Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare
Astăzi, 22 aprilie 2015, a avut loc Conferința internațională "Clasa politică și societatea civilă - luptă comună împotriva traficului de persoane". Evenimentul s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Președintelui Camerei Deputaților, Valeriu - Ștefan Zgonea și a fost organizat de Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, Grupul pentru combaterea traficului de persoane și Grupul Ecumenic de Rugăciune din cadrul Parlamentului României, în colaborare cu Mișcarea Europeană pentru Politici Creștine (European Christian Political Movement - ECPM) și European Freedom Network (FCN).

Anul acesta, în aprilie, se împlinesc șase ani de când în cadrul Parlamentului României a fost constituit Grupul pentru combaterea traficului de persoane. Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare a participat la sesiunea de deschidere a conferinței, în calitate de coordonator al Grupului pentru combaterea traficului de persoane din cadrul Parlamentului României. În intervenția sa, ministrul delegat, Angel Tîlvar, a prezentat ultima analiză a datelor statistice pe anul 2014 referitoare la situațiile victimelor identificate, subliniind faptul că eforturile pe care autoritățile și societatea civilă le depun au început să înregistreze progrese în lupta împotriva traficului de persoane.
“Parlamentul României, prin activitatea Grupului pentru combaterea traficului de persoane, face eforturi pentru a contribui la reducerea acestui flagel atât în România, ca țară de origine și tranzit, cât și în Uniunea Europeană. Cu toate că traficul de persoane este considerat una dintre infracțiunile penale cele mai grave la nivel mondial, deoarece reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului și o formă modernă de sclavie, acesta este încă la cote alarmante. Mai mult de 90% din statele existente în acest moment au o legislație națională care incriminează traficul de ființe umane, fiind, în general, incriminate recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control exercitat asupra acestora, în vederea exploatării. Cu toate acestea, legislația existentă în prezent nu acoperă toate formele de trafic și victime, lăsând mult prea mulți copii, femei și oameni vulnerabili (…) Parlamentele și guvernele naționale trebuie să trimită un semnal clar că traficul de ființe umane nu este tolerat atât prin legislație și aplicarea corespunzătoare a acesteia, cât și prin sancțiunile adecvate aplicate condamnaților, dar și prin modul de protecție a victimelor”, a precizat demnitarul român.
La sesiunea plenară au participat domnul Emil Constantinescu - fost Președinte al României, domnul Daniel Ioniță - Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, domnul Codrin Scutaru - Secretar de stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, domnul Paul Nicolae Petrovan, Prefectul Municipiului București, precum și numeroși reprezentanți ai ONG-urilor și ai altor instituții din țară și din străinătate, cu atribuții în domeniul combaterii traficului de persoane.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 5 august 2020, 13:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro