Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 27-06-2017

Ședința Camerei Deputaților din 27 iunie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.25 Găvrilă Ghilea - declarație politică: "Inițiativele legislative ale parlamentarilor sunt respinse pe bandă rulantă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Inițiativele legislative ale parlamentarilor sunt respinse pe bandă rulantă"

O succintă retrospectivă asupra activității de legiferare a Camerei Deputaților la finalul primei sesiuni ordinare a actualei legislaturi demonstrează, dacă mai era nevoie, că Parlamentul a ajuns o simplă mașină de vot la dispoziția Executivului.

Astfel, o banală interogare a site-ului Camerei Deputaților relevă faptul că marea majoritate a celor 236 inițiative legislative înregistrate în acest an aparține Guvernului, reprezentând fie proiecte de lege pentru aprobarea unor ordonanțe de urgență, fie pentru ratificarea unor contracte cadru sau acorduri de cooperare internațională.

În același timp, conform aceleiași surse, în prima jumătate a anului curent, doar 143 de inițiative legislative au devenit legi, fiind promulgate ca atare și publicate în Monitorul Oficial.

Cu toate acestea, abia o treime dintre actele normative adoptate în 2017 au fost înregistrate în cursul acestui an, având, fără excepție, ca inițiator Guvernul, în vreme ce marea lor parte au fost moștenite din legislatura precedentă.

Un astfel de bilanț nu pare deloc surprinzător în condițiile în care pe ordinea de zi a fiecărei săptămâni de plen sunt înscrise aproape 150 de proiecte legislative, însă doar cel mult 10 dintre acestea - având, desigur, același ilustru inițiator - sunt recomandate prin propuneri de adoptare. Restul - reprezentând inițiativele legislative ale parlamentarilor de la putere sau opoziție - sunt rostogolite de la o sesiune de plen la alta, eșuând în sertarele vreunei comisii de specialitate, în așteptarea inevitabilului raport de respingere.

Conform articolului 61 din Constituția României, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării, iar articolul 74 statuează că inițiativa legislativă nu este un apanaj exclusiv al Guvernului, putând fi exercitată, în aceeași măsură, de către deputați, senatori sau un număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot.

În aceste condiții, este evident că activitatea parlamentarilor nu trebuie rezumată doar la aprobarea cu ochii închiși a inițiativelor legislative ale Guvernului, în timp ce propriile inițiative ale acestora îngroașă Capitolul IV al propunerilor de respingere de pe ordinea de zi.

Nu în ultimul rând, surprinde neplăcut nu doar numărul mare de inițiative legislative aflate pentru examinare în fond la comisiile de specialitate, cât și numărul aproape la fel de mare al celor cu termene depășite. Nu mai puțin de 370 din cele 412 proiecte, care își așteaptă cu resemnare raportul, fiind în această situație.

Acesta să fie motivul excesului de zel cu care, sub presiunea timpului pierdut, rapoartele de respingere curg pe bandă rulantă?