Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare
În perioada 9 – 11 iunie, a avut loc vizita la Madrid a unei delegații a Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, conduse de domnul deputat Angel Tîlvăr (PSD), președintele comisiei. Din delegația parlamentară au mai făcut parte domnii deputați Romeo Rădulescu (PDL), Radu Costin Vasilică (PSD) și Radu Zlati (PNL), membri ai comisiei.

Vizita și-a propus strângerea relațiilor bilaterale parlamentare la nivelul Comisiilor de învățământ din cele două Parlamente, precum și realizarea unor schimburi de experiență și de bune practici în domeniu. Pe parcursul întâlnirilor, interlocutorii au abordat teme referitoare la prevenirea abandonului școlar și a violenței în școli, programe de tipul after school, finanțarea învățământului, comunitățile de români – politici și problematici la nivel școlar, etc.
Pe tot parcursul vizitei, delegația a fost însoțită de E.S. domnul Ion Vîlcu, ambasadorul României în Regatul Spaniei.
Programul vizitei a cuprins o întrevedere cu domnul Miquel Ramis Socias, președintele Comisiei pentru educație și sport din Congresul Deputaților, la care au participat și alți membri ai comisiei, o vizită la Universitatea Alcala de Henares, precum și o întâlnire cu reprezentanți ai conducerii acestei universități de prestigiu, unde învață și studenți români. La discuțiile avute de delegația parlamentară română la Universitatea Alcala de Henares au luat parte domnul José Santiago Fernández Vásquez, vicerector al Universității pentru coordonare și comunicare, doamna Carmen Valero Garcés, director de Program de masterat în comunicare, interpretare și traducere pentru serviciul public, doamna Dácil Márin, director de comunicare instituțională și domnul Juan Francisco Elices Agudo, directorul Centrului de limbi, coordonatorul Programului de mobilitate.
De asemenea, delegația parlamentară română a purtat convorbiri cu reprezentanți ai conducerii Colegiului Public Antonio Machado, o școală inclusă în programul LCCR (Limbă, Cultură și Civilizație Românească), a asistat la o oră de curs cu elevi români și a avut o întâlnire cu profesorii care predau în cadrul programului LCCR, întâlnire axată pe ceea ce ar putea face cele două foruri legislative pentru a-i ajuta pe copiii români să se integreze cât mai bine în sistemul de învățământ spaniol.
Partea română și-a exprimat aprecierea pentru eforturile pe care Spania le face pentru integrarea românilor, acordând atenție și păstrări identității naționale.
Domnul președinte Angel Tîlvăr a precizat că programul LCCR este un succes și trebuie continuat. Totodată, este important să se asigure documentele de continuitate în ceea ce privește activitatea profesională a persoanelor incluse în acest program.
La rândul său, partea spaniolă a ținut să mulțumească parlamentarilor români pentru inițiativa acestora de a avea schimburi de experiență în domeniu și și-a manifestat deschiderea de a participa la un dialog constructiv pe temele de interes abordate pe parcursul vizitei. Interlocutorii spanioli au arătat că între cele două sisteme de învățământ există o serie de similitudini, confruntându-se cu probleme care afectează deopotrivă societatea spaniolă și societatea românească.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 14 august 2020, 16:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro