.

Vă rog.

 

Domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu:

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Noi suntem într-o dezbatere formală şi din punct de vedere formal noi avem de a face cu o comisie specială care, ca atare, a avut un obiect de activitate până în prezent când cere prelungirea, un obiect de activitate şi un mandat în sensul acesta acordat de plen, nu altul decât de a se pronunţa, de a aviza într-un fel sau altul un anumit proiect de lege, iniţiat de Guvern, punct.

Domnul senator Tudor Barbu, orice am spune noi, are dreptate. Nu putem face abstracţie de declaraţii publice care au venit din partea reprezentanţilor comisiei şi care vorbesc practic de construirea unui cu totul alt proiect de lege. Bineînţeles, că nimeni nu poate împiedica orice parlamentar, trebuie să fie o comisie sau un grup de parlamentari să iniţieze un proiect de lege.

Chestiunea este următoarea însă, dacă noi acum prelungim existenţa şi mandatul acestei comisii, îi păstrăm mandatul sau i-l schimbăm, adică dacă ea mai doreşte 30 de zile ca să se pronunţe asupra proiectului Guvernului, ştim un lucru. Dacă doreşte încă 30 de zile pentru a construi, pentru a propune un nou proiect de lege este un alt lucru şi în sensul acesta putem să-i dăm şi mandat. Cred că asta este clarificarea pe care şi domnul senator şi toţi ceilalţi o cer. Şi mie mi se pare corect. Eu sunt de acord să prelungim mandatul comisiei, dar dacă este vorba de un nou proiect să o şi mandatăm ca atare dacă dorim să o facem şi dacă, evident, plenul acceptă, pentru că – iertaţi-mă, închei, dacă mergem doar pe formula propusă, deci, încă 30 de zile cu menţinerea vechiului obiect de activitate, atunci, după aceste 30 de zile noi nu putem auzi de la comisie altceva decât că are un raport de susţinere sau de respingere a proiectului guvernamental.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Eu o să rog pe domnul deputat Hrebenciuc, după care domnul Marian Neacşu şi domnul Mate Levente şi după aceea domnul Rotaru.

 

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Eu cred că avem darul să batem apa în piuă cu distincţie şi vă reiterez următorul lucru. Orice proiect de lege care vine într-o comisie nu îi dai avizul „da” sau „nu” fără să te uiţi în articole, fără să discuţi pe ele. Ori maniera în care a fost prezentată situaţia aici pare că zici „da” sau „nu” la un proiect de lege care l-a primit de la Guvern, aşa te uiţi la el, nu cumva să-l atingi cu ceva şi îl dai, îi zici „da” sau „nu”. Nu aşa se lucrează într-o comisie. Într-o comisie se ia articol cu articol, se modifică, poate proiectul care iese în final să nu semene cu cel iniţial, dar este tot proiectul de lege iniţiat de Guvern. El suferă nişte transformări. Acum când facem distincţie de genul acesta, că este proiect nou, că este vechi, nu există noţiunea aceasta decât în mintea noastră. Ceea ce face comisia nu face decât să lucreze pe Regulament. Cere 30 de zile prelungire, la final, ea va produce sau va respinge sau ce va face ştim, dar deocamdată ea este în toţi termenii pe care i-am mandatat iniţial şi îşi face datoria conform regulamentelor. Are voie să facă un alt proiect de lege fără să ne mai spună nouă, să apară cu el şi să-l supună dezbaterii. Nu ştiu în câte comisii speciale aţi făcut parte de-a lungul anilor, dar aşa se procedează.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnul Marian Neacşu, după care domnul Rotaru.

 

Domnul Marian Neacşu:

Domnilor preşedinţi,

Stimaţi colegi,

Am impresia că discuţia noastră de acum, punctual aşa, nu face decât să exceadă cadrul pentru care am fost sesizaţi. Singurul lucru pentru care am fost sesizaţi este prelungirea până la 30 de zile a perioadei în care trebuie depus raportul şi nimic mai mult decât atâta. V-aş invita să revenim strict la programul cu care suntem sesizaţi că toate celelalte sunt discuţii superflue, după părerea mea, şi să stabilim foarte clar, deci nu termenul într-o marjă, aceasta este una dintre solicitări, să fie 15 noiembrie şi cu asta cred că este cazul să închidem discuţia.

 

Domnul Mate Levente:

Deci, asta era problema, să fie o dată clară – 15 noiembrie şi nu între 10 şi 15 şi nu ştiu dacă nu cumva intervine şi acceptarea tacită, Senatul fiind prima Cameră sesizată. Nu ştiu care este termenul, nu am calculat, dar să calculăm, nu cumva să prelungim peste acceptarea tacită, pentru că nu are nici un rost.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Şi când este acceptarea tacită?

 

Domnul Haralambie Vochiţoiu:

20 noiembrie.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

20 noiembrie?  Bun, atunci trebuie să mergem pe 10 noiembrie. Domnule Rotaru, te rog frumos.

 

Domnul Ion Rotaru:

Domnule preşedinte, aveam acelaşi punct de vedere cu cel exprimat de domnul lider Neacşu. Noi discutăm aici doar solicitarea comisiei pentru prelungirea termenului privind depunerea raportului asupra proiectului de lege. Scrie clar în solicitarea comisiei. Nu discutăm nici ce a făcut comisia, nici dacă a făcut bine, nici dacă a făcut rău, nici dacă a exces competenţelor pe care le are, deci, trebuie să răspundem la solicitarea dumnealor şi cu aceasta cred că trebuie să tranşăm lucrurile fără nici un fel de alte comentarii legate de ceea ce a făcut comisia, vom vedea după ce încheie raportul.

Mulţumesc.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Mulţumesc foarte mult. Domnul Mircea Toader.

 

Domnul Mircea–Nicu Toader:

 Foarte scurt, pentru că domnul preşedinte Antonescu a ridicat o problemă, dacă este cazul să modifice mandatul.

Domnule preşedinte, avem o lege a minelor. Dacă facem o lege şi pentru aur, una pentru argint, una pentru nichel, numai ajungem nicăieri. Avem o lege a minelor. Acolo dacă e nevoie şi trebuie să vă anunţ că se discută de 2 ani de zile în Comisia de industrii şi servicii modificări la legea minelor. Sunt multe modificări făcute, inclusiv o parte din redevenţă să se întoarcă la administraţia locală.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Hai să ne întoarcem la chestiune, vă rog frumos. Haideţi să stabilim nişte lucruri foarte clare. S-ar părea că uşor noi trebuie să ne manipulăm între noi, toţi suntem parlamentari mai vechi sau mai noi. Cei care avem un pic de experienţă, ştim că avizul este motivat. Avizul motivat poate să fie aşa cum vine proiectul transmis de iniţiator sau cu modificări şi completări că de aceea există în legislaţia românească modificări şi completări, fac parte din aviz. Mandatul comisiei este cu avizare. Înseamnă un aviz cu modificări şi completări sau fără modificări şi completări. Şi aceste oportunităţi le discutăm în dezbaterea pe care o avem în fiecare Cameră sesizată, prima sau a doua, conform legislaţiei şi Constituţiei, deci, numai discutăm de aceste chestiuni, că nu le inventăm acum ca pe apa caldă.

Cererea a fost una singură – 10 – 15 noiembrie. Eu am întrebat care este termenul de decădere ca primă Cameră sesizată ca să nu cădem în situaţia în care îi prelungim termenul şi raportul a ajuns la dumneavoastră şi dumneavoastră îl dezbateţi exact în ziua în care se împlineşte termenul constituţional.

Staff-ul tehnic cum este constituţional?  Deci, poate fi prelungit până la 60 de zile, da? Şi termenul rămâne la fel. Perfect. Dacă se prelungeşte, se prelungeşte la 60 de zile că este comisie complexă.

Eu supun membrilor Biroului permanent dacă sunteţi de acord cu prelungirea termenului  10 sau 15 zile.

Domnul Vochiţoiu.

 

Domnul Haralambie Vochiţoiu:

Poate daţi voie şi unui vicepreşedinte al acestei comisii să se exprime. Mulţumesc. Deja noi suntem în afara termenului, pe data de 20 trebuia depus raportul acesta. A veni azi în 22 să spui că nu eşti de acord sau că ..., ar fi nelalocul lui. Cred că termenul trebuie prelungit şi vă rog eu frumos, ca parlamentar mai nou, numai politizaţi domnilor subiectul acesta, că societatea românească de asta creşte în nervozitate. Hai să-l discutăm dacă vreţi să facem o treabă serioasă pentru ţară.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Mulţumesc. Sunt de acord cu dumneavoastră. Domnul Mircovici.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule preşedinte, iertaţi-mă! Sunt mai mic, nu trebuia să intervin, dar noi discutăm de 10 – 15. Gândiţi-vă la faptul că 11 este luni şi 15 este vineri, iar dacă trece vineri, Senatul numai are ce discuta acest proiect că vine prin aprobare tacită la Cameră şi atunci mă gândesc să luaţi în calcul aceste variante.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnule deputat, textele au 45 de zile conform Constituţiei, cu aprobare se pot duce la 60 de zile pentru prima Cameră sesizată. Dezbaterea aceasta cu prelungire la 60 de zile pentru legile complexe sau legile de importanţă deosebită cum este aceasta sunt stabilite prin Regulament cine are această capacitate. Eu vă propun termenul de 10 noiembrie, ca luni să vină în Biroul permanent de la Senat raportul aşa cum trebuie. Sunteţi de acord? Bun.

Pentru data de 10 noiembrie, prelungire cum a cerut preşedintele Comisiei, domnul Vâlcov, membrii Biroului permanent cine este pentru? 17 voturi pentru.

Abţineri? 3 abţineri.

Voturi împotrivă? 1 vot împotrivă.

Cu mare majoritate, termenul a fot aprobat, se va pune pe ordinea de zi la plenul reunit care va începe după ce terminăm acest Birou permanent.

 

PUNCTUL 2

Proiect de Hotărâre privind modificarea Hotărârii Parlamentului României nr.18/2013 privind constituirea Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Avem un proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Parlamentului României nr.18/2013 privind constituirea Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.

Rugămintea mea este să prelungim până la 1 martie, ca să putem să facem acest lucru. Ea depinde foarte mult şi de procesul de revizuire, şi liderii au cerut acest lucru.

Vă rog, membrii Biroului permanent, cine este pentru? Vă mulţumesc.

Voturi împotrivă?

Abţineri? Nu sunt.

Unanimitate.

Şi mai avem o ultimă chestiune: liderii grupurilor parlamentare, pentru buna desfăşurare a preşedinţiei noastre la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (DP SEECP), trebuie să aprobăm nominalizarea a trei – cinci deputaţi şi senatori din fiecare grup parlamentar pentru constituirea Delegaţiei permanente a Parlamentului României.

Membrii Biroului permanent? Unanimitate.

Rog Comitetul liderilor grupurilor parlamentare de la Senat şi de la Camera Deputaţilor să facă această nominalizare.

 

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, rugăm ca Birourile permanente să aprobe dacă sunt trei sau sunt cinci.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Cinci.

 

Domnul Marian Neacşu:

Să supuneţi aprobării.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Sunteţi de acord?

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Câţi de la Senat şi câţi de la Camera Deputaţilor?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Raportul este cel vechi, pe care îl ştiţi dumneavoastră. Vă înţelegeţi. Nu mă puneţi pe mine şi pe domnul Crin Antonescu să stabilim în locul Comitetului liderilor; nu avem atribuţii.

Deci, membrii Biroului permanent, sunteţi de acord cu cinci? Unanimitate. Astfel, vor fi cinci.

Liderii grupurilor parlamentare în două săptămâni să facă propunerile.

Vă mulţumesc foarte mult.

Ne vedem în plen.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 10,10.