Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, domnul deputat Adrian Nicolae Diaconu (Grup PSD)

Luni, 3 octombrie 2016, Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților a găzduit dezbaterea cu tema Bugetul educației și cercetării românești pentru anul 2017.

Organizată în colaborare cu Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), dezbaterea a avut drept temă stabilirea unei strategii de abordare comune a problematicii reprezentate de finanțarea insuficientă a domeniului educației naționale.
Alături de membrii Comisiei, Camera Deputaților a mai fost reprezentată la discuții de reprezentanți ai Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, în timp ce Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a fost reprezentat, la nivel de secretar de stat, de domnul Robert Mihai Dima, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare. Din partea Ministerului Finanțelor Publice nimeni nu a onorat invitația celor două Comisii. Coaliția Națională pentru Modernizarea României a fost reprezentată de domnul Alexandru Cumpănașu, în calitate de președinte al acesteia, președinții federațiilor naționale sindicale din învățământ, domnul Sorin Câmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor.
În deschidere, domnul președinte Adrian Nicolae Diaconu a precizat că, la nivelul Uniunii Europene, în proiectul de buget pentru anul 2017, fondurile destinate strict sprijinii creșterii economice au crescut cu peste 5 miliarde de euro, din care 10,6 miliarde euro sunt pentru cercetare și inovare în cadrul programului Orizont 2020 și 2 miliarde euro pentru educație în cadrul programului Erasmus+. Acesta este încă un semnal dat statelor membre că trebuie să acorde o finanțare mai mare educației și cercetării naționale, cu accent pe investiții și cercetare. Bugetul educației pentru anul 2016 este de doar 3,7% din PIB, iar cel pentru cercetare de 0,29%.
În urma discuțiilor deosebit de aplicate, reprezentanții CNMR au solicitat sprijinul necesar obținerii unei cote de 4,2% din PIB pentru bugetul educației pe anul 2017, respectiv, 0,42% din PIB pentru bugetul cercetării.
Dată fiind importanța strategică a domeniilor în cauză în procesul de dezvoltare a României, cele două comisii parlamentare susțin atingerea acestui deziderat, cu creșteri anuale de 30% pe an pentru educație și, respectiv, 0,3% pe an pentru cercetare în așa fel încât, în anul 2020, să fie atinse procentele fixate prin legea educației.
Concluzionând pe marginea rezultatelor dezbaterilor, domnul deputat Adrian Nicolae Diaconu, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, a salutat inițiativa reprezentanților societății civile de a organiza această acțiune și i-a asigurat de întregul sprijin pentru atingerea obiectivului propus, subliniind în același timp faptul că membrii comisiei au solicitat, în fiecare an, un buget de 6% din PIB pentru educație și 1% pentru cercetare, așa cum prevede legislația în vigoare.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 12 august 2020, 13:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro