Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 16-05-2018

Ședința Camerei Deputaților din 16 mai 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.11 Adrian-Octavian Dohotaru - declarație politică cu titlul: "Fără ambasadă în Ierusalim!";

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Șerban? Nu.

Domnul Dohotaru.

Vă rog.

Domnul Adrian-Octavian Dohotaru:

Declarația mea politică de astăzi se numește "Fără ambasadă în Ierusalim!".

Stimați colegi,

Politica externă nu a fost, în special în ultimii ani, un domeniu în care România s-a remarcat.

Am urmat, obedienți, direcția dată de marile puteri vestice, inclusiv în situații în care aceasta a însemnat intrarea în războaie violente, ale căror justificări n-au fost dintre cele mai solide, dar cu consecințe dintre cele mai dramatice.

Zilele acestea, când SUA și puterile europene merg în direcții diferite cu privire la una dintre cele mai dificile teme, Guvernul ne dovedește încă o dată că este condus de oameni fără principii, care caută mai degrabă un câștig personal facil și ieftin.

Mutarea ambasadei României în Ierusalim este o greșeală, precum este și susținerea acțiunii similare a Statelor Unite.

Care sunt principiile morale și politice care să justifice încălcarea unei înțelegeri internaționale de o asemenea amploare?

Cum vă imaginați, stimați colegi din Coaliția de guvernare, că mutarea ambasadelor SUA și a României în Ierusalim va aduce vreo schimbare pozitivă în conflictul dintre Israel și Palestina?

Pe 15 mai, palestinienii au comemorat Nakba, 70 de ani de la exodul a peste 700 de mii de persoane forțate să-și lase în urmă orașele și satele și să caute refugiu în țările vecine. În Gaza, de la finalul lunii martie și până acum, au avut loc proteste săptămânale, la care autoritățile israeliene au răspuns violent și disproporționat, omorând peste o sută de persoane și rănind alte câteva mii.

14 mai, ziua inaugurării ambasadei americane în Ierusalim, a fost punctul culminant, peste 60 de protestatari fiind uciși, iar peste 2.700 răniți.

România a recunoscut statul Israel în 1948, iar pe cel palestinian în 1988, asemenea majorității statelor lumii. Până acum, România a înțeles că orice soluție în conflictul dintre cele două state trebuie să recunoască dreptul la existență pentru ambele popoare.

Este condamnabilă, așadar, decizia reprezentanților români de a bloca o poziționare clară a UE privind statutul Ierusalimului, care ar fi reprezentat și o distanțare de decizia SUA de a-și muta ambasada.

De asemenea, este condamnabilă încăpățânarea Guvernului de a menține subiectul relocării ambasadei României activ, în ciuda tuturor eforturilor diplomatice și politice de a li se explica greșeala pe care o comit.

În fine, este condamnabil că în discursul public, inclusiv în cel al președintelui Iohannis, problema este văzută strict diplomatic, ignorându-se cinic criza umanitară - zeci de persoane au fost omorâte, iar mii rănite, deși majoritatea protestau pașnic și erau neînarmați.

Susținerea acțiunilor unor lideri autoritari și cu înclinații extremist naționaliste, precum Donald Trump sau Benjamin Netanyahu, nu va duce la altceva decât la înrăutățirea situației palestinienilor și îndepărtarea de orice soluție pașnică.

De altfel, fiecare glonț tras de către Israel și fiecare viață palestiniană pierdută sunt muniție de propagandă pentru Hamas,...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog.

Domnul Adrian-Octavian Dohotaru:

...a căror violență și ură sunt deopotrivă condamnabile și nocive.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Adrian-Octavian Dohotaru:

Termin acum.

Sper, stimați colegi aflați la guvernare, că veți înțelege cât mai repede cât de dăunătoare și periculoasă este poziția pe care o aveți în prezent.

Cu respect, Adrian Dohotaru, deputat independent de Cluj.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.