Plen
Ședința Camerei Deputaților din 11 aprilie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.59/19-04-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
03-04-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 11-04-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 11 aprilie 2017

18. Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.1/2011 a educației naționale (Pl-x 150/2017). (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 150/2017

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

15. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 1/2011 a educației naționale.

Inițiatorii?

Comisia pentru educație.

Vă rog, doamnă Huncă.

Video in format Flash/IOS

Doamna Mihaela Huncă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Distinse doamne,

Distinși domni,

Inițiativa legislativă pe care am elaborat-o și astăzi este în plenul Camerei Deputaților prevede implicarea autorităților județene în asigurarea fondurilor pentru premierea elevilor care participă la olimpiadele școlare, concursurile școlare și competițiile școlare organizate la nivel județean.

Ministerul Educației Naționale a completat proiectul de lege și a adăugat acordarea de premii și cadrelor didactice care pregătesc elevii participanți la aceste competiții.

Proiectul prevede ca valoarea distincțiilor să se stabilească în baza unui regulament aprobat prin hotărâre de către fiecare consiliu județean în parte.

În prezent, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare județene nu dispun de fonduri pentru a premia elevii care au înregistrat rezultate deosebite la olimpiade, concursuri și competiții școlare organizate la nivel județean, și nici pentru profesorii care i-au pregătit.

Legislația actuală prevede implicarea consiliilor județene numai în finanțarea organizării și desfășurării acestor tipuri de olimpiade și competiții, și în niciun caz pentru asigurarea de fonduri pentru premierea elevilor.

Am luat decizia de a realiza această inițiativă, întrucât, din experiența pe care am avut-o la Inspectoratul Școlar Județean, am constatat că de fiecare dată mă aflu în imposibilitatea de a acorda premii pe măsura rezultatelor excepționale pe care elevii le obțin la nivelul competițiilor din județ.

Am discutat, de asemenea, și cu ceilalți colegi, inspectori școlari din țară, cu parlamentari din alte județe, și mi-au confirmat că s-au confruntat cu aceeași problemă.

Consider că trebuie să învățăm să respectăm și să încurajăm valorile noastre care pot face performanță.

În urma modificării legislative, se creează cadrul legal prin care consiliile județene pot să se implice direct în finanțarea premiilor acordate elevilor care obțin rezultate meritorii la olimpiadele, concursurile și competițiile județene, precum și premierii dascălilor care lucrează intensiv cu acești copii excepționali.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri generale?

Domnișoara Căruceru.

(Doamna deputat Camelia Gavrilă solicită să ia cuvântul, din partea Comisiei pentru învățământ.)

Păi, Comisia... ce a fost?

Păi, doamna Huncă a vorbit din...

Ați fost inițiator, mă scuzați.

Vă rog, Comisia.

Video in format Flash/IOS

Doamna Camelia Gavrilă:

Mulțumim, domnule președinte.

Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a analizat Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 1 din 2011.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii educației, cu modificările și completările ulterioare, în scopul asigurării fondurilor necesare premierii elevilor care au înregistrat rezultate deosebite la olimpiade, concursuri sau competiții școlare organizate la nivel județean și al municipiului București, din bugetul autorităților publice locale.

În funcție de obiectul și conținutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice.

Comisia a votat, în unanimitate, această propunere legislativă.

Camera Deputaților este prima Cameră sesizată.

Și, îmi permiteți să adaug la ceea ce a precizat și inițiatorul, faptul că este extrem de importantă precizarea și contextul legislativ care se creează pentru susținerea performanței la nivel județean, pentru crearea unui model de atitudine și de promovare a elevilor de excepție, a profesorilor valoroși.

Iar comentariile legate de diferențele, eventual, de sume, dintre un județ și celălalt, care ar putea genera poate inechități de abordare... pot fi reglementate și prin acele hotărâri de consilii locale, consilii județene care își asumă într-un anume fel organizarea. În fond, sunt rezultate de nivel județean. Județul trebuie să creeze evenimente nu doar pe zonă de abandon școlar sau de analfabetism funcțional, subiecte care sunt repetate la nesfârșit, ci, acolo unde avem valoare, valoarea trebuie susținută, mediatizată, promovată, pentru ca prin contaminare, prin multiplicare, să genereze alte valori.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri generale?

Domnișoara Aida Căruceru.

Video in format Flash/IOS

Doamna Aida-Cristina Căruceru:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

În numele Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților vă anunț că vom susține această Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 1/2011 a educației naționale.

Sunt mândră că mă număr printre inițiatorii acestui proiect de lege, pentru că acest act normativ vine să corecteze o imensă nedreptate. Sunt mii de copii în România care merită să fie premiați la școală, dar pentru care nu se găsesc niciodată fonduri de premiere, pentru că școlile lor se află în comune sau orașe prea sărace ca să mai aibă bani și de premii.

Performanța acestor copii rămâne nepremiată și încet, încet, ei încep să creadă că munca și eforturile lor rămân neobservate. Și, pe cale de consecință, refuză să se mai străduiască. Și astfel avem toți de pierdut: comunitățile locale, județele, întreaga societate.

Implicarea consiliilor județene în premierea acestor elevi merituoși este de bun augur și nu va face altceva decât să crească implicarea elevilor în actul educațional. Iar pe termen lung vom avea cu toții de câștigat.

Există numeroase studii care arată că educația este glonțul de aur care poate lupta cu sărăcia, cu subdezvoltarea, care poate să rupă cercul vicios între generații care se confruntă cu deficiențe materiale.

Educația este soluția și trebuie să înțelegem că premierea performanței în educație nu este un moft, ci este o investiție în viitorul societății românești.

Vă îndemn pe toți să susțineți această lege pe care elevii României o așteaptă.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Turcescu. Domnul Turcescu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Aș vrea să reiau, în câteva secunde doar, discuția pe care am avut-o, în Comisia pentru învățământ, în legătură cu acest proiect care, desigur, este un proiect în sprijinul copiilor cu rezultate extraordinare.

Însă... stimați colegi, gândiți-vă cum se vor face aceste premieri. Să presupunem că la Consiliul Județean Argeș, sau Dâmbovița, se vor găsi bani pentru premierea unor olimpici cu o sumă importantă, să spunem, 1.000 de lei pentru un olimpic. Ce se va întâmpla însă la Consiliul Județean Vaslui, unde, la un moment dat, consilierii județeni ar putea considera că nu au aceste sume pentru a premia respectivii medaliați sau olimpici?

Legea, din această perspectivă, sigur, dă mână liberă consiliilor județene, președinților de consilii județene, mai ales. Dar s-ar putea ajunge la cazuri grave de discriminare. Sau s-ar putea ajunge la paliere diferite de premiere a acestor olimpici.

Din această perspectivă, lucrurile sunt extrem de neclare și am vrut să subliniez în plenul Camerei Deputaților acest lucru.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, domnule Bichineț.

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Eu am înțeles că de la fiecare grup trebuie să vorbească câte unul, dar e bine ca acela care predă în școală și a ajuns prin voia lui Dumnezeu aici, să vorbească despre școală.

Am fost ani de zile director de liceu și 12 ani vicepreședinte și președinte de consiliu județean. Pentru ca să dăm premii celor foarte buni, de la consiliile județene, nu avem temei legal.

Și am găsit întotdeauna posibilități, consiliul județean răspunzând numai de școlile speciale.

Așa că ceea ce propuneți dumneavoastră aici, indiferent cine, e foarte bine. Ca toți copiii buni din țara aceasta, după ce se întorc de la olimpiade școlare, de la concursuri pe meserii, să primească un stimulent, ca și ei să iubească țara aceasta și să nu mai fugă din ea, unde văd cu ochii.

N-am nimic cu cei care au nevoi speciale. Ei sunt la școlile speciale. Dar pentru cei buni trebuie să facem noi mult mai mult. Ca generațiile viitoare să dea și parlamentari mai buni.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Olar.

Video in format Flash/IOS

Domnul Corneliu Olar:

Stimați colegi,

Este o inițiativă la care mă îndoiesc... Și știți de ce? Nu că sunt împotrivă. Cu orice inițiativă venim spre deconcentrate sau spre instituțiile din teritoriu, trebuie să venim cu suplimentare bugetară.

Noi am avut probleme. Știu domnii foști primari, probleme mari, când politica Guvernului se rezuma în administrația locală. Fără suplimentare bugetară.

Având în vedere că au vorbit trei doamne frumoase, și le respect, le spun sărut mâna, mai ales acum, în Săptămâna Patimilor, trebuie să spun că Grupul PNL se abține. Pentru că nu s-a venit cu finanțare pentru consiliile județene.

Și aș motiva mai mult. Să vă spun. Am avut o lege, în Țara Moților, unde, iar un Guvern de stânga a asigurat, să zicem, o politică populistă, reducând la 50% toate impozitele și taxele locale. În ziua de astăzi, sunt deficitari primarii și primăriile din Munții Apuseni. Pentru că nu s-a venit cu compensare de la Guvern. Dacă Guvernul vrea să facă politică socială...

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul Zisopol.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați invitați,

Ați fost astăzi, în plen, martorii unor discuții ce s-au purtat și în comisia de specialitate a Camerei Deputaților.

Am subliniat acolo importanța acestei propuneri legislative. Și o voi face și astăzi, în plen.

I-am răspuns și domnului secretar, în ceea ce privește așa-zisele inechități.

Dacă reușim, și vom reuși în continuare, să oferim din ce în ce mai mult olimpicilor, va fi cu atât mai bine. Avem nevoie de primari, de președinți de consilii locale, județene, care să fie gospodari și să aducă valoare adăugată, în cele din urmă, celor care duc această țară mai departe.

Vreau să vă spun că au fost discuții de bun augur, care să ne ajute ca mai departe să facem același lucru și la nivel național.

Am dat un exemplu, în comisia de specialitate. Și am să vi-l dau și dumneavoastră.

La ora actuală, pentru olimpiada națională, un elev primește 50 de lei pe zi. Pentru cazare, masă și tot ceea ce înseamnă proceduri specifice olimpiadei naționale. Gândiți-vă ce înseamnă această finanțare!

În acest context, deși sunt unul dintre coinițiatori și voi vota în consecință, și membrii Grupului parlamentar al minorităților naționale vor susține propunerea legislativă.

Ne dorim chiar mai mult decât atât. Am spus-o și o repet. Există surse extrabugetare, există posibilitatea ca orice consiliu județean să poată să decidă în acest context, există posibilitatea - și știm foarte bine - există nenumărate exemple la nivel național a unor președinți de consilii locale, județene, primari, care s-au implicat și au rezolvat cu mult timp înainte această problemă.

Chiar și în Ploiești, ploieștean fiind, în fiecare an se desfășoară activități de acest gen.

Sunt unul dintre parlamentarii care, an de an, din propriul buzunar, finanțez acești copii minunați ai Ploieștiului.

I-am spus și domnului secretar că asta înseamnă că sunt primul din acest Parlament care a făcut o inechitate.

Deci este clar că Inspectoratul județean a hotărât căror copii li se acordă aceste ajutoare, dacă vreți, aceste premii din partea mea, nu eu, dar am făcut an de an acest gest și-l voi face în continuare.

Să fim cât mai mulți, să fim împreună și să ajutăm olimpicii acestei țări pentru a merge mai departe.

Ne gândim și spunem întotdeauna un lucru fundamental: să rămână acești tineri minunați la noi în țară. Cum facem să-i ținem pe acești tineri minunați în țară?

Iată de ce, și această propunere legislativă, deși cu foarte puțin, vine să-și ocupe acel loc important în ceea ce privește finanțarea valorii și valorilor noastre.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Doamna Iurișniți.

Video in format Flash/IOS

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Revin cu aprecierea excelenței și salut alocuțiunea domnului Zisopol, pentru că a pus în valoare și elevii care participă la olimpiadele și concursurile naționale. Sunt de acord și Grupul USR va aprecia această inițiativă legislativă cu un vot pozitiv, dar trebuie avuți în vedere și cei care merg la naționale, pentru că e vorba de un alt concurs, o altă competiție, iar copiii aceia reprezintă județul. Toți se întorc în județ, toți reprezintă un anumit județ.

Amendamentul pe care l-am propus nu a trecut, dar vă rog, dragi colegi, pe viitor, să avem în vedere și elevii care reprezintă județul și la concursurile naționale, și la olimpiadele naționale, nu numai la nivel de județ, pentru că excelența și valoarea trebuie promovate.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Pambuccian.

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Pambuccian:

Două chestiuni aș vrea să spun, stimați colegi, care nu țin atât de proiectul acesta, ci de două nedumeriri ale mele.

Am să vorbesc în nume personal. Eu am să votez proiectul acesta de lege, odată cu grupul.

Prima este legată de faptul că eu nu mai înțeleg unde-i stânga, unde-i dreapta, în Parlament, pentru că văd încontinuu un amestec de păreri, în funcție de ce proiect de lege avem de discutat, pe care... nu știu... și cred că nu-i bine să fie așa. Cred că e bine să existe consecvență.

A doua remarcă pe care vreau s-o fac este legată de concursurile școlare care, după părerea mea, fac foarte mult rău sistemului de învățământ oriunde în lume, pentru că un profesor de matematică, în loc să predea matematică, predă colecții de algoritm, de cum se rezolvă problemele pentru concursul respectiv și în felul acesta copiii ajung să fie îndepărtați aproape de orice, pentru că le este foarte greu să fie recipienții unor algoritmi aproape de calculator, pe care sisteme electronice îi au implementați, și care oricum fac lucrul acesta mai bine decât îl face creierul uman. Creierul uman e pentru altceva și, din păcate, nu este folosit în școală pentru ce este. Profesorii sunt aproape corporatist judecați, printre altele, după numărul de concursuri școlare pe care le-au câștigat elevii lor, inspectorii, după cum sunt profesorii, și așa mergem într-un sistem piramidal, corporatist, care numai bine nu face elevilor.

Sigur, există în ADN-ul social al părinților ideea fixă că e bine așa, lucrurile acestea nu o să se schimbe, și atunci, dacă n-o să se schimbe, măcar să mergem înainte, recompensând ce credem noi că este valoare, la un moment dat, că ceva trebuie să credem că este valoare, la fel, cum putem să credem că e bine să etatizăm sau să mergem pe principiul subsidiarității, de la o zi la alta, altfel.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule Pambuccian.

Alte intervenții la dezbateri generale mai sunt? Da.

Mulțumesc.

Avem un amendament respins.

Dacă vrea să susțină cineva? Nu.

Inițiativa merge la votul final.

Domnule Munteanu, vă rog.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 7 aprilie 2020, 21:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro