Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la președintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, domnul deputat Adrian Nicolae Diaconu
Ziua Mondială a Educației

Educația stă la baza culturii și civilizației. Începând cu formele elementare ale limbii până la cele mai înalte expresii ale gândirii, de la meșteșugurile cele mai simple la tehnologiile inovatoare, totul își are originea în cunoașterea acumulată și transmisă de-a lungul generațiilor.

La 5 octombrie 1994 s-a sărbătorit pentru prima dată Ziua Mondială a Educației, la inițiativa UNESCO. Punctul de pornire l-a constituit ziua de 5 octombrie 1966, când Parisul a fost gazda conferinței interguvernamentale speciale, prilej cu care s-a adoptat Recomandarea privind statutul cadrului didactic.
La 5 octombrie se sărbătorește atât educația în sine, ca domeniu definitoriu pentru societatea umană, cât și dascălul, ca principal personaj aflat în slujba acesteia. Educația ar trebui să fie pilonul central al oricărui proiect de țară, inclusiv România, și al oricărei strategii pentru cetățenii de pretutindeni.
Educația și formarea profesională pot să contribuie la prevenirea sărăciei și excluziunii sociale, să asigure menținerea valorilor umane și civice și să contribuie la combaterea tuturor formelor de discriminare. Consiliul și Comisia Europeană au adoptat în noiembrie 2015 programul de lucru până în anul 2020, punând accentul pe șase domenii prioritare: dezvoltarea unor competențe relevante și de înaltă calitate prin învățarea pe tot parcursul vieții; promovarea unei educații favorabile incluziunii, a egalității și a nediscriminării, o educație mai deschisă și mai inovatoare, în deplină concordanță cu era digitală; consolidarea sprijinului pentru profesori și formatori; sporirea transparenței competențelor și calificărilor pentru a facilita învățarea continuă și mobilitatea; promovarea unor investiții sustenabile, a calității și a eficienței, în cadrul sistemelor de educație și formare profesională.
Inițiativa UNESCO de a institui o zi internațională dedicată în egală măsură educației și principalului slujitor al acesteia, dascălul, este nu doar una binevenită, ci și salutară pentru efortul de reconsiderare a statutului cadrului didactic în lumea contemporană.
Miza educației este deosebit de mare. Doar cu ajutorul educației putem să construim un viitor mai bun. De aceea, avem datoria de a susține educația, de a deschide accesul la educație pentru cât mai mulți dintre semenii noștri, de a ne asigura că nimic nu pune piedici accesului la educație și că nimic nu periclitează continuarea acestui proces.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 5 august 2020, 14:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro