Doamna Alexandra Presură: "Asigurarea instituțională a egalității de șanse între femei și bărbați, un pas uriaș în eliminarea discriminării femeilor" Voi aborda un subiect important și totodată provocator al zilelor noastre și anume, cel al egalității de șanse între femei și bărbați, mai concret, despre pasul uriaș în eliminarea discriminării femeilor. Conducerea Guvernului și-a fixat ca prioritate asigurarea efectivă a egalității de șanse între femei și bărbați. În acest sens, a fost înaintat un proiect legislativ, aflat în dezbaterea parlamentară, care stipulează că instituțiile și societățile de stat și private cu peste 50 de salariați vor putea desemna un angajat propriu sau să angajeze un expert cu rolul specific de a se ocupa de egalitatea de șanse între femei și bărbați. Mai concret, este vorba despre inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, emisă de Guvern și adoptată deja de Senat, ca primă Cameră parlamentară sesizată. Potrivit acestui act normativ, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, civile și militare, precum si companiile private cu un număr de peste 50 de angajați au posibilitatea să identifice un angajat căruia să-i repartizeze, prin fișa postului, atribuții în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați. Acesta va avea o serie de atribuții, printre care: - monitorizarea eventualelor apariții și cazuri de discriminare de gen;
- urmărirea nerespectării egalității de șanse între femei și bărbați;
- prezentarea soluțiilor de rezolvare a disfuncționalităților constatate;
- luarea măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă, precum și asigurarea egalității de tratament între femei și bărbați.
Având în vedere faptul că femeile sunt de multe ori principalele victime ale nedreptății sociale, fie că vorbim despre recompensa materială a muncii, despre riscul șomajului sau despre agresiunile fizice și de discriminare, consider că inițiativa este extrem de benefică și importantă pentru evoluția societății românești. În concluzie, o schimbare de mentalitate și de atitudine care ar putea fi conferite de acești experți în egalitatea de șanse este perfect justificată. Pentru că, indiferent de schimbarea inerentă a mentalităților, discriminarea femeilor în raport cu bărbații constituie încă o crudă realitate socială. Îndemnul meu este să privim femeia la același nivel cu bărbatul, iar prin acțiunile noastre de fiecare zi să transmitem mesajul că egalitatea de șanse reprezintă o normalitate într-o societate modernă și echilibrată!
|