Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 16-05-2018

Ședința Camerei Deputaților din 16 mai 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.77 Ilie Dan Barna - declarație politică "Nu ne puteți scoate afară din Europa, indiferent cât de mult vă doriți!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ilie Dan Barna:

"Nu ne puteți scoate afară din Europa, indiferent cât de mult vă doriți!"

Politica anti-UE a domnului Liviu Dragnea este deja o constantă a ultimilor ani, mai ales de când instituțiile europene "și-au permis" să atragă atenția, frecvent și din ce în ce mai apăsat, asupra neregulilor și derapajelor grave pe care guvernele PSD-ALDE le-au comis și le comit în domeniul justiției, în economie ș.a.m.d.

În ultima vreme, însă, se observă din ce în ce mai clar cum politica domnului Dragnea a devenit nu doar politica oficială a PSD, dar și a Guvernului României și a întregii majorități parlamentare. Prin absolut fiecare ieșire publică pe tema Uniunii Europene și în fiecare decizie de politică externă luată în ultima perioadă de guvernanții României și de parlamentarii PSD-ALDE, constanta este poziționarea împotriva Uniunii Europene, împotriva deciziilor europene și, poate mai grav, alături de state ale căror derapaje eurosceptice, naționaliste și chiar pro-ruse sunt deja binecunoscute, așa cum sunt Cehia sau Ungaria.

Mai nou, pentru oamenii lui Liviu Dragnea nici măcar ordinea constituțională, rigorile diplomatice ori legislația internă nu mai au nicio valoare în fața interesului personal al "găștii" președintelui PSD. Dacă am ajuns, în 2018, să contestăm autoritatea președintelui României în politica externă și să considerăm că postura României în relațiile cu aliații din UE și NATO poate fi făcută după ureche și după dispoziția domnului Dragnea, înseamnă că suntem încă departe de a atinge o democrație reală în România.

Ultimele săptămâni au aruncat în mod efectiv în aer întreaga noastră credibilitate în plan extern, mai ales în Uniunea Europeană, transmițând semnalul că România nu doar că nu este consecventă în plan extern, nu doar că nu își bazează conduita externă pe o dezbatere serioasă în plan intern și pe negocieri cu toți partenerii noștri, dar și că statul român nu mai respectă normele diplomatice și chiar legislația internă. În această direcție, nu m-ar mira să căpătăm imaginea unui stat incapabil de guvernare, un fel de "stat eșuat" în interiorul Uniunii Europene. Iar dacă ne uităm pe cifrele economice, la dezastrul tot mai evident din sănătate și educație, ori către semnalele foarte grave privind creșterea infracționalității în România, pe fondul disponibilizărilor masive efectuate în Ministerul de Interne, am putea realiza cu stupoare că un astfel de scenariu ilustrează o realitate în devenire.

Săptămâna trecută am aniversat ultima Zi a Europei înainte de preluarea de către România a Președinției Consiliului UE. Guvernul PSD-ALDE și reprezentanții lor din Parlament - pentru că, realist vorbind, în niciun caz nu sunt reprezentanții cetățenilor - încearcă în continuare să transmită imaginea că sunt stăpâni pe situație și în acest proiect imens pentru România în UE. În realitate, însă, nu doar că pregătirile pentru acest moment crucial pentru România post-aderare sunt întârziate, pe anumite paliere acestea nu există deloc. Mă tot întreb de ceva timp ce se va întâmpla cu dimensiunea parlamentară a Președinției române la Consiliul UE. Cine și cu ce resurse se va ocupa de această parte? Senzația tot mai evidentă și probată de toate dezbaterile la care am asistat, mai ales cu parteneri externi veniți să împărtășească experiența proprie, este că și acest proiect este deja unul eșuat. Probabil că și în acest caz, pregătirile sunt încurcate de dorința lui Liviu Dragnea de a-l prelua "pe persoană fizică" și că îl folosește doar ca pe un alt instrument pentru preamărire personală sau, de ce nu, ca element de negociere individuală în plan național și european.

Este rușinos să ne aflăm, în Anul Centenarului, cu mai puțin de un an înainte de preluarea Președinției României a Consiliului UE - dacă se va mai întâmpla, în mod efectiv, acest lucru -, iar reprezentanții statului român să dea semne tot mai evidente de îndepărtare de UE, de abandon al instituțiilor europene și chiar a propriei ordini constituționale. Cazul blocării unui text la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă este doar punctul culminant al ultimelor săptămâni, însă mă aștept să primim tot mai multe astfel de "surprize" din partea a ceea ce se dovedește a fi cel mai slab și corupt guvern din istoria post-decembristă a României.

Ceea ce nu înțeleg, însă, "domnii și doamnele" de la PSD și ALDE este că direcția unei țări, mai ales într-un secol al maturității societății, este dată înainte de toate de cetățenii săi. Iar dacă prezența redusă la vot nu atrage atenția asupra neîncrederii totale pe care românii o au în politica din România ultimilor 28 de ani, cred că o face spiritul civic, pro-european și democratic al românilor care au ieșit în stradă pe tot parcursul anului trecut, în apărarea valorilor în care cred. Emulația civică din 2017 a demonstrat cât se poate de clar că românii sunt europeni, că înțeleg și își asumă valorile europene și democratice și că sunt pregătiți să iasă în stradă în apărarea lor.

Cu atât mai mult cu cât Uniunea Europeană pare tot mai pregătită să depășească momentele de criză cu care s-a confruntat pe parcursul ultimilor ani și să meargă mai departe întărită și deplin adaptată la context, România, ca și toate statele membre, trebuie să țină pasul și să evite orice fel de derapaje. Iar dacă ținem cont de propunerea recentă a Comisiei Europene de instituire a unui mecanism, prin care statele care încalcă respectarea statului de drept să rămână fără fonduri europene, ne putem da seama cam cât de mult ne pot costa derapajele evidente ale PSD-ALDE.

O să închei printr-un mesaj pe care l-am transmis de câte ori am avut ocazia. România europeană s-a clădit prin eforturi și sacrificii de sânge ale multor generații dinaintea noastră, iar locul nostru este în mod evident alături de familia europeană, în lumea occidentală, în UE și NATO. Acest drum ne-a adus astăzi unde suntem, cu beneficii economice, sociale și de securitate fără precedent în întreaga noastră istorie. Acest parcurs nu trebuie abandonat, indiferent de ce fac oamenii politici aflați vremelnic "la butoane". Dacă PSD și ALDE nu înțeleg acest lucru, atunci ne revine nouă, celor cu adevărat curați din politica românească, și, mai ales, societății românești, ca întreg, rolul de apărător al democrației și al parcursului nostru european și euro-atlantic. În definitiv, cred că depinde de fiecare dintre noi măsura în care ne păstrăm alături de familia europeană și gradul nostru de integrare. Indiferent de pozițiile sau de conduita oamenilor politici, românii pot demonstra prin ei înșiși ireversibilitatea europenizării noastre.

USR rămâne alături de acest parcurs și alături de toți românii care înțeleg și apără europenismul și democrația noastră. Suntem aici alături de voi și nu vom renunța la luptă, indiferent cât timp și câtă energie ne vor consuma derapajele PSD-ALDE și ale penalilor aflați la conducerea lor.