Plen
Ședința Camerei Deputaților din 5 septembrie 2016
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.122/12-09-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
07-04-2021
06-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 05-09-2016 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 5 septembrie 2016

23. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.  

     

Domnul Florin Iordache:

      ................................................
Video in format Flash/IOS  

Continuăm, stimați colegi, cu lista colegilor care trebuie să prezinte interpelări.

Dacă domnul deputat Ionel Palăr...? Nu. O interpelare, a depus-o.

Domnul deputat Cezar Preda și Iulian Vladu, da. Domnul Eugen Tomac, o interpelare, a depus-o scris.

 
Video in format Flash/IOS Florin Gheorghe

Domnul deputat Florin Gheorghe. Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am o interpelare către ministrul tineretului și sportului, doamna Elisabeta Lipă.

Obiectul interpelării: Punctul de vedere al Guvernului cu privire la Stadionul "Farul" din Constanța.

Nu cred că trebuie să vă mai aduc la cunoștință, fiind de mare notorietate, starea avansată de degradare în care se află Stadionul "Farul" din Constanța, aflat în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului. De parcă nu ar fi fost suficiente prostul management și lipsa totală a investițiilor, la ruinarea acestui obiectiv a contribuit și utilizarea imobilului în cu totul alte scopuri decât destinația sa. Presa locală și națională a relatat pe larg asupra stării avansate de degradare a stadionului, asupra neregulilor, dar și asupra intenției exprese a administrației publice locale de a prelua în administrare stadionul, obligându-se să facă investiții la standarde internaționale și să-l redea destinației sale inițiale: sportul pentru toți și sport de performanță.

Mai mult, administrația locală agreează anularea de drept a transferului către autoritatea locală, dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile investiționale asumate și nu păstrează destinația obiectivului.

Față de situația expusă, vă rog, doamnă ministru, să aduceți următoarele precizări:

 1. Aveți în intenție să demarați o evaluare a stării de degradare în care se află infrastructura sportivă a stadionului "Farul"?
 2. Care este poziția Guvernului față de deschiderea administrației locale, care dorește să preia imobilul, să-l modernizeze și să-l redea destinației sale inițiale - sportul?
 3. Există resurse financiare deja bugetate prin care Guvernul se angajează să facă investițiile necesare de renovare în următorul an?

Vă solicit răspuns în scris.

Deputat PSD Florin Gheorghe.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Florica Cherecheș

Doamna Natalia Intotero, șase interpelări depuse, domnul Florin Tătaru, două interpelări depuse, doamna Florica Cherecheș, două interpelări depuse, domnul Scarlat Iriza, o interpelare, domnul Anton Doboș...

Doamna Florica Cherecheș, vă rog. Prezentați una dintre ele, doamnă, care vreți. Aveți două minute.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Florica Cherecheș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Obiectul interpelării este un caz grav de poluare a mediului în municipiul Oradea.

Aduc la cunoștința doamnei ministru al mediului, doamna Cristiana Pașca Palmer, faptul că, de mai mulți ani, ferma de porci Nutripork Oradea, aparținând grupului de firme Nutrientul SA, constituie o sursă majoră de poluare olfactivă pentru mii de orădeni.

Mirosul neplăcut al dejecțiilor constituie o sursă permanentă de disconfort și nemulțumire a cetățenilor care au reclamat de multe ori această duhoare pe care o răspândește combinatul, mai ales în perioada de vară fiind de nesuportat și obligându-i să stea în casă, cu ușile și ferestrele închise.

E regretabil că investițiile făcute în ultimii ani pentru ca Oradea să se dezvolte, care atrag tot mai mulți turiști, să fie zădărnicite de acest miros deranjant care nu face cinste unui municipiu poartă de intrare în România.

În ultimii ani, numeroși cetățeni au transmis petiții și sesizări atât Primăriei Oradea, cât și instituțiilor responsabile de monitorizarea calității aerului.

În urmă cu câteva săptămâni am transmis și eu aceste nemulțumiri către Agenția pentru Protecția Mediului Bihor și Garda de Mediu Bihor și am întrebat aceste instituții dacă au cunoștință despre faptul că ferma de porci constituie o sursă de poluare pentru orădeni și dacă au luat măsuri în acest sens.

Ambele instituții mi-au răspuns că firma deține autorizație integrată de mediu eliberată în 2007, valabilă până în 2017, eliberată în mod inexplicabil - zic eu - fără un plan de acțiuni, chiar dacă are o capacitate, această fermă, de până la 10000 de capete.

Mi s-a comunicat că pentru neutralizarea mirosurilor se folosește o anumită cantitate de bioenzime și un odorizant specific și că dejecțiile se împrăștie pe terenurile din apropiere și că toate prevederile legale aflate în vigoare sunt respectate. Ambele instituții m-au mai asigurat că mirosul nu poate fi cuantificat ca intensitate și că nu reprezintă un risc pentru sănătatea mediului.

Dorința mea sinceră este de a găsi o cale prin care această poluare să înceteze pentru că îi deranjează pe orădeni de prea multă vreme și nu face cinste orașului nostru.

Vă solicit, stimată doamnă ministru, reanalizarea condițiilor în care a fost eliberată autorizația de mediu, ținându-se cont de anumiți parametri suplimentari, de zonă, densitatea populației, impactul emisiilor chimice asupra sănătății populației, precum și de vulnerabilitatea zonei la poluarea cu nitriți, având în vedere numărul mare de ferme pe o suprafață relativ mică de teren.

De asemenea, vă rog să dispuneți verificarea modului în care firma își desfășoară activitatea și dacă respectă toate prevederile din autorizația integrată de mediu referitor la protecția mediului, a solului și a apei, având în vedere riscul de poluare cu nitriți.

Vă rog, de asemenea, să dispuneți verificarea modului în care firma își gestionează deșeurile.

Vă solicit, deci, să trimiteți Corpul de Control să facă verificări temeinice, să dispună măsuri concrete pentru a ne scăpa de acest miros insuportabil și vă asigur de toată colaborarea în eventualitatea unor modificări legislative.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Cristian-Constantin Roman

Domnul deputat Cristian-Constantin Roman, apoi domnul Doboș.

V-am văzut, domnul Roman este înaintea dumneavoastră, tot de la PNL.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Cristian-Constantin Roman:

Domnule președinte, vă mulțumesc.

Interpelarea mea se adresează ministrului afacerilor interne și are ca obiect: Soluții administrative pentru problemele de la serviciile de eliberare permise și înmatriculări auto.

Stimate domnule ministru,

Având în vedere situațiile de aglomerație înregistrate în această vară la sediile serviciilor de eliberare a permiselor de conducere și înmatriculare a autovehiculelor, vă rog să efectuați o analiză privind cauzele care au generat această situație și totodată să identificați soluțiile care ar putea fi adoptate pentru ca cetățenii să nu mai fie puși în situația neplăcută de a sta la cozi interminabile. Ca fost angajat al ministerului pe care-l conduceți, cunosc destul de bine detaliile activității respectivelor servicii și problemele pe care le întâmpină, drept pentru care îmi permit să vi le prezint în cele de urmează.

În primul rând, serviciile respective se confruntă cu o criză de personal, mare parte din posturile din organigrame nefiind ocupate, pe de o parte, întrucât personalul cu statut special este dezavantajat din punct de vedere salarial față de angajații altor structuri, acesta preferă să se transfere către respectivele structuri. Pe de altă parte, chiar dacă sunt persoane din alte structuri care ar dori să se transfere în cadrul serviciilor de eliberare a permiselor de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cel mai adesea transferul lor este blocat de șefii ierarhici.

În același timp, personalul contractual este și el dezavantajat salarial față de personalul cu statut special, deși, în mare parte, munca prestată este aceeași.

Pentru îmbunătățirea activității serviciilor de eliberare a permiselor de conducere și înmatriculare a vehiculelor, vă propun următoarele:

 • transformarea funcțiilor de personal contractual în funcții publice, cu acordarea sporurilor cuvenite;
 • acordarea unor drepturi salariale pentru personalul cu statut special similare cu cele din poliție;
 • aprobarea cererilor de transfer de la alte structuri ale MAI către serviciile de eliberare a permiselor de conducere și înmatriculare a vehiculelor;
 • trecerea în subordinea serviciilor județene a lucrătorilor atelierelor de confecționat numere de înmatriculare, care acum, în mod nefiresc, sunt subordonați direct Direcției Regim Permise Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București.

Și ultima propunere: mărirea schemei de personal până la nivelul acoperirii necesarului pentru îndeplinirea atribuțiilor în condiții în care publicul plătitor de taxe și impozite să nu aibă de suferit.

Față de situația expusă, vă rog să formulați răspuns în scris și oral.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Da, mulțumesc. Domnule Doboș, am rugămintea să vă încadrați în cele trei minute.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Cristian-Constantin Roman:

Cristian-Constantin Roman.

 
Video in format Flash/IOS Anton Doboș

Domnul Florin Iordache:

Domnule Doboș.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Anton Doboș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se numește: Criteriile de acordare a ajutoarelor de stat, adresată doamnei Anca Dana Dragu, ministrul finanțelor publice.

Stimată doamnă ministru,

Ministerul Finanțelor Publice anunța recent o listă a companiilor selectate pentru a beneficia de ajutoare de stat. Printre cele șase companii care vor beneficia de ajutoare de stat în valoare de 621 de milioane de lei nu se află nicio companie din zona Moldovei, cea mai săracă zonă a României. Înțeleg din comunicarea ministerului că nu a existat printre criteriile de care s-a ținut cont niciun criteriu legat de gradul de dezvoltare a regiunii solicitantului.

Regiunea Moldovei are foarte mult de suferit din cauza lipsei infrastructurii care să o lege de restul țării și a Europei, majoritatea investitorilor ocolind Moldova tocmai din acest motiv. În aceste condiții, consider că este absolut necesar ca atunci când statul oferă anumite ajutoare investitorilor să țină cont și de acest criteriu, pentru că este și în interesul statului să reducă decalajele dintre regiuni.

Printre solicitanții din această sesiune există companii din Moldova care și-au arătat capacitatea de a investi sume importante de bani și să creeze locuri de muncă, dar n-au fost selectate. Deși suferă din cauza infrastructurii, aceste companii ar putea face investiții benefice pentru economia locală, dar și pentru buget dacă ar primi un sprijin de la stat.

Dacă se vor acorda ajutoarele de stat așa cum a fost anunțat, Guvernul va contribui în mod direct la creșterea decalajelor dintre Moldova și restul țării.

Ultimele estimări ale Comisiei Naționale de Prognoză pentru 2017 arată tocmai o accentuare a diferenței de venituri dintre locuitorii din Regiunea Nord-Est și cei din restul țării.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Vă rog să concluzionați, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Anton Doboș:

De aceea, vă întreb, doamnă ministru, de ce nu a fost inclus și un criteriu care să încurajeze investițiile în zonele mai puțin dezvoltate ale țării și vă cer să luați în calcul suplimentarea valorii totale a ajutoarelor de stat acordate în acest an, pentru a include cel puțin o parte a companiilor din Moldova.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Sorin-Avram Iacoban

Domnul Sorin-Avram Iacoban, deputat de Iași.

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Astăzi, o interpelare adresată Ministerului Educației și Cercetării Științifice, respectiv, domnului ministru Mircea Dumitru, cu privire la faptul că există unități de învățământ care nu au aviz sanitar de funcționare.

Domnule ministru,

În fiecare an apar avertismente ale Direcțiilor de Sănătate Publică cu privire la faptul că nu toate unitățile de învățământ s-au încadrat pentru a primi aviz sanitar de funcționare.

Astfel, vedem cu toții că mai ales la unitățile de învățământ din mediul rural, deși s-au făcut numeroase investiții, încă mai sunt probleme în ceea ce privește asigurarea condițiilor igienico-sanitare optime.

Nu în ultimul rând, mari probleme ridică și lucrările de reabilitare începute târziu și care se prelungesc în unele localități peste data de început de an școlar. Am vrea să știm dacă toate unitățile de învățământ au avizul sanitar de funcționare și dacă sunt oferite copiilor condiții igienico-sanitare care să-i apere de boli și epidemii.

Este cunoscut faptul că procesul educațional trebuie să se desfășoare în condiții igienico-sanitare corespunzătoare, fiind vorba de colectivități.

Nu în ultimul rând, apare și problema avizelor de la ISU, dacă unitățile școlare au un plan adecvat de evacuare în caz de incendiu, dacă au refugii sau căi de evacuare în numărul precizat de lege, dacă materialele folosite la construcție sau la reabilitarea unor clădiri destinate procesului educațional au o componență ignifugă și alte asemenea chestiuni.

Astfel, având în vedere cele precizate, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

 1. Câte unități de învățământ nu au primit încă avizul sanitar și pentru ce motive? Care este termenul de conformare și ce se va întâmpla dacă aceste unități școlare nu se vor conforma?
 2. Care sunt măsurile pe care le va lua ministerul pentru conformarea acestor unități de învățământ la standardele sanitare necesare?
 3. Cine va fi tras la răspundere dacă în timpul unui proces educațional desfășurat într-o unitate de învățământ care funcționează fără aviz sanitar vor fi înregistrate cazuri medicale datorate condițiilor neconforme din punct de vedere sanitar?
 4. Câte unități de învățământ nu au primit încă aviz ISU, care sunt motivele și care este termenul de conformare? Vă rugăm să ne răspundeți și care sunt măsurile gândite pentru conformare în ceea ce privește obținerea avizului ISU, precum și cine va răspunde dacă într-o unitate sanitară care funcționează fără aviz ISU are loc un accident nedorit soldat cu anumite vătămări corporale, tocmai din cauza neîndeplinirii condițiilor de securitate prevăzute de lege.

Solicităm răspuns scris la fiecare punct în parte, în termenul prevăzut de lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Aurelian Mihai

Domnule deputat Aurelian Mihai, vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Aurelian Mihai:

Mulțumesc, domnule președinte.

O interpelare adresată Ministerului Afacerilor Externe, domnului ministru Lazăr Comănescu, având ca subiect Consulatul român din Viena.

Stimate domnule ministru,

În urma invitației primite din partea multor cetățeni români din Austria, fiind în luna iunie în Viena pentru a da curs solicitării cetățenilor români, am fost prezent în una din zilele lucrătoare la Consulatul României pe care îl avem în capitala Austriei.

Vă transmit că nu a fost nimic îmbucurător să constat că în fața consulatului, în stradă, aștepta o mulțime de compatrioți, între care și câteva familii de români, părinți și copii, unii dintre aceștia nou-născuți. Iar lucrul care mi-a atras atenția, cu mare impact emoțional, a fost dat de situația în care una dintre mămici aștepta în fața clădirii purtând în brațe mezinul familiei, un bebeluș, familia trebuind să plece de acasă către consulat la trei dimineața pentru a se asigura că vor fi prezenți la timp la poarta Consulatului din Viena.

Nu neg faptul că la ghișeele Consulatului din Viena nu s-ar lucra. Evident, se lucrează, și intens, dar nici nu pot obiecta asupra bunei intenții a familiilor de români întâlnite la poarta Consulatului în a-mi transmite doleanțele dumnealor pentru a modifica ceva în bine în privința serviciilor consulare pentru cetățenii români din Austria.

Totuși, consider că în anul în care ne aflăm, anul 2016, ținând cont de prezența românească numeroasă în Austria, trebuiau deja analizate posibilități de înființare a noi consulate acolo unde este nevoie, fie Salzburg, fie Graz, fie Innsbruck. De asemenea, trebuie demarat un studiu serios cu privire la capacitatea de lucru a Consulatului din Viena și de suplimentare a personalului existent.

Cetățenii români din Austria merită toată buna implicare a statului român în asigurarea condițiilor de deservire a dumnealor la consulatele românești.

Vă solicit, în virtutea calității pe care o dețineți, să întreprindeți toate diligențele necesare pentru a demara un studiu serios cu privire la prezența românească în Austria și luarea în calcul a înființării de noi consulate, asigurării unei bune deserviri a cetățenilor români la consulatele românești în străinătate.

Știu că orice proiect de înființare a unui nou consulat presupune, în primul rând, un efort bugetar, dar trebuie ca statul român să ia în calcul și situația românilor din diaspora, precum și prezența cetățenilor români în străinătate, fie și temporară, cât și aportul benefic a peste 4 milioane de cetățeni români la tot ceea ce numim economie în favoarea României.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Marioara Nistor

Domnul Victor Paul Dobre, două interpelări, doamna Viorica Marcu, o interpelare, domnul Ion Eparu, două interpelări au fost depuse.

Și ultimul vorbitor, doamna deputat Marioara Nistor, o interpelare.

Aveți două minute, doamnă deputat. Vă rog s-o prezentați.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Marioara Nistor:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată Ministerului Sănătății, domnului ministru Vlad Voiculescu. Și obiectul interpelării este: Situația apei nesterile cu care sunt spălați bebelușii la Maternitatea din Brăila.

Stimate domnule ministru,

Supun atenției dumneavoastră o situație anormală care are loc în județul Brăila și care îi privește pe nou-născuții de la Maternitatea Brăila.

În presa din județ au apărut informații obținute de la brăileni cu privire la faptul că nou-născuții din sectorul neonatologie sunt spălați cu apă nesterilă, ceea ce contravine celor mai elementare norme medicale.

Situația este una confuză, fapt cauzat de declarațiile contradictorii care au fost acordate presei locale de către conducerea maternității. Nu este normal ca un manager al instituției să declare la o publicație locală că există filtrele activ biologice folosite la spălarea prematurilor, iar la o altă publicație să afirme contrariul.

Dacă aceste filtre nu există este din punctul meu de vedere un lucru foarte grav, deoarece se poate ajunge la o îmbolnăvire a nou-născuților chiar în spital.

Domnule ministru,

Asigurându-vă de întreaga considerație, solicit să investigați situația de la Maternitatea din Brăila și să comunicați rezultatele obținute pentru a elucida acest caz și pentru a liniști mamele care se pregătesc să nască la această instituție.

Totodată, doresc să-mi comunicați care sunt acțiunile ministerului pe care dumneavoastră îl conduceți cu privire la situația aprovizionării maternităților nu doar din Brăila, cu toate produsele necesare sterilizării, mai ales când vorbim despre bebeluși.

Solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

Deputat Marioara Nistor.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Declar ședința închisă. Ne vedem mâine dimineață.

La revedere!

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 17,50.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 11 aprilie 2021, 8:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro