Plen
Ședința Camerei Deputaților din 19 noiembrie 2019
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.128/22-11-2019

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
14-04-2021
13-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 19-11-2019 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 19 noiembrie 2019

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  

   

Ședința a început la ora 8,35.

Lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Vlad-Emanuel Duruș, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Vlad-Emanuel Duruș:

Bună dimineața, dragi colegi!

Doamnelor și domnilor deputați,

Declar deschisă prima parte a ședinței noastre de astăzi, 19 noiembrie 2019. De fapt, va fi singura parte, pentru că nu mai avem plen după această sesiune de declarații politice.

Pentru început, dați-mi voie să vă reamintesc dispozițiile regulamentare cu privire la declarațiile politice.

Acestea sau alte intervenții se prezintă în scris sau verbal. Dacă declarațiile sau intervențiile se prezintă verbal, acestea nu vor depăși 3 minute - deși nu cred că veți deranja colegii.

Dacă deputatul depășește timpul alocat, președintele de ședință are dreptul să-i retragă cuvântul.

Ordinea luărilor de cuvânt va fi alternativă și se va face pe grupuri parlamentare. Și niciun deputat nu poate prezenta verbal sau depune în scris mai mult de o declarație sau intervenție în aceeași ședință.

Bun. În continuare, vom parcurge lista celor înscriși pentru a susține declarații politice.

De la Grupul parlamentar al PSD nu s-a înscris nimeni, ci sunt depuse toate în scris. Le voi da citire ulterior.

 
Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică intitulată Învățământul românesc are nevoie de baze morale puternice;

De la Grupul parlamentar al PNL, domnul deputat Andrei Daniel Gheorghe.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc frumos.

Bună dimineața!

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se numește "Învățământul românesc are nevoie de baze morale puternice".

Știm că există o serie de discuții, în spațiul public, cu privire la ceea ce înseamnă modificarea planurilor-cadru din Ministerul Educației și din sistemul românesc de învățământ. Ba chiar există și o lege - aberantă, i-aș spune - a unui fost ministru al învățământului, de la PSD, care vrea să limiteze numărul de ore. Vrea pur și simplu ca prin această măsură, care aparent vine și ușurează activitatea elevilor, să restrângă aria curriculară. Pentru că, indiferent de felul cum vedem lucrurile, acesta ar fi până la urmă rezultatul.

Doamna ministru, recent învestită, vorbea nu de reducerea numărului de ore, ci de reducerea numărului de discipline.

Eu cred că e foarte important să pornim de la un aspect - care sunt acele discipline fundamentale. Evident, vorbim aici de științe exacte, vorbim aici de limba și literatura română, vorbim aici deopotrivă de istorie, filosofie, dar și de fizică, chimie, matematică. Sunt lucruri fundamentale.

Nu cred într-un învățământ relativizat, nu cred într-un învățământ pus pe baze ideologice, ci un învățământ care să fie axat pe știință, cunoaștere și cultură. Un învățământ unde atât ceea ce înseamnă aria filologică, cât și aria științelor exacte, cât și zona socio-umană sunt puse într-o armonie concretă și într-o armonie care să presupună o dezvoltare echilibrată, psihologică, morală și profesională a copilului, de la prima clasă de învățământ până când termină facultatea.

Deci, ceea ce aș vrea să spun, revenind asupra cazului sistemului preuniversitar de învățământ, eu cred că trebuie să acordăm, spre exemplu, un rol mult mai important orei de religie. Și spun acest lucru deoarece România se află astăzi într-o mare criză morală, iar această criză morală nu poate fi temperată, nu poate fi îndepărtată decât dacă revenim la bazele moralei creștine.

Religia are importanță atât sub aspect cultural și spiritual, evident, elementul care ține de transcendent și de divinitate, cât în aplicabilitatea sa practică, sub ceea ce înseamnă etica iudeo-creștină și morala creștină pe care o cunoaștem cu toții. Că de multe ori ne gândim, oare de ce ne plângem de hoție, ne plângem de corupție, ne plângem de abrutizarea societății. Acesta este leacul pentru toate acestea - morala creștină.

La fel cum, în cazul în care nu vom înțelege necesitatea punerii învățământului românesc pe baze morale, nu vom eradica niciodată sau tempera fenomene dezumanizante de o mare gravitate, precum sunt traficul de droguri, traficul de persoane, proxenetismul, prostituția și alte fenomene de acest tip, care degradează omul atât fizic, atât psihic, atât spiritual, cât și moral, sub toate aspectele sale.

Un alt lucru foarte important este astăzi în deriva postmodernismului, când foarte mulți dintre oamenii din generația tânără se îndepărtează de rădăcinile culturii și civilizației noastre și o iau, undeva, pe niște căi rătăcite, îmi permit să spun, să revenim la ceea ce înseamnă normalitatea și firescul.

Creștinismul este baza societății moderne și nicidecum, să spunem așa, tot felul de practici oculte sau orientaliste de care sunt atrași unii oameni, astăzi, precum: yoga, joaca cu tot felul de energii, așa-zisele terapii cu îngeri și tot felul de forme de șamanism și de vrăjitorie, care nu au nimic în comun cu modernitatea, cu normalitatea și cu evoluția psihologică firească a unei societăți puternice.

De asemenea, un rol important trebuie să îl joace patriotismul în educația românească.

Cred că este foarte important să nu mai aruncăm ora de istorie undeva la capătul curriculei de învățământ.

Cred că dacă vedem, de multe ori, tot felul de anomalii în societatea românească, vedem că poate ne e greu să înțelegem fenomenul totalitarist, sau ne e greu să înțelegem regulile democrației, sau ne este greu să vedem, oare, de ce noi, românii, nu putem fi o națiune care să-și spună punctul de vedere ferm în lumea europeană și în contextul modernității actuale, pe care îl traversăm. Acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că nu înțelegem, nu asimilăm și nu cunoaștem suficient trecutul. Iar o educație istorică pragmatică, dublată de un învățământ construit în spiritul patriotismului românesc reprezintă singurul vector care poate asigura o dezvoltare sănătoasă a unei societăți românești conștiente și de greșelile sale, dar și de valorile și de menirea sa pe lume. N-o să mai ajungem la fenomene prin care diverși - să le spunem, așa-ziși cercetători - relativizează crimele comunismului și iau la mișto sacrificiile martirilor din închisoarea de la Pitești, ori cazuri în care alții încearcă să reediteze fapte demne fie de fascism, fie de bolșevism și de alte curente criminale care au însângerat lumea secolului XX.

Așadar, învățământul românesc trebuie pus pe baze morale solide. Iar învățământul românesc nu poate face abstracție de realitatea concretă a lumii în care trăim, de necesitatea adaptării oamenilor - și tinerilor și copiilor - la ceea ce înseamnă cerințele unei piețe a muncii în continuă schimbare, de tehnologizarea și digitalizarea pe care lumea o traversează astăzi, în acest secol XXI, de creșterea vitezei schimburilor materiale, spirituale și culturale, în această lume de astăzi. Dar, în același timp, nu-și poate uita rădăcinile, nu-și poate uita valorile și nu poate înțelege că o societate demnă, o societate puternică și cu temelii solide, pe care să le transmită viitorului, nu se construiește decât prin această îmbinare abilă, armonioasă, concretă și înfloritoare a ceea ce înseamnă tradiție și modernitate, trecut și viitor, știință, cultură, cunoaștere.

Învățământul românesc are nevoie de temelii morale solide, nu de ideologie, nu de povești și nu de acest relativism care distruge tot ce este bun, frumos și constructiv în ființa umană.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Vlad-Emanuel Duruș:

Mulțumesc și eu, domnule deputat.

 
Constantin Codreanu - prezentarea cazului tragic al familiei Smicală din Finlanda; câteva aspecte legate de situația politică din Republica Moldova;

În continuare, voi da cuvântul domnului deputat Constantin Codreanu, deputat al Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

În declarația mea politică de astăzi voi face referire la două răni deschise de pe corpul diplomației românești, două subiecte pe care le-am abordat în mod consecvent și de la această tribună, și în Parlamentul României, și în afara lui.

În primul rând, vorbesc de cazul tragic, caz personal al familiei Smicală, al cetățeanului român, Camelia Smicală, din Finlanda. Un caz personal care însă s-a transformat într-un vârf de lance al unei situații pe care nu o putem tolera și pe care, din păcate, nu am știut să o gestionăm așa cum trebuie, la nivel de instituții ale statului român.

Tragedia familiei Smicală - tragedia Cameliei și a celor doi copii, Mihai și Maria - a fost printre prioritățile mele, de la începutul mandatului, și ca deputat de diaspora, și ca președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Am solicitat, de la bun început, un punct de vedere al autorităților finlandeze, prin ambasadorul Finlandei la București, am avut o întâlnire, în acest sens, la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, am avut numeroase discuții cu doamna Smicală, am avut discuții cu domnul ambasador Răzvan Rotundu, ambasadorul României la Helsinki.

Am lăsat de-o parte și acest statut al parlamentarului și am ieșit la un protest, alături de peste 100 de români, în fața Ambasadei Finlandei la București, pentru a solicita un lucru esențial - respectarea drepturilor familiei Smicală.

Vorbim de cetățeni români, deci vorbim de cetățeni ai Uniunii Europene și ne așteptam, ne așteptăm și ne vom aștepta, în continuare, la un tratament civilizat, la un tratament așa cum ar trebui să primească orice cetățean al Uniunii Europene, oriunde se află acesta, pe teritoriul Uniunii Europene, dar dincolo de acest statut, de cetățean european, așteptarea mea, ca cetățean român și ca parlamentar al României, este ca instituțiile statului român să înțeleagă că drepturile cetățenilor români trebuie protejate atât în interiorul țării, cât și oriunde în lume se află aceștia, și oriunde există un singur cetățean român acolo trebuie să fie România, acolo trebuie să existe sprijinul statului român.

Am efectuat, bineînțeles, și o vizită în Finlanda, ne-am întâlnit cu instituțiile responsabile de acest subiect în Helsinki, am mers chiar și acasă la doamna Camelia Smicală, în Tampere. Și am întâlnit un om frumos, un om care își dorește copiii reveniți acasă și regret faptul că, din când în când, această tragedie, pe care noi credeam că am soluționat-o odată cu vizita la Helsinki - atunci când am obținut o mică victorie, și anume faptul că ambasadorului nostru i s-a permis o întrevedere cu cei doi copii -, cunoaște o acutizare intermitentă. Cel mai recent caz s-a produs atunci când doamnei Smicală i s-a refuzat accesul pe teritoriul Ambasadei României, printr-o explicație precum că nu i se poate oferi azil și multe alte lucruri pe care noi nu prea putem să le înțelegem și să le acceptăm.

În fond, nu-l acuz de rea-credință pe ambasadorul nostru sau pe cei din Ministerul Afacerilor Externe, pe de o parte. Pe de altă parte, am această așteptare foarte clară față de comportamentul diplomației românești, așa cum o au, din fericire, și foarte mulți cetățeni români. Mă bucur că cetățenii români, din România și din afara României, au fost foarte sensibili la acest caz, și împreună reușim să impunem și mass-mediei, să-i impunem și Ministerului Afacerilor Externe să aibă poziții foarte clare în privința acestui subiect.

Nu-mi rămâne decât să sper în continuare că vom avea cel puțin o doză de fermitate, una care ne lipsește în relațiile cu statele membre ale Uniunii Europene, și nu doar. Așa cum spuneam în mod firesc, deși suntem un stat exemplu atunci când vorbim despre respectarea drepturilor minorităților naționale, uităm să solicităm reciprocitate și uităm să fim foarte fermi în a cere respectarea și comunităților noastre etnice, și a comunităților noastre de cetățeni din afara României.

Transmit, de la această tribună, gânduri bune Cameliei Smicală și o asigur și pe ea, și pe toți cei care sunt preocupați de acest subiect că nu voi renunța la a insista asupra reîntregirii familiei și asupra respectării drepturilor pe care ea și cei doi copii ai României, pentru că sunt copii ai României, le au.

Un al doilea subiect care s-a acutizat, în egală măsură, este relația cu Republica Moldova.

Din păcate, observăm că lipsa de viziune din partea Bucureștiului pentru Republica Moldova, lipsa de înțelegere a proceselor politice care erau acolo a făcut ca, mai nou, la Chișinău, sub aspectul unui guvern tehnocrat, să se instaleze oamenii lui Igor Dodon, în fond oamenii lui Vladimir Putin. Cum bine spunea cineva, "Putin ante portas" - și ne referim aici nu la Republica Moldova, ci la România.

An de an, am cerut de la această tribună demersuri pragmatice și practice pentru relația cu Republica Moldova, am uitat unii dintre noi că Republica Moldova nu este un simplu stat din vecinătatea României, uităm mulți dintre noi că Republica Moldova este cel de-al doilea stat românesc. Mai uităm, unii dintre noi, că în Republica Moldova am ajuns la numărul de aproape un milion de cetățeni români. Și, nu în ultimul rând, uităm că securitatea și situația politică din Republica Moldova este, în fond, o situație care vizează în mod direct situația internă și securitatea internă a României.

Este de neînțeles de ce guvernele României, în diversa lor coloratură, au înțeles să sprijine oameni politici de la Chișinău, și nu un vector politic de la Chișinău. În zadar sprijinim un guvern, oricare ar fi numele acestuia, dacă, dincolo de oamenii politici, nu înțelegem că trebuie să sprijinim direcția foarte clară pe care trebuie să o aibă Republica Moldova și un viitor despre care trebuie să vorbim și la București, și la Bruxelles, și la Washington, și la Moscova, acela de în și cu România în și cu Uniunea Europeană. Ne-am trezit, mai nou, cu declarații de la Bruxelles ale unor reprezentanți ai României care vorbesc despre un guvern pe care îl salută ca fiind învestit la Chișinău.

Și închei prin a-mi exprima speranța că noul departament pe care-l vom crea în Guvernul României, Departamentul pentru relația cu Republica Moldova, să nu fie doar un departament decorativ, să fie semnalul pe care l-am solicitat eu și pe care l-au solicitat cetățenii Republicii Moldova, care sunt niște cetățeni ai României, și să fie acea continuare a unei declarații pe care am făcut-o în această sală, Camera Deputaților și Senat, pe 27 martie 2018, atunci când spuneam foarte clar că România este pregătită să răspundă afirmativ dorinței de unire a cetățenilor din Republica Moldova, o dorință organică ce există în Republica Moldova și care trebuie susținută printr-un decalog de măsuri despre care am vorbit iarăși de la această tribună, poate una dintre cele mai importante fiind acel spațiu informațional comun România - Republica Moldova. De aceea am insistat în cadrul audierii actualului ministru de externe, Bogdan Aurescu, asupra necesității continuării acestui proces.

Un aspect la fel de important este și Fondul Moldova, un fond prin care să nu mai dăm bani direct către Guvernul de la Chișinău, care se comportă într-un mod inacceptabil, și anume condiționează orice sprijin financiar către comunitățile locale, prin apartenența politică a unui primar sau a unui președinte de raion, adică de județ din Republica Moldova, la o anumită formațiune politică. Nu, trebuie să schimbăm această filosofie și să vorbim despre un sprijin direct în comunități, acordat de România, să vorbim în egală măsură despre deblocarea unor procese foarte importante pentru cei care-și afirmă identitatea românească - și mă refer aici, în primul rând, la cetățenia română.

An de an, am venit la această tribună să vorbesc despre necesitatea deblocării procesului de redobândire a cetățeniei române și sunt convins că voi vorbi, din păcate spun eu, și în acest an, atunci când vom dezbate Legea bugetului de stat, despre necesitatea suplimentării fondurilor alocate Autorității Naționale pentru Cetățenie, pentru a suplimenta numărul de funcționari ai Comisiei pentru cetățenie, astfel încât să deblocăm acel proces care s-a blocat, anume din inexistența unor resurse umane necesare.

Un alt proces, la fel de important, este și cel al echivalării diplomelor basarabenilor, medicilor basarabeni cu cetățenie română. Infrastructura, bineînțeles, este și ea foarte importantă. Vorbim și despre podurile peste Prut, care au fost distruse de sovietici, și multe alte lucruri pe care trebuie să le facem în mod pragmatic.

Și sper ca Guvernul Lodovic Orban să înțeleagă că, atunci când vorbim de relația cu Republica Moldova și de domeniul respectiv, în poziții-cheie, care să gestioneze acest domeniu, să vină, în primul rând, oameni din Republica Moldova, care cunosc realitatea de acolo, care sunt legați de realitatea de acolo și care vor putea, în sfârșit, să dea acel final pe care-l așteptăm în Republica Moldova, de o apropiere necesară, firească între cele două state românești.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Vlad-Emanuel Duruș:

Mulțumesc și eu, domnule deputat.

Doamna deputat Iurișniți mi-a transmis că urmează să apară și dânsa în câteva momente, așa că o așteptăm.

Între timp, voi da citire celor ce au depus declarații în scris.

Din partea Grupului parlamentar al PSD: doamna deputat Alina Teiș, doamna deputat Georgeta-Carmen Holban, doamna deputat Tudorița-Rodica Boboc, domnul deputat Ciprian-Constantin Șerban, domnul deputat Claudiu-Augustin Ilișanu, domnul deputat Costel Lupașcu, domnul deputat Neculai Iftimie, domnul deputat Ștefan Mușoiu, domnul deputat Mihai Weber și doamna deputat Daniela Oteșanu.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal au depus în scris: domnul deputat Dumitru Oprea, domnul deputat Sorin-Ioan Bumb, domnul deputat Florin-Claudiu Roman, domnul deputat Ioan Balan și domnul deputat Nicolae Giugea.

Din partea Grupului parlamentar PRO Europa au depus în scris: doamna deputat Mihaela Huncă și domnul deputat Liviu-Ioan Balint.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară au depus declarații politice în scris: domnul deputat Sebastian Moise, domnul deputat Petru Movilă și doamna deputat Cătălina Bozianu.

În continuare, mai așteptăm câteva minute, poate mai apar unul, doi, trei colegi care să-și susțină declarațiile politice.

 
  Cristina-Ionela Iurișniți - declarație politică cu titlul 6% pentru educație. Ne dorim sau nu o Românie educată? Pledoarie pentru educație, reformă și europenizare;

După o scurtă pauză

 

Domnul Vlad-Emanuel Duruș:

Stimați colegi, ne bucurăm că a venit și doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți printre noi, să-și susțină declarația politică. Cu mare plăcere îi acord cuvântul.

Doamnă deputat, aveți microfonul.

 
 

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea de astăzi se referă la educație.

"6% pentru educație. Ne dorim sau nu o Românie educată? Pledoarie pentru educație, reformă și europenizare"

Dacă ne pasă de viitorul nostru, al nostru și al copiilor noștri, în România, 6% din PIB a fost, este și va fi o obligație morală și legală a oricărui guvern, din 2011 încoace.

Este dezamăgitor că după plecarea dezastrosului Guvern Dăncilă și instalarea Guvernului Orban, căruia i-am acordat votul de încredere, iresponsabilitatea în declarații continuă.

Recent, afirmația noului ministru al educației, Monica Anisie, cum că ministerul nu ar avea ce face cu banii, dacă i s-ar aloca 6% din PIB, este absolut halucinantă, cu toate nuanțările ulterioare. Este inadmisibil, reprobabil și de neînțeles ca un profesor cu experiență, din postura de ministru al educației, să arunce în spațiul public o astfel de declarație iresponsabilă.

Îi reamintesc doamnei ministru Anisie ceea ce declara colegul de partid al Domniei Sale, ministrul finanțelor, Florin Cîțu, pentru că este chiar ceea ce trebuie să facă. A menține promisiunea de a aloca 6% din PIB este o afirmație pe care o salut și chiar a declarat că dorește mai mulți bani să meargă spre investiții, nu doar spre salarii.

Ce spune doamna ministru Anisie? "Astăzi ni se dau cei 6% din PIB. Astăzi! Dar eu, pe construcția pe care o am acum, cu cei 6% nu am ce să fac!".

Îi reamintesc doamnei ministru, cuprinsă brusc de o amnezie temporară, sperăm, că, potrivit celei mai recente rectificări bugetare, suma rămasă anul acesta pentru Capitolul "Educație" a fost cu un miliard mai mică decât alocarea inițială, de 30 de miliarde, cauza fiind eliminarea Programului "Merg la școală", care ar fi contribuit evident la scăderea abandonului școlar.

Îi reamintesc, de asemenea, că pentru educație, cheltuiala guvernamentală, în România, este cea mai mică din Uniunea Europeană, iar procentul din 2017 cheltuit de Guvern pentru acest domeniu a fost cel mai mic, potrivit celor mai recente date Eurostat. La fel și în 2018, și în 2019, România face parte dintr-un grup de șase state cu cheltuieli de sub 4% din PIB, fiind ultima din acest grup și din Uniunea Europeană, cu celebrul 3%.

Unde pot fi îndreptați cei 6% din PIB, pe care ministrul Anisie îi refuză? În infrastructura școlară precară. România încă mai are unități școlare fără apă și canalizare, în peste 1.800 de școli. Nu mai vrem condiții de Evul Mediu în școlile noastre.

6% din PIB în dotările din școli, pentru a asigura experimente și practică în atelierele din puținele școli profesionale pe care le avem.

Îi mai reamintesc doamnei ministru că peste jumătate dintre unitățile de învățământ secundar, gimnaziu și licee din România nu sunt dotate cu laboratoare. Situație care are un impact negativ asupra aproximativ un milion de elevi.

6% din PIB pentru dotările cu material didactic modern și digitalizat pentru peste 3.000 de unități de învățământ secundar din mediul rural, care nu sunt dotate cu laboratoare, comparativ cu 803 de unități de învățământ din mediul urban.

6% din PIB pentru perfecționarea continuă a cadrelor didactice, și nu din salariile acestora, cum se întâmplă acum. Pentru că vrem profesori motivați, informați, competitivi, care să cunoască ultimele metode și strategii didactice inovative din domeniu.

6% din PIB pentru finanțarea Programului "Școală după școală", pentru a duce copiii noștri spre învățământul de calitate.

6% din PIB pentru a reduce abandonul școlar.

Rata persoanelor care au părăsit timpuriu sistemul de învățământ și de formare profesională a fost de 16,4%, în 2018, cu aproape 6 procente peste media Uniunii Europene. Acest indicator este deosebit de ridicat în zonele rurale - 25% - și în rândul populației rome - 77%.

6% din PIB pentru mai mulți psihologi școlari, profesori de sprijin, mai mulți maiștri, mai mulți specialiști instruiți în școlile profesionale.

6% din PIB pentru o abordare integrată, pentru prevenirea părăsirii timpurii a școlii, care încă nu există, pentru că se întreprind doar eforturi sporadice de îmbunătățire a calității învățământului în școlile cu rate ridicate ale abandonului școlar.

6% din PIB pentru educația pentru sănătate în școli și mai ales pentru extinderea la cel puțin 100 de școli, dacă nu la nivel național, a proiectului-pilot, un suport alimentar în 50 de școli, care după trei ani de derulare tot la stadiul de proiect-pilot a rămas și pentru care v-ați luat angajamentul public, la întrebarea pe care v-am adresat-o în Comisia pentru învățământ.

Și pentru că din nou vom fi chemați la vot, pentru trei rânduri de alegeri, 6% din PIB pentru o Românie educată și responsabilă, care să nu mai aibă o populație ușor de manipulat, cu tinerii formați și orientați spre gândirea critică, pentru care votul să însemne o datorie morală, un element de cultură civică europeană, învățată din familie, școală și societate.

6% pentru o Românie din care să nu ne mai dorim să emigrăm.

Mulțumesc.

Cristina Iurișniți, Circumscripția electorală nr. 6.

 
 

Domnul Vlad-Emanuel Duruș:

Mulțumesc foarte mult, doamnă deputat.

Nemaiavând, din păcate, vorbitori în sală, vom încheia această ședință de declarații politice, nu înainte de a mai citi încă o dată lista celor care au depus în scris, pe scurt.

Din partea Grupului parlamentar al PSD: Alina Teiș, Georgeta-Carmen Holban, Tudorița-Rodica Boboc, Ciprian-Constantin Șerban, Claudiu-Augustin Ilișanu, Costel Lupașcu, Neculai Iftimie, Ștefan Mușoiu, Mihai Weber și Daniela Oteșanu.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal: Dumitru Oprea, Sorin-Ioan Bumb, Florin-Claudiu Roman, Ioan Balan și Nicolae Giugea.

Din partea Grupului parlamentar PRO Europa: Mihaela Huncă și Liviu-Ioan Balint.

Și din partea Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară: Sebastian Moise, Cătălina Bozianu, Petru Movilă.

Aceștia sunt deputații care au depus intervențiile și declarațiile politice în scris.

Așadar, stimați colegi, ne vedem săptămâna următoare.

Vă mulțumesc.

 
   

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Adrian Mocanu - declarație politică intitulată Politica fiscală trebuie redirecționată către investiții;

Domnul Adrian Mocanu:

"Politica fiscală trebuie redirecționată către investiții"

În cursul verii, previziunile economice prevedeau că economia europeană urma să înregistreze o creștere în cursului anului 2019, pentru al șaptelea an consecutiv, precum și o expansiune a economiilor tuturor statelor membre.

La nivelul României, statisticile arătau o creștere a produsului intern brut (PIB) de 4% și o inflație de 4,2%.

Dacă previziunile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) nu erau atât de favorabile precum cele de la nivelul UE în prima parte a anului, aceasta și-a îmbunătățit prognoza privind evoluția României pentru anul în curs, conform raportului publicat la începutul lunii noiembrie. Aceeași prognoză favorabilă este susținută și de Fondul Monetar de Investiții (FMI).

Potrivit Băncii Mondiale, creșterea României a fost mai puternică decât era de așteptat, de 4,7% în prima jumătate a anului 2019. "Activitatea economică a fost condusă de consumul privat, susținut de o politică fiscală expansivă și de o revenire a investițiilor. Piața muncii s-a consolidat, șomajul atingând valori istorice. Riscurile perspectivei de creștere economică au crescut și provin din cererea mai slabă de pe marile piețe de export, o înăsprire a pieței muncii și incertitudinea politicii fiscale", arată instituția. Regretabil, consumul privat a rămas principalul motor al creșterii economice, majorându-se cu 6,1% de la an la an.

Investițiile s-au majorat la 12,4% de la an la an, datorită unor performanțe mai bune decât cele așteptate în construcții, comerț cu amănuntul și servicii. Exporturile au crescut cu 2,7% de la an la an, ceea ce reflectă o cerere mai slabă pe piețele majore de export și o încetinire a exporturilor industriale, în timp ce importurile au rămas solide, pe fondul cererii interne puternice. Cât privește producția, tehnologia informației și comunicațiile și construcțiile au fost principalii factori de creștere. În ceea ce privește industria, aceasta a stagnat.

Elementele amintite subliniază nevoia unei modificări rapide ale politicii fiscale. Dacă viziunea pentru 2019 susține redistribuția, ea crește ratele sărăciei, deoarece transferurile directe de numerar către gospodăriile sărace nu sunt suficient de mari pentru a compensa taxele plătite. Creșterea se va modera, însă dezechilibrele rămân. Creșterea economică este de așteptat să se modereze pe termen mediu, întrucât spațiul fiscal disponibil se micșorează și piața muncii se tensionează din ce în ce mai mult.

Guvernul va întâmpina dificultăți în păstrarea deficitului bugetar în limita a 3% din PIB pe termen mediu.

Progresul în ceea ce privește reformele structurale este cheia pentru a susține creșterea investițiilor private pe termen mediu. Pe termen mediu, Banca Mondială recomandă ca politica fiscală să fie redirecționată de la stimularea consumului către mobilizarea investițiilor, în principal din fondurile UE, pentru a sprijini un parcurs durabil de convergență și incluziune socială cu UE. Reformele administrației publice și ale companiilor deținute de stat, previzibilitatea sporită a reglementărilor, precum și politicile de soluționare a marilor disparități sociale și spațiale ar trebui să fie avute în vedere de actualul executiv.

  Costel Lupașcu - declarație politică având titlul Klaus Iohannis, președintele «ghinion» pentru români;

Domnul Costel Lupașcu:

"Klaus Iohannis, președintele «ghinion» pentru români’’

Am văzut săptămâna trecută că domnul Iohannis a prins glas. Am văzut probabil singura conferință de presă din mandatul de președinte, un moment de o aroganță monstruoasă și un dispreț pentru democrație și pentru români pe care cu greu putem să-l calificăm. Am văzut, stimați colegi, un președinte de țară care ne spune că singura lui realizare este faptul că a dat jos un guvern legitim, ales prin vot. Aceasta este performanța lui Iohannis.

Iohannis este președintele "ghinion" pentru români și nu va fi votat de cetățeni. Românii nu își doresc să aibă un președinte laș, arogant, fricos, care fuge de confruntări, care minte cum respiră, care, în loc să muncească pentru români, a stat mai mult în concedii pe banii și pe cheltuiala poporului român, fără realizări în mandatul său, cu multiple dosare penale și care vrea să vândă țara! Ne dorim ca președinte un român adevărat, o persoană implicată și responsabilă. Iohannis și gașca lui au făcut mult rău țării și sunt pregătiți să taie pensii, salarii, să comaseze și să închidă spitale, să anuleze subvențiile agricultorilor și să mărească impozitele. Mandatul de președinte a fost o adevărata glumă pentru Iohannis și gașca din PNL!

Pentru o țară întreagă, dar nu și pentru acest președinte, este normal, corect și democratic să existe o dezbatere directă, o confruntare de idei și programe între cei care vin și cer votul românilor pe 24 noiembrie. Președintele K.W.I. le-a mulțumit doar celor care l-au votat pe dumnealui, ignorându-i complet pe ceilalți români care au mers la vot. Dacă cetățenii nu votează PNL și Iohannis, românii nu contează. Pur și simplu, nu îi vede!

Românii merită și au nevoie de un președinte care pune interesul țării înaintea propriului interes, nu de un spectator la Cotroceni, nu de un președinte candidat care încalcă legile fundamentale și care nu își înțelege misiunea nici după 5 ani de mandat.

Noi, cei din PSD, am fost întotdeauna aici pentru oameni. Poporul român este un popor credincios, cu respect pentru valori și morală., iar românii își doresc unitate, și nu dezbinare. Toate acestea sunt caracteristicile unui singur candidat, ale Vioricăi Dăncilă - un om care este alături de oameni și de toate dorințele lor.

Noi, românii, suntem un popor binecuvântat, care a avut întotdeauna puterea de a-și întoarce soarta. Noi nu cedăm și nu dăm înapoi, nu ne pierdem speranța că ne poate fi mai bine! K.W.I. a fost și este o mare dezamăgire pentru toți românii, de aceea, dacă ar mai avea un gram de respect pentru popor, s-ar retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale, pentru că românii și botoșănenii nu îl doresc ca președinte!

  Dumitru Oprea - declarație politică având tema România, după 30 de ani de libertate!;

Domnul Dumitru Oprea:

"România, după 30 de ani de libertate!"

Se împlinesc anul acesta 30 de ani de la căderea comunismului. Sunt trei decenii în care România s-a schimbat profund. Drumul pe care am intrat, cu toate șovăielile noastre, ne-a adus poate în cea mai bună situație istorică pe care am avut-o vreodată. Suntem parte a Uniunii Europene și a NATO, într-o țară deschisă, ai cărei cetățeni se pot duce liniștiți în orice colț al Europei.

După întunericul și frigul, la propriu și la figurat, în care ne-am aflat în timpul dictaturii comuniste, cea care îi obliga pe românii să țină gura închisă și capul în pământ, am ajuns ca în 2019 să prețuim cu adevărat ce înseamnă democrația și statul de drept, demnitatea și dreptul cetățenilor de a vota. Vorbim de un vot liber, care contează, de implicarea românilor în evoluția țării, iar nu de votul de fațadă, practicat anterior. Această lume democratică a adus și responsabilități, nu puține, nici ușoare, care îi înspăimântă pe unii, obișnuiți cu bunul plac și cu obediența pe care le-au moștenit de la PCR.

30 de ani au fost prea puțini pentru ei ca să înțeleagă de ce lumea lor a dispărut. Servilismul i-a făcut pe aceștia și pe urmașii lor să nu priceapă multe lucruri, să ne abată din calea pe care ne-am ales-o. Vot după vot, românii aleg resetarea politică a țării.

La nivel economic, traseul democratic ne-a dus de la un PIB de 54 de miliarde de dolari în 1989 la unul de patru ori mai mare. Bunăstarea românilor și calitatea vieții lor au crescut destul de mult. Este clar că mai sunt multe lucruri de făcut, că diferențele sociale mari sunt la extreme, că economia are nevoie de dezvoltare și investiții.

În aceste condiții, ne întrebăm: cum mai pot să apără în spațiul public nostalgici după vremurile apuse? PSD a ajuns la minimul voturilor exprimate prin responsabilitatea asumată de majoritatea românilor de a merge la urne. Acesta este adevăratul câștig al perioadei tulburi pe care încă o traversăm. Iar acum avem o șansă de a scăpa de ce înseamnă instituții slabe, de a îndepărta corupții din ele, de a ne reseta statul. Acesta este planul președintelui Klaus Iohannis în al doilea său mandat, în care va fi însoțit de forțele politice ce s-au împotrivit PSD. Neuitând nicio clipă de unde am plecat, trebuie să arătăm că nu am pierdut direcția pentru care au suferit atât de mulți români! Forțele democrației vor asigura o adevărată integrare europeană și dezvoltarea României pe termen lung. Nu va fi un drum ușor, dar este drumul cel bun!

  Elena Hărătău - declarație politică având titlul Într-o democrație autentică, datoria unui parlamentar este să se implice;

Doamna Elena Hărătău:

"Într-o democrație autentică, datoria unui parlamentar este să se implice"

În prag de iarnă, România avea nevoie de un Guvern stabil și, de asemenea, de definitivarea cât mai urgentă a Legii bugetul de stat pentru anul viitor. Sănătatea și Educația trebuie să rămână primordiale și pentru noul Executiv, iar aprobarea alocațiilor bugetare pentru aceste domenii vitale este esențială.

Consider, cu responsabilitate, că actul guvernării trebuia scos din impasul în care se afla după demiterea guvernului PSD, pentru ca țara și instituțiile statului să funcționeze în continuare. Votul meu pentru învestirea Guvernului Orban a fost expresia acestei convingeri. Am acționat pragmatic, într-un moment delicat pentru România, deoarece nimeni nu și-ar fi dorit exacerbarea situației de criză în care s-a ajuns după demiterea fostului Executiv. Din aceste considerente, am luat decizia de a-mi exprima votul pentru acest guvern, și nu de a sta deoparte, la comandă politică, pentru că, dincolo de apartenența politică, sunt convinsă că pentru orice parlamentar interesul național trebuie să primeze în fața înțelegerilor politicianiste și partinice.

Sunt încredințată că, într-o democrație autentică, așa cum se dorește să fie și în România, datoria unui parlamentar este să se implice, să participe, nu să stea deoparte atunci când se dezbat și votează probleme vitale pentru viitorul națiunii. Din acest punct de vedere, mi-am asumat acest vot pentru continuitatea guvernamentală a țării, conștientă fiind de sancțiunile ce vor urma!

Voi continua munca de deputat în Parlamentul României în slujba oamenilor, și îndeosebi a băcăuanilor, pe care-i respect și stimez indiferent de culoarea lor politică. Așa cum am făcut-o și până acum, ușa mea va fi deschisă tuturor cetățenilor din municipiul și județul Bacău care au de rezolvat aspecte legate de funcționarea instituțiilor statului, neconcordanțe legislative și orice fel de nemulțumiri, bineînțeles, în limitele prevăzute de statutul meu de deputat.

În plan parlamentar, voi continua să veghez la îmbunătățirea legislației din domeniul educației, în calitate de membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților. De asemenea, voi susține și vota toate proiectele de lege menite să conducă la creșterea nivelului de trai al românilor, precum și proiectele investiționale legate de dezvoltarea județului Bacău.

  Florin-Claudiu Roman - declarație politică având ca temă PNL își respectă promisiunea de a face lumină în Dosarul 10 august;

Domnul Florin-Claudiu Roman:

"PNL își respectă promisiunea de a face lumină în Dosarul 10 august"

Angajamentul PNL de a face lumină în cazul evenimentelor din 10 august este respectat! Așa cum le-am promis românilor, nu vom uita abuzurile comise sub guvernarea PSD, iar ministrul afacerilor interne, domnul Marcel Vela, a făcut un prim pas în acest sens, declasificând Raportul despre evenimentele din 10 august, pentru a fi transmis către DIICOT și a ajuta, astfel, ancheta din acest dosar. Este important ca opinia publică să poată cunoaște derularea evenimentelor, dar și care a fost rolul instituțiilor statului cu atribuții în domeniu.

Acțiunile brutale ale jandarmilor de la protestul din 10 august, împotriva românilor care s-au adunat în Piața Victoriei pentru a le arăta liderilor PSD că România nu îi mai dorește la butoanele guvernării, trebuie anchetate de organele abilitate, pentru a se face în cele din urmă lumină!

Doar așa vom putea arăta, de fapt, ce înseamnă o Românie condusă de PSD și cum poate arăta România sub guvernarea PNL! PNL reprezintă partidul care a luptat cu toate forțele pentru respectarea valorilor democratice și apărarea statului de drept și care, prin acțiunile sale, a demonstrat că va fi întotdeauna de partea românilor.

PNL a atenționat în repetate rânduri guvernele PSD asupra faptului că prin măsurile lor au periclitat în mod voit siguranța cetățenilor, transformând instituțiile din sistemul de ordine publică și securitate națională în simple unelte politice, îndepărtându-le de la misiunea lor publică.

Acest atac asupra românilor care protestau în mod democratic nu trebuie să se mai repete nicicum vreodată! Românii au nevoie de o guvernare onestă, dedicată și care să fie întotdeauna de partea cetățenilor săi. Din păcate, sub conducerea PSD am văzut că miniștrii în funcție nu au înțeles rolul MAI, o instituție vitală în funcționarea statului, urmărind doar să o supună politic, pentru a răspunde comenzilor din Kiseleff!

Acțiunile PNL de a aduce în fața opiniei publice toate abuzurile din timpul guvernărilor PSD nu se vor opri aici, fiind vital ca toți cei care se fac vinovați de astfel de fapte să fie aduși în fața justiției, pentru a face astfel dreptate cetățenilor care au căzut victime "ciumei roșii". Doar în acest fel România va fi reașezată pe o traiectorie normală, democratică și europeană!

  Dragoș Gabriel Zisopol - intervenție având ca subiect 28 octombrie 1940, Ziua demnității naționale;

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

"28 octombrie 1940, Ziua demnității naționale"

La 28 octombrie, grecii sărbătoresc cu multă mândrie și recunoștință Ziua "Marelui Nu", moment istoric epopeic, încărcat de adânci semnificații și simboluri.

"Marele Nu" ni-i amintește pe nemuritorii eroi greci ce ne învață prețul libertății și al demnității, ne demonstrează logica biruinței și jertfei, devotamentul față de pământul sfânt al patriei. Ei sunt cei care au ales lupta și moartea pentru ca să trăiască patria și să învie neamul!

După prăbușirea frontului francez, Italia fascistă începe, prin provocări succesive, să pregătească atacul împotriva Greciei. În acest context, în noaptea de 27 spre 28 octombrie 1940, ambasadorul Italiei la Atena îi prezintă un ultimatum prim-ministrului elen Ioannis Metaxas, prin care guvernul italian cerea să i se permită armatei fasciste să ocupe câteva poziții strategice în Grecia.

Răspunsul negativ al prim-ministrului Ioannis Metaxas, "Deci aceasta înseamnă război", a consfințit "Marele Nu" spus de poporul elen fascismului, dar și începutul războiului Italiei împotriva Greciei, în ziua de 28 octombrie 1940.

După lupte acerbe și pierderi foarte mari, armata elenă reușește să învingă definitiv Italia fascistă.

În acest context, în zorii zilei de 6 aprilie 1941, ambasadorul german în Grecia declară război Republicii Elene.

Pe 20 aprilie 1941, după înfrângerea rezistenței iugoslave, nemții ocupă Salonicul, ca în data de 27 aprilie a aceluiași an să cotropească Atena, unde aveau să rămână până la finele celui de al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, rezistența poporului elen a continuat pe întreg teritoriul Greciei.

Victoria grecilor în faza inițială a războiului (octombrie 1940) a fost prima victorie terestră aliată din cel de-al Doilea Război Mondial și a ajutat la îmbunătățirea moralului în toată Europa ocupată.

În acest context, elogiind faptele de eroism ale înaintașilor noștri, în fiecare an, la 28 octombrie, membrii Uniunii Elene din România se alătură elenilor și filoelenilor de pretutindeni, comemorând eroii greci căzuți în luptele antifasciste din cel de-al Doilea Război Mondial.

Glorie lor!

  Ioan Balan - declarație politică intitulată Moldova se curăță de «ciuma roșie»;

Domnul Ioan Balan:

"Moldova se curăță de «ciuma roșie»!"

Rezultatul alegerilor din 10 noiembrie este unul istoric pentru Moldova! La Suceava, Iași, Vaslui, Bacău sau Neamț s-a spus categoric că Moldova își dorește un președinte democratic și pro-european, respectat în țară și străinătate, așa cum este Klaus Iohannis. După aproape 30 de ani, PSD a pierdut în aproape toate județele țării lui Ștefan, semn că România este pe cale să se curețe de această năpastă care, pentru noi, pentru moldoveni, nu a însemnat decât sărăcie, subdezvoltare și sate golite de copiii plecați la muncă în străinătate.

După 30 de ani de umilință, Moldova s-a ridicat împotriva răului suprem, împotriva PSD, împotriva partidului care a moștenit obiceiurile fostului regim comunist! Suceava, Iașiul, Vasluiul, Neamțul, Bacăul și mai multe orașe și comune din Botoșani s-au eliberat de PSD. Cine nu înțelege că Moldova nu mai vrea PSD, nu mai vrea minciună, nu mai vrea sărăcie, nu mai vrea subdezvoltare, aspru va fi sancționat de către alegătorii moldoveni.

Sfârșitul dictaturii PSD în Moldova este rezultatul promisiunilor mincinoase cu care acest partid-stat i-a înșelat pe cei mai săraci dintre români! Au promis investiții și locuri de muncă bine plătite pentru moldoveni. După 30 de ani sub domnia PSD, salariul mediu în Moldova este cel mai mic din țară! Au promis autostrăzi care să taie Munții Carpați, care să ne lege de frații de peste Prut sau care să aducă Bucureștiul mai aproape. În 30 de ani, în Moldova nu s-a construit niciun km de autostradă sau de cale ferată rapidă. Au promis că vor crea industrie, pentru ca tinerii să aibă un loc de muncă stabil, cu salariu decent. În 30 de ani nu s-a stabilit nicio investiție majoră în Moldova, iar capitalul românesc este slab dezvoltat și vulnerabilizat de loviturile politicilor toxice aplicate de PSD.

Când am fi crezut că PSD și-a dat seama cât de mult rău a făcut acestei țări și se autoevaluează pentru cei 30 de ani de guvernare împotriva intereselor românilor, PSD ne surprinde iarăși și vine cu propunerea nerușinată prin care solicită o dezbatere cu Președintele Iohannis! Cine oare și ce ar putea să dezbată cu PSD, când tot ceea ce a atins acest partid a compromis! Cine oare ar vrea să dezbată soluții pentru România cu cei care au distrus justiția, au compromis stabilitatea economică, au dus primăriile în faliment și au generat neîncredere în sistemul de educație și de sănătate. Cum s-ar putea gândi cineva că PSD va putea propune soluții pentru România, când ei au făcut atât de mult rău. Da, doamna Dăncilă nu a greșit atunci când a spus că "a redus democrația!". A mințit, însă, când a spus că "a scos țara din noroaie".

Vă pot asigura că Moldova a ales corect și merge pe o soluție normală: Klaus Iohannis, Președintele României, un Guvern PNL pus să repare stricăciunile făcute de PSD și să scoată țara din subdezvoltarea cronică în care a fost împinsă.

  Mihaela Huncă - declarație politică având ca subiect Reconsiderarea deciziei de desființare a Institutului de Științe ale Educației și repunerea cercetării educaționale într-un cadru instituțional apolitic, care să susțină importanța acestui domeniu pentru societatea românească;

Doamna Mihaela Huncă:

"Reconsiderarea deciziei de desființare a Institutului de Științe ale Educației și repunerea cercetării educaționale într-un cadru instituțional apolitic, care să susțină importanța acestui domeniu pentru societatea românească"

Un cercetător științific nu poate avea statut de funcționar public, nu se poate afla sub comandă politică directă, nici printr-o conducere numită politic, și nu poate avea alt interes decât cel al adevărului științific! Pe 6 noiembrie, Guvernul României a luat decizia de a crea Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, prin comasarea Institutului de Științe ale Educației cu Centrul Național de Evaluare și Examinare. Astfel, prin O.U.G. nr. 68/2019, de desființare a ISE, cercetătorii pierd statutul de neutralitate profesională, prin alipirea cu o instituție în care salariații sunt funcționari publici, instituție care va fi condusă de o persoană numită sau subordonată politic.

Într-un context marcat de discontinuitate, subfinanțare și schimbări frecvente, ISE a rămas o instituție profesionistă și independentă politic. Cercetătorii Institutului au contribuit la selecția și formarea unor noi generații de profesioniști în domeniul educației, au promovat pluralismul educațional, au creat parteneriate pentru cooperare internațională, au avut un rol în dezvoltarea consilierii școlare în țara noastră și au realizat primele evaluări internaționale ale performanțelor elevilor.

Funcționarea ISE ca instituție de sine stătătoare, guvernată de legislația cercetării științifice, garanta o selecție a conducerii și a personalului pe criterii de competență profesională, strict reglementate de această legislație. Schimbarea statutului cercetătorului în funcționar public sau simplu personal contractual deschide calea ocupării unor posturi de către clientela politică, în condițiile în care până acum, aceasta putea accede doar în zona administrației publice, nu și în zona cercetării științifice.

Cum se pot alipi două instituții care, în mod firesc, funcționează și trebuie să funcționeze după legi diferite? Este o situație care poate fi asemănată cu cea în care comasezi o facultate de administrație publică din cadrul unei universități cu o agenție a administrației publice!

Având în vedere toate aspectele prezentate și faptul că imaginea cercetării educaționale din România este afectată în plan internațional, prin dispariția ISE din proiecte, colaborări și rețele europene, vă solicit reconsiderarea deciziei de desființare a institutului și repunerea cercetării educaționale într-un cadru instituțional care să susțină importanța acestui domeniu pentru societatea românească.

  Nicolae Giugea - declarație politică intitulată Ardealul a luat-o înaintea Vechiului Regat și a Moldovei!;

Domnul Nicolae Giugea:

"Ardealul a luat-o înaintea Vechiului Regat și a Moldovei!"

Vestea cea mai bună adusă de alegerile din 10 noiembrie este aceea că Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova s-au săturat de sărăcia lucie și de bezna în care au fost ținute de PSD vreme de 30 de ani. Victoria forțelor democratice la Craiova, Pitești, Constanța și Vaslui ne arată cât se poate de clar că am intrat iremediabil într-o nouă etapă istorică pentru România, prin care am început, încet și sigur, să ne curățăm țara de năpasta moștenitorilor partidului comunist! De 30 de ani, PSD înseamnă minciună, manipulare, sărăcie și subdezvoltare.

Noi, românii, suntem recunoscuți pentru că facem haz de necaz, în special de necazul nostru. Folclorul nostru este plin de glume cu olteni, ardeleni și moldoveni. Despre ardeleni, stereotipul cel mai uzat este acela că sunt lenți, se mișcă greu și că iau decizii după ce se gândesc de mai multe ori. În ciuda acestei percepții, astăzi, dintre români, ardeleanul se dezvoltă cel mai repede.

Realitatea ultimilor ani ne demonstrează că Transilvania este tot mai aproape de Uniunea Europeană, de gradul de dezvoltare din Occident, de standardul de viață din Europa de Vest, în vreme ce în Țara Românească, Dobrogea și Moldova ceasurile par a fi rămas în loc, tot în anii ’90. Să nu vă fie teamă că Ardealul nu ni-l ia nimeni! Ardealul pleacă singur pe drumul dezvoltării economice către Europa, pentru că în țara de peste munți s-au construit deja câteva sute de Km de autostrăzi, s-au mai modernizat din căile ferate, iar exodul de populație este mult mai mic decât la noi. Ardealul este conectat la Uniunea Europeană, în timp ce restul țării încă mai așteaptă!

La Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia sau Sibiu orașele arată la fel de bine "ca afară", pentru că o mână de primari liberali au demonstrat că omul sfințește locul! La Cluj se va construi o linie de metrou, la Oradea se furnizează deja cea mai ieftină încălzire a locuințelor, la Alba Iulia turiștii curg neîncetat, iar Sibiu a fost capitala Uniunii Europene care a furat inimile liderilor europeni. Cum trecem munții la sud, ne izbesc sărăcia, drumurile pline de gropi, locurile de muncă puține și slab plătite, satele părăsite de tineri și disprețul administrației publice "roșii". De ce se întâmplă toate astea știm cu toții! De pildă, municipiul Craiova nu are cu mult mai puțini bani decât Clujul sau Oradea! Dar comparați subdezvoltarea din Craiova și explozia de modernizare din orașele transilvane!

Maniera în care cetățenii români deja și-au schimbat atitudinea față de partidele politice, față de modul în care trebuie guvernată țara la nivel central și la nivel local, față de minciună, față de prioritățile țării, îmi dă o speranță uriașă că țara se va lepăda de PSD și de metehnele partidului-stat până la toamna viitoare. Avem obligația să dăm țării primari harnici, competenți și integri, care să muncească din zori și până seara pentru a crește calitatea vieții din comunitățile lor.

Avem obligația de a avea o guvernare eficientă, orientată strategic către dezvoltare și investiții. Avem obligația de a da țării un președinte competent, respectat în țară și străinătate, așa cum este Klaus Iohannis. Da, România se va îndrepta spre normalitate după ce o vom curăța de obiceiurile PSD și viciile partidului-stat.

  Sorin-Ioan Bumb - declarație politică intitulată Din cauza creșterii economice marca PSD, românii au cea mai mică putere de cumpărare din Europa;

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

"Din cauza creșterii economice marca PSD, românii au cea mai mică putere de cumpărare din Europa"

În timp ce Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă le promitea românilor o sută în plus la salariul minim, situația economică a României atingea un minim dezastruos. Cu toate acestea, clientela de partid a PSD era bine hrănită în posturi publice, cu salarii de mii de euro pe lună.

Nu trebuie decât să ne reamintim de acțiunile recente ale celui mai slab ministru al transporturilor de la Revoluție încoace, domnul Cuc. Acesta, într-un efort de imagine care să mai spele din lipsa autostrăzilor, anunța concedierea a câtorva zeci de directori din CNAIR și economisirea, în acest mod, a mai mult de 2 milioane de euro pe an. O adevărată mascaradă televizată, pentru că acești directori au fost demiși pe ușa din față, iar pe ușa din dos li s-au acordat câte 16 salarii compensatorii și au fost reangajați, pe posturi mai mici, prin cotloane ferite de muncă ale ministerului. Aflăm acum, cu stupoare, că între angajații CNAIR se afla chiar și fata domnului Bădălău, fostul ministru al economiei. Mai mult decât atât, onorabila fiică a domnului ministru a mai și încasat sporuri la salariu de 75%, însă în mod ilegal, după cum constata un raport al Curții de Conturi. În plus, aceeași persoană a mai lucrat și la aeroport, după cum, cu mândrie, declară chiar domnul ministru. Adică într-o altă companie problemă aflată în subordinea domnului Cuc...

Lucrurile nu se opresc însă aici... Guvernul Orban a demis, săptămâna trecută, unul dintre bugetarii de lux ai PSD, cunoscut pentru complicitatea sa în Dosarul Belina. Este vorba de secretarul general al Ministerului Dezvoltării, care avea venituri lunare nete de circa 8.500 de euro, adică mai mult decât dublul salariului brut al Președintelui României.

Ca să ne dăm seama de amploarea corupției PSD și să înțelegem mai bine fenomenul remunerației de la stat, ar trebui să comparăm cifrele de la noi cu cifrele din alte state europene. La fel, ar trebui să comparăm și starea economiei. În cazul Franței, de exemplu, Secretarul General al Consiliului de Stat, o funcție de înaltă demnitate publică, mult mai importantă decât un secretar de minister de la noi, este remunerat, conform legii franceze, cu puțin peste 5 mii de euro, brut. În același timp, cetățenii francezi au o putere de cumpărare mai mare decât media europeană. Astfel, la un index al puterii de cumpărare mediu pentru Europa de 100, un francez de rând are un index al puterii de cumpărare de 137,8. Potrivit acelorași statistici, un român are un index al puterii de cumpărare de doar 39,9! Altfel spus, un român are o putere de cumpărare de 5.881 de euro, un european mediu are o putere de cumpărare de 14.739 de euro, iar un francez de rând are o putere de cumpărare de 20,306 euro. Iată, deci, că un român de rând este de aproape 4 ori mai sărac decât un francez de rând. Asta în timp ce prețurile la benzină sunt apropiate, iar prețurile la mâncare sunt chiar mai mari la noi, la unele produse, fără să fie bio sau eco...

Probabil că guvernul PSD, cunoscând aceste statistici, s-a gândit că protejații săi trebuie să câștige mult mai mult decât un român de rând, tocmai pentru a egaliza această discrepanță față de Europa dezvoltată. De ce n-a ținut însă seama Guvernul PSD este că tocmai românii de rând plăteau aceste sinecuri fabuloase, din taxele și impozitele lor, plătite pentru a beneficia de autostrăzi, de spitale moderne sau de educație de calitate.

Astfel, datorită acestei politici luminate a PSD, românii au ajuns să fie cei mai săraci europeni, având cea mai mică putere de cumpărare, iar marile companii de stat căpușate de PSD au ajuns niște dezastre financiare demne de anii ’90, precum RADET-ul bucureștean, care a dat faliment la început de iarnă, lăsând jumătate de capitală fără apă caldă și căldură.

  Nicoleta-Cătălina Bozianu - Apel public la premier și la ministrul de externe: demarați negocierile pentru repatrierea Cameliei Smicală și a celor doi copii ai săi!;

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

"Apel public la premier și la ministrul de externe: demarați negocierile pentru repatrierea Cameliei Smicală și a celor doi copii ai săi!"

Luați de febra alegerilor prezidențiale, omitem agravarea unui caz tragic, în care sunt implicați cetățeni români. Este vorba despre medicul român rezident în Finlanda, Camelia Smicală, și de copiii dumneaei, Mihai și Maria.

Acum patru ani, copiii doamnei Smicală au fost luați de lângă mamă (care se despărțire de soțul abuzator, cetățean finlandez) printr-o descindere în forță a serviciilor sociale finlandeze și dați în primire unui centru de plasament. Vinerea trecută, ca efect al demersurilor de repatriere împreună cu cei doi copii, făcute de doamna Smicală pe lângă statul român, autoritățile finlandeze au anunțat-o că nu își va mai vedea copiii și au luat măsuri de restrângere a libertății acestora. Astfel, Maria a fost izolată în centrul de plasament, iar Mihai, care a reușit să fugă, este dat în urmărire generală de poliția finlandeză.

Camelia Smicală, medic specialist cu drept de practică și în țară, și în Finlanda, este o mamă care își poate crește singură copiii, fără probleme materiale sau de educație. Victimă a unui sistem de "protecție a copilului" specific țărilor nordice, din ce în ce mai contestat și detestat, croit parcă pentru a lua copilul de lângă părinte cu orice preț, doamna Smicală nu vrea decât să se întoarcă, împreună cu Maria și Mihai, în țara ai cărei cetățeni sunt. Legal, potrivit legislației și forurilor Uniunii Europene, speța nu poate fi tranșată decât prin negociere directă între cele două țări: România și Finlanda. Din păcate, și acum, ca, de altfel, pe tot parcursul ultimilor patru ani, ambasada României la Helsinki și Ministerul de Externe de la București ridică din umeri, mărturisindu-și neputința (sau nepăsarea?!) în acest caz.

Ca mamă a doi copii, tot băiat și fată, înțeleg perfect suferința doamnei Smicală și cred că este de datoria mea să o ajut. Ca cetățean român, nu înțeleg și nu-mi explic pasivitatea reprezentanților statului căruia îi plătim taxe și impozite. Îmi place să cred că funcționarii din MAE și demnitarii care conduc acest minister nu se privesc pe ei înșiși, pe noi ceilalți și poporul român ca pe un soi de cetățeni europeni de rangul al doilea, ai căror drepturi nu pot și nu merită apărate în fața unor abuzuri flagrante ale altor state membre ale UE.

Le cer, de aceea, public, premierului Ludovic Orban și ministrului de externe, Bogdan Aurescu, să deschidă negocierile cu statul finlandez pentru repatrierea doamnei Smicală și a copiilor dumneaei. Ar fi un bun prilej ca noua guvernare să demonstreze în mod practic că, spre deosebire de precedenta, aduce marea schimbare, pe care o așteaptă românii: statului nostru să înceapă să-i pese de proprii cetățeni.

  Petru Movilă - declarație politică având ca subiect Autostrada Iași-Târgu Mureș trebuie să devină prioritate națională!;

Domnul Petru Movilă:

"Autostrada Iași - Târgu Mureș trebuie să devină prioritate națională!"

Din 2012 și până în prezent, ieșenii au auzit doar promisiuni spuse în batjocură de cei care au condus România, fără niciun pic de interes pentru dezvoltarea Regiunii de Nord-Est. Ați preluat conducerea Guvernului și implicit a Ministerului de Transporturi, a CNAIR și a Comisiei pentru transporturi din Camera Deputaților după ce în ultimul an, la Iași, s-au strâns zeci de mii de semnături pentru finanțarea acestui obiectiv de investiții de maxim interes pentru noi, cu fonduri europene, și nu prin parteneriat public - privat.

În 2018, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind construcția Autostrăzii Iași - Târgu Mureș, pe care am inițiat-o și pentru care am avut și susținerea a aproape 30 de parlamentari PNL, prin care și președintele Comisiei pentru transporturi din Camera Deputaților, deputatul Marius Bodea, sau Lucian Bode, ministrul transporturilor.

Stimați lideri PNL, nu mai aveți niciun argument pentru care Autostrada Iași - Târgu Mureș să nu se concretizeze. Aveți toate pârghiile la dispoziție, fără niciun impediment. În plus, Adina Vălean este noul comisar european pentru transporturi.

Domnilor guvernanți, arătați că vă țineți de cuvânt și că, spre deosebire de guvernarea anterioară, munciți în interesul românilor. Din partea mea, ca inițiator al legii, aveți toată susținerea în implementarea acestui proiect.

Concret, în imediata perioadă, referitor la proiectul autostrăzii trebuie să aveți în vedere:

  • finalizarea procedurilor privind reactualizarea studiilor de fezabilitate;
  • sistarea demersurilor pentru încheierea unui parteneriat public-privat și eliminarea Comisiei Naționale de Prognoză din procesul de implementare;
  • transmiterea solicitării privind finanțarea autostrăzii, în integralitatea ei, la Comisia Europeană.

Prin prisma celor menționate, vă solicit să ieșiți în mod public și să vă asumați un calendar privind implementarea, precum și susținerea acestui proiect atât de important pentru aproape 3,5 milioane de români.

  Costin-Sebastian Moise - declarație politică intitulată Economia României crește datorită construcțiilor și sectorului IT. Rezultate ale stimulentelor fiscale;

Domnul Costin-Sebastian Moise:

"Economia României crește datorită construcțiilor și sectorului IT. Rezultate ale stimulentelor fiscale"

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, recent, o creștere economică de 4% pe primele trei trimestre din anul 2019. Mai mic decât prognoza oficială, de plus 5,5%, acest avans al PIB-ului se datorează aproape exclusiv creșterilor înregistrate de sectoarele construcțiilor și IT.

Conform INS, în perioada ianuarie - septembrie 2019, față de aceeași perioadă din 2018, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 27,9%, iar ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 22,1%.

Mai important, creșterea nu vine doar din sectorul rezidențial, care a cunoscut un avans de 13,9%, cât mai ales din sectorul construcțiilor inginerești, de 39,2% în serie brută și de 35,8% în serie ajustată sezonier. Cu alte cuvinte, simplul fapt că impozitul pe munca angajaților din sectorul construcțiilor a fost scăzut a condus direct la o eficiență mai mare a companiilor care se ocupă de proiectele de infrastructură de care România are atât de mare nevoie.

Aceeași corelație este valabilă și pentru sectorul IT, care a ajuns să genereze aproape 6% din PIB, cu numai 2,2% din totalul angajaților din economie, ceea ce arată o productivitate a muncii extraordinară. Conform INS, la sfârșitul lunii august 2019, figurau ca programatori 191.500 de români, cu aproape 10.000 mai mulți decât în aceeași lună a anului 2018.

Aceste cifre dovedesc încă o dată că stimulentele fiscale, mai ales când vine vorba de o impozitare mai scăzută a muncii, aduc un efect crescut de multiplicare în sectoarele economice vizate și se situează la un nivel mult superioare eventualelor beneficii rezultate din consum. Dacă facem și o corelație, când vine vorba de impozitele pe profit plătite de companiile din construcții și IT, vom ajunge la concluzia că statul român nu pierde absolut deloc bani din aceste stimulente în ceea ce privește fiscalizarea muncii.

Guvernul Orban, proaspăt instalat în funcție, are datoria să nu umble la fiscalizarea muncii și să analizeze cu seriozitate posibilitatea ca, pe viitor, să existe și alte sectoare strategice care să beneficieze de un astfel de ajutor, în funcție de profilul pe care ni-l dorim pentru economia națională.

  Ionuț Simionca - declarație politică având ca subiect Ultima decizie a lui Daea cu oaia a fost să omoare porcii din gospodăriile oamenilor;

Domnul Ionuț Simionca:

"Ultima decizie a lui Daea cu oaia a fost să omoare porcii din gospodăriile oamenilor"

Începând de vineri, 8 noiembrie, a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare Ordinul pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, semnat de fostul ministru al agriculturii, celebrul Petre Daea cu oaia, de la PSD. Prin acest act, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale limitează la cinci numărul de porci pe care țăranul român îi poate avea în gospodărie.

Măsura lui Daea îi aduce la disperare pe românii cinstiți din mediul rural, pe cei ai căror unică sursă de venit este vânzarea unui porc de Crăciun sau a unui litru de lapte de la vaca crescută în bătătură.

Pe românește, dragi colegi, dacă ți-a fătat scroafa mai mult de cinci purcei, ai devenit peste noapte ori contravenient, pentru că ai încălcat legea, ori te-ai transformat brusc într-un antreprenor și trebuie să cheltuiești o groază de bani și de timp să-ți faci firmă, să deschizi cont bancar, să stabilești un administrator, să găsești un contabil etc. Ar fi de tot râsul, dacă n-ar fi de tot plânsul!

Ca și când nu ar fi fost suficient faptul că pesta porcină i-a falimentat pe cei care creșteau porci în sistem intensiv, PSD s-a gândit să plaseze o bombă pentru următorul guvern și să omoare și agricultura de subzistență. Impactul reducerii numărului de porci care pot fi crescuți în gospodărie este extrem de mare, în contextul în care 46% din populația României trăiește în mediul rural. Micii agricultori sunt revoltați, pe bună dreptate, și acuză autoritățile că iau decizii împotriva lor, nicidecum pentru a-i sprijini.

Tocmai de aceea, fac un apel către noul ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, să găsească o soluție la problema creată de Daea cu oaia și să modifice reglementarea aberantă, în sensul măririi la 15 a numărului de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie.

Domnule Adrian Oros, arătați-le micilor agricultori respectul pe care aceștia îl merită și dați-le șansa să își câștige cinstit existența, prin valorificarea animalelor crescute în gospodărie!

  Neculai Iftimie - declarație politică despre Lipsa acută de personal calificat în cercetarea agricolă românească;

Domnul Neculai Iftimie:

"Lipsă acută de personal calificat în cercetarea agricolă românească"

În prezent, rețeaua de cercetare-dezvoltare-inovare se confruntă cu o lipsă acută de personal, care grevează asupra bunei desfășurări a activității de cercetare-dezvoltare.

În ultimii ani, o problemă majoră, care devine din ce în ce mai presantă, este scăderea fără precedent a numărului de salariați în toate sectoarele de activitate ale unităților de cercetare-dezvoltare, în principal din cauza salariilor foarte mici. Sistemul de salarizare din rețeaua de cercetare agricolă, cu toate formele sale, este total neatractiv pentru cercetători și tineri.

Pe lângă administrarea patrimoniului public și privat al statului, personalul din aceste unități este chemat să răspundă la problemele de importanță majoră cu care se confruntă agricultura României și chiar economia națională, la crearea de soiuri și hibrizi, elaborarea de tehnologii specifice noi, în concordanță cu cerințele de performanță economică și calitate, și de contracarare a schimbărilor climatice evidente.

Sistemul de salarizare scăzut a blocat evoluția pozitivă a cercetării agricole, a blocat dezvoltarea resursei umane, profesionalizarea și înalta specializare pe domenii a unor cercetători, a blocat sistemul de atragere a tinerilor cercetători proveniți din elita absolvenților universităților de profil. S-a zdruncinat astfel încrederea tinerilor în realizarea profesională și materială.

Mai mult, pe lângă pierderea personalului în perioada 2010 - 2014 și ulterior 2017 până în prezent, din cauza blocării angajării de personal, conducerea unităților de cercetare a fost obligată să încarce cu sarcini suplimentare personalul rămas, pentru a face față cerințelor impuse de legislația în vigoare, respectiv realizarea obiectivului de activitate.

Având în vedere aspectele menționate, putem spune că rețeaua de dezvoltare-cercetare-inovare se confruntă în acest moment cu probleme grave de personal, respectiv personal îmbătrânit (pensionat și ținut în activitate dintr-o mare necesitate), iar în unele compartimente, de lipsă acută de personal, coroborată cu încărcarea excesivă a personalului existent, cu atribuții suplimentare, ceea ce face ca activitatea unității să se desfășoare, și din acest punct de vedere, dificil și cu sincope.

Față de aceste aspecte, consider că este imperios necesară urgentarea legislației specifice pentru crearea de temei legal pentru o salarizare decentă, atractivă, competitivă, în vederea stimulării personalului valoros existent și atragerii de personal nou, înalt calificat, care să facă față cerințelor de excelență impuse de legislația națională pentru instituțiile publice din domeniul cercetării-dezvoltării-inovării din agricultură, pentru a putea oferi soluții viabile în realizarea obiectivelor agriculturii românești în perioada următoare.

  Tudorița-Rodica Boboc - intervenție cu titlul Pentru mai multă toleranță, respect și cooperare în politică și în viața de zi cu zi;

Doamna Tudorița-Rodica Boboc:

"Pentru mai multă toleranță, respect și cooperare în politică și în viața de zi cu zi"

Campaniile de alegeri sunt, de obicei, însoțite de o intensificare a tensiunii în viața publică și privată. În anii 2019 și 2020 cetățenii români sunt nevoiți de calendarele electorale să treacă prin cel puțin patru campanii de alegeri, poate de aceea atmosfera socială este mai încinsă.

Totuși, chiar și în aceste condiții trebuie să ne ținem cumpătul și să dăm dovadă de respect, dialog civilizat și toleranță. Cu atât mai valabil este acest îndemn acum în luna noiembrie, când se sărbătorește Ziua internațională a toleranței. Astfel, în 1996, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 51/95, a invitat țările membre să sărbătorească în fiecare an, la 16 noiembrie, această zi, prin acțiuni de promovare a toleranței și păcii, prin activități la care să participe atât instituțiile de învățământ, cât și publicul larg.

Accentul se dorește a fi pus pe educarea și formarea unei culturi a acceptării diversității, conform sloganului Uniunii Europene - Unitate în diversitate. Vorbim de toleranță ca de o responsabilitate care susține drepturile și libertățile fundamentale ale omului, democrația și legalitatea. Aceasta constituie cel mai puternic fundament pentru pace și reconciliere, un principiu de bază al democrației și dezvoltării durabile, implicând respingerea dogmatismului și absolutismului și asigurând supraviețuirea societăților multietnice și multiculturale, descurajarea atitudinilor extremiste dominate de violență și ură.

În acest an, Organizația Națiunilor Unite a lansat campania globală "Împreună", o campanie de promovare a toleranței, respectului și demnității în întreaga lume, care urmărește reducerea percepțiilor și atitudinilor negative față de refugiați și migranți. Trăim într-o lume a globalizării, a diversității și mobilității, în care toleranța în familie, în comunitate sau între state este mai necesară ca oricând. Liderii mondiali au recunoscut acest lucru prin adoptarea Declarației Mileniului în anul 2000 și au plasat toleranța printre valorile fundamentale care stau la baza relațiilor internaționale în secolul XXI.

Date fiind încă multiplele cazuri de violență și intoleranță din societatea noastră, consider că avem obligația, ca oameni politici, ca reprezentanți ai cetățenilor în diferite funcții, să combatem politicile de învrăjbire a oamenilor, de împărțire a populației în români buni și români răi, de discriminare a unor persoane sau categorii sociale, să determinăm instituțiile statului competente să apere viața și demnitatea fiecărui cetățean.

  Ștefan Mușoiu - declarație politică: Regele Lear și președintele Delir cu oastea sa de strânsură;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"Regele Lear și președintele Delir cu oastea sa de strânsură"

Atmosfera de discordie, promovată de președintele Klaus Iohannis în ultimii cinci ani, s-a accentuat în campania electorală. Orice persoană responsabilă va cataloga acest aspect esențial drept o mare pagubă pentru România, atât pentru trecutul apropiat, pentru prezent, cât și pentru viitor. Însă trebuie să subliniez că există speranța că PSD va reuși, în cel mai scurt timp posibil, să-i scape pe români de flagelul austerității de dreapta, iar atitudinea și acțiunile lui Klaus Iohannis și ale liberalilor i-au ajutat, indirect, pe românii de bun-simț să-și dea seama de micile diferențe dintre Regele Lear și "președintele Delir". După ce am avut un președinte-jucător, apoi un președinte somnoros și absent, continui să cred cu tărie că românii nu și-au mai dorit și nici nu-și mai permit din nou un conducător de paie! Un președinte al cărui discurs sărac în proiecte de țară a ajuns să frizeze de-a dreptul delirul, prin repetiția obsesivă a cuvintelor "PSD-iști", "ciuma roșie" și PSD!

Nici liberalii și oastea lor de strânsură nu fac notă discordantă de la simplitatea discursului toxic al președintelui Iohannis, ci încearcă cu disperare să acapareze cât mai multe voturi, astfel încât să vopsească, din nou, în tonurile austerității toată România.

Și pentru că lupta internă a PNL pentru ros măcar un oscior, dacă nu toată osatura finanțării proiectelor de țară, este atât de captivantă pentru liberali, aceștia au uitat complet de responsabilitatea constituirii Bugetului României pentru anul viitor, un alt semn cert că lupul de dreapta și-a schimbat părul, nu și năravul! Și astfel interesele naționale ajung din nou să nu primeze, fiind favoarizată lupta pentru putere a președintelui și a camarilei sale.

Este o realitate că românii trăiesc astăzi mai bine, după toate măsurile luate de Guvernul și majoritatea parlamentară PSD, respectiv majorarea salariilor, pensiilor și alocațiilor copiilor, îmbunătățirea condițiilor din sănătate și educație, dezvoltarea infrastructurii, stimularea investițiilor, dezvoltarea agriculturii, crearea de noi locuri de muncă, preocuparea față de viitorul tinerei generații. Dacă putem vorbi despre faptul că se trăiește, astăzi, mult mai bine grație guvernării PSD, nu putem spune același lucru despre viitorul pe care ni-l urzește Iohannis, cot la cot cu "dreapta sa".

În calitatea mea de vector politic activ am identificat o problemă majoră, aparent inofensivă, dar care tinde să se generalizeze și să ne afecteze și mai mult viitorul. Odată cu trecerea timpului, din cauza acestor lupte de putere, puse în scenă de șeful statului și "partidul său", interesul oamenilor pentru exercitarea dreptului de vot, prerogativă universală, garantată de Constituție, a scăzut semnificativ. În timp ce politicienii de dreapta vor să ne facă să credem că susțin procesul democratic de scrutin, în realitate, prin acțiunile lor depun toate eforturile astfel încât votul să nu redevină o responsabilitate pentru fiecare cetățean în parte și o cinste a participării la ordinea socială și la dezvoltarea societății, ci doar prioritatea activului captiv al lor de partid.

Dar noi, social-democrații, ne angajăm în continuare să luptăm împotriva abuzurilor dreptei și să le arătăm românilor că nu trebuie să se lase înșelați de miraje și să privească în concretul oferit de guvernarea PSD, o guvernare eficientă ce a adus un trai mai bun pentru întreaga societate.

Trebuie să admitem cu toții că România este saturată de inactivitatea aparatului prezidențial actual, de un președinte absent din viața publică, dar mai mereu prezent în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, fiind plecat în tot soiul de vacanțe exotice. Singura alternativă la stoparea accentuării tragediei naționale de către dreapta o constituie consolidarea democrației, o continuare a drumului social-democrat de dezvoltare economică și cultivarea grijii față de fiecare cetățean în parte, care se vor realiza doar prin votul cu inima, vot acordat candidatului Partidului Social Democrat, doamna Viorica Dăncilă!

Să nu uitați, dragi români, că Partidul Social Democrat și-a făcut mereu datoria, iar parlamentarii PSD au oferit mereu o alternativă la lupta și egoismul președintelui Klaus Iohannis de a face orice ca să blocheze bunul mers al țării, cu riscul blocării acesteia!

Partidul Social Democrat este, înainte de toate, aproape de oameni și va rămâne așa. Mizele electorale sunt mizele președintelui Iohannis și ale PNL, USR și PMP. Pentru noi, cei de la PSD, rămân importante proiectele pentru oameni, și nu procentele!

Lupta nu s-a terminat pentru PSD! Vom lupta, alături de fiecare dintre dumneavoastră, să restabilim echilibrul democratic în România, pentru viitor! Îndrăzniți să credeți în continuare în PSD! Votați cu inima împotriva urii și dezbinării!

  Angel Tîlvăr - declarație politică ce are ca subiect Cunoașterea realităților sistemului educațional, prin dialogul deschis și direct cu cadrele didactice;

Domnul Angel Tîlvăr:

"Cunoașterea realităților sistemului educațional, prin dialogul deschis și direct cu cadrele didactice"

Recent m-am întâlnit cu plăcere, cu reprezentanți ai cadrelor didactice din Vrancea. Dascălii depun o muncă extrem de grea și de mare responsabilitate pentru societate, participând decisiv la formarea și educarea generațiilor tinere. Consider că aceste întâlniri la nivel local sunt extrem de utile și importante, dacă vrem să cunoaștem problemele reale și ne dorim cu adevărat un sistem educațional de calitate.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat situația din învățământul vrâncean, precum și proiectul legislativ pentru modificarea art.66 din Legea educației naționale nr.1/2011, care prevede reducerea numărului de ore pentru elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal.

Profesorii s-au arătat preocupați de scăderea numărului de ore din școli, deși propunerile au avut intenția reducerii numărului de ore petrecute la școală, în beneficul timpului personal și familial al elevilor.

S-a discutat despre implicațiile pe care le va avea această modificare, în contextul în care implementarea acestor prevederi ar putea conduce la reducerea numărului de posturi didactice. În urma evaluărilor făcute, dacă această modificare va fi transpusă în Legea educației naționale, se va vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 - 20.000 de norme, au susținut profesorii.

În ceea ce privește reducerea numărului de ore, colegii mei profesori mi-au ridicat o serie de probleme care țin de efectele secundare pe care o astfel de lege, în principiu bine primită de elevi, părinți și mulți profesori, le-ar putea avea.

Eu m-am angajat să vorbesc despre aceste efecte cu inițiatorii legii, precum și cu colegii mei din Parlament, cărora să le aduc la cunoștință obiecțiile ridicate. Și, iată, mă țin de cuvânt! Pentru că, avem o imensă responsabilitate față de viitorul tinerei generații, este important să ne gândim la viitorul copiilor noștri și să luăm măsurile necesare pentru binele lor.

Însă, reducerea numărului de ore, fără corelarea cu programele școlare și fără un program obligatoriu "Școala după școală", va duce la o rată de promovabilitate mai mică la Evaluarea națională și bacalaureat.

Conform profesorilor, curricula va trebui modificată și adaptată numărului de ore, pentru că vor dispărea 5 sau 6 ore la gimnaziu.

Cadrele didactice au menționat că benefic ar fi să se ia o soluție privind reorganizarea materiei, care este mult prea stufoasă, micșorându-se programa școlară, și nu orele.

De asemenea, Programele "After school" trebuie abordate în funcție de specificul unităților de învățământ și de prioritățile locale.

Același lucru mi-a fost semnalat și față de posibilitatea servirii unei mese calde în unitățile de învățământ.

Totodată, din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei din învățământ am desprins câteva aspecte pe care vreau să le împărtășesc colegilor deputați, referitoare la încurajarea învățământului vocațional, dual sau profesional.

Există o dorință și o nevoie a creșterii ponderii învățământului, care să le permită elevilor să se angajeze, după finalizarea studiilor, cât mai repede, având o specializare clară, prin alegerea unui traseu profesional adecvat aptitudinilor, competențelor dobândite, vocației lor, dar și cerințelor de pe piața muncii.

Problematica inserției socio-profesionale a tinerilor este amplă și generează o preocupare majoră la nivelul Uniunii Europene, dar se impune și elaborarea de strategii, dezbateri și analize responsabile, dublate și de competența profesorilor, a specialiștilor din educație, de parteneriate public-privat, de colaborări autentice între școală, unități administrativ-teritoriale și operatorii economici.

Ca urmare, Parlamentul trebuie să facă mai mult pentru încurajarea învățământului vocațional, dual sau profesional, prin măsuri legislative care pot asigura tinerilor din această țară un cadru adecvat de educație și de pregătire profesională.

Este evident că importantele demersuri realizate de guvernarea PSD, concretizate prin creșterea salariilor cadrelor didactice, au avut un efect benefic atât în ceea ce privește motivația absolvenților de a lucra în învățământ, cât și în decizia multor cadre bine pregătite de a rămâne în sistem și a-și face o carieră în acest domeniu vital pentru societatea românească.

Educația nu trebuie să rămână doar o temă ofertantă pentru subiecte de campanie electorală, ci să fie domeniul social major spre care se orientează viziunea guvernanților și politicile propuse.

Este nevoie de o reformă curriculară reală, trebuie să depășim etapele de reflecție, trecând la cea de punere în practică a unui model educațional și de formare eficient.

  Mihai Weber - declarație politică intitulată Guvernul PNL nu știe decât să distrugă ce a construit PSD.

Domnul Mihai Weber:

"Guvernul PNL nu știe decât să distrugă ce a construit PSD"

Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, ne minte cu nerușinare atunci când spune că nu își dorește comasarea și, prin urmare, închiderea unor spitale, acuzând opoziția social-democrată că aruncă știri false în spațiul public.

Realitatea este însă că în Programul de guvernare al PNL, la Capitolul XII - Sănătate - Medicina Intraspitalicească - este cât se poate de clară intenția Guvernului de dreapta de a-i priva pe români de servicii medicale de calitate.

Citez din acest program de guvernare făcut pe genunchi, în totală contradicție cu interesele cetățenilor acestei țări: "Guvernul, în colaborare cu toate structurile locale și centrale, care dețin unități sanitare cu paturi în administrare, vor realiza o analiză riguroasă și vor stabili un plan de reorganizare/comasare a spitalelor neperformante sau a celor care înregistrează mari dificultăți de sustenabilitate financiară".

Este evidentă spaima acestor domni prinși cu minciuna, dincolo de cinismul abordării, ca la abator, a problematicii sănătății. A cere performanță financiară unor unități spitalicești, a dori să transformi sistemul sanitar din România într-o afacere care să aducă bani la partid este nu doar o abordare inumană, dar și o condamnare la moarte a unor grupuri vulnerabile.

Guvernarea PSD a statuat pacientul în centrul sistemului medical, considerând că orice om trebuie să primească serviciile și tratamentele medicale de care are nevoie.

Totodată, PSD a alocat Sănătății, în anul 2019, un buget istoric, reprezentând 5% din PIB, mai mare cu 7 miliarde de lei față de anul 2018. S-a asigurat, astfel, modernizarea și dotarea spitalelor, achiziționarea de aparatură și echipamente medicale noi, introducerea de noi programe de sănătate și dezvoltarea celor existente, precum și introducerea de noi molecule pe listele de medicamente compensate.

În concluzie, știrile pe care PSD le aduce în spațiul public nu sunt false, semnalele de alarmă și îngrijorarea noastră fiind temeinic întemeiate pe incompetența și lipsa de viziune a acestui guvern, care nu știe altceva decât să distrugă ceea ce PSD a construit cu greu.

  Liviu-Ioan Balint - intervenție având ca temă Ziua Europeană a informării despre Antibiotice;

Domnul Liviu-Ioan Balint:

"Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice"

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), celebrată anual pe 18 noiembrie, este o inițiativă europeană de sănătate publică desfășurată în scopul sensibilizării profesioniștilor, a publicului și a factorilor decidenți cu privire la situația îngrijorătoare generată de rezistența antimicrobiană (RAM) și la numărul pacienților infectați cu bacterii rezistente.

În România, tema campaniei ZEIA 2019 este "Utilizarea corectă a antibioticelor, în contextul creșterii rezistenței la antimicrobiene" și se adresează pacienților, precum și profesioniștilor din sănătate, cu sloganul "Ai grijă, Nu, antibioticelor!".

Scopul acestei zile este de a reitera importanța creșterii prudenței în administrarea antibioticelor, o prioritate pentru sănătatea publică, și are ca obiective principale:

  • Creșterea gradului de conștientizare în utilizarea prudentă a antibioticelor:
  • Angajarea mass-media în sensibilizarea publicului în ceea ce privește utilizarea prudentă a antibioticelor și fenomenul RAM;
  • Menținerea problematicii rezistenței antimicrobiene (RAM) pe agenda politică a decidenților din instituțiile specifice din România și implicarea acestora ca multiplicatori și ambasadori ai mesajelor ECDC (asociate RAM).

Este de datoria noastră să transmitem populației un sentiment de responsabilizare față de tratamentul cu antibiotice.

Pacienții trebuie informați pentru a conștientiza importanța unei administrări corecte a antibioticelor, numai la indicația unui medic. De asemenea, antibioticele nu sunt analgezice și un vindecă orice boală; iar administrarea antibioticelor pentru răceală sau gripă nu poate ajuta!

În calitate de membru în Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților voi susține întotdeauna proiectele care vin în ajutorul cetățenilor și prin care putem descuraja consumul de antibiotice fără a fi prescrise de medici, astfel încât să se diminueze riscul dezvoltării de bacterii rezistente la antibiotice, la nivel național.

  Cristina-Elena Dinu - declarație politică intitulată De frică, Iohannis fuge de români și de dezbaterile electorale față în față cu Viorica Dăncilă.

Doamna Cristina-Elena Dinu:

"De frică, Iohannis fuge de români și de dezbaterile electorale față în față cu Viorica Dăncilă"

Este ultima săptămână din campania electorală pentru turul II al alegerilor prezidențiale, iar candidatul PNL, președinte în funcție, nu vrea să aibă nicio dezbatere cu contracandidatul său, refuzând cu obstinație invitațiile lansate de candidatul PSD, Viorica Dăncilă, în acest sens. De ce se ascunde Klaus Iohannis? E simplu: pentru că nu are ce spune despre ultimii cinci ani petrecuți la Cotroceni, în care nu s-a remarcat decât prin vacanțe interminabile și discuții cu turiștii veniți să-l aplaude când se plimbă "incognito" pe munte...

Faptul că șeful statului nu dorește o confruntare față în față cu Viorica Dăncilă nu este doar lașitate, ci și o dovadă clară a disprețului pe care-l are față de interesul public, față de fiecare român și față de practica democratică. În realitate, prin această atitudine, Iohannis îi denigrează pe toți românii, inclusiv pe alegătorii săi, deoarece nu vine în fața națiunii să explice ce a făcut în acest mandat de președinte pentru ca oamenii să o ducă mai bine și să fie mulțumiți de evoluția țării.

Viorica Dăncilă și-a menținut provocarea și îl așteaptă oricând pe Iohannis la o discuție în fața oamenilor, în care fiecare să explice ce a făcut bun pentru țară. În schimb, șeful statului a preferat o dezbatere cu teme impuse, cu invitați aleși nominal din rândul reprezentanților mass-media, după criterii mai degrabă de slugărnicie, la care probabil și întrebările și răspunsurile sunt cunoscute dinainte... Inadmisibil!

Toată campania electorală a lui Klaus Iohannis a fost doar despre cât de rău este PSD, singurul partid de după 1989 care a crescut veniturile românilor și a adus investiții considerabile în comunitățile locale. În schimb, Klaus Iohannis nu a avut în cinci ani niciun proiect concret pentru România!

Candidatul PSD, Viorica Dăncilă, se întâlnește în fiecare zi cu românii din diferite zone din țară, în timp ce Klaus Iohannis se închide în săli în care au acces doar liberalii. Candidatul liberal refuză să dea socoteală pentru mandatul ratat de la Cotroceni, nu are ce să le spună românilor și preferă să fie aplaudat de câțiva liberali care îi fac campanie electorală. Atât și nimic mai mult!

În concluzie, este momentul ca duminică, 24 noiembrie 2019, oamenii să aleagă cu inima, să pună ștampila pe Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, un patriot adevărat, care va munci pentru ca România să devină țara în care merită să trăiască toți românii.

   

Ședința s-a încheiat la ora 9,11.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 18 aprilie 2021, 14:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro