Parliamentary debates
Sittings of the Chamber of Deputies of February 17, 2015
- Abstract of the sittings
- Full-text of the sittings
- Published in Monitorul Oficial no.18/2015
Video - Flash & IOS
Vous etes ici: | Prima pagina > Parliamentary debates > Sittings of the Chamber of Deputies of February 17, 2015 |
Sittings of the Chamber of Deputies of February 17, 2015
1. | Declarații politice și intervenții ale deputaților: | ||||
![]() |
1.168 | Neculai Rățoi - declarație politică: - "Agricultura ecologică, speranța vieții sănătoase"; | ![]() |
"Agricultura ecologică, speranța vieții sănătoase" Se spune despre România că este o țară rămasă mult în urma altor state în ce privește tehnologiile, incluzând aici și pe cele din domeniul agriculturii. Puțini însă sunt cei care realizează că este un rău care conține și un pic de bine în el, tot ce rămâne de făcut este ca să știm și să reușim să transformăm asta într-un avantaj. Căci, în agricultură este un avantaj ca, pe lângă calitatea deosebită a pământului arabil pe care îl are România, să nu avem, așa cum au multe alte țări europene, solul ars cu chimicalele care au fost folosite în scopul dezvoltării intensive a culturilor agricole. La noi, solul este poluat foarte puțin, în comparație cu celelalte țări dezvoltate tehnologic, având astfel posibilitatea ca să implementăm pe scară largă agricultura ecologică. Nici aerul nu mai este la fel de poluat ca înainte, marile combinate care otrăveau atmosfera fiind închise ori tăiate și vândute la fier vechi. România, iată, are posibilitatea ca să producă o hrană sănătoasă, fără să mai trebuiască să aplice tot soiul de tehnologii cancerigene așa-zis moderne. Încă se mai găsește posibilitatea îngrășării naturale a pământului, fără să folosim prea mult chimicale. Încă, din fericire, se mai găsesc soiuri de plante autohtone, cu o producție nu neapărat spectaculoasă, dar sănătoasă și rezistentă la clima și dăunătorii specifici zonei noastre. Tot ce avem de făcut este doar să stimulăm această producție ecologică, speranța vieții sănătoase a românului, și, de ce nu, să stimulăm și exportul produselor ecologice - dacă s-ar putea, mai ales în varianta procesată, mai valoroasă din punct de vedere economic, nu neapărat doar simpla materie primă. Și avem semne mai peste tot în România că această agricultură ecologică prinde tot mai mult la cetățeanul de rând: îi vedem pe oameni prin magazine, uitându-se pe etichete, ori prin piețe, studiind cu atenție mărul ori cartoful și punând întrebări. Omul de rând a conștientizat că agricultura ecologică nu este o chestiune de hobby, nu este o hachiță sau o modă, ci este calea pentru a-și păstra sănătatea prin hrană într-o lume din ce în ce mai poluată. Inclusiv la noi, în județul Iași, lângă Pașcani, un inginer a reușit să-și dezvolte o astfel de afacere de succes, legumele sale ecologice din soiuri pur românești căpătând o recunoaștere tot mai largă a calității. Această afacere a trecut chiar și prin criză, arătând că în România se pot face și afaceri bune, sănătoase, atât în beneficiul producătorului, cât și al consumatorului. Trebuie doar ca acest gen de afaceri să fie stimulat și de către stat, căci este un lucru ce se va întoarce tot în folosul statului: mai mulți oameni sănătoși înseamnă mai puțină presiune pe sistemul sanitar, adică bani mai putini băgați în tratamente, boli mai puține, bolnavi în număr mai redus, mai puține concedii medicale și pensii pe caz de boală. Agricultura ecologică înseamnă mai multă sănătate și mai puțină durere. Cine dorește să fie altfel și de ce, dacă noi nu o stimulăm? Avem o șansă ca să găsim o nișă unde putem fi foarte competitivi, să nu îi dăm cu piciorul, căci nu avem decât de pierdut! |