Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare
Ca în fiecare an, Agenția Națională Anti-Doping și-a prezentat, în ședința de marți, 23 aprilie a.c. a Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport a Camerei Deputaților, raportul anual de activitate. Cuprinzând câteva mari capitole, și anume: Programul de armonizare a legislației naționale anti-doping, Programul de educație, informare și prevenire, Programul de testare doping, Cercetare științifică și Laboratorul de control doping, Programul de prevenire și combatere a traficului ilicit de substanțe interzise, Relații internaționale și relații publice, Managementul resurselor financiare, Programul de audit, Perspective, raportul s-a dovedit a fi unul bine structurat și convingător, dovedind că atunci când există profesionalism și pasiune, rezultatele muncii depuse sunt unele pe măsură.

În ansamblul său, raportul este unul foarte interesant și nu ar trebui să lipsească de pe biroul nici unuia dintre cei implicați direct în coordonarea activității sportive din țara noastră. El dovedește cu prisosință faptul că România a reușit să se adapteze mai mult decât mulțumitor la exigențele impuse de structurile internaționale de prestigiu care activează în domeniul combaterii dopingului sportiv și mi-a făcut o reală plăcere să constat că ne numărăm printre primele șase țări din Europa care au o legislație complet armonizată cu Codul Mondial Anti-Doping. Asta este, poate, cea mai elocventă dovadă în favoarea faptului că, deși ne dorim să performăm în diferitele competiții interne și internaționale la care luăm parte, nu înțelegem să o facem prin mijloace necinstite care, în numele obținerii unui rezultat imediat, să pună în pericol viața sportivului și să ne conducă spre vârful unor ierarhii grosolan falsificate.
Nu în ultimul rând și dincolo de ariditatea unor cifre seci care țin de statistică, m-a bucurat să constat că Agenția Națională Anti-Doping nu se mulțumește doar să vâneze eventualele încercări de fraudă sportivă comise cu ajutorul unor substanțe dopante, ci pune un accent deosebit pe prevenția prin educație, urmărind creșterea gradului de conștientizare și educare a sportivilor și a persoanelor din anturajul acestora de asemenea manieră încât acestea să cunoască foarte bine care sunt substanțele și metodele interzise, efectele acestora asupra organismului și performanței sportive, procedurile de control doping, drepturile și responsabilitățile care revin sportivilor sportivilor, totul în scopul protejării sănătății acestora.
Personal, consider că aceasta este, de fapt, cea mai importantă latură a activității agenției, pentru că, după părerea mea, este întotdeauna mai ușor să previi decât să combați, educația constituind temelia oricărei performanțe viitoare, indifferent de domeniul de activitate de care facem vorbire.
În fața unei asemenea atitudini, nu-mi rămâne decât să salut reazultatele muncii acestei structure într-adevăr utile și să sper că și datorită muncii de educație depuse de specialiștii acesteia, loturile de sportive care reprezintă țara noastră se vor prezenta la următoarele competiții sportive la fel cum au făcut-o la Jocurile Olimpice, ediția Londra 2012: fără nici un sportiv care să fi consumat substanțe interzise!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 14 august 2020, 18:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro