Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of March 12, 2020
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.24/18-03-2020

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
25-11-2021
25-11-2021 (joint)
24-11-2021 (joint)
23-11-2021
22-11-2021
15-11-2021 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2020 > 12-03-2020 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of March 12, 2020

3. Dezbaterea Proiectului de Lege privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ (PL-x 337/2019). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 337/2019

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

  ................................................

2. Proiectul de Lege privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ; PL-x 337/2019.

Tot Comitetul liderilor a stabilit să mergem în procedură de urgență, da?

Potrivit prevederilor art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaților, acest proiect de lege urmează a fi dezbătut în procedură de urgență.

Dacă din partea inițiatorilor?

Domnul Cucșa, vă rog.

(Domnul deputat Adrian Solomon solicită să ia cuvântul.)

Domnul Adrian Solomon:

Domnule președinte,

Vă rog, o pauză de 10 minute, ca să ajungă rapoartele, pentru că noi am terminat comisia acum jumătate de oră. Trebuie puse toate amendamentele colegilor, care au fost destul de harnici. Și, știm prea bine, când nu se regăsesc niște amendamente în raport, avem observații aici.

Vă rog, o pauză de 10 minute.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumesc.

Trecem la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de Lege privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciului de bonă; PL-x 43/2020.

Avem raport? Nu este nici acest raport.

Pauză, 10 minute.

 

După pauză

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Haideți să intrăm pe ordinea de zi.

2. Proiectul de Lege privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ; PL-x 337/2019; procedură de urgență.

Dacă din partea inițiatorilor?

Domnul Cucșa, vă rog.

Domnul Marian-Gheorghe Cucșa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Mă bucur că, după un an de dezbateri, această lege devine singura soluție viabilă pentru a rezolva problema părinților care nu au cu cine să își lase copiii.

În momentul în care am gândit-o și am depus-o în Parlament nu mă gândeam că va fi atât de mare nevoie de ea, dar astăzi este nevoie mai mult ca oricând să trecem această lege. Și mă bucur că în Comisia pentru muncă a fost unanimitate pe acest vot. Și îi dăm votul final, să o trimitem la promulgare de urgență.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog, domnul președinte al comisiei.

Domnul Adrian Solomon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decise de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

A fost adoptat de Senat în 3 iulie 2019.

Face parte din categoria legilor ordinare.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Comisia propune plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege cu amendamente redate în anexele care fac parte integrantă din prezentul raport.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rog, și timpii de dezbateri.

Domnul Adrian Solomon:

Două minute.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Supun votului dumneavoastră.

Vot, vă rog.

261 de voturi pentru, două abțineri. Aprobat timpul de dezbateri.

Dacă din partea grupurilor parlamentare sunt intervenții?

Vă rog, domnul Victor Ponta.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mulțumesc, domnule președinte.

Alaltăieri se decisese retrimiterea la comisie pentru o săptămână.

Și vreau să spun că am procedat foarte bine toți, cei care am înțeles că stau copiii acasă de ieri și, deci, trebuia să dezbatem azi.

Sper că adoptăm astăzi legea, și dumneavoastră, în calitate de președinte al Camerei și în baza bunelor relații de colaborare instituțională, poate puteți să insistați ca domnul președinte să o și promulge azi, ca de mâine să intre în vigoare.

Vă mulțumesc. (Vociferări.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Nu cred că va fi nevoie de insistență.

În schimb - ceea ce a ținut de mine și de dumneavoastră, ca deputați -, am trecut-o în procedură de urgență.

Doamna Calista Mara, vă rog.

Doamna Mara-Daniela Calista:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Atât Guvernul României, cât și Partidul Național Liberal au înțeles importanța acestui proiect de lege. Motiv pentru care, astăzi, în cadrul comisiei, am votat pentru acest proiect.

Doresc să salut deschiderea și susținerea tuturor colegilor din Comisia pentru muncă, indiferent de partidul de proveniență.

Sunt câteva elemente foarte importante care au fost discutate, respectiv modalitatea prin care se pot acorda aceste zile libere, cum vor fi plătite aceste zile libere, astfel încât niciunul dintre angajatori, fie că vorbim despre mediul public sau mediul privat, să nu fie văduvit în vreun fel de deciziile pe care instituțiile le-ar lua.

Deci, vă rog și vă îndemn să votați pentru acest proiect de lege.

Mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ne apropiem de finalizarea celor două minute.

Domnul Movilă, vă rog.

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Dacă colegul, președinte de comisie, ar fi făcut o propunere rațională, decentă, de timp de dezbatere, și nu la mișto, două minute, am fi putut să înțelegem și noi rostul acestor intervenții.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Dacă ați fi fost inițiator, de exemplu, sau cineva din grupul dumneavoastră, putea vorbi oricât.

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Sunt destui colegi care vorbesc oricând și nu au nicio finalitate. Nu acesta era sensul intervenției mele.

Da, e un proiect de lege bun. Cum a spus colegul inițiator, de aproape un an de zile a stat în sertarele comisiilor de specialitate. S-a întâmplat să fie această nenorocire pentru ca să înțelegem cu toții că este nevoie ca acest proiect de lege să devină lege.

Grupul PMP a făcut un amendament. A fost respins, dar anunțăm public că este important ca normele metodologice pentru punerea în aplicare a acestei legi să fie realizate într-un timp normal, maximum 30 de zile, și nu 90 de zile, cum era o variantă inițială.

Deci, noi vom vota acest proiect de lege.

Mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Grupul UDMR, doamna deputat Csép Éva-Andrea.

Doamna Csép Éva-Andrea:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

În primul și în primul rând, și eu vreau să le mulțumesc colegilor mei din Comisia pentru muncă, pentru acest efort pe care l-am depus în ultimele două zile, deoarece cu toții am realizat că este o situație de urgență în care trebuie să avem grijă nu numai de copii, ci și de părinții acestor copii. Să-i știm în siguranță pe copiii noștri, pentru toți din sala aceasta, cred că este foarte important.

Ceea ce am discutat la Comisia pentru muncă - și este o chestiune foarte importantă - este că se acordă aceste zile libere părinților copiilor sub 12 ani.

Pe de altă parte, au fost discuții aprinse legate de câte zile libere se pot acorda, prin această lege, părinților.

Până la urmă, am ajuns la o decizie cred că foarte înțeleaptă, pentru că în funcție de situația în care aceste școli se vor închide, Guvernul poate să decidă câte zile libere se vor da pentru părinții acestor copii.

Pe de altă parte, știu că angajatorii nu sunt foarte, foarte bucuroși de faptul că trebuie să acorde zile libere, nu se bucură de acest lucru. Dar, totuși, trebuie să înțelegem că un angajat care își știe în siguranță copilul o să aibă o productivitate mult mai mare și o să rămână mult mai loial angajatorului, din moment ce își știe copilul în siguranță.

Grupul UDMR sprijină acest demers și va vota pentru acest proiect de lege. Important este să intre cât mai repede în vigoare, lucru care sper că după votul de astăzi nu va depinde de noi.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc.

Domnul Solomon Adrian.

Domnul Adrian Solomon:

Stimați colegi,

Grupul PSD susține această lege inițiată de colegul nostru, nu cu foarte, foarte mult timp în urmă. Dacă ați fost atent, domnule Movilă, în iulie, anul trecut, a fost adoptată de Senat. Din noiembrie cred că stă pe ordinea de zi a plenului.

Deci, cred că aveți ceva cu sertarele comisiilor. Dar să știți că n-a stat foarte mult acolo.

Considerăm că este o lege absolut necesară. Noi sperăm să nu se aplice foarte des, să nu fie nevoie de astfel de zile libere. Pentru că, dacă e nevoie de lege, înseamnă că ceva s-a întâmplat. Coronavirusul, iată, începe să fie preocuparea societății în acest moment. Sperăm ca un cutremur sau un cataclism foarte puternic să nu urmeze. Să nu urmeze nici alte, știu eu, fenomene meteorologice care să facă să se închidă școlile.

De aceea, noi am considerat că inițiativa colegului trebuie îmbunătățită, să spunem clar de unde se dau banii, să nu fie o cheltuială în plus pe angajator. Se vor deconta sumele cheltuite de fiecare angajator în parte din Fondul de garantare a salariilor, iar apoi Guvernul va acoperi sumele respective prin viramente de la bugetul de stat, până la finalul anului fiscal. Acest lucru cred că pune punct și nemulțumirilor sau neliniștilor din rândul patronatelor, care vedeau încă o povară în plus în sarcina lor, dată de către Parlament, de către stat, în general.

Sper ca ea să fie promulgată cât mai repede, să se aplice, iar Guvernul să-și facă datoria, în cele 15 zile să dea cele două hotărâri de Guvern...

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumim.

Domnul Adrian Solomon:

... absolut necesare pentru stabilirea numărului de zile pentru fiecare situație în parte și, totodată, pentru stabilirea modalității de decontare a acestor sume din fondul pe care vi l-am prezentat mai devreme.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul Andronache, vă rog, procedură.

Domnule Solomon, de acum, când propuneți două minute, spuneți: "pentru mine".

Domnul Gabriel Andronache:

Da. Mulțumesc, domnule președinte.

Este doar o precizare pe care doresc să o realizez, adresată celor care, deși au multe mandate în Parlamentul acesta, habar nu au ce înseamnă procedură legislativă, afirmând de aici, de la microfon, că mâine poate intra în vigoare această lege.

Ar trebui să știe foarte clar - sau, dacă nu, să citească - faptul că după ce adoptăm reglementarea, urmează un termen de depunere la Secretarul General pentru a putea fi sau nu contestată la Curte. Abia după aceea ajunge la promulgare și de-abia după aceea se publică în Monitorul Oficial.

Ca atare, mai citiți, stimați colegi!

Mulțumesc. (Vociferări.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

La sfârșitul ședinței vom citi.

Procedură.

Facem vot final astăzi?

Domnul Eugen Bejinariu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Să înțeleg că colegul nostru, domnul Andronache, și grupul vor să conteste legea la Curtea Constituțională?!

Mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul Andronache, vă rog.

Eu am înțeles altceva, dar...

Domnul Gabriel Andronache:

Nu știu dacă erați în sală, domnule coleg, în momentul în care cel la care m-am referit și căruia nu vreau să-i pronunț numele a spus că mâine intră în vigoare sau trebuie să intre în vigoare legea.

La asta m-am referit, și nu la faptul că noi am avea în vedere vreun demers în legătură cu ceea ce ați spus dumneavoastră.

Bineînțeles, așa cum precizează și domnul Pambuccian, ceea ce v-am spus scrie în Constituție.

Dar, vă repet, mai trebuie să citim uneori.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Intrăm pe amendamente.

Amendamente respinse.

Marginal 1. Dacă sunt? Nu.

Marginal 2? Nu.

Marginal 3? Nu.

Marginal 4.

Vă rog, domnul Seidler.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Amendament la art. 2. Inițial era să fie un alin. (2), dar prin celelalte amendamente admise ar urma să devină alin. (4).

"Prevederile alin. (1) se aplică angajaților din... - și urmează o enumerare preluată din art. 205 și art. 206 din Legea dialogului social - și continuă - doar cu acordul angajatorului.

Ideea este ca în sectoarele critice să existe totuși un acord al angajatorului.

Mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Deci, să fie foarte clar, există posibilitatea, dar doar cu acordul angajatorului.

 

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Da.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Supun votului dumneavoastră amendamentul respins.

Vot, vă rog.

244 de voturi pentru, 12 voturi contra, 10 abțineri. A trecut.

Dacă de la marginal 4, la amendamente respinse, mai sunt, până la 7? Nu.

Dacă la amendamentele admise? Nu.

Dacă la titlu? Nu.

Dacă la preambul? Nu.

La vot final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 6 december 2021, 13:31
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro