S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de luni, 21 octombrie 2013

 

 

Şedinţa a început la ora 13,37.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

 

Au participat: domnul Viorel Hrebenciuc, domnul Miron Tudor Mitrea, domnul Dan-Ştefan Motreanu şi domnul Ioan Oltean – vicepreşedinţi, domnul Eugen Nicolicea (de la ora 13,42), domnul Cristian Buican, domnul Adrian-Nicolae Diaconu, domnul Niculae Mircovici – secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul Ionel Palăr şi domnul Seres Denes (până la ora 13,58) – chestori, domnul Marian Neacşu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc – Grupul parlamentar al PNL, domnul Mircea-Nicu Toader – Grupul parlamentar al PDL, domnul Cătălin-Daniel Fenechiu – Grupul parlamentar al PP-DD, domnul Mate Andras-Levente – Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ovidiu Victor Ganţ (până la ora 13,58) – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, domnul Ioan Moldovan – Grupul parlamentar al PC, şi domnul Cristian Adrian Panciu - Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: domnul Mihai Alexandru Voicu - ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan – secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă şi doamna Laura Nicoleta Riteş – Departamentul Legislativ, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Mihaela Ion şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece – Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea – director Direcţia comunicare şi relaţii publice, domnul Andrei Mocearov – şef departament Departamentul de studii parlamentare şi politici UE, domnul Nicolae Comănescu – director general Cancelarie Preşedinte, domnul Victor-Viorel Coman – director general la Cabinet Secretar general şi doamna Monica Dumitrache – director Grup PSD.

 

*

 

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Bună ziua! Putem începe şedinţa noastră de Birou permanent.

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

O informare dacă îmi permiteţi. Pentru a se introduce pe ordinea de zi, începând de astăzi domnul George Scutaru este liderul Grupului parlamentar al PNL.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Da, ştiu. Am vorbit cu domnul George Scutaru. Felicitări!

Trebuie să-l anunţaţi şi în plen.

 

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

Se va anunţa şi în plen, dar am vrut să fie informat şi Biroul permanent.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Noi am luat act. Domnul Scutaru este un om extraordinar.

Liderii grupurilor? Nu sunt probleme.

În legătură cu ordinea de zi, în afară de faptul că trebuie să-i felicităm pe colegii liberali că l-au ales pe domnul George Scutaru lider de grup, rămânem cu ordinea de zi? Da. Începem atunci.

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor, liderii grupurilor parlamentare? Nu sunt probleme. Bun, perfect.

 

 

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

-         Timpul maxim afectat pentru dezbaterea Moţiunii simple iniţiată de 55 deputaţi

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Programul de lucru, de la 16,00 la 18,00, eu zic până la finalizarea lucrărilor, dar nu mai târziu de 18,20, mergem pe dezbaterea Moţiunii simple. Domnul Eugen Nicolicea şi cu domnul Adrian-Nicolae Diaconu sunt secretari săptămâna aceasta. Timpii – 10 secunde.

Deci, programul rămâne acelaşi, mâine, la votul final, ca de obicei cum avem cutuma, votăm şi moţiunea, prima pe ordinea de zi, moţiunea simplă. Dacă avem ceva la votul final, terminăm votul final mâine la 12,30 şi după aceea, activităţile normale pe care le avem, da? Sunteţi de acord? Mulţumesc.

La timpii afectaţi dezbaterii prezentăm moţiunea 15 minute, după care aveţi 10 secunde, 28 cu 17, cu 8 cu 5, după aceea 3, mai puţin deputaţii neafiliaţi care au 2 minute; 69 de minute. După părerea mea, cu tot cu pauzele, poate pe procedură tot ajunge la 80-90 de minute. Asta înseamnă o oră şi jumătate. 16,00, 16,10 începem de obicei, în jur de ora 18,00, după părerea mea, vom finaliza, pentru că Guvernul are 50 de minute. 50 cu 60 tot două ore înseamnă. Da, mergem pe 10 secunde. Membrii Biroului? Unanimitate. Mulţumesc.

 

Domnul Ioan Oltean:

Domnule preşedinte, în ce priveşte timpii, nu am putea totuşi să mai manifestăm îngăduinţă şi să lăsăm la 15 minute?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Dar întotdeauna am manifestat, nu este problemă şi dacă sunt în loc de 8, zece minute la voi la PDL – 10 minute, nu este o problemă.

 

Domnul Ioan Oltean:

Să nu intervenim şi să... 

 

PUNCTUL 3

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

La punctul 3 nota cu privire la iniţiativele legislative trimise pentru noi – una este a Guvernului şi una este a domnilor deputaţi pentru procedură de urgenţă. Cea a Guvernului, normal, se aprobă, cea a colegilor parlamentari mergem pe cutuma veche şi nu se aprobă, o trimitem la comisii.

Mulţumesc foarte mult.  

 

PUNCTUL 4

Notă privind proiecte de acte legislative şi documente consultative primite de la Comisia Europeană

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă nu este aici. Vreau să discutăm o chestiune. Noi, de obicei, facem examinările pe fond, stăm foarte bine pe examinările pe fond faţă de anii precedenţi, dar la subsidiaritate şi proporţionalitate nu facem... celelalte Parlamente fac un punct de vedere care este o examinare tot a fondului, dar spun că nu se încalcă principiul subsidiarităţii sau al proporţionalităţii sau în anumite elemente el poate fi acceptat chiar dacă sunt nedefinite. Eu am văzut foarte multe puncte ale celorlalte Parlamente care spun: zona nu este nedefinită dar nu se încalcă legislaţia noastră, deci, nu se încalcă principiul subsidiarităţii, analizând conform nu ştiu ce şi este trimis la Bruxelles ca punct de vedere şi este înregistrat ca punct de vedere. Noi nefăcând acest lucru, chiar şi acolo unde nu se încalcă principiul subsidiarităţii şi al proporţionalităţii, automat Parlamentul în zona aceasta, Parlamentul naţional din România şi Camera şi Senatul au zero. O să vă rog frumos liderii grupurilor parlamentare să vorbiţi cu cei din Comisia de afaceri europene şi cu ceilalţi să găsim o soluţie chiar şi atunci când nu sunt elemente de subsidiaritate şi proporţionalitate care să le putem exprima, să scriem să facem această opinie justificată, să o scriem acolo să o trimitem la Bruxelles. Suntem încadraţi în continuare cu zero opinii pe subsidiaritate şi proporţionalitate. Bun. Le trimitem. Am luat act de ele şi facem ce trebuie, le trimitem la comisii. De fapt, Comisia de afaceri europene integrează.

 

Domnul Ovidiu Victor Ganţ:

Da, domnule preşedinte, dar aici poate ar trebui să vedeţi dumneavoastră, împreună cu Secretariatul General în ce măsură totuşi, dat fiind volumul foarte mare, Comisia de afaceri europene nu ar avea nevoie de un suport suplimentar la nivel de personal calificat. Deci, aici cred că dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să apreciaţi, pentru că este foarte greu şi lucrul şi comisiile de specialitate, când vin documentele acestea, vin pe anumite domenii, este clar că de exemplu: pe finanţe sau pe piaţă sau energie, comisiile de specialitate trebuie să lucreze foarte strâns împreună cu Comisia de afaceri europene, că trebuie să existe expertiza de specialitate. De aceea, dumneavoastră vă rog să apreciaţi şi să analizaţi dacă totuşi nu ar trebui să vedem o întărire a capacităţii administrative la nivelul comisiei.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Sunt de acord cu dumneavoastră, numai că deocamdată aş vrea să se utilizeze departamentul pe care l-am creat. Avem un departament de afaceri europene în cadrul Secretariatului Tehnic, domnul director Mocearov este aici de faţă, fost şef al echipei de specialişti de acolo şi sunt mulți oameni care au experienţă, dânsul este profesor în această zonă şi am putea să-i utilizăm mult mai bine şi atunci am veni pentru următoarea perioadă cu resurse financiare cam puţine, o extindere a staff-ului tehnic. Pentru mine este mai important să avem mai mulţi oameni care sunt specializaţi în afaceri europene la comisiile permanente, alta afară de Comisia de afaceri europene, astfel încât munca celor de la comisie să fie un pic uşurată şi aici sunt de acord cu dumneavoastră, chiar să ne uităm la sfârşitul anului cu comitetul liderilor să vedem ce putem face pentru organigrama de anul viitor.

Mulţumesc.

 

PUNCTUL 5

Solicitări privind efectuarea unor concedii cu plată:

-         domnul deputat Cezar Cioată

-         dna deputat Carmen Hărău 

  

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:    

Suntem de acord cu solicitările privind efectuarea unor concedii cu plată ale domnului deputat Cezar Cioată de la Partidul Conservator şi a doamnei deputat Carmen Hărău de la Partidul Naţional Liberal.

 

PUNCTUL 6

Solicitare din partea domnului deputat Remus Cernea

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Noi, Biroul permanent motivăm absenţele? Domnule secretar general să luaţi act de chestiunea aceasta şi să-i motivăm domnului deputat absenţele.

 

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, dar măcar să-l încunoştiinţăm că trebuia să depună înainte solicitarea, nu după.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Da, trebuie să-l informăm că se face motivarea înainte, nu după.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Domnul secretar Buican trebuie să dea motivarea.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Cine se ocupă de absenţe?

 

Domnul Cristian Buican:

Eu sunt cel care primeşte solicitările.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Domnule Buican, vă rog frumos să vorbiţi cu domnul deputat Cernea şi să-i explicaţi Regulamentul, da?

 

Domnul Cristian Buican:

A mai fost la mine, i-am explicat Regulamentul.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

Dacă sunt în atribuţiile dumneavoastră, chiar vă rog.

Vă mulţumesc foarte mult.

 

PUNCTUL 7

Memorandum Intern – Solicitarea Ambasadei

Republicii Moldova

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:   

Ambasada Republicii Moldova, ceea ce le-am promis, ceea ce le-a promis Parlamentul şi Biroul permanent, 14-15 noiembrie, expoziţie cu vânzare a vinurilor moldoveneşti, Sala Unirii, expoziţie şi Nicolae Iorga. Se aprobă, unanimitate.

 

PUNCTUL 8

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1. Memorandum intern privind participarea la reuniunea Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene COSAC (Vilnius, 27-29 octombrie 2013

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:   

Materiale externe, COSAC-ul, 27-29 octombrie, Vilnius, echipă, domnul Fenechiu, domnul Duvăz şi domnul Geantă. De acord, unanimitate.

 

2. Memorandum intern privind deplasarea la Varşovia a domnului deputat Longher Ghervazen (Varşovia, 28-30 octombrie 2013

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:   

Domnul Ghervazen la Varşovia, dânsul reprezintă minoritatea poloneză. Se aprobă, unanimitate.

O informare, domnul Ionel Stancu şi domnul Pambuccian, am luat act.

Liderii grupurilor parlamentare, dacă mai aveţi probleme.

 

Domnul Mircea-Nicu Toader:    

Când se discută noul regulament al Camerei, ne-aţi dat să vedem, dar daţi-ne nişte orizonturi de timp.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:   

Am zis ca, până pe 25, să avem un draft la regulament şi la cod. Trebuie să vorbim şi cu cei de la Senat, iar codul să fie comun.

Regulamentul Camerei Deputaţilor mai târziu.

 

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Domnule preşedinte, eu aş avea două mici probleme. Prima problemă este că noi l-am desemnat pe domnul Ciuhodaru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi naţionale, care este comisie de rang doi. Dintr-o eroare, a fost scos din Comisia de sănătate şi rugămintea mea ar fi să se îndrepte această eroare.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:   

Nu poate!

 

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

De ce?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:   

Am rugat liderii grupurilor parlamentare să discutaţi, aţi făcut nişte permutări şi trebuie respectat numărul membrilor comisiilor.

Alte chestiuni, dacă mai aveţi?

Vă mulţumesc pentru participare. Ne vedem la ora 16, la moţiune.

Astă seară şi mâine dimineaţă conduce domnul Motreanu.

 

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 14,00.