Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport

Marți, 5 aprilie, s-a desfășurat, la Palatul Parlamentului, întâlnirea bilaterală între membrii Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților și o delegație reprezentând Comisia pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, condusă de domnul Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei.

Întâlnirea a fost prilejuită de apropiata semnare a protocolului de colaborare între Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice din România și structura similară din țara vecină, document apreciat ca fiind unul de importanță strategică pentru armonizarea sistemelor de învățământ de pe cele două maluri ale Prutului.
În timpul convorbirilor, domnul președinte Vladimir Hotineanu a adresat cele mai sincere mulțumiri părții române pentru sprijinul constant pe care statul român l-a acordat și continuă să-l acorde dezvoltării Republicii Moldova în direcția consolidării unei societăți democratice de tip european, considerând că, în lipsa acestui sprijin, parcursul statului moldovean către o viitoare integrare în spațiul european și euro-atlantic nu ar fi nici posibil și nici măcar probabil. De asemenea, partea moldoveană a solicitat reprezentanților părții române sprijinul pentru armonizarea deplină a învățământului din Republica Moldova cu cel din România, inclusiv la nivel curricular și la cel al conținutului manualelor școlare.
Tot cu acest prilej au fost evidențiate de către reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova, dificultățile pe care reforma învățământului din această țară le întâmpină, dificultăți datorate nu doar insuficienței mijloacelor materiale de realizare a acesteia, ci mai ales faptului că, deși relativ puțin numeroasă, populația prezintă particularitatea unei componențe etnice de o mare diversitate.
Apreciind cum se cuvine deschiderea spre colaborare în domeniul educației a reprezentanților Parlamentului Republicii Moldova, partea română a dat asigurări ferme în favoarea acestei colaborări, remarcând avansul pe care sistemul de educație din statul vecin îl înregistrează în domeniul învățământului profesional care trebuie reintrodus la adevărata sa valoare în sistemul românesc, deoarece mulți din tinerii care termină o facultate nu au o meserie pe care să o poată profesa. Diplomele de studii trebuie să fie acoperite de competențe, altfel nu aduc plus valoare societății. Țările care au un sistem de învățământ profesional dezvoltat au o rată a șomajului în rândul tinerilor scăzută. S-a subliniat și necesitatea introducerii dublei specializări în învățământul superior românesc.
Domnul președinte Vladimir Hotineanu a specificat faptul că toți copii trebuie integrați pe piața muncii și cum nu toți au aceleași aptitudini și afinități, este necesar să existe alternative educaționale, precum școlile profesionale.
În același timp, deputatul moldovean a menționat că toate cadrele didactice au obligația să atragă atenția părinților asupra nivelului educației copiilor pentru ca aceștia să știe cum să își îndrume fii și fiicele în alegerea meseriei ulterioare.
De asemenea, reprezentanții Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport au dat asigurări că actualul stadiu al colaborării dintre cele două state, în direcția armonizării sistemelor de educație de pe ambele maluri ale Prutului, va înregistra o dezvoltare constantă, partea română arătându-și totala disponibilitate în sprijinirea implementării prevederilor viitorului protocol de colaborare ce urmează a fi semnat zilele următoare. Mai mult decât atât, reprezentanții Parlamentului României au propus constituirea unui grup de lucru bilateral care să monitorizeze progresele înregistrate în cadrul cooperării dintre cele două state în acest domeniu deosebit de important pentru dezvoltarea ulterioară a celor două state.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 5 august 2020, 14:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro