Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 31-03-2016

Ședința Camerei Deputaților din 31 martie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.11 Cristina Nichita - intervenție intitulată "Ziua Internațională de conștientizare a autismului";

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Nichita.

Video in format Flash/IOS

Doamna Cristina Nichita:

Bună dimineața, domnule președinte.

Vă mulțumesc.

Bună dimineața, stimați colegi.

Declarația politică de astăzi este pentru informare, conștientizare - "Ziua internațională de conștientizare a autismului".

2 aprilie este Ziua internațională de conștientizare a autismului și vreau să atrag, din nou, atenția asupra acestei tulburări care afectează comportamentul și relaționarea cu lumea înconjurătoare.

În România, la ora actuală, există peste 8.000 de persoane diagnosticate cu tulburare din spectrul autist, dar aceasta este o cifră statistică. Numărul real, probabil mult mai mare, nu este cunoscut, deoarece nu există încă un registru național care să evidențieze situația la zi a persoanelor cu tulburare din spectrul autist. Cifrele reale nu sunt cunoscute, dar specialiștii în sănătatea mintală afirmă că un copil dintr-o sută de copii născuți este diagnosticat cu o formă de tulburare din spectrul autist. Mi se pare un semnal de alarmă dintre cele mai îngrijorătoare și mi se pare, de asemenea, că responsabilitățile pe care trebuie să și le asume decidenții sunt extrem de mari.

În luna mai a anului 2015, în timpul guvernării Ponta, susținută fiind de doamna ministru Rovana Plumb, am reușit - cu multă străduință - înființarea Grupului interministerial de lucru pe această problematică. Grupul înființat are în componență specialiști ai Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și Ministerului Educației Naționale. Pe parcursul întâlnirilor, ni s-au alăturat reprezentanți din Ministerul Fondurilor Europene, specialiști din Colegiul Psihologilor, Colegiul Medicilor, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, Societatea Națională a Medicilor de Familie, consilierul prim-ministrului în domeniul dizabilității, precum și consiliera Compartimentului Înaltului reprezentant pentru protecția și îngrijirea copilului, Emma Nicholson.

O persoană cu autism nu este un rebut uman. Calitatea vieții sale depinde de diagnosticarea precoce, de asistența psihologică, de asistența fizică, de formele de învățământ specifice la care ia parte, de îngrijirea în familie, de integrarea școlară. Toate aceste aspecte și multe altele au fost dezbătute în amănunt în Grupul interministerial de lucru, unde am încercat, în întâlnirile săptămânale, să găsim soluții suple și adaptate la problemele identificate, precum și măsurile care să conducă etapizat la îmbunătățirea condițiilor de viață a persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

O parte din soluțiile sistematizate de grupul de lucru au fost incluse în Strategia națională "O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități 2015-2020" și în Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2014-2016. După o întârziere de cinci ani, am finalizat normele metodologice la Legea autismului și săptămâna aceasta s-a încheiat dezbaterea lor la Ministerul Sănătății. Toate acestea s-au făcut atâta timp cât am avut oameni care au înțeles această problematică.

Astăzi, vreau să atrag atenția decidenților guvernamentali, domnului prim-ministru, ministrului sănătății, ministrului muncii, ministrului educației, ministrului fondurilor europene, că problematica persoanelor cu tulburare din spectrul autist are nevoie de o altă abordare, are nevoie să fie parte a unui program de interes național. Insist pentru decontarea integrală a serviciilor de terapie și pentru o politică națională de sănătate publică.

De-a lungul ultimului an, din ce în ce mai multe persoane cu putere de decizie au colaborat cu specialiștii Grupului interministerial de lucru. Înțelegerea și sprijinul de care au dat dovadă mă îndreptățesc să cred că suntem pe drumul cel bun în rezolvarea problemelor cu care se confruntă nu numai cele 8.000 de persoane despre care vă aminteam. 8.000 de persoane înseamnă 8.000 de familii.

De fapt, copiii, tinerii și adulții cu autism sunt mult mai mulți și noi nu suntem, ca societate, în situația de a le oferi câte ceva, ci în situația de a le recunoaște drepturile. Cred cu tărie că este absolut necesar să se impună măsuri la nivel național.

Cu considerație, Cristina Nichita, deputat al PSD, Iași.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.