Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la Comisia pentru învățământ, știință, tineret

Marți, 8 septembrie 2015, a avut loc ședința ordinară a Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților.

Primul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a vizat Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de împrumut încheiat între Guvernul României și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acord care asigură un împrumut de 200 de milioane de euro, rambursabil în 20 de ani, având drept destinație susținerea învățământului secundar și a celui superior din țara noastră. Obiectivul principal al acestui împrumut este acela de a diminua atât rata abandonului școlar, cât și pe cea a părăsirii premature a studiilor.
Apreciind faptul că respectivul împrumut reprezintă o oportunitate binevenită pentru învățământul național, Comisia a avizat favorabil proiectul de Lege supus dezbaterii.
Un alt punct important aflat pe ordinea de zi se referă la proiectul de Lege privind stimularea participării la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii dezavantajate.
Având drept punct de plecare rezultatele obținute de proiectul-pilot implementat de asociația neguvernamentală OvidiuRo, în baza căruia un eșantion regional de familii aflate sub limita sărăciei au primit lunar tichete sociale în valoare de 50 de lei, singura condiție fiind aceea de a-și duce, zilnic, copiii la grădiniță, inițiatorii își propun extinderea inițiativei la nivel național, în încercarea de a atrage toți copiii de vârstă preșcolară în interiorul sistemului național de învățământ.
Prin prevederile sale, proiectul de Lege oferă autorităților locale posibilitatea de a aloca, din bugetele locale, beneficii sociale cu titlul de stimulent educațional familiilor, aflate în situații de risc, care au copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani. Cuantumul alocației per familie ar urma să fie stabilit la valoarea de 0,1 ISR (indicatorul social de referință), adică 50 de lei, acordarea stimulentului fiind condiționată de frecventarea cursurilor uneia dintre instituțiile de învățământ preșcolar de către copiii proveniți din familiile lipsite de posibilități materiale sau cu posibilități materiale reduse.
Considerat a fi un potențial instrument de atragere copiilor către sistemul național de învățământ preșcolar, acest proiect de lege a fost avizat favorabil de membrii Comisiei.
Comisia a luat în dezbatere și Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.20/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015.
Execuția bugetară pe primele șase luni ale anului în curs s-a încheiat cu un excedent de 4,2 miliarde lei - 0,6% din PIB. Guvernul României a propus suplimentarea bugetului Ministerului Educației și Cercetării Științifice cu suma de 77 de milioane de lei, per sold, în principal pentru finanțarea Institutului Național de Cercetare „Cantacuzino”. Tot prin prevederile ordonanței se suplimentează bugetele autorităților publice locale cu suma de 561,2 milioane, urmând ca aceasta să fie alocată, în special, acoperirii sumelor rezultate în urma hotărârilor judecătorești rămase definitive care au drept obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din învățământul preuniversitar de stat. Textul ordonanței prevede și acordarea sumei de 30,6 milioane de lei destinată finanțării cheltuielilor învățământului particular sau confesional acreditat.
Fiind apreciată ca reprezentând o măsură binevenită luată în favoarea sistemului național de învățământ, Proiectul de Lege a fost adoptat.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 12 august 2020, 13:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro