Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 26 iunie 2019
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.81/08-07-2019

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
14-04-2021
13-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 26-06-2019 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 26 iunie 2019

5. Dezbaterea și adoptarea Proiectului de Hotărâre privind înființarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019.

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

  ................................................

La punctul 4 al ordinii de zi, Proiectul de Hotărâre privind înființarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019.

Proiectul de hotărâre a fost distribuit și afișat.

Dacă sunt comentarii de ordin general?

Doamna Turcan, PNL.

Doamna Raluca Turcan:

Astăzi se propune înființarea unei comisii de anchetă pentru suspiciuni privind fraudarea votului din 26 mai. Probabil că nu s-ar fi solicitat înființarea unei astfel de comisii dacă un anumit partid nu ar fi obținut un rezultat sub pragul electoral.

PNL și USR au solicitat, în legătură cu votul din 26 mai, comisie de anchetă, pentru miile de români care au rămas fără să voteze, încălcându-se în felul acesta un drept fundamental pentru niște oameni cărora România le-a întors spatele.

PNL a solicitat, de asemenea, audierea ministrului de interne, ministrului de externe, a solicitat vot la moțiunea simplă împotriva ministrului de externe - principalul vinovat pentru faptul că un drept fundamental din Constituția României, pentru oamenii din străinătate care nu au mai ajuns să voteze, a fost călcat în picioare.

În același timp, acum suntem într-o situație hilară. Se cere o comisie de anchetă - și probabil că va fi votată o comisie de anchetă, pentru că are susținerea majorității parlamentare - pentru așa-zise fraude electorale. Cu alte cuvinte, hoții strigă "Hoții!". Pentru că cine solicită această comisie de anchetă? Adică exact cei care au avut în mână toate instrumentele de control ale procesului electoral. Cei care conduc Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă, cei responsabili direct pentru buna desfășurare a alegerilor și corectitudinea alegerilor țipă în momentul de față: "Fraudă electorală!".

Și cine mai strigă, de asemenea, "Fraudă electorală!"? Un partid care până de curând a fost condus de un om condamnat definitiv pentru fraudă electorală.

Ce spunea președintele AEP, omul de încredere, pus acolo de către majoritatea PSD-ALDE, pentru a asigura corectitudinea procesului electoral? "AEP a constatat că la aceste alegeri europarlamentare și referendum nu au fost constatate decât erori de completare a proceselor-verbale, și nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adică a voturilor valabil exprimate". Adică au fost greșit completate câteva procese-verbale, dar după aceea au fost corectate.

Am înțeles acum că există suspiciuni de abuzuri. N-avem absolut nimic împotriva verificării tuturor suspiciunilor care vizează o posibilă fraudare a votului. Pentru că pentru Partidul Național Liberal votul e sfânt.

Rezultatul votului pentru orice partid și orice om politic ar trebui să fie sfânt. Rezultatul votului trebuie să fie baza mandatului pentru fiecare dintre dumneavoastră, aflați în Parlamentul României.

Așadar, Partidul Național Liberal votează pentru înființarea acestei comisii de anchetă și solicită următoarele lucruri:

  • audierea ministrului de externe Teodor Meleșcanu, referitor la votul din diaspora, de la alegerile europarlamentare;
  • audierea ministrului de interne Carmen Dan, referitor la sincopele din procesul de votare, cazurile de primari care în ziua votului i-au îndemnat pe alegători să nu voteze la referendum, cazuri de prefecți care s-au implicat în campanie, finanțări preferențiale pentru primari.

De asemenea, Partidul Național Liberal solicită audierea prefecților și a altor oficiali față de care au existat reclamații cu privire la implicarea în campanie - campania desfășurată de PSD -, cu proiecte pentru primari, contra voturilor. Adică șantaj și mituire directă a primarilor, pentru a obține voturi, așa cum își dorea și spera PSD.

De asemenea, în această comisie de anchetă trebuie obligatoriu să fie audiat șeful Autorității Electorale Permanente, referitor la votul din diaspora, modificările legislative făcute în plin proces electoral și propuse, cum altfel, cum vă place dumneavoastră, prin ordonanță de urgență, referitor la referendum și, de asemenea, la toate sincopele din procesul de votare, inclusiv lipsa campaniei de informare, așa cum prevede Legea pentru referendum. Nici măcar atât nu ați dorit să faceți, să dați șansa cât mai multor români să voteze în cunoștință de cauză.

Nu în ultimul rând, Partidul Național Liberal solicită audierea șefului CNA, referitor la faptul că nu a fost respectată Legea în privința referendumului, că nu a intervenit atunci când Televiziunea Publică a ajuns instrument de partid pentru liderul dumneavoastră politic, făcând campanie directă, încălcând legea, sfidând misiunea și interesul public al acestei instituții vitale pentru orice democrație.

Da, vrem această comisie de anchetă. Dar ancheta să fie într-adevăr în fața și asupra celor care au împiedicat dreptul la vot pentru românii care au fost umiliți la consulate, la ambasadele României din Uniunea Europeană și din alte țări. Români care și-ar dori să aibă acces la vot, pentru că speră ca în felul acesta România să devină mai primitoare și să se poată întoarce alături de familiile lor.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

De câte minute mai aveți nevoie, doamnă Turcan?

Domnul Stanciu-Viziteu, de la USR.

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Mulțumesc.

Uniunea Salvați România susține această comisie.

Evident că suntem interesați să vedem dacă au existat nereguli sau fraude.

Evident că am fost întotdeauna interesați și vom fi întotdeauna interesați să aflăm orice neregulă sau fraudă organizată de PSD și ALDE care are loc în procesul legislativ.

Suntem interesați să vedem cum de operatori ai tabletelor de calculator, angajați ai primăriilor PSD și ALDE, informau în mod eronat alegătorii, punându-i să aleagă să voteze ori la europarlamentare ori la referendum.

Suntem interesați să vedem ce fac autoritățile statului cu acei primari PSD și ALDE care așteptau alegătorii la intrarea în secțiile de vot, dându-le indicațiile finale de vot.

Suntem foarte interesați să vedem cum de există primării PSD și ALDE, în special în Dolj, unde a existat o diferență de 90% între cei care au votat la europarlamentare și cei care au votat la referendum și cum s-a putut întâmpla o astfel de aberație statistică.

Și mai ales suntem interesați să vedem cum, și în ce mod, și cine sunt cei responsabili de faptul că milioane de români nu au putut să-și exercite dreptul constituțional la vot. Și mă refer aici la milioanele de români din diaspora.

Mai mult, nu puteam să-i lăsăm pe cei din PSD și ALDE singuri în această comisie, pentru că ar fi ultimii pe care îi putem bănui de bună-credință și de dorința de a descoperi adevărul. Mai ales pentru că, chiar și astăzi, dumneavoastră, cei din PSD și ALDE, în continuare, susțineți că condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul referendumului este o condamnare politică, și nu una conform legii.

Pentru toate aceste motive, această comisie trebuie să scoată la iveală dacă există aceste nereguli și fraude sub organizarea voastră.

Vă mulțumesc.

Voci din sală:

... dumneavoastră...

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnul deputat Vosganian, de la ALDE.

Domnul Varujan Vosganian:

Stimați colegi,

Astăzi avem un spectacol extrem de interesant în Parlament. Dezvoltăm un nou concept, și nu "Unitate prin diversitate", ci "Unanimitate prin divergență".

Cu toții susținem aceleași acte ale Parlamentului. Cu toții susținem declarația privind Republica Moldova, dar fiecare o critică în felul lui.

Cu toții susținem înființarea comisiei de anchetă, dar când vorbim despre ea protestăm ca din gură de șarpe împotriva ei.

Eu zic așa: că o comisie de anchetă nu trebuie să vadă ceea ce n-a făcut bine PSD-ALDE. Trebuie să vadă ceea ce nu s-a făcut bine. Punct! Pentru că nu facem o comisie ca să ne vânăm unii pe alții, ci facem o comisie ca să vedem dacă votul s-a convertit în mod real în rezultatele afișate și să evităm ca pe viitor să se întâmple astfel de chestiuni.

Stimați colegi, însă pentru că cei dinaintea mea au făcut câteva remarci, aș vrea să spun ceva. Eu știu că ați investit mult în imaginea lui Liviu Dragnea, știu asta. Și știu că vă pare rău că toată această investiție acum cade în derizoriu, pentru că nu mai aveți cum să o fructificați.

În același timp, remarc totala dumneavoastră lipsă de fantezie.

Vă rog eu, căutați altceva. Pentru că invocarea în continuare a imaginii lui Liviu Dragnea ne lasă să credem, pe de o parte, lipsa dumneavoastră de fantezie și lipsa dumneavoastră de imaginație în a dezvolta alte teme, iar, pe de altă parte, începem să ne punem întrebări în legătură cu oportunitatea momentului în care Liviu Dragnea a fost arestat.

Dar acestea sunt cu totul alte chestiuni și s-ar putea să le discutăm altă dată.

Acum, stimată colegă de la PNL, păi, eu zic să mă luați și pe mine, că și eu am declarat public că nu votez la referendum, și am recomandat tuturor celor care mă simpatizează să nu voteze la referendum. Și mă bucur că 2,5 milioane dintre români plus încă 400.000 care și-au anulat votul au refuzat acest simulacru care a fost referendumul. (Vociferări.)

În al doilea rând... mi se pare că modalitatea în care s-a votat, și anume, aceea că există înregistrați toți cei care au refuzat la referendum să primească buletinul de vot, este incorectă. Pentru că nu este normal ca un serviciu militarizat, secret să știe care sunt opțiunile pentru un milion și jumătate de români. (Aplauze.)

În al treilea rând, vreau să vă spun tuturor celor care elogiați modul în care s-a votat că suntem singura țară din Uniunea Europeană în care un serviciu militarizat, secret, contabilizează voturile. Și așa ceva pe viitor nu trebuie să se mai întâmple. (Vociferări.)

Stimați colegi, nu cred că vă las sentimentul cuiva căruia îi este frică, dar din tonul dumneavoastră am sentimentul că dumneavoastră vă e frică.

Și încă ceva. Și încă ceva.

Stimați colegi, nu mai folosiți pe cetățenii români din diaspora și din Republica Moldova ca resursă electorală! Nu faceți altceva, în permanență, decât să creați o presiune electorală, elogiind diaspora, fără să vă gândiți în mod real că diaspora, ca să vină acasă, are nevoie de venituri mai mari, are nevoie de slujbe bine plătite și are nevoie de un ambient propice, și nu de unul al vânătorilor de vrăjitoare.

De aceea, noi respectăm diaspora și sunt convins că, la audieri, atât ministrul de externe, cât și ministrul de interne vor da informațiile lămuritoare.

Nu vreau să continui această discuție acum, pentru simplul fapt că, dacă ați observat, titlul acestei comisii este privind eventualele fraude - deci noi nu pornim de la nicio prezumție de vinovăție. Această comisie are în primul rând un rol profilactic, ca, dacă au fost unele nereguli, ele să nu se mai întâmple.

În același timp, nu putem să ignorăm faptul că în spațiul public au apărut numeroase buletine de vot a căror cheie nu se închidea. Și acestea sunt nereguli care trebuie evaluate. Care a fost impactul lor real și de ce ele s-au întâmplat.

De aceea, iau atitudinea dumneavoastră agresivă ca o bună energie pozitivă, ca să contribuiți la eficiența acestei comisii pe care ALDE o susține.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnul Pașcan, PMP.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Adeseori admir retorica ficțională, pe alocuri literară a antevorbitorului.

Din păcate, de data aceasta nici mirul n-a ajutat ALDE să treacă pragul electoral. (Aplauze.)

Eu vă spun din capul locului că trebuie investigate chestiunile legate în primul rând de diaspora, de votul din diaspora. Acolo unde românii au stat la coadă, ca vitele, așteptând să-și exercite un drept democratic, un drept absolut al libertăților fundamentale. Și acolo este o problemă.

În rest, dacă vreți să analizați și să vedeți că totuși PSD-ALDE au pierdut alegerile e liber acest lucru. Și probabil că aceasta este constatarea finală a anchetei parlamentare.

Vă întreb, în același timp, oare unde este comisia de anchetă în privința TVR, a activității TVR, pe care tot noi... și dumneavoastră ați votat-o? Nu s-a întâmplat nimic. Doar acolo unde aveți un interes direct.

Poate investigați și cum a ajuns UDMR să aibă mii de voturi în localități fără etnici maghiari. Și să vorbim în acest context de fraude.

Vă mulțumesc.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamna Olguța Vasilescu, din partea PSD.

Doamna Lia Olguța Vasilescu:

Stimați colegi,

Avem ceva de ascuns? Are vreunul dintre partide ceva de ascuns? Dacă nu, haideți să răspundem tuturor întrebărilor lansate în spațiul public de oameni cu vederi de dreapta, nu de stânga!

Haideți să vedem de ce acești oameni ne spun că sunt mii de secții din România care nu se închid pe cheie!

Haideți să vedem de ce au simțit nevoia un milion de oameni din România să facă turism, exact în ziua votului, în comune care n-aveau niciun fel de atracție turistică! (Vociferări.)

Probabil. Probabil.

Și haideți să vedem, de asemenea, dacă într-adevăr în multe secții de vot a fost viciat acest proces. Pentru că Guvernul, într-adevăr, din punct de vedere administrativ a organizat aceste alegeri.

Dar să nu uităm că la tabletă a fost un serviciu militarizat. Și că nu există nicio țară din lumea aceasta unde un serviciu secret să opereze tabletele. (Vociferări.)

Avem ceva de ascuns? Încă o dată vă întreb. Dacă nu, haideți să votăm această comisie de anchetă și să dea răspunsuri.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da. Mulțumesc.

Urmează dezbaterea pe articole și anexă.

Dacă la titlul proiectului de hotărâre sunt obiecții? Dacă nu sunt, s-a adoptat.

La preambul, dacă sunt obiecții? Nu. Adoptat.

La art. 1, sunt obiecții sau comentarii? Nu. Adoptat.

Art. 2. Obiecții? Nu. Adoptat.

Art. 3. Obiecții? Nu. Adoptat.

Art. 4? Nu sunt. Adoptat.

Art. 5? Nu sunt obiecții. Adoptat.

Art. 6? Nu sunt obiecții. Adoptat.

Art. 7? Nu sunt obiecții. Adoptat.

Art. 8? Nu sunt obiecții. Adoptat.

Art. 9? Nu sunt obiecții. Adoptat.

Art. 10? Nu sunt obiecții. Adoptat.

Art. 11? Nu sunt obiecții. Adoptat.

Anexa cuprinzând componența nominală a Comisiei parlamentare de anchetă.

Invit grupurile parlamentare să anunțe, pe rând, componența nominală.

Din partea Grupurilor PSD.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat propun pe următorii colegi pentru a face parte din comisie:

Senatori - Liviu Mazilu, Vasile Toma și Viorel Salan - ultimul fiind și nominalizat pentru poziția de vicepreședinte al comisiei -; iar de la Camera Deputaților - domnul Florin Iordache, domnul Cătălin Rădulescu, domnul Eugen Nicolicea, domnul Ion Călin, doamna Laura Moagher, domnul Nicolae Velcea și doamna Olguța Vasilescu, nominalizată pentru poziția de președinte al comisiei. (Aplauze.)

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da. Din partea Grupurilor parlamentare ale PNL?

Vă sfătuiți acum în privința componenței? A, e bine, atunci.

Din partea Grupurilor parlamentare ale USR?

Domnul Bogdan-Ionel Rodeanu:

Din partea Grupurilor parlamentare ale USR, nominalizăm pe:

Senator Nicu Fălcoi, deputat Nicolae-Daniel Popescu, ca membri ai comisiei, cu mențiunea că domnul Nicolae-Daniel Popescu este propus pentru funcția de secretar; iar supleant - senator George Dircă.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da. Mulțumesc.

Grupurile ALDE?

Domnul Marian-Gheorghe Cucșa:

Din partea Grupurilor parlamentare ALDE - domnul senator Daniel Zamfir, care va fi și secretar; și din partea Camerei - domnul deputat Ion Cupă.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da. Grupul parlamentar al UDMR?

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Grupul parlamentar al UDMR îl propune pe domnul deputat Antal István.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da. Mulțumesc.

Grupul parlamentar PRO Europa?

Doamna Gabriela-Maria Podașcă:

PRO Europa nu va desemna niciun coleg sau colegă pentru această comisie.

Mulțumesc.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Grupul parlamentar al PMP?

Domnul Ionuț Simionca:

Din partea Grupului parlamentar al PMP - domnul Petru Movilă și supleant - domnul Constantin Codreanu.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Grupul parlamentar al PNL?

Doamna Raluca Turcan:

Domnii senatori Mario Oprea și Daniel Fenechiu; și, de asemenea, doamnele deputat Adriana Săftoiu, Cristina Trăilă, Mara Mareș; cu vicepreședinte - Cristina Trăilă.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da. Vă mulțumesc.

Considerăm adoptată și anexa. Dezbaterile, de asemenea.

Supun votului deschis electronic proiectul de hotărâre. Să înceapă votul.

Înainte de anunțarea votului, vreau să am o confirmare, din partea Grupului minorităților, că nu doresc să facă parte.

Domnule Varujan Pambuccian, spunem "Da" și gata, vă rog.

Vă rog.

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Hotărârea aceasta am luat-o în anul 2003. Și de atunci am ținut-o așa până acum.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Abținere, da?

Domnul Varujan Pambuccian:

Motivația...

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Abținere?

Domnul Varujan Pambuccian:

Nu, nu, nu este abținere. Motivația este următoarea. Atâta timp cât în Constituție instituția aceasta nu devine o instituție cu consecințe în lumea reală și rămâne, așa, o chestie în care ne întâlnim, facem o terapie în grup și plecăm acasă, noi nu o să participăm la nicio comisie de anchetă, niciodată.

În momentul în care în Constituție vom transforma instituția comisiei de anchetă într-o instituție care chiar să aibă consecințe în lumea reală, vom participa.

Vă mulțumesc.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da. Și eu vă mulțumesc.

Rezultatul votului - 259 de voturi pentru, 30 de voturi împotrivă, 19 abțineri.

Prin urmare, s-a adoptat hotărârea privind înființarea comisiei de anchetă.

La punctul 5, Proiectul de Hotărâre privind...

Doamnă Chichirău, explicarea votului? Da.

Vă rog, aveți cuvântul.

Doamna Cosette-Paula Chichirău:

Mulțumesc.

Stimați colegi,

Faptul că PSD a pierdut alegerile nu înseamnă că a fost o fraudă la alegeri.

Ce s-a întâmplat însă în realitate este că... zeci de mii de români din diaspora nu au putut să voteze. Dar acest subiect n-ați vrut să-l abordați.

USR a cerut o comisie de anchetă pentru acel vot din diaspora. În loc, vedem o anchetă fantomă pentru faptul că PSD a pierdut alegerile.

Și mai ales văzând care este componența delegației de la PSD, acest lucru ne face să credem că această comisie va fi o glumă politică.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 17 aprilie 2021, 2:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro