Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare
Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, în colaborare cu European Christian Political Youth Network (ECPYN) au organizat, în ziua de miercuri, 19 februarie, la Palatul Parlamentului, conferința internațională cu tema: „Unde este viitorul? Șomajul în rândul tinerilor și exodul de valori în Europa”.

Conferința a avut drept punct de pornire Apelul la acțiune pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor lansat în anul 2013 de Comisia Europeană. În esența sa, acest document invită Consiliul European să adopte propunerile de recomandări specifice fiecărei țări privind garanția pentru tineret și, mai general, încadrarea în muncă a tinerilor și invită statele membre să pună rapid în aplicare aceste recomandări. De asemenea, statele membre în care există regiuni care se confruntă cu rate ale șomajului în rândul tinerilor de peste 25 % sunt invitate să prezinte, până în octombrie 2014, un plan de punere în aplicare a garanției pentru tineret. Aceste planuri ar trebui să prezinte modul în care garanția pentru tineret va fi pusă în aplicare la nivel național, rolurile pe care le vor juca autoritățile publice și alte organizații, modul de finanțare, modul în care vor fi monitorizate progresele și calendarul de punere în aplicare. Alte state membre sunt încurajate să prezite planuri similare până în primăvara anului 2014.
Ca stat membru al Uniunii Europene, România poate și trebuie să pună în aplicare aceste recomandări, cu atât mai mult cu cât, deși nu se poate spune că nu se confruntă, încă, cu o astfel de problematică, perspectivele de diminuare a ratei șomajului sunt unele deosebit de favorabile. Cu o creștere economică de peste 3% în anul 2013, țara noastră s-a plasat pe primul loc într-o ierarhie care cuprinde toate statele comunitare, ceea ce ne îndreptățește să sperăm că, pe viitor, șomajul în rândul tinerilor români va înregistra o scădere continuă datorată, în principal, creșterii puterii de absorbție a forței de muncă vacante pe care o înregistrează și va continua să o înregistreze sectorul privat.
De altfel, domnul deputat Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, chiar pe acest gen de argumentație și-a fundamentat intervenția pe care a avut-o în cadrul conferinței. Subliniind faptul că reducerea constantă a numărului de persoane tinere neocupate reprezintă o prioritate programatică a Guvernului României, domnul deputat a ținut să sublinieze importanța pe care mobilizarea Fondului Social European în favoarea tinerilor și lansarea inițiativei comunitare „Locuri de muncă pentru tineri” o au, la nivelul fiecărui stat membru al Uniunii Europene, în combaterea fenomenului în cauză.
În același timp, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților a prezentat în fața invitaților câteva dintre măsurile adoptate de alianța aflată la guvernare în favoarea integrării socio-economice a tinerilor din țara noastră, cele mai importante dintre acestea fiind: suportul acordat tinerilor fermieri prin intermediul unor scheme europene de sprijin, pe bază de plan de afaceri; sprijinirea încadrării absolvenților pe piața muncii și suportarea de către stat a indemnizației de șomaj pentru aceștia; continuarea programelor de stimulare a tinerilor întreprinzători (Programul Kogălniceanu, programul de Growing Up); aprobarea Proiectului de Memorandum pentru implementarea unei Scheme pilot de tip „Garanții pentru tineri” în vederea îmbunătățirii accesului pe piața muncii; implementarea inițiativei pentru tineri – 2020; stimularea parteneriatului public-privat dintre sistemul educațional și mediul economic, având ca principal obiectiv atragerea fondurilor europene, cu scopul creșterii ratei de absorbție a absolvenților pe piața muncii; sprijinul acordat dezvoltării unei relații mai strânse și o compatibilitate mai mare între școală și piața muncii.
Constituind un bun prilej pentru o dezbatere aplicată asupra fenomenului șomajului în rândul tinerilor și o ocazie deosebită pentru un eficient schimb de experiență, conferința găzduită de Palatul Parlamentului s-a constituit, în final, într-un eveniment binevenit pentru toți cei prezenți, fapt unanim recunoscut de personalitățile participante.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 12 august 2020, 13:18
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro