Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport

Marți, 10 noiembrie 2015, a avut loc ședința ordinară a Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii educației naționale nr.1/2011 prin care se propune acordarea dreptului de a organiza programe de studii și de a funcționa ca entități distincte cu buget de venituri și cheltuieli și cu statut și regulament propriu departamentelor înființate de facultățile din cadrul unei instituții de învățământ superior. Considerând că modificările aduse sunt binevenite pentru optimizarea procesului de învățământ superior, membrii Comisiei au aprobat, cu câteva amendamente considerate ca fiind strict necesare pentru mai multă claritate și rigoarea normei, proiectul de act normativ.
Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2015 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr.21/1991 își propune simplificarea procedurii de dobândire al statutului de cetățean al țării noastre pentru cetățenii străini și pentru persoanele fără cetățenie care, prin activitatea lor, au contribuit în mod semnificativ la păstrarea sau promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești, dar și pentru aceeași tipologie de persoane care au dovedit a avea abilități sportive deosebite și care își doresc să participe la competițiile sportive internaționale sub stindardul României. Apreciind că modificările propuse prin textul acestei ordonanțe sunt justificate, membrii Comisiei au votat în favoarea adoptării proiectului de act normativ.
Propunerea legislativă privind organizarea și desfășurarea stagiilor de pregătire profesională prin care se dorește ca studenții să aibă posibilitatea de a desfășura stagii de internship cu contracte de muncă pe perioadă determinată a primit un aviz negativ din partea membrilor Comisiei, apreciindu-se că prevederile acesteia creează paralelisme cu legislația în vigoare.
Propunerea legislativă pentru completarea articolelor 190 și 1901 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății are drept obiect principal de reglementare trecerea activității cabinetelor de medicină școlară și preșcolară și a celor de medicină dentară pentru școlari și studenți în coordonarea unităților spitalicești, considerându-se că statutul actual al acestora nu le permite să primească sumele necesare funcționării direct de la Ministerul Sănătății, ci doar prin intermediul primăriilor. În viziunea inițiatorilor, adoptarea modificărilor ar contribui la o mai bună funcționare a acestui tip de cabinete medicale. Membrii Comisiei au avizat negativ proiectul considerând că prevederile acestuia sunt nesustenabile, neeexistând posibilitatea de transpunere în practică a acestor prevederi.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Anexei 3b din Legea 63/2011 - privind încadrarea si salarizarea în anul 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ, precum și pentru modificarea și completarea Art.4 din Anexa I din Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice și a Anexei II, Cap. I, pct. 6 din Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice a primit un aviz favorabil din partea Comisiei, prevederile actului normativ fiind deja transpuse în practică de Guvernul României.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 5 august 2020, 13:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro