Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare
Marți, 17 iunie, domnul deputat Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, alături de domnul deputat Sorin Avram Iacoban, vicepreședinte al Comisiei, a primit delegația membrilor Parlamentului din Republica Croația, condusă de domnul Milorad Pupovac, președintele Comisiei pentru politică externă. La reuniune a participat și doamna Andrea Gustovic-Ercegovac, Ambasadorul Republicii Croația în România.

Pe parcursul întâlnirii s-a avut în vedere o discuție ce a vizat sistemul de educație din cele două țări, colaborarea la nivel universitar, problematica fondurilor europene, învățământul privind minoritățile naționale.
Cu privire la domeniul fondurilor europene, domnul președinte Angel Tîlvăr a subliniat faptul că, în România, se acordă un interes deosebit în ceea ce privește absorbția acestora, nu numai în domeniul educației, ci și pe palierul economic și industrial.
Membrii delegației croate au subliniat faptul că România este un exemplu de bună practică în ceea ce privește absorbția fondurilor europene în cercetarea științifică, dar și la nivelul activității de cercetare, dezvoltare și inovare din România. Partea croată a solicitat domnului președinte Angel Tîlvăr bunele oficii în vederea stabilirii de parteneriate între Universitatea Rijeka și instituții de învățământ similare din România.
Domnul președinte Angel Tîlvăr a menționat faptul că se dorește continuarea relațiilor de colaborare în domeniul educației și semnarea unui nou protocol în acest sens. Totodată, partea română a felicitat Croația pentru recenta aderare la Uniunea Europeană.
Domnul președinte Milorad Pupovac a mulțumit pentru susținerea venită din partea României în procesul de aderare la structurile Uniunii Europene. Domnul președinte Milorad Pupovac a amintit că, din păcate, în anul universitar 2013-2014, nu au fost cetățeni croați care să studieze în universitățile românești, pe cont propriu sau în cadrul acordului bilateral semnat. Din această perspectivă, Croația este interesată să se realizeze atât schimburi între studenți, cât și între cadrele didactice.
Domnul vicepreședinte Sorin Avram Iacoban a menționat că membrii Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților salută introducerea dialectului istro-român în curricula pentru minoritatea lingvistică Sisnevica/Cepic din Croația.
Domnul președinte Angel Tîlvăr a remarcat buna funcționare a lectoratelor prin care se promovează limba, literatura, cultura și civilizația românească, respectiv croată, din cadrul universităților din Zagreb și București. În același timp, domnul președinte Angel Tîlvăr a precizat că România susține minoritatea croată, în acest moment existând 13 unități de învățământ preuniversitar în care se studiază în limba maternă croată, iar, anual, se desfășoară Olimpiada Națională de Limba și Literatura Croată.
Una dintre concluziile discuției a fost aceea că se dorește dezvoltarea relațiile de colaborare atât la nivel parlamentar, cât și la nivelul celor două ministere ale educației, dar și la nivel local, între centre, instituții, unități de cercetare similare din cele două țări.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 14 august 2020, 17:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro