Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 16-05-2018

Ședința Camerei Deputaților din 16 mai 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.37 Ileana Cristina Dumitrache - declarație politică "De ce este important să ne informăm asupra bolii celiace?";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Ileana Cristina Dumitrache:

"De ce este important să ne informăm asupra bolii celiace?"

De ce a devenit important să ne informăm asupra acestei boli? Deși studiile recente arată că între 1:300 până la aproximativ 1:100 din populație are această boală, frecvent boala celiacă rămâne nediagnosticată. Astfel, în 85% dintre cazuri, oamenii trăiesc cu boala celiacă fără ca măcar să știe de existența acesteia.

Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o afecțiune autoimună declanșată de ingestia de gluten - proteina din grâu, secară și orz - la persoanele cu predispoziție genetică care afectează circa 1% din populație și poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei. Netratată sau incorect tratată, această boală poate avea consecințe de sănătate importante, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier și anumite forme de cancer. Totuși, spre deosebire de persoanele care au alte boli autoimune, pacienții cu boala celiacă sunt suficient de norocoși să știe ceea ce a provocat organismului lor o astfel de reacție, și anume, glutenul.

Glutenul, la persoanele predispuse genetic, stimulează sistemul imun într-un mod anormal, ceea ce conduce la distrugerea mucoasei intestinale. Aceasta duce la malabsorbția substanțelor nutritive din alimente și în special a fierului, calciului și acidului folic.

Cu prilejul Zilei bolii celiace, simbolic marcată la data de 16 mai, Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten, cu aprobarea conducerii Camerei Deputaților, cu sprijinul președintelui Comisiei pentru sănătate și familie, conf. univ. dr. Florin Buicu, deputat al Grupului Parlamentar al PSD, și cu susținerea mea, am organizat în incinta Palatului Parlamentului o campanie gratuită de informare și conștientizare asupra cauzelor și efectelor acestei boli.

Toate acțiunile întreprinse de diversele asociații, OUG-uri, specialiști au ca scop sensibilizarea populației și autorităților cu privire la incidența crescută a bolii celiace și asupra subdiagnosticării, în special la copii, care pot fi feriți de efectele acestei boli prin o informare și alimentație corecte.