Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 16-05-2018

Ședința Camerei Deputaților din 16 mai 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.13 Antoneta Ioniță - intervenție intitulată "La mulți ani medicilor de familie!";

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Ioniță.

Doamna Antoneta Ioniță:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "La mulți ani medicilor de familie!".

Pe 19 mai sărbătorim Ziua internațională a medicului de familie, zi declarată oficial în anul 2010, cu ocazia Conferinței internaționale de la Cancun, de către organismul profesional internațional al medicilor de familie. Scopul acestei zile este de a recunoaște importanța activității medicilor de familie, care, așa cum sugerează și numele, sunt cel mai aproape și mai constant alături de pacienți.

În România, din cei circa 40.000 de medici care lucrează în contract cu casele de asigurări de sănătate, circa 11.256 sunt medici de familie, ponderea cea mai mare a acestor cabinete fiind la oraș, iar media de vârstă a acestor medici fiind în jurul vârstei de 55 de ani.

Deși 45% din populația României trăiește la sate, sunt foarte puține cabinete de medicină de familie în mediul rural, iar mii de oameni, care au nevoie de ajutor, merg uneori zeci de kilometri până la un medic pentru a fi consultați.

În acest moment, există circa 600 de localități în mediul rural în care nu mai există medici de familie, iar până în anul 2030, conform reprezentanților medicilor de familie, două treimi dintre români vor rămâne fără medic de familie, în condițiile în care populația României îmbătrânește. Acest fapt va duce la creșterea incidenței bolilor cardiovasculare, oncologice, respiratorii, ceea ce va crea poveri economice și sociale extrem de importante.

În multe țări, guvernele conștientizează valoarea acestei specialități, care reprezintă poarta de intrare în sistemul de sănătate și medicina de prim contact, asigurând peste 70% din nevoile de servicii medicale uzuale ale populației.

Principalele motive ale lipsei medicilor de familie la nivel național le constituie: lipsa atractivității față de această specialitate, finanțarea insuficientă, birocrația care sufocă specialiștii și legislația deficitară în vigoare. Medicii tineri nu mai aleg această specializare, iar mulți dintre specialiștii din sistem părăsesc țara.

Ca medic de familie, vă pot spune că munca noastră, care implică o mare responsabilitate, se desfășoară de multe ori în condiții dificile, iar resursele de care avem nevoie, de multe ori, nu sunt disponibile. Cu toate acestea, medicii sunt devotați și practică această profesie cu dăruire și maximă seriozitate. Ei sunt cei care le sunt alături pacienților și familiilor acestora, încă din prima zi a vieții lor, îi învață cum să prevină și să trateze bolile și au un rol foarte important în societate.

Relația pacient-medic de familie este și va trebui să rămână o relație apropiată, bazată pe respect, însă pentru aceasta va trebui ca medicii de familie să fie văzuți și apreciați de actualii guvernanți la adevărata lor valoare.

De ziua noastră, a medicilor de familie, urez un sincer la mulți ani și multe împliniri tuturor colegilor care au ales să practice această meserie frumoasă.

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL, Antoneta Ioniță.