Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 16-05-2018

Ședința Camerei Deputaților din 16 mai 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.55 Aurel-Robert Boroianu - declarație politică "PNL spune nu desființării Pilonului II de pensii!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Aurel-Robert Boroianu:

"PNL spune nu desființării Pilonului II de pensii!"

PNL a început o campanie de informare și conștientizare a contribuabililor, referitoare la ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii și spune un nu hotărât asaltului Guvernului PSDragnea III asupra fondurilor de pensii administrate privat prin acest Pilon!

Trebuie spus foarte limpede ceea ce Guvernele domnului Dragnea nu vor să recunoască. Guvernul Dăncilă a decis întâi reducerea contribuției și intenționează în continuare să meargă mai departe, până la naționalizarea Pilonului II de pensii, deoarece acest Pilon a acumulat deja, timp de 10 ani, o sumă uriașă, de aproximativ 9 miliarde de euro.

Trebuie, de asemenea, spus faptul că, dacă românii care lucrează și cotizează la Pilonul I o fac nu pentru ei înșiși, în mod direct, ci, în primul rând, pentru cei care sunt deja la pensie, cei care cotizează și la Pilonul II vor beneficia sigur de acei bani la pensia lor și, mai mult decât atât, pe aceștia îi pot lăsa și moștenire urmașilor lor, în cazul unor evenimente tragice.

Este foarte important ca cetățenii contribuabili să știe exact care este diferența între fondurile de pensii publice, care se află într-un deficit major, și cele administrate privat care au și randament, adică sistemul de pensii publice nu are randament, pe când la Pilonul II există un randament al investițiilor. Astfel, banii cotizați la Pilonul II sunt investiți în titluri de stat, în piața de capital și în alte instrumente financiare, astfel încât se obține un randament al fondurilor colectate la Pilonul II.

În aceste condiții, cum poate explica PSDragnea acest demers incalificabil, prin care atacă tot mai furibund speranța românilor din generațiile mai tinere la un viitor mai bun și mai sigur?!

De ce economiile românilor din conturile personale de pensii au fost reduse fără ca aceștia să-și dea acordul pentru un astfel de demers abuziv?!

De ce intenționează Guvernul Dăncilă să elimine de tot Pilonul II de pensii, care a fost întâi redus în mod substanțial, procentul contribuției ajungând de la începutul acestui an de la 5,1% la 3.75%?!

Ce se va întâmpla cu aceste fonduri acumulate în conturile românilor care au contribuit la Pilonul II de pensii și care sunt deja substanțiale? Aceste fonduri reprezintă, nici mai mult, nici mai puțin, decât proprietatea privată exclusivă a acestor contribuabili!

Din păcate, de când PSD s-a întors la guvernare, în loc să guverneze în folosul țării și al cetățenilor săi, acesta atacă tot ce funcționează bine în țara aceasta! Atacă mediul privat, împotriva căruia PSDragnea a pornit un asalt fără precedent, ale cărui efecte nefaste se răsfrâng în mod indubitabil asupra întregii economii, dar atacă și șansele de dezvoltare a României, deci, implicit, și viitorul tuturor românilor!